ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Απαιτείται η στροφή του κινήματος των ΕΒΕ

Σύσκεψη για τα «επόμενα βήματα»

Αρνούμενη να συμβιβαστεί με τις αρνητικές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) συγκάλεσε χτες ευρεία συνδικαλιστική σύσκεψη, στην οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα του κλάδου και οι προτάσεις της ομοσπονδίας, ενώ αποφασίστηκε η πραγματοποίηση δύο παρεμβάσεων το επόμενο 15ήμερο.

Η πρώτη συνδικαλιστική παρέμβαση προγραμματίστηκε για την Τρίτη 13 Ιούλη, στις 10 το πρωί, στα γραφεία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Η δεύτερη μαζική παρέμβαση θα γίνει στις 21 του Ιούλη στο υπουργείο Ανάπτυξης. Και στις δύο περιπτώσεις έχουν ήδη ζητηθεί συναντήσεις με τη διοίκηση του ΟΑΕΕ και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αντίστοιχα.

Από τη διοίκηση του ασφαλιστικού ταμείου θα απαιτηθεί να μην επιβληθούν οι αυξήσεις που πρόσφατα αποφασίστηκαν από το υπουργείο Απασχόλησης μετά από δική της εισήγηση. Ταυτόχρονα, θα απαιτηθεί αναβάθμιση των παροχών υγείας, μεγαλύτερη κάλυψη από γιατρούς, κατάργηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων για μια σειρά από εξετάσεις, καθώς και οδοντιατρική κάλυψη. Πρόκειται για αιτήματα που εντάσσονται στις γενικότερες διεκδικήσεις και προτάσεις τόσο της ΟΒΣΑ, όσο και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα - ΕΒΕ - αυτοκινητιστών, που η ικανοποίησή τους θα βοηθήσει σημαντικά τους ασφαλισμένους και τις οικογένειές τους. Από την κυβέρνηση, στο υπουργείο Ανάπτυξης, η ομοσπονδία θα απαιτήσει μέτρα που θα ανακόψουν την εκτεταμένη αναδουλειά των μικρών ΕΒΕ, μείωση των εισαγόμενων βιοτεχνικών προϊόντων, περιορισμό της ασυδοσίας των πολυκαταστημάτων που επεκτείνονται και ανοίγουν καταπατώντας χρήσεις γης και άλλες διατάξεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν διοικήσεις και μέλη διοικήσεων από 26 σωματεία της δύναμης της ομοσπονδίας και ήταν έκδηλη η οργή και αγανάκτηση των συνδικαλιστών για την ολοένα και πιο δύσκολη κατάσταση, που χειροτερεύει στο πλαίσιο της καπιταλιστικής κρίσης.

Ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Π. Γαλανόπουλος περιέγραψε εισηγητικά τόσο την κατάσταση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, όσο και το μέγεθος της επίθεσης που δέχονται. Ασκησε σφοδρή κριτική στην ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ και τόνισε οτι απαιτείται η στροφή του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις πιο πρόσφορες μορφές πάλης που θα πρέπει να επιλεχθούν, τις προσπάθειες καταργησης της αργίας της Κυριακής, το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

«ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ»
Αυταπάτες τα περί ελέγχου...

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου στη συζήτηση για το νομοσχέδιο περί ανταγωνισμού

Aυταπάτες ότι μπορεί σε συνθήκες καπιταλισμού να ελεγχθεί η «ελεύθερη αγορά» σπέρνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την αναθεώρηση των διατάξεων «περί ανταγωνισμού» και τη λειτουργία της «Επιτροπής Ανταγωνισμού» που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η αγορά χαρακτηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα και στα πλαίσια αυτής της αγοράς υπάρχει ο ανταγωνισμός ο οποίος αποτελεί επί της ουσίας συνώνυμο και συστατικό στοιχείο του ίδιου του χαρακτήρα του συστήματος και ιδιαίτερα του εκμεταλλευτικού του χαρακτήρα. Δεν μπορεί, είπε, να υπάρξει καπιταλιστικό σύστημα χωρίς τον ανταγωνισμό και έτσι από τη μία μεριά επιταχύνεται η διαδικασία βελτίωσης της παραγωγικής διαδικασίας που δεν αποβαίνει προς όφελος των πολλών αλλά των λίγων και από την άλλη συγκεντρώνεται η παραγωγή σε όλο και λιγότερα χέρια.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε στη συγκέντρωση και τη δημιουργία μονοπωλίων (τα λεγόμενα «καρτέλ») τα οποία χαρακτηρίζουν το σύνολο της καπιταλιστικής αγοράς σε ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η εικόνα, είπε, που υπάρχει στην ελληνική αγορά υπάρχει και στην διεθνή και δεν αποτελεί ελληνική ιδιομορφία η ύπαρξη μονοπωλίων σε μια σειρά από τομείς της οικονομίας όπως η ενέργεια, τα καύσιμα, τα τρόφιμα κ.ά. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, δεν είναι η στρέβλωση του ανταγωνισμού που παράγει τα καρτέλ και τα μονοπώλια, αλλά είναι ο ίδιος ο ανταγωνισμός που τα γεννά.

Και η σημερινή κυβέρνηση, είπε, δε θέλει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια στην αγορά και με το συζητούμενο νομοσχέδιο διευκολύνεται ακόμα περισσότερο η δράση των επιχειρήσεων, αφού περιορίζεται ο όποιος ελεγκτικός έλεγχος της «Επιτροπής Ανταγωνισμού» και οι επιχειρήσεις καλούνται εθελοντικά να παράσχουν στοιχεία στην Επιτροπή.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης. είπε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ομαλή λειτουργία της αγοράς με κατοχύρωση «των αρχών του υγιούς ανταγωνισμού και με πόλεμο στα καρτέλ». Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι αυτή η πρόθεση της κυβέρνησης «προκάλεσε σε ορισμένες πλευρές της επιχειρηματικής κοινότητας κάποιες αντιδράσεις»! Με το νομοσχέδιο, είπε, προωθείται η λειτουργία μιας ισχυρής «Επιτροπής Ανταγωνισμού» η οποία θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Πτωτικά κινήθηκαν τον Ιούνη

Πτωτικά κινήθηκαν οι πωλήσεις οχημάτων τον Ιούνη, παρά την κατά 50% μείωση των φόρων ταξινόμησης που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Από τη σύγκριση της περιόδου Ιούνης '09 προς Ιούνη '08, οι πωλήσεις οχημάτων όλων των τύπων, μειώθηκαν κατά 16,8%. Ειδικότερα, πουλήθηκαν 38.982 οχήματα, έναντι 46.878 που είχαν πουληθεί την ίδια περίοδο πέρσι. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων εμφανίζουν πτώση -12,3% και των μοτοσυκλετών - 28,1%, καθώς πουλήθηκαν 29.229 αυτοκίνητα (33.320 πέρσι) και 9.753 μοτοσυκλέτες (13.558 πέρσι).

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η υποχώρηση των πωλήσεων την περίοδο Γενάρη - Ιούνη '09, σε σχέση με την περίοδο Γενάρη - Ιούνη '08. Ετσι, το α' εξάμηνο του 2009 πουλήθηκαν 180.599 οχήματα όλων των τύπων (μείωση πωλήσεων 29,5% σε σχέση με το α'εξάμηνο του 2008). Οι μεν πωλήσεις των αυτοκινήτων υποχώρησαν κατά 29,5% και των μοτοσυκλετών κατά 29,6%.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Εύκολος στόχος» η φαρμακευτική δαπάνη

Τη διαφορά μεταξύ της φαρμακευτικής δαπάνης και των φαρμακευτικών πωλήσεων, προσπαθεί για μια ακόμα φορά να μας εξηγήσει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) σε ανακοίνωσή του, στην οποία σημειώνει ότι παρατηρείται σύγχυση ανάμεσα στις δύο έννοιες. Βασικός στόχος του Συνδέσμου είναι να «αποφορτίσει» το κλίμα που δημιουργείται από τις αναφορές για εκτίναξη των φαρμακευτικών δαπανών, στο οποίο βασίζεται και η κυβέρνηση για να επιβάλει περικοπές οι οποίες όμως έρχονται, στο όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών, να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους ασφαλισμένους. Οι βιομήχανοι του φαρμακευτικού κλάδου δεν κόπτονται βεβαίως για τα δικαιώματα των ασφαλισμένων, αλλά για τις πωλήσεις τους.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη που επιβαρύνει την κοινωνική ασφάλιση είναι μέρος του συνόλου των φαρμακευτικών πωλήσεων (αρκετά σημαντικό που φτάνει το 50%), στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης οι δαπάνες πώλησης φαρμάκων στα νοσοκομεία, οι επανεξαγωγές, οι αγορές φαρμάκων με αποκλειστική δαπάνη των αγοραστών, καθώς και η συμμετοχή του ασφαλισμένου που δεν καλύπτεται από τα Ταμεία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι με βάση τα στοιχεία πωλήσεων φαρμάκων από τον ΕΟΦ οι συνολικές πωλήσεις σε λιανικές τιμές ανήλθαν στα 7,87 δισ. ευρώ το 2007. «Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει τις πωλήσεις φαρμάκων και όχι τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, η οποία αποτελεί το μισό μόνο των συνολικών πωλήσεων φαρμάκων». Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από το υπουργείο Απασχόλησης - επισημαίνει ο ΣΦΕΕ - και ανήλθε για το 2007 στα 3,8 δισ. ευρώ. Προσθέτει ότι «με βάση τα προσωρινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ), το 2007 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε στα 4,5 δισ., ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 2% του ΑΕΠ της χώρας». Ο ΣΦΕΕ καταλήγει ότι «η φαρμακευτική δαπάνη αποτελεί μόλις το 20% των δαπανών Υγείας και αποτελεί πάντοτε τον εύκολο στόχο, ενώ η σπατάλη και οι απώλειες πόρων γίνονται στο υπόλοιπο 80% των δαπανών Υγείας». Παραπέμπει έτσι σε περικοπές στα... νοσοκομεία και τις ιατρικές δαπάνες!!!

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Ακυρος ο νόμος για τα «φρουτάκια»

Με κριτήριο το κέρδος, «την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων» και την «ελεύθερη παροχή υπηρεσιών» το Δ' Τμήμα του ΣτΕ, ανέτρεψε τις αποφάσεις που απαγόρευαν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια (φρουτάκια). Τα παιχνίδια ηλεκτρονικού τζόγου απαγορεύτηκαν το 2002 με νόμο, τον οποίο προσέβαλαν οι εταιρείες εισαγωγής ηλεκτρονικών παιχνιδιών προσφεύγοντας στο ΣτΕ.

Το ΣτΕ εξέδωσε την απόφασή του για τα «φρουτάκια» μετά την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, υιοθετώντας το σχετικό σκεπτικό και κρίνοντας ότι ο νόμος που απαγορεύει τον ηλεκτρονικό τζόγο «αντίκειται στις διατάξεις της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας περί ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων και ελεύθερης παροχής υπηρεσιών»... Στο σκεπτικό της ίδιας απόφασης επισημαίνεται ότι η γενική απαγόρευση του παιχνιδιού με τα φρουτάκια «συνιστά εμπόδιο στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών»!

Το ΣτΕ ζητάει να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση και κατά το σκέλος που επιβάλλει την ανάρτηση πινακίδων εντός των καταστημάτων οι οποίες αναγράφουν ότι «απαγορεύεται η διενέργεια παιγνίων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ