ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Ο εφιάλτης του 2007 ξανάρχεται

Αιτία η διατήρηση της πολιτικής που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση των δασών

Τα κυκλώματα των καταπατητών, των οικοπεδοφάγων, των εμπόρων γης πατούν πάνω σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

Τα κυκλώματα των καταπατητών, των οικοπεδοφάγων, των εμπόρων γης πατούν πάνω σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
Μνήμες από την πύρινη τραγωδία του καλοκαιριού του 2007 άρχισαν να φέρνουν στο μυαλό του λαού οι φωτιές που ξεσπούν, η μία μετά την άλλη, σε όλη τη χώρα και τη φετινή θερινή περίοδο. Κατά ...σύμπτωση μάλιστα και οι πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού ξεσπούν σχεδόν στις ίδιες περιοχές (Υμηττός, Εύβοια, Ηλεία κ.α.), σαν κάποιοι να θέλουν να ολοκληρώσουν το καταστροφικό έργο που έμεινε στη μέση πριν ακριβώς από δύο χρόνια!

Το «γιατί» συμβαίνει αυτό, είναι κάτι παραπάνω από προφανές. Γιατί ποτέ δεν υλοποιήθηκε στην πράξη η κατηγορηματική διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, όπως άλλωστε και όλων των προκατόχων του είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ, όταν δήλωνε πως «όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος».

Γιατί συνεχίζεται η πολιτική που αποχαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις. Γιατί ζουν και βασιλεύουν ακόμη όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι και η δασοκτόνα τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος που έγινε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζεται επί κυβέρνησης ΝΔ.

Γιατί, όπως φάνηκε και από τα 62,5 στρέμματα του καζίνου της Πάρνηθας, εξακολουθεί να ισχύει το «κόλπο» της εξαίρεσης από την αναδάσωση καμένων εκτάσεων. Γιατί τα κονδύλια για αναδασώσεις και άλλα έργα υποδομής για την προστασία των δασών χορηγούνται με το σταγονόμετρο (ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει μόλις 0,4% για επενδύσεις στη δασοπονία και βέβαια είναι συζητήσιμο ακόμη και από αυτά τα χρήματα πόσα χορηγούνται τελικά). Γιατί ακόμη δεν έχει συνταχθεί το Δασολόγιο και δεν έχει κυρωθεί κανένας δασικός χάρτης.


Eurokinissi

Γιατί το μόνο έργο που γίνεται σε αυτό το επίπεδο είναι αυτό της οριοθέτησης των δασών στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου, με μέθοδο που μπορεί να οδηγήσει σε αποχαρακτηρισμό ακόμη και του 30% του δασικού μας πλούτου.

Με αυτή την πολιτική που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση της δημόσιας δασικής γης, πώς να μην ανοίγει κάθε καλοκαίρι η όρεξη των κάθε είδους εμπρηστών, καταπατητών και οικοπεδοφάγων;

Οι προσδοκίες...

Σύμφωνα με στατιστική καταγραφή που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Δασικής Πολιτικής της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι δασικές πυρκαγιές «αυξάνονται και πληθύνονται» κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων. Ειδικότερα το 1981 κάηκαν περίπου 800.000 στρέμματα, το 1985 πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα, όπως και το 1988 (την περίοδο μάλιστα που η τότε κυβέρνηση ψήφισε το νόμο περί ...«βοσκοτόπων»). Την περίοδο 1992-1993 κάηκαν περίπου 700.000 στρέμματα, το 1998 πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα, το 2000 (χρονιά της συνταγματικής αναθεώρησης) κάηκαν πάνω από 1,4 εκατομμύριο στρέμματα, ενώ το αποκορύφωμα ήταν τη χρονιά του 2007, οπότε υπολογίζεται ότι κάηκαν πάνω από 2,5 εκατομμύρια στρέμματα.

Οι φωτιές αυξάνονται λοιπόν, όπως αυξάνονται και οι προσδοκίες των καταπατητών. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η δημόσια γη που έχει καταπατηθεί από ιδιώτες ανέρχεται σε πάνω από 3.500.000 στρέμματα, ενώ πολλές από τις εκτάσεις αυτές είναι δασικές.

Ανύπαρκτος απολογισμός

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι επίσημος απολογισμός του κράτους για τις καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές του 2007 δεν υπάρχει, γιατί απλούστατα δεν έγινε ποτέ! Υπάρχουν μόνο κάποιοι επιμέρους απολογισμοί που έγιναν με πρωτοβουλία κάποιων οργανώσεων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, σαν αυτόν του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που αναφέρεται στην Εύβοια. Σύμφωνα με αυτόν κάηκαν συνολικά 247.000 στρέμματα, τα 135.000 από τα οποία ήταν δάση και φυσική βλάστηση.

Οσον αφορά το τι άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο, ανεπίσημες μελέτες ανεβάζουν τις καμένες εκτάσεις σε 1.772.000 στρέμματα, εκ των οποίων το 55% ήταν δάση και δασικές εκτάσεις με φυσική βλάστηση. Μάλιστα, περισσότερα από 300.000 στρέμματα αφορούν προστατευόμενες περιοχές του δικτύου ΝΑΤΟΥΡΑ και ειδικότερα τις περιοχές: Δάσος και Λίμνη Καϊάφα, Ολυμπία (περιοχές που είχαν μπει στο στόχαστρο επιχειρηματικών ομίλων πριν τις πυρκαγιές), Οροπέδιο Φολόης, Ορος Ταΰγετος, Ορος Πάρνωνας, Ορη Μπαρμπάς και Κλωκός, Φαράγγι Σελινούντα, Φαράγγι Βουραϊκού.


Ρεπορτάζ:
Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ - Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ


ΚΚΕ
Πάλη για μια δασική πολιτική σε όφελος του λαού

Τα Δασικά Οικοσυστήματα είναι κοινωνικό αγαθό, λαϊκή περιουσία, έχει επισημάνει επανειλημμένα, με ανακοινώσεις του, το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση, που η οποιαδήποτε χρήση των δασών οδηγεί στην καταστροφή τους, μπορεί να αντιστραφεί.

Στόχοι πάλης για μια δασική πολιτική σε όφελος του λαού είναι:

1. Συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης και προστασίας της δασικής περιουσίας.

2. Καταγραφή των συνθηκών ιδιοκτησίας, λύση του ιδιοκτησιακού προβλήματος με την κοινωνικοποίηση των δασών, την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα Δασικά Οικοσυστήματα, συμπεριλαμβανομένης και της εκκλησιαστικής.

3. Σύνταξη του Δασικού Κτηματολογίου πριν από το Εθνικό Κτηματολόγιο, οριοθέτηση των Δασικών Οικοσυστημάτων (δάση, δασικές εκτάσεις, υγροβιότοποι, προστατευόμενες περιοχές, Εθνικοί Δρυμοί, μνημεία της φύσης κλπ.). Σχεδιασμός χρήσεων γης.

4. Κατάργηση όλων των βασικών νόμων, όπως ο Ν. 998/79, ο Ν. 1734/87 (βοσκότοποι), ο Ν. 3208/2003 που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

5. Αλλαγή της αντιπυρικής προστασίας των Δασικών Οικοσυστημάτων με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, που μέσα από μια διαφορετικά οργανωμένη δομή θα έχει την ευθύνη για την αντιπυρική προστασία στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης προστασίας και ανάπτυξης των δασών. Γι' αυτό είναι απαραίτητη η αύξηση του προσωπικού όλων των βαθμίδων, επιστημονικού, τεχνολογικού, εργατοτεχνικού, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά και κατάλληλη εκπαίδευση, να υποστηριχθεί με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα. Αυτός ο αντιπυρικός σχεδιασμός θα έχει κύριο βάρος στην πρόληψη και στην οργάνωση των τοπικών επίγειων δυνάμεων, στη βελτίωση των υποδομών.

6. Οι επενδύσεις στη Δασοπονία πρέπει να τριπλασιασθούν και να σταθεροποιηθούν στο 1% του κρατικού προϋπολογισμού. Ετσι, βασικά έργα της Δασοπονίας θα προχωρήσουν, πολλά από τα υποβαθμισμένα Δασικά Οικοσυστήματα θα μπουν σε μια πορεία ανόρθωσής τους και το εισόδημα του ορεινού πληθυσμού θα αυξηθεί, αφού σημαντικά ποσά μέσα από τις δραστηριότητες της Δασοπονίας (αναδασώσεις, υδρονομικά έργα, καλλιεργητικές φροντίδες κλπ.) θα μεταφερθούν σε αυτόν τον πληθυσμό.

7. Να εκπονηθεί από τη Δασική Υπηρεσία με αυτεπιστασία ειδικό ταχύρρυθμο πρόγραμμα αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων της χώρας με οικονομικούς πόρους 1% από τον τακτικό προϋπολογισμό, ειδικό πρόγραμμα διευθέτησης των χειμάρρων και προστασίας των εδαφών από τη διάβρωση. Παράλληλα με τις καλλιεργητικές επεμβάσεις στα υπάρχοντα Δασικά Οικοσυστήματα, μπορεί να αυξηθεί η ποσότητα και να βελτιωθεί η ποιότητα του ξύλου, το οποίο παράγεται, και με αυτόν τον τρόπο να καλυφθεί μέρος των αναγκών της Ελλάδας σε ξύλο και προϊόντα του. Εχουμε παραδείγματα χωρών, όπως η Βουλγαρία επί σοσιαλισμού, όπου εφαρμόστηκαν δυναμικά προγράμματα αναδασώσεων κι έφθασε να είναι σχεδόν αυτάρκης σε ξύλο και προϊόντα του μέχρι τις ανατροπές.

8. Nα υλοποιηθούν τα προεπενδυσιακού χαρακτήρα έργα χαρτογράφησης του δασικού χώρου, απογραφής του δασικού πλούτου, ταξινόμησης των δασικών εκτάσεων, ανάλογα με τις παραγωγικές δυνατότητες, την οικολογική δυναμική τους, τα φυσιογραφικά τους χαρακτηριστικά, ώστε με βάση αυτήν την υποδομή να εκπονηθούν μελέτες διαχείρισης, προστασίας, ανόρθωσης των Δασικών Οικοσυστημάτων και αξιοποίησης του δασικού χώρου.

9. Στήριξη και ανάπτυξη των υποβαθμισμένων δασικών συνεταιρισμών, με αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας τους, αφού αποτελούν αναγκαίο βήμα για τη συγκράτηση των πληθυσμών στις παραδασόβιες και παραμεθόριες περιοχές της χώρας. Χρειάζονται μέτρα για την ενίσχυση των συνεταιρισμένων δασεργατών και των συνεταιρισμών τους.


ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Ανοχύρωτοι στη μάχη με τις φλόγες

Οι 3.500 κενές οργανικές θέσεις, η εξαντλητική δουλειά, τα επικίνδυνα οχήματα και ο ελλιπής εξοπλισμός αποτελούν μόνιμη απειλή

Αντιμέτωποι με τις φλόγες βρίσκονται κάθε καλοκαίρι οι πυροσβέστες όπως και με την απαξίωση της Υπηρεσίας από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Eurokinissi

Αντιμέτωποι με τις φλόγες βρίσκονται κάθε καλοκαίρι οι πυροσβέστες όπως και με την απαξίωση της Υπηρεσίας από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ
Η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, όπως και οι υπόλοιπες που ξέσπασαν μέσα στη βδομάδα, έφερε στην επιφάνεια για άλλη μια φορά το πρόβλημα της έλλειψης της πρόληψης και της ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Και μπορεί πρόσφατα ο πρωθυπουργός να μοίραζε συγχαρητήρια στους αξιωματικούς και στους άνδρες του Σώματος, ωστόσο, οι ίδιοι οι πυροσβέστες για άλλη μια χρονιά έχουν μπει στη μάχη με τις φλόγες ανοχύρωτοι.

Εκτός από τις φωτιές αντιμετωπίζουν την έλλειψη πρόληψης, την απουσία ενιαίου σχεδιασμού και τη συνειδητή απαξίωση της Δασικής Υπηρεσίας. Παράλληλα, την υποχρηματοδότηση της Πυροσβεστικής. Επιπλέον, δουλεύουν εξαντλητικά - σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και επί ένα 24ωρο ή και παραπάνω - χωρίς ρεπό εξαιτίας των ελλείψεων, περιμένοντας να πληρωθούν τα 27 ευρώ για το 8ωρο, που τα περιμένουν ακόμα και ένα χρόνο.

Οι οργανικές θέσεις της Πυροσβεστικής είναι συνολικά 12.776. Από αυτές, οι περίπου 3.500 είναι κενές! Παρ' όλα αυτά, η πολιτική και φυσική ηγεσία του Σώματος προχώρησε στην ίδρυση νέων υπηρεσιών, όπως, οι 6 Βιομηχανικές Περιοχές, οι 6 ΕΜΑΚ, τα 13 Συντονιστικά Κέντρα, οι 13 περιφερειακές διοικήσεις και οι διάφορες επιτελικές υπηρεσίες. Οι θέσεις αυτές δεν καλύφθηκαν με νέους πυροσβέστες αλλά με άνδρες που ανήκαν στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της κάθε περιοχής. Οι 6 ΕΜΑΚ που κανονικά, ως οργανική δύναμη, έχουν 900 άνδρες (150 η καθεμία), καλύπτονται από τους άνδρες της υπηρεσίας της περιοχής, δηλαδή περίπου 70. Αλλο ένα παράδειγμα είναι πως η υπηρετούσα δύναμη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λαμίας ενώ φτάνει - στα χαρτιά - τους 74 άνδρες, στην πραγματικότητα, αυτοί που απομένουν στις βάρδιες για την κάλυψη της μάχιμης υπηρεσίας είναι 48. Ας μην ξεχνάμε πως ο αριθμός των νεοπροσλαμβανόμενων πυροσβεστών δεν μπορεί να καλύψει ούτε αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στο τρέχον έτος (553 έναντι 700 αποχωρήσεων).

Τα γερασμένα Unimog, όπως αυτό, αποτελούν συνεχή κίνδυνο για τη ζωή των πυροσβεστών, σύμφωνα με την ΕΑΚΠ

Eurokinissi

Τα γερασμένα Unimog, όπως αυτό, αποτελούν συνεχή κίνδυνο για τη ζωή των πυροσβεστών, σύμφωνα με την ΕΑΚΠ
Τις πρώτες στιγμές της φωτιάς, είναι αλήθεια πως όλοι κοιτούν τον ουρανό προκειμένου να δουν τα «Καναντέρ» ή τα ελικόπτερα που θα προσεγγίσουν τις φλόγες, ιδιαίτερα σε δύσβατα σημεία. Σημαντικό όμως είναι πως όταν θα καταφέρουν να την αναχαιτίσουν, οι άνδρες της Πυροσβεστικής είναι αυτοί που θα τη σβήσουν. Κι όμως, ενώ παρουσιάζονται τόσα πολλά οργανικά κενά, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό για τη μίσθωση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων αυξήθηκε φέτος από τα 20 στα 42 εκατ. ευρώ. Αν αναλογιστούμε όμως πως η διαφορά των 22 εκατ. μπορεί να καλύψει μισθούς ενός χρόνου για περίπου 16.900 πυροσβέστες, αποδεικνύεται πως βασικός στόχος είναι η αύξηση των κερδών των δύο εταιρειών που μισθώνουν τα εναέρια μέσα.

Επικίνδυνα οχήματα

Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία τριών πυροσβεστικών οχημάτων, τύπου Unimog, τα οποία είναι σε κυκλοφορία πάνω από 35 χρόνια και τα οποία, λόγω προβλημάτων στα φρένα, βρέθηκαν σε γκρεμούς, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως το πρώτο (με πινακίδα «Π.Σ. 1561») είχε έτος πρώτης κυκλοφορίας το 1973 και «παρέμενε ενεργό μετά από υπηρεσιακές διαβεβαιώσεις της ΠΥ Ιστιαίας ότι είναι ελεγμένο και αξιόπιστο», μέχρι που βρέθηκε στις 27/7/08 σε γκρεμό. Συνεχίζοντας αναφέρει το «Π.Σ. 1650», της ίδιας υπηρεσίας, με πρώτη κυκλοφορία το 1982, που είχε την ίδια κατάληξη με το πρώτο, ένα μήνα αργότερα. Αν και ζητήθηκε από την ΕΑΚΠ η άμεση απόσυρση όλων των οχημάτων ίδιου τύπου, η Περιφερειακή Διοίκηση Στερεάς Ελλάδας τόνισε πως εξέτασε το θέμα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Ετσι, στις 14 του μήνα βρέθηκε σε γκρεμό της Ριτσώνας το όχημα της ΠΥ Χαλκίδας («Π.Σ. 1569» με έτος πρώτης κυκλοφορίας 1974). Και παρά το γεγονός ότι τα τρία οχήματα γκρεμίστηκαν μέσα σε ένα χρόνο, υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής έλεγαν στους παραπονούμενους οδηγούς να βάζουν πέτρες ή τάκους στους τροχούς για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με το χειρόφρενο. Οσο γι' αυτά που δεν έχουν διαλυθεί, είναι γεμάτα σκουριά και το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι η αποκόλληση των βυτίων τους. Φυσικά δεν είναι μόνο αυτά τα οχήματα που μετρούν αρκετά χρόνια ζωής αλλά σύμφωνα με την ΕΑΚΠ περίπου το 60% του μηχανολογικού εξοπλισμού του Σώματος είναι πέραν της 15ετίας.


Ακριβή η αεροπυρόσβεση ακόμα και η συντήρηση των αεροσκαφών, όπως των «Καναντέρ» CL-215

Eurokinissi

Ακριβή η αεροπυρόσβεση ακόμα και η συντήρηση των αεροσκαφών, όπως των «Καναντέρ» CL-215


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ