ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Στο επίκεντρο ο ανταγωνισμός για την Κασπία

Η Μόσχα δηλώνει αντίθετη με το διαμελισμό των χωρικών υδάτων και ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις της

Πεδίο έντονων ανταγωνισμών ανάμεσα σε Ρωσία, Τουρκία, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, Τουρμενιστάν και Καζαχστάν είναι η Κασπία Θάλασσα, πλούσια σε φυσικούς πόρους και πέρασμα των ενεργειακών αγωγών
Πεδίο έντονων ανταγωνισμών ανάμεσα σε Ρωσία, Τουρκία, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, Τουρμενιστάν και Καζαχστάν είναι η Κασπία Θάλασσα, πλούσια σε φυσικούς πόρους και πέρασμα των ενεργειακών αγωγών
Ο Σ. Ιβανόφ σημείωσε πως οι υδάτινοι πόροι της Κασπίας είναι αδιαίρετοι και απαιτείται η εφαρμογή συντονισμένης πολιτικής για τη διαφύλαξή τους από τη μεριά όλων των παράκτιων κρατών της Κασπίας. Σύμφωνα με τα λόγια του, τα κοινά ζητήματα που επίσης υπάρχουν είναι η εξασφάλιση της ασφάλειας της ναυτιλίας, η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, καθώς και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ειδικά στον τομέα της αποτροπής των πετρελαϊκών ρυπάνσεων από ατυχήματα, που μπορούν να συμβούν εξαιτίας της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της Κασπίας θάλασσας.

Ιδιαίτερα έχουν προχωρήσει διάφορες συμφωνίες για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας της κάθε πλευράς. Ετσι, τον Ιούλη του 1998 μεταξύ του Καζαχστάν και της Ρωσίας υπογράφτηκε συμφωνία (και το 2002 - το πρωτόκολλο, αντίστοιχα) για την οροθέτηση της υφαλοκρηπίδας του βόρειου τμήματος της Κασπίας Θάλασσας. Το Νοέμβρη του 2001 κλείστηκε συμφωνία μεταξύ Καζαχστάν και Αζερμπαϊτζάν για την οροθέτηση της υφαλοκρηπίδας της Κασπίας Θάλασσας (και το 2003 υπογράφηκε το σχετικό πρωτόκολλο). Το Μάη του 2003 υπογράφτηκε μεταξύ Ρωσίας - Καζαχστάν - Αζερμπαϊτζάν συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα της Κασπίας θάλασσας.

Το 2003 στην Τεχεράνη τα παράκτια κράτη υπέγραφαν συμφωνία για την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος της Κασπίας θάλασσας.

Η πολιτική που ακολουθεί η Μόσχα, με το διαμελισμό της υφαλοκρηπίδας, αλλά όχι των χωρικών υδάτων, αν και προτάσσει «οικολογικούς λόγους», στην πραγματικότητα συνδέεται με την προσπάθεια να εμποδιστούν νέοι υποθαλάσσιοι αγωγοί, που θα αποφεύγουν τα ρωσικά εδάφη.

Στο μεταξύ, η Ρωσία, που αντιδρά και στην εμφάνιση ΝΑΤΟικών και άλλων ξένων ναυτικών δυνάμεων στην Κασπία, ανακοίνωσε πως θα ενισχύσει τις δυνάμεις της στην Κασπία Θάλασσα, αναπτύσσοντας στην περιοχή νέα πολεμικά πλοία, συστοιχίες πυραύλων και αεροσκάφη. Ο Στόλος της Κασπίας των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων θα αποκτήσει 16 ακόμα σκάφη επιφανείας, πυραυλάκατους και αεροσκάφη ναυτικής αναγνώρισης, δήλωσε ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Ρωσίας Βλαντίμιρ Βισότσκι, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax. Η δύναμη θα έχει αναπτυχθεί πλήρως έως το 2020 και άρχισε να συγκροτείται με την ανάπτυξη ενός ζεύγους πυραυλακάτων και τριών αμφίβιων επιθετικών σκαφών στο λιμάνι - έδρα του Στόλου στο Αστραχάν, δήλωσε ο Βισότσκι. Η Ρωσία διαθέτει σήμερα 6 έως 8 μικρά πολεμικά στην Κασπία, σχεδόν ισάριθμα με εκείνα του Ιράν, που διαθέτει ακόμα αρκετά μικρότερα σκάφη.


Ι. Π.

ΜΕΞΙΚΟ
Πολύνεκρο δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Ενα ακόμη «εργοδοτικό έγκλημα» εν εξελίξει με θύματα ανθρακωρύχους, αυτή τη φορά στο Μεξικό. Μέχρι χτες νεκροί είχαν εντοπιστεί πέντε εκ των 14 ανθρακωρύχων που είχαν εγκλωβιστεί σε ανθρακωρυχείο στο δήμο Σαν Χουάν ντε Σαμπίνας της πολιτείας Κοαουίλα, ανθρακωρυχείο που ανήκει, σύμφωνα με την εφημερίδα «El Universal», στην εταιρεία «Asociacion de Carboneros BINSA».

Την ίδια στιγμή αγνοούνται ακόμη 9 ανθρακωρύχοι, που εγκλωβίστηκαν επίσης στο ορυχείο μετά την έκρηξη μεθανίου που σημειώθηκε την Τρίτη, έκρηξη που ακούστηκε χιλιόμετρα μακριά σύμφωνα με το δήμαρχο της Σαμπίνας, Χεσούς Μοντεμαγιόρ. Δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία ελπίδα να βρεθούν ζωντανοί οι αγνοούμενοι, ήταν η πρόγνωση και του υπουργού Εργασίας Χαβιέ Λοσάνο, τονίζοντας ότι οι ανθρακωρύχοι εργάζονταν σε βάθος 60 μέτρων και από την έκρηξη έχει καταρρεύσει όλο το ορυχείο, ενώ λόγω της έκρηξης ακρωτηριάστηκε και ένας έφηβος, ο οποίος απασχολούνταν παρανόμως και εργαζόταν στις εγκαταστάσεις του ανθρακωρυχείου στην επιφάνεια της γης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω ορυχείο είχε αρχίσει τη λειτουργία μόλις πριν 25 ημέρες, ενώ ανακοίνωση της Εθνικής Ενωσης Ανθρακωρύχων κατήγγειλε τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, αλλά και την παντελή έλλειψη ελέγχου όσον αφορά την τήρηση των κανόνων ασφαλείας που επικρατεί σε όλα τα ορυχεία της πολιτείας Κοαουίλα. Πολιτεία, όπου έχει σημειωθεί και το πλέον πολύνεκρο ανάλογο δυστύχημα, στο ανθρακωρυχείο Πάστα ντε Κόντσος, το Φλεβάρη του 2006, όπου έχασαν τη ζωή τους 65 ανθρακωρύχοι που οι σοροί τους ακόμη δεν έχουν ανευρεθεί, καθώς η εταιρεία απλώς «σφράγισε» το ορυχείο.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΙΝΑ
Σινικές διπλωματικές διαβεβαιώσεις και επενδύσεις

BEΛΙΓΡΑΔΙ.--

Η Κίνα θα υποστηρίξει την προσπάθεια της Σερβίας για την εξουσιοδότηση ανεξάρτητης έρευνας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την προ δεκαετίας υπόθεση λαθρεμπορίου οργάνων από πρώην στελέχη του ΟΥΤΣΕΚΑ σε Κοσσυφοπέδιο και βόρεια Αλβανία. Αυτό διεμήνυσε χτες μεταξύ άλλων ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γιανγκ Τζιετσί στο Βελιγράδι, όπου είχε συνομιλίες με το Σέρβο ομόλογό του Βουκ Γέρεμιτς και άλλους ανώτατους αξιωματούχους.

Ο Κινέζος υπουργός, μετά τη συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογό του, επανέλαβε την υποστήριξη της Κίνας στην εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας αλλά και στη συνέχιση του «σημαντικού» όπως είπε «ρόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας» στην επίλυση του καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο, την «ανεξαρτησία» του οποίου αρνείται να αναγνωρίσει.

Προχτές, πάντως, ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για το Κοσσυφοπέδιο Γκόραν Μπογκντάνοβιτς είχε ξαναθέσει εμμέσως πλην σαφώς γενικότερο θέμα για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, αφού αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες συνομιλίες Βελιγραδίου - Πρίστινας είπε ότι αυτές επιβαρύνονται από το γεγονός ότι όλα τα ζητήματα εξαρτώνται εν τέλει από την επίλυση του οριστικού καθεστώτος στην περιοχή...

Σε άλλο σημείο, ο Γιανγκ Τζιετσί εξέφρασε την ετοιμότητα της Κίνας να συμμετάσχει στη δρομολόγηση μεγάλων κατασκευαστικών έργων υποδομής τους επόμενους μήνες με πρώτη την έναρξη κατασκευής γέφυρας στον ποταμό Δούναβη (προβλεπόμενης αξίας 170 εκατ. ευρώ). Το έργο αυτό ήταν και το πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα υποδομών στην Ευρώπη που ανακοίνωσε προ διετίας το Πεκίνο...

«Η κινεζική πλευρά θα προωθήσει στις κινεζικές επιχειρήσεις και τοπικές επαρχίες τα πλεονεκτήματα της επένδυσης στη Σερβία», είπε ο Κινέζος αξιωματούχος, ενώ ο Σέρβος ομόλογός του ανακοίνωσε την πιθανότητα μίας επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου Χου Ζιντάο στη Σερβία «στο προσεχές μέλλον».

Στο πλάισιο της επίσκεψής του στη Σερβία ο Γιανγκ Τζιετσί, (που είναι ο πρώτος Κινέζος υπουργός Εξωτερικών που μεταβαίνει στη Σερβία μετά τη διάλυση της ένωσης με το Μαυροβούνιο το 2006), κατέθεσε λουλούδια μπροστά από την πρώην πρεσβεία της Κίνας στο Βελιγράδι, που βομβαρδίστηκε από τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια των επιδρομών κατά της Σερβίας το 1999.

Αντίμετρα για την «ασπίδα» από Ρωσία;

ΜΟΣΧΑ.--

Η εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» στη Ρουμανία - όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη - μπορεί να προκαλέσει αντίμετρα εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε χτες ο βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» Κονσταντίν Κοσάτσεφ, που ηγείτο της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής της Κρατικής Δούμας. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως οι στρατιωτικοί ειδικοί στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και στη Ρουμανία θα πρέπει να είναι ενήμεροι γι' αυτά τα αντίμετρα, τα οποία, υποστήριξε, θα χρησιμοποιηθούν για τον αποκλειστικό σκοπό της προστασίας της Ρωσίας και δε θα στοχοποιήσουν κάποια συγκεκριμένη χώρα. Σημειώνεται πως την Τρίτη, η Μόσχα εξέδωσε επείγουσα έκκληση για νομικές εγγυήσεις εκ μέρους των ΗΠΑ πως η «ασπίδα» δε θα στρέφεται κατά των ρωσικών στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων.

Στο μεταξύ, από τις Βρυξέλλες, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, Νικολάι Μακάροφ δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ρωσίας - ΝΑΤΟ πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει όλες τις προτάσεις σχετικά με την «ασπίδα», παίρνοντας υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας για την αλλαγή της ισορροπίας των δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται πως το ΝΑΤΟ και η Ρωσία έχουν αποφασίσει να συνεργαστούν σε ό,τι αφορά την «ασπίδα» κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας το περασμένο Νοέμβρη στη Λισαβόνα. Το ΝΑΤΟ θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξουν δύο ανεξάρτητα συστήματα που θα ανταλλάσσουν πληροφορίες, ενώ η Ρωσία τάσσεται υπέρ ενός κοινού συστήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ