ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Οχτώβρη 2010
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Κοινή πλεύση στα πακέτα εξαθλίωσης

Θέλουν τις δημόσιες μονάδες υπηρεσιών για την παροχή ενός ελάχιστου πακέτου και ωθούν τους ασφαλισμένους στην ιδιωτική ασφάλιση ώστε να έχουν υποφερτές παροχές

Επανεξέταση των κανονισμών παροχών Υγείας σε είδος, ώστε όλα τα Ταμεία να δίνουν ενιαίο πακέτο, σχεδιάζει η κυβέρνηση
Επανεξέταση των κανονισμών παροχών Υγείας σε είδος, ώστε όλα τα Ταμεία να δίνουν ενιαίο πακέτο, σχεδιάζει η κυβέρνηση
Η ...απειλή του υπουργού Υγείας, Α. Λοβέρδου, πως φεύγει αν δεν πετύχει τους στόχους του μέχρι το τέλος του Μάρτη του 2011, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής (6.10.2010), συγκεκριμενοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα ενόψει της «καλλικρατικής» διάρθρωσης της χώρας μετά τις εκλογές της 7.11.2010 για την ανάδειξη της Τοπικής Διοίκησης.

Ετσι, υπήρξαν - αυτές βέβαια που είδαν το φως της δημοσιότητας - κινήσεις και αποφάσεις που αποτελούν κίνδυνο για τις παροχές Υγείας σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο. Οι επιλογές αυτές αφενός οδηγούν σε συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πληθυσμό της χώρας και ταυτόχρονα ενισχύουν την εμπορευματοποίηση προς όφελος της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών εταιρειών στο χώρο της Υγείας. Ολη αυτή η δραστηριότητα επικαλύπτεται με ένα μπαράζ κυβερνητικών προπαγανδιστικών ενεργειών, που επιχειρούν να εγκλωβίσουν τα λαϊκά στρώματα, ώστε να μην απαιτήσουν δωρεάν και δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και χωρίς εμπόδια στην προσβασιμότητα σε αυτές. Αυτές οι υπηρεσίες που τις δικαιούνται και θα έπρεπε να παρέχονται σε όλους και χωρίς προϋποθέσεις (όχι μόνο αν έχουν να πληρώσουν, αλλά και αν δουλεύουν και με τι όρους), τώρα θα φορτωθούν στα ταμεία των ασφαλιστικών οργανισμών και στις τσέπες των ασφαλισμένων ή - κυρίως σε πρωτοβάθμιο επίπεδο - θα υποκατασταθούν από τους δήμους, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τους εθελοντές, που θα γίνουν συμμέτοχοι στην παροχή ενός «ελάχιστου πακέτου» με υποβαθμισμένες υπηρεσίες.

Γι' αυτό η «απειλή» του υπουργού Υγείας δεν αφορά στη θέση του, αλλά συνιστά πραγματική απειλή για τις λαϊκές ανάγκες στις παροχές Υγείας. Μάλιστα, σε αυτές τις επιλογές η κυβέρνηση έχει τη συνδρομή της ΝΔ, όπως έδειξε η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της ΝΔ, Μάριο Σαλμά (12.10.2010), όπου συμφώνησαν σε βασικές επιλογές.

Κι όλα αυτά με φόντο το σχέδιο εφαρμογής του «Καλλικράτη», όπου - παρά τις φραστικές αντιδράσεις της ΝΔ - σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Εσωτερικών θα προβλέπει εν πρώτοις τη μεταφορά σε επίπεδο δήμων 20 πρωτοβάθμιων μονάδων του ΙΚΑ. Επίσης, θα προβλέπει τη μεταφορά ενός ορισμένου αριθμού νοσοκομείων σε επίπεδο περιφέρειας, που θα συνδυαστεί με τη διαβόητη ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, όπου θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις.

Για τη μεταφορά των υπηρεσιών Υγείας του ΙΚΑ στο υπουργείο Υγείας γίνονται συνεχείς προετοιμασίες και την περασμένη βδομάδα έγινε η σύγκληση (14.10.2010) του Συντονιστικού Συμβουλίου Παροχών Υγείας (ΣΥΣΠΥ), στην οποία συμμετείχαν οι διοικητές και οι πρόεδροι των ασφαλιστικών οργανισμών. Οπως έκανε καθαρό ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Κουτρουμάνης, θα υπάρξει επανεξέταση των κανονισμών παροχών Υγείας σε είδος, ώστε όλα τα Ταμεία να δίνουν ενιαίο πακέτο παροχών, το οποίο θα αγοράζεται από όλους τους παρόχους των υπηρεσιών Υγείας (δημόσιο, ιδιωτικό τομέα, δήμους και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις).

Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της δαπάνης στον κλάδο Υγείας των Ταμείων κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ το 2011. Σύμφωνα με τον υπουργό, μέσω του ΣΥΣΠΥ και της θεσμοθετημένης συνεργασίας των Ταμείων, «θα ενισχυθεί ο ρόλος του αγοραστή» και αυτά «θα διαπραγματεύονται ενιαία με καθαρούς όρους τις συμβάσεις με όλους τους παρόχους Υγείας (νοσοκομεία, εργαστήρια, κλινικές)».

Ενα σενάριο είναι η εφαρμογή σχεδίου σύμφωνα με το οποίο όλα τα Ταμεία θα παρέχουν ενιαίο πακέτο παροχών Υγείας με ένα συγκεκριμένο πλαφόν σε ό,τι έχει σχέση με το κόστος τους. Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθούν τα λεγόμενα δίκτυα παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με συμμετοχή και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και των ιατρείων των ασφαλιστικών ταμείων. Το δίκτυο θα αγοράζει υπηρεσίες Υγείας από τους συμμετέχοντες φορείς και θα πουλάει στους έχοντες ανάγκη με συγκεκριμένες τιμές. Οι υπηρεσίες Υγείας θα παρέχονται στους εργαζόμενους με βάση τις τιμές πώλησης ενώ θα υπάρχει κι ένα ορισμένο πλαφόν με βάση το κόστος. Που σημαίνει ότι αν κάποιος εργαζόμενος ξεπεράσει το πλαφόν γιατί έχει περισσότερες ανάγκες, θα βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ταυτόχρονα και ο δημόσιος τομέας, τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού πουλούν υπηρεσίες, σημαίνει ότι λειτουργούν ως επιχειρήσεις. Ετσι ανοίγει ο δρόμος παραπέρα έντασης της εμπορευματοποίησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Επίσης, ένα απ' τα σενάρια αυτής της εφαρμογής είναι η συγκέντρωση των πόρων Υγείας στο υπουργείο Υγείας και η εφαρμογή των σφαιρικών προϋπολογισμών με την προαγορά υπηρεσιών απ' τα ασφαλιστικά ταμεία. Απλά αυτό σημαίνει το εξής: Η κυβέρνηση - και συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας - θα μαζεύει τα χρήματα για την Υγεία και θα τα κατανέμει εν πρώτοις με βάση κριτήρια, στόχους παραγωγικότητας και αποδοτικότητας στις μονάδες παροχής υπηρεσιών Υγείας. Στη συνέχεια τα Ταμεία θα έρχονται και θα αγοράζουν αυτές τις υπηρεσίες από όπου τα «συμφέρει» (δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα) χωρίς να υπερβαίνουν ένα ορισμένο όριο. Ειδικότερα, τα δημόσια νοσοκομεία θα πρέπει να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες στο επίπεδο των σφαιρικών προϋπολογισμών, που θα προσδιορίζονται στη βάση απολογιστικών στοιχείων των Ταμείων. Κι όλα αυτά τα σενάρια έχουν ως κεντρική ιδέα την τόνωση της ρευστότητας των δημόσιου συστήματος Υγείας. Δηλαδή, να έχουν τα δημόσια νοσοκομεία έσοδα από ασθενείς και Ταμεία για να πληρώνουν τους προμηθευτές υλικών και φαρμάκων. Μ' άλλα λόγια, πρόκειται για ενίσχυση της παραπέρα εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας και της λειτουργίας των δημόσιων δομών Υγείας ως επιχειρήσεων.

Πεδίο για τις ασφαλιστικές εταιρείες

Σε πεδίο δράσης λαμπρό για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ανέδειξε το χώρο της Υγείας η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας (9.10.2010) σε συνέδριο της εφημερίδας «Financial Times» για το μέλλον της Ασφάλισης στην Ελλάδα. Η υπουργός χαρακτήρισε τις ασφαλιστικές εταιρείες «εταίρο και πυλώνα» και τις κάλεσε σε συνεργασία και σύμπραξη με το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα σε μια σειρά τομείς. Ειδικότερα για την Υγεία διατύπωσε την άποψη για τη σύμπραξη των Ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα και στην κάλυψη ασφαλισμένων «με χρόνιες παθήσεις και τα ατυχήματα». Η πρόταση αυτή είναι πέρα για πέρα επικίνδυνη. Αν πρότυπο είναι οι ιδιωτικές εταιρείες, οι εργαζόμενοι μόνο ανησυχία και αγανάκτηση μπορούν να νιώθουν. Διότι, ως γνωστόν, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες αρνούνται να καλύψουν τις χρόνιες παθήσεις και μόνο αμαρτωλές ιστορίες έχουν να επιδείξουν και μέγιστη ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους τους. Αποδεχόμενες την πρόσκληση οι ασφαλιστικές εταιρείες και εκτιμώντας σωστά τις ευκαιρίες που δημιουργεί ο νέος νόμος γι' αυτές, ζήτησαν κίνητρα για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης και «φωτογράφισαν» τη δημιουργία των Επαγγελματικών Ταμείων.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν κάνει τίποτε άλλο απ' το να επιχειρεί την εφαρμογή του νόμου 2889/01 άρθρο 6, που προβλέπει τη μετατροπή του 20% των κρεβατιών των δημόσιων νοσοκομείων σε Α' και Β' θέση, για να εισπράττουν ακριβότερα νοσήλια. Αυτή η επιλογή απλά σημαίνει το εξής: Οτι αν θέλεις να έχεις μια «αξιοπρεπή» περίθαλψη, πέρα από αυτό το πακέτο των δημόσιων Ταμείων - ακόμα και σε αυτά τα δημόσια νοσοκομεία - πρέπει να έχεις ιδιωτική ασφάλιση Υγείας.

Περιθωριοποίηση των κατατρεγμένων

Κι ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται γαλαντόμος προς τους επιχειρηματίες της Υγείας και της ιδιωτικής ασφάλισης, την ίδια ώρα δείχνει τα δόντια της αντιλαϊκής πολιτικής της σε εκείνους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, όπως είναι οι μετανάστες, οι ανασφάλιστοι και οι άποροι. Κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης (14.10.2010) του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Αδωνι Γεωργιάδη για την «οικονομική επιβάρυνση του ΕΣΥ απ' τη δωρεάν περίθαλψη παράνομων μεταναστών», ο υπουργός Υγείας είπε ότι σκέφτεται να επιβάλει το χαράτσι των τριών ευρώ και στην εφημερία, ώστε να καλύψει τα τεράστια ελλείμματα για τα οποία τον εγκαλούσε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ.! Αποδεικνύεται δηλαδή ότι η εφαρμογή αυτού του μέτρου απ' τα παιδιατρικά νοσοκομεία «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», όπως είχε αποκαλύψει ο «Ρ», ήταν προσχεδιασμένη επιλογή της κυβέρνησης ώστε να γενικευτεί σε όλα τα νοσοκομεία.

Γίνεται καθαρό ότι η κυβέρνηση δε σταματά την επίθεση στα ασφαλιστικά και υγειονομικά δικαιώματα των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι αργά ή γρήγορα θα βρεθούν μπροστά σε σχέδια ιδιωτικοποίησης της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας με τη μια ή την άλλη μορφή. Και ο μόνος δρόμος απέναντι σε αυτά τα σχέδια και τις αντεργατικές επιβουλές είναι η οργάνωση της πάλης χωρίς εκπτώσεις. Κοινωνικοπολιτικός αγώνας για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τη διεκδίκηση ενός δημόσιου ασφαλιστικού και υγειονομικού συστήματος που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες τους στις συντάξεις, στην Υγεία, στην Πρόνοια. Οργάνωση και ενίσχυση του μετωπικού σχήματος ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ για πιο δυνατή εναντίωση στην πολιτική των μονοπωλίων. Χρειάζεται ο απεγκλωβισμός από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και η συμπόρευση με το ΚΚΕ, που στις εκλογές της 7.11.2010 θα εκφραστεί με την ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση».


Γ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ