ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αδυνατούν να προγραμματίσουν ασφαλείς εφημερίες

Σε «παραλυτική κατάσταση» οδηγούν οι περικοπές της κυβέρνησης στα κονδύλια για την Υγεία

Οι περικοπές των κονδυλίων για τις εφημερίες των γιατρών και, γενικότερα, για τις υπηρεσίες δημόσιας Υγείας, που αποφάσισε και υλοποιεί, πάραυτα, η κυβέρνηση, έχουν, ήδη, προκαλέσει τεράστια προβλήματα λειτουργίας στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ενώ, ιδιαίτερα σε νοσοκομεία της περιφέρειας, οδηγούν σε «παραλυτική κατάσταση».

Χαρακτηριστικά είναι τα συμβαίνοντα στα νοσοκομεία της Λάρισας, τα οποία, με τους προϋπολογισμούς που έχουν εγκριθεί, αδυνατούν να προγραμματίσουν ασφαλείς για τους ασθενείς εφημερίες.

«Με την ψυχή στο στόμα» των εφημερευόντων γιατρών και με πολύ μεγάλα εμπόδια για τους ασθενείς, διεκπεραιώθηκε η χτεσινή εφημερία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου, με ευθύνη της Διοίκησης, της ΔΥΠΕ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας και του Υπουργείου Υγείας, επικρατεί ένα «λειτουργικό αλαλούμ», καθώς:

  • Συγκεκριμένο σύστημα εφημεριών δεν υπάρχει και δεν εφαρμόζεται, αφού τα προγράμματα εφημεριών, για τον Απρίλη, που κατατέθηκαν από τους διευθυντές των κλινικών, έχουν αναπεμφθεί από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, λόγω έλλειψης των απαραίτητων κονδυλίων για την υλοποίησή τους.
  • Οι γιατροί των περισσότερων κλινικών και εργαστηρίων του νοσοκομείου έχουν εξαντλήσει τις νόμιμες ώρες υπερωριών και δηλώνουν πως δεν πρόκειται να αποδεχτούν τυχόν εξαναγκασμό τους σε πρόσθετη υπερεργασία, που, όπως επισημαίνουν, θα είναι παράνομος και καταχρηστικός.

Ο Σύλλογος των Γιατρών, που έχει προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας την πληρωμή των εφημεριών από τον περασμένο Δεκέμβρη, υπογραμμίζει ότι, με βάση τους προϋπολογισμούς που έχουν εγκριθεί για το 2010, είναι πρακτικά αδύνατη η κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης για τους επόμενους μήνες.

Στην προχτεσινή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου όπου αποφασίστηκε η συνέχιση της επίσχεσης εργασίας, συζητήθηκε ως άμεσο πρόβλημα η χτεσινή εφημερία και πάρθηκε η απόφαση το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) να λειτουργήσει με την ευθύνη της απεργιακής επιτροπής για τη διεκπεραίωση των απολύτως επειγόντων περιστατικών, με στόχο την περιφρούρηση της ασφάλειας των βαρέως πασχόντων, καθώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, ήταν αδύνατη η περίθαλψη και η νοσηλεία ασθενών με προβλήματα που δεν είναι κρίσιμα για την υγεία τους.

Μάλιστα, η Γενική Συνέλευση ζήτησε από τα αρμόδια όργανα της ΔΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας να εξαιρεθεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο από το σύστημα εφημεριών της Λάρισας και να ληφθεί μέριμνα για τη διακομιδή των ασθενών από το ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού και των νομαρχιακών νοσοκομείων της Θεσσαλίας σε άλλα τριτοβάθμια κέντρα νοσηλείας.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου, σύμφωνα με το Σύλλογο των Γιατρών, με βάση τον προϋπολογισμό που έχει εγκριθεί, στο νοσοκομείο δεν μπορεί να εφαρμοστούν προγράμματα ασφαλούς εφημέρευσης.

Και σ' αυτό το νοσοκομείο οι γιατροί πραγματοποιούν επίσχεση από το πρωινό ωράριο, με αιτήματα την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών Νοέμβρη, Γενάρη, Φλεβάρη και Μάρτη, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, επίλυση του κτιριακού προβλήματος κ.ά.

«Λίπασμα» για τους ιδιώτες

Στη Θεσσαλία, όπως και στις άλλες περιοχές της χώρας, τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν προβλήματα, κυρίως, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας δε λειτουργούν ακόμα - 11 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του - όλες οι κλινικές που προβλέπονται, λείπουν γιατροί και πάνω από 250 νοσηλευτές. Στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας λείπουν 40 γιατροί και 300 νοσηλευτές, ενώ έχει πάει στις ελληνικές καλένδες η κατασκευή της συνδετήριας πτέρυγας. Στο Νοσοκομείο Καρδίτσας λείπουν 26 γιατροί και 230 νοσηλευτές και άλλο προσωπικό, στα Τρίκαλα το νέο νοσοκομείο λειτουργεί με τον ίδιο αριθμό προσωπικού κι ας αυξήθηκαν τα κρεβάτια από 130 σε 350 και στο νοσοκομείο του Βόλου υπάρχουν παραπάνω από 500 κενές οργανικές θέσεις. Στα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας καλύπτεται μόνο το 54% των οργανικών θέσεων των γιατρών και μόνο το 62% των οργανικών θέσεων των νοσηλευτών και του άλλου προσωπικού.

Και, βεβαίως, αυτή η κατάσταση δίνει ώθηση στην ιδιωτική επιχειρηματική διείσδυση στο χώρο της Υγείας και έτσι, στη Θεσσαλία φυτρώνουν συνεχώς ιδιωτικές κλινικές - πριν λίγες μέρες ξεκίνησε τη λειτουργία του το «ΙΑΣΩ», ένα τεράστιο «ιδιωτικό νοσοκομείο» με εκατοντάδες κρεβάτια - και πληθαίνουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ
Στη μέγγενη της υποχρηματοδότησης και των ελαστικών σχέσεων εργασίας

Στο τέλος του μήνα αποχωρούν 78 εργαζόμενοι των οποίων δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις εργασίας

Σε απορρύθμιση οδηγεί το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (ΕΚΕΨΥΕ) η κυβέρνηση με την υποχρηματοδότηση και την άρνησή της να κρατήσει 78 εργαζόμενους που απασχολούνται στο Κέντρο με ελαστικές μορφές εργασίας (stage, συμβάσεις έργου κλπ.) των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος του Απρίλη.

Το ΕΚΕΨΥΕ αποτελεί συνέχεια του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Ιδρύθηκε το 1956 και είναι ο μεγαλύτερος φορέας εξωνοσοκομειακής ψυχιατρικής περίθαλψης στη χώρα μας, εφαρμόζοντας εδώ και δεκαετίες το μοντέλο της κοινοτικής περίθαλψης - δηλαδή της περίθαλψης σε χώρους φιλοξενίας περιορισμένου αριθμού ατόμων και όχι στα μεγάλα ψυχιατρικά ιδρύματα. Επιχορηγείται και εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες.

Ομως, η εισαγωγή των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση οδηγούν το κέντρο σε αδιέξοδο με ορατή την προοπτική να κλείσουν μοναδικές για τα ελληνικά δεδομένα μονάδες, όπως το Κέντρο Αυτισμού στην Αγία Παρασκευή και το Σπουπάθειο στο Χαλάνδρι.

Απλήρωτοι στη Λιβαδειά

Την πολιτική της κυβέρνησης για το ΕΚΕΨΥΕ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Λιβαδειάς του ΚΚΕ καθώς οδηγεί σε στραγγαλισμό τρία οικοτροφεία που αναπτύχθηκαν απ' το Κέντρο στην περιοχή «ενταγμένα στο πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης και επανένταξης ψυχικά ασθενών στα πλαίσια του προγράμματος Ψυχαργώ». Οι εργαζόμενοι στα οικοτροφεία έχουν να πληρωθούν απ' την αρχή του χρόνου και δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις τους.

Απ' το 1991 που ιδρύθηκε η πρώτη μονάδα στη Λιβαδειά «έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες επανένταξης και κοινωνικοποίησης των οικοτρόφων με τις αρχές της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης» επισημαίνει η ΚΟ Λιβαδειάς του ΚΚΕ και τονίζει: «Είναι προφανές ότι αυτό το τόσο δύσκολο έργο απαιτεί μόνιμο προσωπικό, μιας και όλοι οι εργαζόμενοι δε δικαιούνται μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρεις αποδοχές και για τον πρόσθετο λόγο ότι οι οικότροφοι, αναζητούν ένα σταθερό περιβάλλον, καθαρό και οικογενειακό μέσα στο οποίο θα αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά με σταθερά πρόσωπα αναφοράς».

Πυρκαγιά χτες στο «Χατζηκώστα»

Πυρκαγιά προκλήθηκε χτες τα ξημερώματα στο μηχανοστάσιο του Γενικού Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η φωτιά προκλήθηκε από μικρή έκρηξη μπαταρίας που επαναφόρτιζε ηλεκτρικό κατσαβίδι. Οι αναθυμιάσεις από την πυρκαγιά επεκτάθηκαν μέσω του συστήματος εξαερισμού στον 3ο όροφο, όπου βρίσκεται το χειρουργικό τμήμα, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να αισθανθούν δυσφορία ενώ το ευτύχημα ήταν ότι εκείνη την ώρα δε νοσηλεύονταν στο τμήμα ασθενείς (το νοσοκομείο εφημέρευε). Τα χειρουργεία εκκενώθηκαν και τα έκτακτα περιστατικά τα ανέλαβε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Με αφορμή και αυτό το περιστατικό αναδεικνύονται σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με τη συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών. Προκύπτουν ζητήματα για τις ελλείψεις ουσιαστικών μέτρων και βασικών ελέγχων της ασφάλειας και υγιεινής καθώς αφενός δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός εργασίας, αφετέρου απουσιάζει η άμεση παρέμβαση από σχετικό κρατικό φορέα που θα μετρά σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως στην παραπάνω, την ποσότητα των τοξικών αερίων (διοξείδιο του άνθρακα, βοτάνιο, κ.ά.) που διοχετεύθηκαν. Μέτρηση που χρειάζεται για να παρθούν τα κατάλληλα και επαρκή μέτρα που θα προστατεύουν ασθενείς και εργαζομένους, που θα διασφαλίζουν ότι δεν παραμένουν τοξικές ουσίες στο χώρο του νοσοκομείου. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στην τεχνική υπηρεσία, όπου και προκλήθηκε η πυρκαγιά στις 4 το πρωί, δεν υπάρχει νυχτερινή βάρδια καθώς και η εν λόγω υπηρεσία μαζί με άλλες υποστηρικτικές δομές του νοσοκομείου έχουν εκχωρηθεί σε ιδιώτες.

Σύλληψη για «φακελλάκι»

Επ' αυτοφώρω συνελήφθη από την Αστυνομία γιατρός για φακελάκι στο Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας «Γιώργος Γεννηματάς», σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, στην οποία δεν κατονομάζεται η γιατρός.

Μάλιστα, για το ίδιο πρόσωπο ο διοικητής του Νοσοκομείου, Λεωνίδας Ανωμερίτης, και για παρόμοια σε βάρος της καταγγελία , είχε διατάξει σε βάρος της ΕΔΕ πριν από μια βδομάδα. Πέραν της ποινικής εξέλιξης της υπόθεσης, θα κινηθεί, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, και η αντίστοιχη διοικητική από τον διοικητή της Α' Υγειονομικής Περιφέρειας, Αναστάσιο Χατζή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ