Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Οχτώβρη 2010 - αριθ. φύλλου: 10798

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ «ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ»
Με το «πιστόλι» πάντα στον «κρόταφο»

Στη δεκαετία που διανύουμε ισχυροποιήθηκε το θεσμικό πλαίσιο του αστικού κράτους για τη γρηγορότερη και καλύτερη εξυπηρέτηση του κεφαλαίου, τόσο άμεσα, αφού τα λεγόμενα «μεγάλα έργα» αφορούν στην κάλυψη των κάθε φορά κερδοσκοπικών/ στρατηγικών αναγκών του, όσο και έμμεσα, αφού οι μεγάλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις - άλλος κλάδος δηλαδή του μεγάλου κεφαλαίου - καρπώνονται το κέρδος από την κατασκευή τους.

Σ' αυτό το πλαίσιο καμιά συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για «διάσωση», «συντήρηση» ή έστω «καταγραφή» και «τεκμηρίωση» του πλήθους των αρχαιολογικών ευρημάτων που έρχονται στο φως κατά τη διαδικασία κατασκευής διαφόρων έργων.

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα μια τεκμηριωμένη προσέγγιση - από το Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων - στο «Μνημόνιο συνεργασίας» μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού και υπουργείου Υποδομών για τις αρχαιολογικές εργασίες στα «μεγάλα έργα».


ΣΕΛ.  4  -  5


ΙΣΤΟΡΙΑ
Ελληνες εξόριστοι αξιωματικοί στη Νάξο και η απόδραση των δώδεκα

ΣΕΛ.  11  -   14
Λαϊκό δικαίωμα η δωρεάν άθληση

Τις θέσεις του Κόμματος για τον Αθλητισμό παρουσίασε ο υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης, Θοδωρής Λιάππης, σε σχετική εκδήλωση που έγινε στο ΤΕΦΑΑ Αθήνας.


ΣΕΛ.  15
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Οδοιπορικό ζωής και δημιουργίας του Γ. Μπουζιάνη

ΣΕΛ.  3
ΜΟΥΣΙΚΗ
Το κράτος αδιαφορεί για τον πολιτισμό

Η καταξιωμένη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου μιλά, με αφορμή τη συναυλία της στο Concertqebouw του Αμστερνταμ.


ΣΕΛ.  6
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ψάχνοντας για ενιαία θεωρία πεδίου

Νέες προσπάθειες, βασισμένες σε πολύπλοκες μαθηματικές δομές, για τη διατύπωση ενιαίας θεωρίας πεδίου, δηλαδή μιας θεωρίας που θα εξηγεί ταυτόχρονα τη βαρύτητα και τη σωματιδιακή φυσική.


ΣΕΛ.  7

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ