ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Ελεύθερος... για «ανθρωπιστικούς λόγους» ο δικτάτορας

Από την ώρα της ανακοίνωσης της απόφασης

Associated Press

Από την ώρα της ανακοίνωσης της απόφασης
ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Από τις 16 Οκτώβρη που η είδηση για τη σύλληψη του στυγερού πρώην δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ συγκλόνισε την υφήλιο, η υπόθεση έχει γνωρίσει αμέτρητες παλινδρομήσεις και συντριπτικές εναλλαγές. Τη στιγμή που όλοι πια περίμεναν το τέλος της, την πιθανολογούμενη έκδοσή του στην Ισπανία για να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη, μια ιατρική απόφαση λύνει τον πολιτικό και νομικό γόρδιο δεσμό. Ελεύθερος για λόγους υγείας...

Ο δρόμος για την απρόσκοπτη και «αναίμακτη επιστροφή» του Χιλιανού πρώην δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ στα πάτρια εδάφη, τα οποία βασάνισε τόσο, αποφεύγοντας φυσικά την έκδοσή του στην Ισπανία ώστε να δικαστεί για τη σωρεία εγκλημάτων για τα οποία βαρύνεται, άνοιξε την Τρίτη το βράδυ όταν η ιατρική ομάδα η οποία τον εξέτασε, μετά από σχετικό αίτημα της χιλιανής κυβέρνησης, αποφάνθηκε ότι είναι πολύ γηραιός και ασθενής, ώστε να αντέξει μία μακρόχρονη και επίπονη δίκη. Η ιατρική γνωμάτευση δίνει τώρα πια τη βάση για την απελευθέρωση του Πινοτσέτ, για «ανθρωπιστικούς λόγους», καθώς το βρετανικό δίκαιο προβλέπει τέτοια περίπτωση για την υγεία του κατηγορούμενου.

Αν και ακόμη τίποτα δεν έχει τελεσιδικήσει θα πρέπει να θεωρείται μάλλον σίγουρο ότι ο 84χρονος Πινοτσέτ θα καταφέρει να αποφύγει την έκδοση στην Ισπανία και θα του επιτραπεί να επιστρέψει στη Χιλή, καθώς μετά από την απόφαση των ιατρών, ταυτίζεται και η βρετανική πρόταση, όπως δήλωσε ο πρέσβης της Χιλής στο Λονδίνο, Πάμπλο Καμπρέρα, ο οποίος όμως πρόσθεσε ότι ο Πινοτσέτ μπορεί να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη στην ίδια την πατρίδα του. Αγνωστο πώς, φυσικά, καθώς ο Πινοτσέτ κατέχοντας τη θέση του ισόβιου γερουσιαστή χαίρει επίσης και αιώνιας ασυλίας! Αν και όπως ο Καμπρέρα εξήγησε «τώρα πια ο νόμος επιτρέπει τόσο σε πολίτες όσο και στα δικαστήρια να αποφασίσουν για την ασυλία και ο Πινοτσέτ μπορεί να δικαστεί, όπως και κάποιοι άλλοι γερουσιαστές στο παρελθόν.

Το στίγμα των προθέσεων της βρετανικής κυβέρνησης δεν προέρχεται μόνο από τις δηλώσεις του Χιλιανού πρέσβη, αλλά και από τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών Τζακ Στρο , ο οποίος είναι ο μοναδικός αρμόδιος να αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα αν θα αφήσει ελεύθερο τον πρώην δικτάτορα. Ο Στρο, τόνισε ότι δίνει το χρονικό περιθώριο τόσο στην Ισπανία, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες - τη Γαλλία, την Ελβετία και το Βέλγιο - και τις οργανώσεις που είναι αναμειγμένες στη δίωξη του Πινοτσέτ να προσκομίσουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους ώστε να τις λάβει υπόψη για τη σχετική τελική απόφαση. Ομως δήλωσε καθαρά ότι «βάσει των ιατρικών εξετάσεων θα πρέπει να επιτραπεί στον Πινοτσέτ να επιστρέψει στη Χιλή και να μην εκδοθεί στην Ισπανία».

Οσο για τις αντιδράσεις... επισήμως η ισπανική κυβέρνηση - που έτσι κι αλλιώς βρισκόταν από την αρχή της υπόθεσης σε αμηχανία και προσπαθούσε να αποφύγει την έκδοση του Πινοτσέτ - ανακοίνωσε ότι σέβεται την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης και ότι δεν πρόκειται να κάνουν έφεση στην απόφαση. Από την άλλη πλευρά, ουδεμία δήλωση δεν έχει γίνει εκ μέρους του δικαστή που ξεκίνησε αυτή τη δίωξη του Μπαλτάθαρ Γκαρθόν, αλλά δικηγόροι που συνεργάζονται μαζί του δήλωσαν χθες ότι θα συνεχίσει τη μάχη. Σφοδρές όμως ήταν οι αντιδράσεις εκ μέρους των ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι οποίες έσπευσαν να δηλώσουν την αντίθεσή τους και την αγανάκτησή τους γι' αυτή την απόφαση και ζήτησαν να τους παραδοθούν τα ντοκουμέντα από τα ιατρικά τεστ και τις εξετάσεις, που επέτρεψαν στους γιατρούς να καταλήξουν στη συγκεκριμένη απόφαση.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Ασταμάτητες πολεμικές επιχειρήσεις

Ρώσος στρατιώτης στην περιοχή Σλεπτόσκαγια

Associated Press

Ρώσος στρατιώτης στην περιοχή Σλεπτόσκαγια
ΜΟΣΧΑ.-

Δεν πρόκειται να υπάρξει παύση των πολεμικών επιχειρήσεων στην Τσετσενία και τα ομοσπονδιακά στρατεύματα θα οδηγήσουν την αντιτρομοκρατική επιχείρηση μέχρι το λογικό τέλος, επανέλαβε την Τετάρτη, 12 Γενάρη, ο υπουργός Αμυνας στρατάρχης Ιγκορ Σεργκέγεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Τάχθηκε κατά των συνομιλιών με τους Τσετσένους ηγέτες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με ποιους να συνομιλήσουμε: με τη σκιά του Μπασάγεφ ή με το Μασχάντοφ;». Αναφερόμενος στην επιχειρησιακή κατάσταση στην Τσετσενία, επισήμανε ότι τα ομοσπονδιακά στρατεύματα συνεχίζουν την επιτυχή προέλαση στις νότιες ορεινές περιοχές της Τσετσενίας και ελέγχουν σχεδόν πλήρως το στρατηγικής σημασίας φαράγγι του Αργκούν. Αυτό επιτεύχθηκε με την απόβαση αεραγήματος στα υψώματα πάνω από το φαράγγι. Σχετικά με την κατάσταση στο Γκρόζνι, ο στρατάρχης σημείωσε ότι για την απελευθέρωση της τσετσενικής πρωτεύουσας από τα συμμοριτικά τμήματα έχουν δημιουργηθεί ειδικά τμήματα εφόδου για τη διεξαγωγή μαχών μέσα στην πόλη. Πρόσθεσε δε ότι η εξόντωση των ανταρτών στο Γκρόζνι θα γίνει κυρίως με την αεροπορία και το πυροβολικό. «Σε οποιαδήποτε περίπτωση αργά ή γρήγορα η πόλη θα καταληφθεί», κατέληξε ο Σεργκέγεφ. Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το ίδιο πρακτορείο, στην περιοχή Σατόι, Νότια Τσετσενία, οι Τσετσένοι αντάρτες επιτέθηκαν σε φάλαγγα ομοσπονδιακών στρατευμάτων. Υπάρχουν απώλειες και από τις δυο πλευρές. Στην περιοχή Βέντενο τραυματίστηκαν 4 μαχητές αποβατικού αγήματος (ένας πολύ σοβαρά), όταν το αυτοκίνητο που επέβαιναν προσέκρουσε σε νάρκη. Ο διοικητής των αεροπορικών στρατευμάτων της Ρωσίας, πτέραρχος Γκεόργκι Σπακ, αναφερόμενος στην κατάσταση στην περιοχή Βέντενο, σημείωσε ότι τις προηγούμενες μέρες «δεν έχουν διεξαχθεί σοβαρές μάχες». Τα ρωσικά τμήματα εξακολουθούν να αποκλείουν το Βέντενο, ενώ οι δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών προχωρούν στην εκκαθάριση αυτού του χωριού. Τέλος, σύμφωνα με το κανάλι ΝΤΒ, στην Τσετσενία σκοτώθηκε ο στενός συνεργάτης του Ιορδανού Χατάμπ, οπλαρχηγός Αμπού Ανσάρ. Εκτός απ' αυτό, τα ρωσικά στρατεύματα έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το δρόμο Κίρι-Ντάι-Σατόι στο ορεινό τμήμα της Τσετσενίας. Επίσης, οι ομοσπονδιακές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως την κατάσταση στις κατοικημένες περιοχές Σάλι, Αργκούν και Γκουντερμές.

Από την άλλη μεριά, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ, δήλωσε χτες Τετάρτη, 12 Γενάρη, ότι «δεν έμεινε καμία πρακτικά περιοχή της Τσετσενία, όπου να μην υπάρχουν ρωσικές δυνάμεις». Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι οι εκρήξεις στη Μόσχα ετοιμάστηκαν στην Τσετσενία. Κατά τη γνώμη του Ιβανόφ, μια τέτοια απόδειξη αποτελούν τα εκρηκτικά. Ανάλογα με κείνα που χρησιμοποιήθηκαν στις ρωσικές πόλεις, τα οποία βρέθηκαν σε βάση των τρομοκρατών στο Ουρούς - Μαρτάν. Η ίδια εκρηκτική ύλη χρησιμοποιήθηκε και στην Τασκένδη κατά την απόπειρα δολοφονίας πέρσι του προέδρου του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Σε στρατιωτική ετοιμότητα ενόψει της εκπνοής της προθεσμίας «ειρήνευσης»

ΑΛΓΕΡΙ.-

Αναπτύσσοντας ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, τόσο στους δρόμους των πόλεων αλλά και σε όλα τα εκτιμούμενα ως «νευραλγικά» σημεία της χώρας, η αλγερινή κυβέρνηση αναμένει την εκπνοή της προθεσμίας που είχε δοθεί στους ισλαμιστές μαχητές να παραδώσουν τα όπλα τους. Η προθεσμία λήγει σήμερα το πρωί, και ο Αλγερινός Πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα προειδοποίησε όσους εξτρεμιστές δεν παραδόθηκαν ότι «θα δοθεί μάχη χωρίς έλεος και θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα» προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην εμφύλια αιματοχυσία που ταλανίζει τη χώρα, τα τελευταία 8 χρόνια, και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους με συντηρητικές εκτιμήσεις.

Με κύριο πεδίο ανάπτυξης δυνάμεων τις επαρχίες Τζίτζελ, στα ανατολικά του Αλγερίου, και Αϊν Ντέφλα, στα δυτικά, αλλά και κάθε επαρχία όπου έχουν αναπτύξει δράση οι ισλαμιστές εξτρεμιστές, ο αλγερινός στρατός, οι ειδικές του δυνάμεις αλλά και οι παραστρατιωτικές κυβερνητικές οργανώσεις είχαν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας, από χθες, ένα 24ωρο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας παράδοσης. Αν και δεν έχουν δοθεί επίσημα στοιχεία, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στο διάστημα των έξι μηνών που μεσολάβησε ανάμεσα στην έγκριση, από τη Βουλή, του «σχεδίου συμφιλίωσης» που εισηγήθηκε ο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα και χτες, είχαν καταθέσει τα όπλα τους, περίπου, 1.700 ισλαμιστές, οι οποίοι δεν είχαν αναμειχθεί σε βομβιστικές επιθέσεις και σφαγές, και εξασφάλισαν αμνηστία.

Επί της ουσίας, ο κυριότερος όγκος των παραδοθέντων ανήκει στην ισλαμιστική οργάνωση «Μέτωπο Ισλαμικής Σωτηρίας», η οποία, ήδη, βρίσκεται σε διαρκή μυστικό διάλογο με την κυβέρνηση, από τα τέλη του 1997, οπότε και είχε κηρύξει μονομερή εκεχειρία. Επιπλέον, το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης, ο «Στρατός Ισλαμικής Σωτηρίας» έχει διαλυθεί, ουσιαστικά, τον τελευταίο χρόνο. Οπως υποστήριζαν πηγές προσκείμενες στην αλγερινή κυβέρνηση, το μόνο ζήτημα που μένει να διευθετηθεί με τη συγκεκριμένη, και βασική, ισλαμιστική οργάνωση είναι η επανένταξη των μελών της στον κοινωνικό ιστό, όπου αποκτούν το δικαίωμα να συμμετέχουν και στην εκλογική διαδικασία.

Αντίθετα, η μικρότερη ισλαμιστική οργάνωση «Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα», η οποία θεωρείται υπεύθυνη και για τις περισσότερες σφαγές, δεν έχει αποδεχτεί το σχέδιο ειρήνευσης και εκτιμάται ότι θα είναι ο υπ' αριθμόν 1 στόχος των στρατιωτικών εκκαθαρίσεων που αναμένεται να ακολουθήσουν τη λήξη της προθεσμίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ