ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΖΑΝΗ
Παρέμβαση του ΣΕΕΕΝ για τα εργατικά ατυχήματα

Παρέμβαση στη διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ), για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στους χώρους της ΔΕΗ που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 4 εργατών και τον τραυματισμό πολλών άλλων, σε διάστημα ενός χρόνου, πραγματοποίησε το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ).

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΕΝ Δυτικής Μακεδονίας ανέδειξαν το μέγεθος του προβλήματος, που εντάθηκε με την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της ανταγωνιστικότητας. Αναφέρθηκαν στην εντατικοποίηση της εργασίας και την έλλειψη του προσωπικού που στόχο έχει τη μείωση του κόστους, για να εξασφαλιστούν υψηλά επίπεδα κερδοφορίας για τη ΔΕΗ ΑΕ. Παράλληλα τόνισαν ότι η ελλιπής συντήρηση του εξοπλισμού, η μη τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας, που έχουν τον ίδιο στόχο, έχουν δημιουργήσει συνθήκες κόλασης για τους εργαζόμενους. Κατήγγειλαν ότι η ΔΕΗ ΑΕ χρησιμοποιεί τους εργολάβους ως όχημα προκειμένου να αποποιηθεί την ευθύνη της για το γεγονός ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι στις εργολαβίες εργάζονται σε συνθήκες μεσαίωνα χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Και προειδοποίησαν ότι οι εργαζόμενοι, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια μπροστά σε αυτήν την εγκληματική πολιτική.

Η διευθύντρια του ΛΚΔΜ, Ο. Κουρίδου, υπερασπίστηκε την πολιτική της επιχείρησης. Αρνήθηκε ότι υπάρχει έλλειμμα ασφάλειας για τους εργαζόμενους και εντατικοποίηση της εργασίας. Αν και παραδέχτηκε τη μείωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων, σύμφωνα με την άποψή της αυτό δεν οδηγεί σε εντατικοποίηση. Παράλληλα υπερασπίστηκε το σύστημα παρακολούθησης στα «σκληρά» του Νοτίου Πεδίου ως εγγύηση για την ιδιοκτησία της ΔΕΗ ΑΕ.

Το ΣΕΕΕΝ καλεί τους εργαζόμενους να μην περιμένουν να τους λυπηθούν αυτοί που τους αντιμετωπίζουν σαν αναλώσιμους στη μηχανή του κέρδους. Να μπουν στο δρόμο του αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής τους.

Να παλέψουν μαζί με το ταξικό κίνημα, μαζί με το ΣΕΕΕΝ και να απαιτήσουν:

Αμεση τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας.

Δημιουργία Επιθεώρησης Μεταλλείων στην Κοζάνη και ταυτόχρονη ενίσχυση της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΕΠΕ ώστε μέσα από συχνούς ελέγχους να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους σε ορυχεία και ΑΗΣ. Αμεση πρόσληψη γιατρών με πλήρες ωράριο σε όλους τους χώρους δουλειάς. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Αμεση προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και ταυτόχρονη κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

4 νεκροί εργάτες σε ένα χρόνο

Τουλάχιστον 8 σοβαρά εργατικά ατυχήματα σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο στο ΛΚΔΜ, με αποτέλεσμα το θάνατο ή το σοβαρό τραυματισμό εργατών. Πολλαπλάσια είναι τα ατυχήματα με μικροτραυματισμούς εργαζομένων που δε γίνονται γνωστά.

Θυμίζουμε τη μαύρη λίστα των εργοδοτικών εγκλημάτων:

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013: Νεκρός εργαζόμενος σε εργολαβία καθαριότητας στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου. Ο εργαζόμενος πήγε για δουλειά σε δύσκολες συνθήκες, αν και είχε πρόβλημα υγείας, για να μη χάσει το μεροκάματο, αφού δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει σε βασικές ανάγκες, κάτω και από το φόβο της απόλυσης.

Τρίτη 14 Γενάρη 2014: Μεγάλη κατολίσθηση στο Ορυχείο Μαυροπηγής που από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα.

Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2014: Νεκρός εργαζόμενος από πνιγμό στην τεχνητή λίμνη του ΛΚΔΜ.

Κυριακή 2 Μάρτη 2014: Εργαζόμενος γλίτωσε με σπασμένα πλευρά από πτώση του χειριστηρίου στο Ορυχείο Αμυνταίου, ενώ πριν μια βδομάδα και πάλι από πτώση, αυτή τη φορά του αναδιπλωτή, γλίτωσε εργαζόμενος και αυτός με ραγισμένο σπόνδυλο.

Παρασκευή 13 Μάρτη 2014 : Νεκρός εργαζόμενος στην αρχαιολογική ανασκαφή στο Ορυχείο Αμυνταίου. Ο εργαζόμενος πέθανε από παθολογικά αίτια μέσα στο ασθενοφόρο της ΔΕΗ που τον μετέφερε στο νοσοκομείο, χωρίς γιατρό και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Τετάρτη 19 Μάρτη 2014: Παραλίγο θανατηφόρο ατύχημα στο Ορυχείο Μαυροπηγής όταν ένα ημιφορτηγό τύπου «Unimog», λόγω μηχανικού προβλήματος, κινήθηκε προς τα πίσω για 20 μέτρα και έπεσε από ύψος 8 μέτρων. Ευτυχώς ο οκταμηνίτης εργαζόμενος πήδηξε από το όχημα και σώθηκε.

Πέμπτη 17 Ιούλη 2014: Νεκρός εργαζόμενος στα «σκληρά» του Νοτίου Πεδίου, χειριστής σκαπτικού μηχανήματος.

Κυριακή 3 Αυγούστου 2014: Παραλίγο θανατηφόρο ατύχημα για εργαζόμενο στα οκτάμηνα. Το φορτηγό τύπου «ΤΑΜΠΕΡ» που οδηγούσε ανετράπη με αποτέλεσμα για τον εργαζόμενο ρήξη σπλήνας (του αφαιρέθηκε) και πολλαπλά κατάγματα στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματος.

Στάση εργασίας στη «Wind»

Σε στάση εργασίας από 8 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και σε συγκέντρωση στη κτήριο της λεωφόρου Αθηνών προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι της «Wind». Αντιδρούν στις απολύσεις στις οποίες προχωρά η εργοδοσία, καθώς τους τελευταίους μήνες έχουν απολυθεί, όπως υπολογίζει το σωματείο, πάνω από 30 εργαζόμενοι από όλα τα τμήματα της επιχείρησης. Οι απολύσεις συνεχίστηκαν τόσο την προηγούμενη εβδομάδα όσο και την περασμένη Πέμπτη. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, που έγινε μετά από την τελευταία απόλυση. Το σωματείο απαιτεί να σταματήσουν άμεσα οι απολύσεις, να μετατραπούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου και να προσέλθει η διοίκηση σε συζήτηση για την επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση.

Στην τηλεφωνική παρέμβαση που έκανε το επιχειρησιακό σωματείο, ο διευθυντής προσωπικού αρνήθηκε ακόμα και το γεγονός ότι απολύονται εργαζόμενοι. Η εταιρία αναφέρεται στις απολύσεις ως απόφαση για «λήξη της συνεργασίας» που παίρνουν «από κοινού» ο εργαζόμενος και η επιχείρηση. Επανέλαβε ακόμα τους προσχηματικούς λόγους για τους οποίους η διοίκηση δεν προσέρχεται στη συζήτηση για την υπογραφή Σύμβασης. Με δεδομένο ότι η επιχειρησιακή Σύμβαση λήγει στο τέλος του μήνα, η επιχείρηση φαίνεται πως έχει σκοπό να «ξεμπερδεύει» με τα δικαιώματα των παλιότερων εργαζομένων.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ). Ο πρόεδρός του, Αλέκος Περράκης, χαιρέτισε την κινητοποίηση και υπογράμμισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να δώσουν τη μάχη για την ανανέωση των επιχειρησιακών Συμβάσεων αλλά και για την υπογραφή Σύμβασης για όλο τον κλάδο. Στην τακτική της αντικατάστασης παλιότερων εργαζομένων από «ενοικιαζόμενους», χωρίς δικαιώματα και στην ανακύκλωση του προσωπικού αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Forthnet - Netmed», Κώστας Θεοδωρόπουλος. Η «Forthnet» εφαρμόζει σταθερά την τακτική αυτή και μάλιστα την περασμένη Τρίτη έκανε 5 νέες απολύσεις. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι και άλλων επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου, όπως της «Ιντρακόμ» και της «360 Connect», καθώς και σωματειακών επιτροπών του κλαδικού συνδικάτου.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΩΝ
Θεσμοθετείται Ανώνυμη Εταιρεία για περικοπές

Ενα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση των αδίστακτων περικοπών στις παροχές Υγείας, που προσδιορίζονται με απάνθρωπους συντελεστές κόστους, κάνει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με την κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή που φέρει τον τίτλο: «Γενικές διατάξεις για τη δημιουργία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων. Σύσταση και καταστατικό της Εταιρείας με την επωνυμία "Εταιρία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων - Ανώνυμη Εταιρία"».

Για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών στο χώρο της Υγείας «απαιτείται η διαμόρφωση ενός καθολικού συστήματος διαχείρισης και δίκαιης κατανομής των δημοσιονομικών πόρων μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών κλινικών», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η οποία υπενθυμίζει ότι αυτή η ρύθμιση αποτελεί δέσμευση του Μνημονίου της 9.2.2012. Σύμφωνα με την παραπάνω δέσμευση, η κυβέρνηση εφαρμόζει πιλοτικά ένα πρόγραμμα Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ - DRG), με «στόχο την ανάπτυξη ενός συστήματος κοστολόγησης στα νοσοκομεία για τη σύναψη συμβάσεων (με βάση μελλοντικές συμβάσεις - πακέτα μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΕΣΥ)».

Διαφαίνεται, δηλαδή, καθαρά ότι οι εκρηκτικές ανάγκες νοσοκομειακής περίθαλψης των λαϊκών στρωμάτων θα υπόκεινται πλέον στη «δίκαιη κατανομή των δημοσιονομικών πόρων», που θα προσδιορίζονται απ' τους κλειστούς προϋπολογισμούς της δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Για το λόγο αυτό εισάγεται το Σύστημα Αμοιβής Νοσοκομείων (ΣΑΝ) που θα διαχειρίζεται η - υπό δημιουργία - «Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων - Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΣΑΝ - ΑΕ)».

Η «ΕΣΑΝ ΑΕ» θα έχει πόρους απ' τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στον ΕΟΠΥΥ, τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Μ' άλλα λόγια, λειτουργεί σε ανταποδοτική βάση και θα κάνει μελέτες ανάπτυξης και κοστολόγησης επί τη βάσει «διεθνώς αναγνωρισμένων συστημάτων αμοιβών (GRS) διαγνωστικά ομογενών ομάδων». Δηλαδή, ο ασθενής και η κάλυψη της δαπάνης για τη νοσηλεία του δε θα αντιμετωπίζεται με βάση τις ανάγκες της ασθένειάς του αλλά με βάση κάποια γενικευμένα διεθνή πρότυπα, που μπορεί και να προσκρούουν στην επιστημονική προσέγγιση των λειτουργών της Υγείας.

Με τις προωθούμενες διατάξεις, προβλέπεται πιλοτική φάση εφαρμογής του συστήματος σε επιλεγμένα νοσοκομεία από 1.6.2015 έως 31.12.2015, σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία από 1.1.2016 έως 31.12.2016, καθώς και καθολική θέση σε ισχύ από την 1.1.2017.

Πιστώθηκε ποσό της εξισωτικής

Με μεγάλη καθυστέρηση πιστώθηκε χτες ποσό ύψους 60,5 εκατομμυρίων ευρώ από την εξισωτική αποζημίωση του έτους 2013 στους λογαριασμούς 60.912 γεωργών και κτηνοτρόφων. Πρόκειται για την πρώτη πληρωμή και αυτή όχι ολόκληρη καθώς μένουν να δοθούν ακόμα 12 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ποσά που δίνονται είναι πετσοκομμένα - και αυτό στο όνομα αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης - επιβεβαιώνοντας ότι την κρίση την πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί και φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ