ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Κινητήρια δύναμη για νέες, πιο μεγάλες και πιο ηρωικές πράξεις

Οι εκδηλώσεις του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου κορυφώθηκαν την Κυριακή το πρωί στη Λυκόραχη, όπου μίλησε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Συντρόφισσες και σύντροφοι, η επίσκεψή μας αυτές τις μέρες σε αυτά τα δοξασμένα και ηρωικά μέρη, ας μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας όχι ως μια απλή εκδρομή ή ένα προσκύνημα αλλά ως μια σελίδα στην αγωνιστική μας ζωή και δράση, που θα μας υπενθυμίζει αδιάκοπα ότι έχουμε χρέος να βαδίζουμε το δρόμο του αγώνα χωρίς αναστολές. Σταθερά μπροστά. Πάντα μπροστά. Να μην κάνουμε πίσω στις δυσκολίες. Να θυμόμαστε πάντα σε κάθε δύσκολη στιγμή την παλικαριά των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ. Να μη χάνουμε το δρόμο μας και τη φιλοδοξία μας να φτάσουμε ως το τέλος του δρόμου, πιστοί και αφοσιωμένοι στην υπόθεση του σοσιαλισμού και της επανάστασης».

Μ' αυτά τα λόγια, σηματοδότησε το χαρακτήρα και τη σημασία του 18ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στη μεγάλη συγκέντρωση στο Κεφαλοχώρι (Λυκόραχη), στην εκδήλωση που κορύφωσε το Διήμερο, «κάτω από τη σκιά» του μνημείου του ΔΣΕ στο Γράμμο, ανάμεσα στις περήφανες κορφές του Γράμμου και του Σμόλικα.

Αναφερόμενος στην τιτάνια μάχη του ΔΣΕ, ο Δ. Γόντικας εξήγησε ότι αναμετρήθηκαν δυο κόσμοι ριζικά διαφορετικοί: «Από τη μια μεριά ο ΔΣΕ, εκφραστής και υπερασπιστής των συμφερόντων του λαού, φορέας ενός καινούργιου κόσμου, του κόσμου της λευτεριάς και της προόδου, του αληθινού πατριωτισμού και της αδελφοσύνης των λαών, του σοσιαλισμού. Και από την άλλη μεριά οι εκμεταλλευτές του λαού, οι δοσίλογοι συνεργάτες των Γερμανών που παρέδωσαν στους νέους κατακτητές, τους Αμερικάνους, τη χώρα, για να κρατήσουν την εξουσία τους.

Για 70 μέρες οι μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ υπερασπίσθηκαν με άφθαστο ηρωισμό τις θέσεις τους», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας για τη μάχη του Γράμμου και πρόσθεσε: «Είναι χιλιάδες τα παραδείγματα ηρωισμού και αυτοθυσίας μα και αξιοθαύμαστης πολεμικής τεχνικής που έκαναν σκόνη τους επαγγελματίες αξιωματικούς του αστικού στρατού.

Υπερασπίστηκαν κάθε σπιθαμή εδάφους με το αίμα τους και τη ζωή τους γιατί υπεράσπιζαν ιδανικά και αξίες.

Η δύναμη της επαναστατικής τους ιδεολογίας, τους οδηγούσε στο μεγαλείο του ηρωισμού ώστε να νικούν ακόμα και το θάνατο», τόνισε.

Ο Δ. Γόντικας επισήμανε ότι ο Δημοκρατικός Στρατός «ηττήθηκε στρατιωτικά, μπροστά σε ασύγκριτα υπέρτερες δυνάμεις και μέσα, μα όχι ηθικά και πολιτικά». Και επισημαίνοντας σε άλλο σημείο της ομιλίας του το ζήτημα του συσχετισμού δυνάμεων, τόνισε ότι «το ΚΚΕ δεν υποτιμάει τον αντίπαλο, δεν παραγνωρίζει τους συσχετισμούς δύναμης σήμερα. Μα δεν υποτάσσεται. Δε σκύβει το κεφάλι. Να η αξία της μελέτης, της πείρας», υπογράμμισε.

Ο λαός δεν είπε την τελευταία του λέξη

«Εχουμε χρέος όλοι να εξοπλιστούμε καλά με τη δύναμη της γνώσης και την πείρα των μεγάλων αγώνων αλλά μέσα στη δράση, και σε συνδυασμό με τη δράση και σε αδιάκοπο πόλεμο με τη σάπια ιδεολογία τους. Οπως ακριβώς έκαναν και οι μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ όπου δίπλα στο χαράκωμα και στο όπλο τους, είχαν το βιβλίο. Που μάθαιναν την τέχνη του πολέμου στην πράξη, αλλά μορφώνονταν ταυτόχρονα και θεωρητικά και όσοι δεν ήξεραν γράμματα μάθαιναν. Πάλευαν ανυποχώρητα γιατί πίστευαν στο δίκιο του αγώνα στηριγμένοι στη δύναμη της γνώσης. Χωρίς ιδεολογική υπεροχή κανένας αγώνας δεν κερδίζεται», είπε μιλώντας στα νιάτα της ΚΝΕ.

Και υπογράμμισε, επίσης: «Να έχουμε πάντα κατά νου ότι ακολουθούμε ένα Κόμμα, ότι καλούμαστε να συνεχίσουμε τις παραδόσεις αυτού του Κόμματος, του ΚΚΕ, που είναι στην κυριολεξία η τιμή και η συνείδηση αυτού του λαού».

Αυτό το Κόμμα, σήμερα και πάντα στέκεται «σταθερά και αμετακίνητα με τον εργάτη, το λαό, τη νεολαία και τα συμφέροντά τους. Ενα νόμο και ένα δίκιο αναγνωρίζει. Το δίκιο του εργάτη. Ποτέ δεν υπέγραψε δήλωση μετάνοιας στους εκμεταλλευτές του λαού και στην εξουσία τους. Και δεν πρόκειται να το κάνει. Ποτέ δεν μπήκε στο δίλημμα να εγκαταλείψει αυτόν τον αγώνα και όταν μπροστά άνοιγε ο δρόμος της εξορίας, της φυλακής, του εκτελεστικού αποσπάσματος, της παρανομίας, των διωγμών, της ήττας μπροστά σε άνισες μάχες. Και πάντα οι κομμουνιστές έβγαιναν στο τέλος νικητές. Γιατί κομμουνιστής σημαίνει ο ίδιος ο λαός. Και ο λαός όταν αποφασίζει είναι παντοδύναμος και ανίκητος».

«Ο λαός δεν είπε την τελευταία του λέξη», επισήμανε ο Δ. Γόντικας για να τονίσει: «Εχει αποδειχθεί, με τη δύναμη της ιστορικής αλήθειας, ότι γεγονότα που συνδέονται με τον ηρωισμό των λαϊκών μαζών για την απελευθέρωσή τους από το ζυγό της τυραννίας, ντόπιας ή ξένης, παραμένουν πάντα ζωντανά στη μνήμη των λαών και περνούν στην ιστορία ως κινητήρια δύναμη, για νέες, πιο μεγάλες και πιο ηρωικές πράξεις».

«Σήμερα θα σπάσουμε το μέτωπο του εχθρού»

Μαρτυρίες των ίδιων των μαχητών του ΔΣΕ ζωντάνεψαν συντροφευμένες από τραγούδια σε μια παράσταση που ετοίμασε το Συγκρότημα της ΚΝΕ

Στην κεντρική πλατεία του χωριού, στο Κεφαλοχώρι, βλέπεις ένα προς ένα τα βουνά να σε περιβάλλουν. Βλέπεις τις κορφές να μιλάνε μεταξύ τους. Το Ταμπούρι στη Γύφτισσα. Η Πέτρα - Μούκα με τα Πατώματα. Οι Αρένες με τη Λυκόραχη. «Μιλάνε», για τα κατορθώματα, για τους ατέλειωτους ηρωισμούς, για τον τιτάνιο αγώνα των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ.

«Μιλάνε» για τους ανθρώπους αυτούς που επί τρία χρόνια και πέντε μήνες υψώθηκαν, έγιναν ένα με τα βουνά, ένα με το ντουφέκι, ένα με την πέτρα και τώρα μιλάνε κι αυτοί. Και «μίλησαν», γι' ακόμη μια φορά, την Κυριακή το πρωί, στην εκδήλωση στη Λυκόραχη.

«Μίλησαν» μέσα από τα κείμενα που διαβάστηκαν στη διάρκεια του μουσικού - θεατρικού δρώμενου που ετοίμασε το Μουσικό Συγκρότημα της ΚΝΕ, στο άνοιγμα της κεντρικής εκδήλωσης. Κείμενα γραμμένα από μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, μετά τις μάχες, τα βράδια, στις μακρινές πορείες ή στα λίγα λεπτά που αγνάντευαν τ' αστέρια. Κείμενα, που έγιναν ανταποκρίσεις για το ραδιοφωνικό σταθμό του ΔΣΕ και σήμερα βρίσκονται στο Αρχείο του ΚΚΕ.

Κείμενα, που μας ταξιδεύουν στις μεγάλες μάχες του Γράμμου του 1948, από την Κόνιτσα, στη διάσπαση του μετώπου, στο μεγάλο ελιγμό, μέχρι το θρύλο της «Δρακολίμνης».

* * *

Η μάχη του Γράμμου, 14 Ιουνίου 1948 μέχρι 21 Αυγούστου 1948. Ο αστικός στρατός αδυνατεί να νικήσει...

«Να το πεις κόλαση; Ξεπέρασε τη φρίκη της ο τρίδιπλος χορός του θανάτου για τους εχθρούς σήμερα. Να το πεις ηφαίστειο; Ε, κάτι τέτοιο ήταν η κάθε σπιθαμή γης από το Χάρο ως τα Γούπατα και το Παλιοστρούγγι κάτω χαμηλά. Ο Χάρος - χάρος που διψά για θύματα. Τιμωροί και εκδικητές οι υπερασπιστές. Τα Γούπατα κρεμασμένα στα βράχια. Τα "Πέντε Αλώνια" φάνταζαν σαν μαρμαρένια, που πάλευαν και ιδροκοπούσαν με αίμα αντίς ιδρώτα. η δημοκρατία με την προδοσία. Και νίκησε η δημοκρατία, έλαμψε σαν άστρο η λευτεριά... το Παλιοστρούγγι».

* * *

Η προετοιμασία του μεγάλου ελιγμού...

«Σήμερα θα σπάσουμε το μέτωπο του εχθρού. Ορμητικά, αποφασιστικά κεραυνοβόλα. Θα του καταφέρουμε το ξαφνικό χτύπημα. Και θα βγούμε στα μετόπισθεν της διάταξης. Τη νύχτα αυτή θα κάνουμε τον ελιγμό μας».

«Ετσι περίπου μίλησε στους αξιωματικούς του ο υπεύθυνος του Γενικού Αρχηγείου. Κι έτσι έγινε. Ορμητικά, αποφασιστικά, κεραυνοβόλα, ο εχθρός χτυπήθηκε και συμπτύχθηκε τσακισμένος. Από το ρήγμα που ανοίξαμε, περάσαμε. Την επιχείρηση την είχε αναλάβει η Ταξιαρχία 16. Και τη μάχη θα δώσει ένα επίλεκτο τάγμα, το διοικητή του οποίου δυο φορές τον έχουν σκοτώσει οι φασίστες. Ο ταγματάρχης όμως ζει και μαζί με τον πολιτικό επίτροπο του τάγματος οδηγεί τους ηρωικούς μαχητές από νίκη σε νίκη, από δόξα σε δόξα. Αυτό το τάγμα θα νικήσει και σήμερα».

* * *

Νύχτα. 20 προς 21 Αυγούστου 1948. Ο μεγάλος ελιγμός του ΔΣΕ, που σπάει τον εχθρικό κλοιό και βγαίνει στα μετόπισθέν του, στο Βίτσι, ξεκινά...

«Ολοι λένε: "Ο ΔΣΕ έχει κάνει τόσες και τόσες επιτυχείς διασπάσεις και διεισδύσεις. Θα πετύχουν και σήμερα". Κι όλοι έχουν εμπιστοσύνη στο επίλεκτο τάγμα που θα ριχτεί στη μάχη».

«Το τάγμα επιτίθεται. Στελέχη και μαχητές, όπως έχουν διαταχθεί, όπως έχουν υποσχεθεί, ρίχνονται στα εχθρικά χαρακώματα. Δεν κάνουν επίθεση. Ρίχνονται με τη φωτιά στο χέρι γρήγοροι σαν τ' αστροπελέκια».

«Κινείται η φάλαγγα και μέσα από τη βροχή των σφαιρών και των βλημάτων του εχθρού διεισδύει, χιλιόμετρα πίσω, στις εχθρικές γραμμές. Ούτε ένας νεκρός από τη φάλαγγα. Το πεδίο της μάχης γέμισε από κορμιά των αντιπάλων. Μια κοπέλα τραυματισμένη που τη μεταφέρουμε φωνάζει: "Συναγωνιστές περάστε. Ο δρόμος είναι ελεύθερος". Πράγματι ο δρόμος είναι ελεύθερος για καινούριες μάχες, νίκες και δόξες του στρατού».

* * *

Ο θρύλος της Δρακολίμνης...

Απάνω στο Σμόλικα, λίγο πιο κάτω από την ψηλότερη κορφή του, στα 2.200 μέτρα, ανάμεσα στους θεόρατους βράχους και στα χιόνια που δεν προφταίνουν να λιώσουν, είναι η Δρακολίμνη. Απατο είναι το βάθος της λίμνης. Και εκεί μέσα φωλιάζει ο δράκος, η ψυχή του βουνού. Γι' αυτό την είπανε Δρακολίμνη. Με τους γνώριμους, με τους δικούς του είναι ήρεμος και αγαπημένος. Κάθεται εκεί και φυλάει το μεγάλο βουνό. Ξένος ποτέ να μην πατήσει.

Με τους ξένους αγριεύει. Ξένος ποτέ ως τώρα δεν το πάτησε το βουνό και όποιος το πάτησε χάθηκε. Τέτοιος είναι ο θρύλος για τη Δρακολίμνη. Κάποτε ο Αλή Πασάς θέλησε να βρει τι κρύβεται μέσα στη Δρακολίμνη. Τότε, λέει η παράδοση, θύμωσε ο δράκος, η καλοκαιριάτικη μέρα σκοτείνιασε ξαφνικά, άρχισε να πέφτει χαλάζι, έτρεμε ο τόπος κι ο Αλή Πασάς τρομαγμένος λάκισε τον κατήφορο. Πέρασαν από κει το '40 και οι Ιταλοί του Μουσολίνι. Ο δράκος αγρίεψε πάλι και δεν απόμειναν παρά μονάχα τα απέραντα κοιμητήριά τους...

Τώρα οι δικοί μας τραβήχτηκαν παραπάνω στο Γράμμο. Οι ξένοι λένε πως κρατούν το Σμόλικα. Μα μέσα στο άπατο βάθος της μυστηριώδους λίμνης ο δράκος κάθεται πάντα και φυλάει το μεγάλο βουνό του. Δεν το παρέδωσε ποτέ σε κανένα ξένο και δεν θα το παραδώσει ούτε και τώρα. Κι εκείνοι νιώθουν το πέρασμά του και παγώνουν. Τρέμουν και αγρυπνούνε, απόψε είναι που θα φανερωθεί, αύριο θα ξεσπάσει η οργή του;

Μέσα στη φωτιά της μεγάλης απελευθερωτικής μάχης το σύμβολο του παλιού ηπειρώτικου θρύλου γίνεται αλήθεια. Ο δράκος είναι ζωντανός. Δεν είναι μονάχα μέσα στη Δρακολίμνη και στο Σμόλικα, στο Πάπιγκο και στο Γράμμο - στα βουνά μοναχά. Μέσα στην καρδιά της Ελλάδας και του λαού της φωλιάζει το αδάμαστο στοιχειό της λευτεριάς...

* * *

Και αμέσως μετά από κάθε αφήγηση, τραγούδι, όπως και τότε: «Μαύρα Μαλλιά», «Βροντάει ο Ολυμπος και πάλι», «Υμνος του ΔΣΕ», «Ο φρούραρχος της Καστοριάς», «Ηρωες». Και στο μεσοδιάστημα, συνθήματα: «Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».

Τη συγκίνηση, που φέρνουν τα κείμενα και τα τραγούδια, τη διαδέχεται η αποφασιστικότητα, το πείσμα και η σιγουριά, οι υψωμένες γροθιές στο άκουσμα της «Τρίτης Διεθνούς».

Αγωνιστική αλληλεγγύη

Εκπρόσωποι της ΕΔΟΝ Κύπρου και της Νεολαίας του ΚΚ Τουρκίας, χαιρέτισαν στη συγκέντρωση

Οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες υποδέχτηκαν θερμά στη μεγάλη συγκέντρωσή τους, στη Λυκόραχη την αγωνιστική αλληλεγγύη που μετάφεραν στους χαιρετισμούς τους, οι σύντροφοι από την Κύπρο και την Τουρκία.

Ο Μάριος Λοϊζίδης, εκ μέρους του ΚΣ της ΕΔΟΝ, είπε μεταξύ άλλων: «Μόνος δρόμος είναι η αντίσταση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού. Η διεθνιστική φιλία των λαών είναι άλλο ένα ισχυρό όπλο στην πάλη για το σοσιαλισμό. Το σύστημα της εκμετάλλευσης είναι δυνατό, όχι αήττητο. Είμαστε αισιόδοξοι». Ενώ ο Εμρέ Ντεβίτσι, από τη Νεολαία του ΚΚ Τουρκίας, τόνισε χαρακτηριστικά: «Χτες βράδυ οι σύντροφοι μου έλεγαν ότι βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ. Ομως το βασικό σημείο του 18ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και ότι απαντάμε στον αυξανόμενο μέρα με τη μέρα αντικομμουνισμό. Η κυβέρνηση της Ελλάδας τώρα απειλεί το ΚΚΕ με προσχήματα για τα οικονομικά και τη χρηματοδότησή του. Ομως, το ΚΚΕ είναι αυτό που είναι όχι γιατί εξαρτάται από κρατικό λεφτά αλλά γιατί έχει μαζί του τη δύναμη της εργατικής τάξης, τη δύναμη της νεολαίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ