ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Αντιπαραθέσεις με αιχμή την πρόταση για ενιαίο κόμμα

Συνεχίζεται κλιμακούμενη η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τροφοδοτήθηκε περαιτέρω απ' τη διαφαινόμενη πρόθεση του Αλ. Αλαβάνου και άλλων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ για μετεξέλιξη του σχήματος σε ενιαίο κόμμα ενόψει και της οργανωτικής Συνδιάσκεψης το φθινόπωρο. Διαρκείς είναι και οι διαβουλεύσεις για το πώς κάθε συνιστώσα και τάση θα διαχειριστεί το ζήτημα που έχει προκύψει. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν χτες να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να κατευνάσουν τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν κυρίως από πλευράς ΣΥΝ, λέγοντας ότι αυτό που επιδιώκεται είναι ένα σχήμα, στο πλαίσιο του οποίου θα μπορούν να εκφράζονται οι ανένταχτοι και όχι ένα ενιαίο κόμμα. Στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του ΣΥΝ όμως έκαναν λόγο για «διαδικαστικά τερτίπια» και για παιχνίδι με τις λέξεις έτσι ώστε να αποκρυβεί ότι επιχειρείται να συρθεί ο ΣΥΝ και να διαχυθεί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Φ. Κουβέλης μιλώντας χτες το πρωί στη ΝΕΤ, στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», επανέλαβε τη διαφωνία του με τις μεθοδεύσεις για ενιαίο κόμμα και δήλωσε ότι η «Ανανεωτική Πτέρυγα» δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια τέτοια εξέλιξη. «Δεν τίθεται θέμα απορρόφησης», δήλωσε ο Αλ. Αλαβάνος, ενώ ο Μ. Γλέζος κατήγγειλε επίθεση εναντίον του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που, αν και αναμενόμενη, όπως είπε, «δεν περίμενε κανείς ότι τα πρώτα βέλη θα προέρχονταν εκ των έσω». Ο Μ. Γλέζος υπερασπίστηκε την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια των συνιστωσών που απαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Ούτε σκέψη για ενιαίο κόμμα». Ανέφερε ωστόσο ότι «αυτό που αντιμετωπίζεται είναι πώς οι ανένταχτοι θα συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι ως θεατές, αλλά ως πολίτες που θέλουν να παίρνουν μέρος στα κέντρα λήψης των αποφάσεων».

Ο Θ. Μαργαρίτης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Real FM», ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί ούτε να αντικαταστήσει, ούτε να υποκαταστήσει την πολιτική και οργανωτική αυτονομία του Συνασπισμού. Οι προτάσεις για μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό οργανισμό αλλάζουν τον χαρακτήρα της συμμαχίας». Και κατέληξε: «Είναι προφανές ότι διαδικασίες που προβλέπουν κάρτα μέλους, εκλογή αντιπροσώπων από τη βάση και στη συνέχεια εκλογή ηγεσίας, εμπράκτως κινούνται σε κατεύθυνση ενιαίου πολιτικού οργανισμού. Οποιος επιλέγει να περάσει αυτή την "κόκκινη γραμμή" είναι καθαρό ότι ακυρώνει τον Συνασπισμό και το ιδρυτικό του συμβόλαιο. Επομένως, δε χρειάζονται διαδικαστικά τερτίπια».

Στο ζήτημα παρενέβη εκ νέου χτες ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος μιλώντας στο «Κανάλι 1» του Πειραιά, όπου υπερασπίστηκε τον Αλ. Τσίπρα λέγοντας πως «είναι ο μόνος εκλεγμένος με δημοκρατικές διαδικασίες πρόεδρος στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ», πως ο αποκλεισμός του από το ντιμπέιτ ήταν «πραξικοπηματικός» και πως αυτός πρέπει να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Κατήγγειλε τον Αλ. Αλαβάνο αναφέροντας: «Μετάνιωσε κι αντί να πει "μετάνιωσα" ουσιαστικά τσαλακώνει τον πρόεδρο του ΣΥΝ, επιδιώκει τη διάλυσή του και συμφωνεί με τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι αυτός επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος σχολίασε ως εξής το ενδεχόμενο μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα: «Αποφασίζεται αυτή η από τα πάνω πραξικοπηματική διαδικασία η οποία δεν ξέρει και κανένας τι είναι. Δηλαδή, η κάρτα μέλους σημαίνει ότι δημιουργείται νέο κόμμα; Το δέχονται οι άλλες κινήσεις; Ορισμένες από τις άλλες κινήσεις έχουν μέλη. Ορισμένες δεν έχουν τίποτα. Είναι άθροισμα στελεχών. Τι είναι αυτές οι προχειρότητες οι οποίες ανακοινώνονται για να συγκαλύψουν μια πραγματικότητα (...). Αυτά (...) ούτε στα παλαιοαστικά, παλαιοκομματικά σχήματα δεν παρατηρούνται πλέον».

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος κατήγγειλε ακόμα «επινοήσεις μπροστά στον καθρέφτη ή μπροστά στην καρέκλα» και πρότεινε ο ΣΥΝ να επανεξετάσει όλα τα δεδομένα της πολιτικής συμμαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτηθείς για το αν προτίθεται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία δήλωσε με νόημα: «Οχι. Εγώ όταν λέω αποχωρώ, αποχωρώ».

«Σαφές στίγμα» ζητάει το ΠΑΣΟΚ

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Δαμανάκη, μιλώντας στο ραδιοσταθμό της ΝΕΤ, αναφερόμενη στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε «αναθεώρηση της πολιτικής που ακολουθεί αυτός ο φορέας σε σχέση με τα θέματα των συνεργασιών του ευρύτερου προοδευτικού χώρου». Διευκρίνισε ότι μιλά ενόψει εθνικών εκλογών. Ζήτησε «να υπάρξει μια σοβαρή διακυβέρνηση του τόπου (...) Απέναντι σ' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσει ένα σαφές στίγμα».

Επανέλαβε τη θέση Παπανδρέου ότι «είτε σε περίπτωση αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ είτε σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, επειδή έχουμε τεράστια προβλήματα σαν χώρα (...) απαιτείται μία μεγαλύτερη δυνατή (...) συστράτευση και συσπείρωση (...) Υπάρχει ενδιαφέρον από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ στο να υπάρξουν ευρύτερες συμμαχίες και συναινέσεις. Επ' αυτού έχουμε καλέσει με σαφή τρόπο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Συνασπισμό. Η απάντησή τους ήταν αρνητική. Θεωρώ ότι τα εκλογικά αποτελέσματα και όλα όσα ακολούθησαν δεν είναι άσχετα με τη θέση τους απέναντι στο πολύ σοβαρό αυτό θέμα». Οπως είπε, ελπίζει ότι «θ' αλλάξουν την πολιτική τους».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
«Ανοιγμα» στις αγορές της Μέσης Ανατολής

Στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με τη Συρία, δηλαδή στο άνοιγμα των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων στις αγορές της Μέσης Ανατολής, αποσκοπεί η τριήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί από χτες στη Συρία ο Καρ. Παπούλιας, συνοδευόμενος από πολυάριθμη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

Τη διάσταση αυτή ανέδειξε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε στη Δαμασκό με τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ Αλ Ασαντ. «Συμφωνήσαμε με τον κ. πρόεδρο ότι οι δύο χώρες μας οφείλουν να αναπτύξουν τις οικονομικές, εμπορικές, τουριστικές και πολιτιστικές σχέσεις τους, στο επίπεδο των πολιτικών σχέσεων», τόνισε ο Κ. Παπούλιας, επικαλούμενος ως ενδεικτική του «ελληνικού ενδιαφέροντος» τη συμμετοχή εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου στην ελληνική αντιπροσωπεία.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή σημείωσε ότι «πραγματική ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει στην περιοχή αν όλες οι πλευρές δε σεβαστούν και δεν αποδεχθούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και αν τα υψώματα του Γκολάν δεν επιστραφούν στη Συρία». Σε άλλο σημείο ανέδειξε ως απαρέγκλιτη αρχή για την επίλυση των διαφορών το διάλογο στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και όχι την ωμή επιβολή βίας και την αναγνώριση τετελεσμένων. «Αυτό ισχύει τόσο για το παλαιστινιακό, όσο και για το κυπριακό ζήτημα, το οποίο αποτελεί πρόβλημα εισβολής και παράνομης κατοχής τμήματος κυρίαρχης χώρας, μέλους του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Ο κ. Ασαντ, από την πλευρά του, δήλωσε πως στις συζητήσεις «βεβαιώσαμε την ανάγκη για την ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών, προκειμένου να σταματήσουν τα δεινά του παλαιστινιακού λαού και να ενισχυθεί η προσπάθεια εθνικής συμφιλίωσης στο Ιράκ».

Ο Σύρος Πρόεδρος πρόσθεσε πως στη συνάντηση εξετάστηκε η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και υπογράμμισε πως «υπήρξε ταύτιση απόψεων σχετικά με την ανάγκη επίτευξης της ειρήνης που θα στηρίζεται στις αποφάσεις της διεθνούς νομιμότητας, η οποία βεβαιώνει τη μη συνέχιση της ισραηλινής κατοχής στα αραβικά εδάφη, με πρώτο απ όλα τα υψώματα του Γκολάν».

Τόνισε, δε, πως «η ειρηνη χρειάζεται έναν εταίρο εκ μέρους του Ισραήλ, ο οποίος θα δεσμεύεται από τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, που σχετίζονται με αυτό το δίκαιο, καθώς και με την αρχή της ανταλλαγής εδαφών έναντι της ειρήνης. Αυτός ο ισραηλινός εταίρος, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει».

ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Προσπάθεια απαγκίστρωσης από το ΠΑΣΟΚ

Να απαξιώσει τη μαρτυρία μεγαλοστελέχους του περί εισροής στο ταμείο του χρημάτων από τη SIEMENS και να απαγκιστρωθεί έτσι από το σκάνδαλο επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρακλιούμη, ενημερώνοντας χτες τους δημοσιογράφους, όταν της τέθηκε το ζήτημα για την κλήτευση σήμερα στον ανακριτή του Θ. Τσουκάτου, να απολογηθεί για δύο κακουργήματα και για τη μαρτυρία του ότι έλαβε ένα εκατομμύριο μάρκα από τη SIEMENS για το ταμείο του ΠΑΣΟΚ, είπε: «Οσον αφορά στο θέμα του κ. Τσουκάτου έχουμε κάνει δηλώσεις στο παρελθόν, στις οποίες και σας παραπέμπω», εννοώντας ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε το ίδιο έρευνα στα βιβλία του και δεν βρέθηκε εγγραφή ενός εκατομμυρίου μάρκων, όπως λέει ο Τσουκάτος! Μπροστά στο ενδεχόμενο σήμερα να προφυλακιστεί ο Τσουκάτος, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ περιμένει να δει «τη ροή των γεγονότων» κι αν χρειαστεί θα τοποθετηθεί.

Να ξεπλύνει το κόμμα της από ενδεχόμενη συμμετοχή στο σκάνδαλο, αποκηρρύσσοντας το στέλεχός του, επιχείρησε και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μ. Δαμανάκη, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «ΝΕΤ»: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το τι ακριβώς υπάρχει στη δικογραφία, ο κ. Τσουκάτος όπως ξέρετε είναι εκτός ΠΑΣΟΚ, η σύνδεση, η οποία επιχειρείται, του ενός εκατομμυρίου ευρώ με την υπόθεση της SIEMENS εξ όσων έχω αντιληφθεί δεν προκύπτει συγκεκριμένα, εάν προκύψει και εφόσον υπάρχουν νεότερα στοιχεία θα τα δει το ΠΑΣΟΚ. Αλλά σ' αυτή τη φάση μένουμε σ' αυτά που έχουμε πει, ότι ο κ. Τσουκάτος είναι εκτός ΠΑΣΟΚ και όσον αφορά τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει εισροή του αντίστοιχου ποσού», δήλωσε χαρακτηριστικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ