ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Οχτώβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Απλόχερη συναίνεση για το καλό του κεφαλαίου

Ο Κ. Καραμανλής και όλοι οι υποψήφιοι για την αρχηγία δεσμεύτηκαν να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ στις «δύσκολες» αποφάσεις

Eurokinissi

Η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει τις «δύσκολες αποφάσεις» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - δηλαδή αυτές που θα στραφούν ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων - ξεκαθάρισε, από το βήμα της Βουλής, ο Κώστας Καραμανλής, δίνοντας σαφέστατο στίγμα συναίνεσης στις λογικές του ευρωμονόδρομου και της προώθησης των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε χαρακτηριστικά πως «η Νέα Δημοκρατία θα τηρήσει υπεύθυνη στάση στα οικονομικά και από τη νέα της θέση ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Δε θα αντιταχθεί ακόμα και σε δυσάρεστα μέτρα, αρκεί αυτά να είναι στη σωστή κατεύθυνση». Απέδωσε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο κυβερνητικό έργο επί ΝΔ δηλώνοντας πως η κρίση αυτή «επέβαλε, τελικά, δύσκολες αποφάσεις και επιβάλλει - το τονίζω αυτό - τη συνέχισή τους με τόλμη, με διορατικότητα». Παράλληλα, τόνισε ότι «τα θετικά βήματα των τελευταίων ετών πρέπει να κρατηθούν, να ενισχυθούν και να αξιοποιηθούν για το συμφέρον της χώρας. Περιθώρια αναβολών στη σημερινή δύσκολη συγκυρία δεν υπάρχουν».

Ο Κώστας Καραμανλής ήταν αποκαλυπτικός, σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις, επισημαίνοντας πως «οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης περιέχουν σε ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος τους κοινά αποδεκτές αρχές. Σε κάποια σημεία είναι και ταυτισμένες με βάσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, σε πολλές περιπτώσεις ενστερνίζονται ιδέες και στόχους που εμείς εισαγάγαμε στο δημόσιο βίο».

Στη συνέχεια, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ έκανε έκκληση εθνικής συναίνεσης, λέγοντας πως «βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των κοινών στόχων είναι η ενότητα και η ομοψυχία των Ελλήνων. Είναι η δύναμη των ηγεσιών να προτάσσουν το εθνικό συμφέρον». Πρόσθεσε ότι στη νέα κυβέρνηση «ευχόμαστε να προχωρήσει με κάθε επιτυχία στο έργο που έχει ανάγκη ο τόπος».

Μάλιστα, αναφέρθηκε στη στάση που οφείλει να τηρεί η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας πως «είναι καιρός να αντισταθούμε σε πολυετή ανακλαστικά που μας οδήγησαν σε μετωπικές συγκρούσεις και ολοκληρωτική άρνηση εκείνων που επέλεγαν οι πολιτικοί μας ανταγωνιστές. Ισως, μάλιστα, η δύσκολη παρούσα συγκυρία, αλλά και τα διδάγματα του χρόνου να μας κάνουν όλους πιο ανοιχτούς στο να αναγνωρίζουμε τα σωστά βήματα, ανεξάρτητα από το ποιος τα πραγματοποιεί».

Στην ίδια λογική κινήθηκε και η τοποθέτηση της Ντ. Μπακογιάννη, που ανέφερε χαρακτηριστικά προς την κυβέρνηση πως «θα μας βρείτε και δίπλα σας και απέναντί σας», καθώς και του Δ. Αβραμόπουλου, που μίλησε για «δύσκολη συναίνεση και όχι ανέξοδη σύγκρουση». Ενώ και ο Αντ. Σαμαράς έσπευσε να προσθέσει το δικό του λόγο στο κάδρο της συναίνεσης, λέγοντας χαρακτηριστικά στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: «Η εμπειρία δείχνει ότι οι χαρές, τα πανηγύρια, τα πυροτεχνήματα κρατούν πολύ λίγο. Τα φώτα σβήνουν γρήγορα και ο κόσμος περιμένει εκείνα που του τάξατε. Καλώς ήλθατε λοιπόν στην πραγματικότητα, αν και μου φαίνεται ότι ακόμα η κυβέρνηση δεν θέλει να την αντικρίσει κατάματα! Δεν πειράζει, γι' αυτό το λόγο είμαστε εμείς εδώ, ώστε και λύσεις να προτείνουμε και έντιμη και δυναμική αντιπολίτευση όπως μας πρέπει να ασκήσουμε».

ΣΥΡΙΖΑ
Αυταπάτες και «χάδια» στο ΠΑΣΟΚ

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένες με τη σοσιαλδημοκρατική στρατηγική της κυβέρνησης

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ελέγχει την κυβέρνηση «από τη θέση της αριστερής προγραμματικής αντιπολίτευσης», δήλωσε στην παρθενική του ομιλία στο κοινοβούλιο ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας, αποσαφηνίζοντας το τι σημαίνει αυτό, με τη διασπορά αυταπατών για τις πραγματικές προθέσεις και την ουσία της πολιτικής στόχευσης του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, καλλιέργησε την πάγια λογική του ΣΥΡΙΖΑ περί μετατροπής των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε «φιλολαϊκή» κατεύθυνση. Στο σύνολό τους, οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σήμαναν την εγκατάλειψη ακόμα και των δημαγωγικών αντικαπιταλιστικών κορόνων που σήκωσαν προεκλογικά και την πλήρη ευθυγράμμισή τους με την τακτική στήριξης της σοσιαλδημοκρατίας, που στρατηγικά εκφράζει το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, θα είμαστε εδώ, για να ελέγχουμε το κυβερνητικό έργο από θέση αριστερής προγραμματικής αντιπολίτευσης (...) Και εδώ, κύριε πρωθυπουργέ, έχετε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξετε ότι είστε ειλικρινείς όταν λέτε, όταν λέγατε, ότι είστε διατεθειμένοι για μεγάλες ρήξεις και τομές, προκειμένου να προασπίσετε το δημόσιο συμφέρον. Κάντε το και θα έχετε μαζί σας την πλειοψηφία των πολιτών και της κοινωνίας να το υποστηρίζει και πρώτα εμείς θα το χαιρετίσουμε!».

Στο ίδιο μήκος κύματος και σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ: «Ιδού, λοιπόν, η ευκαιρία! Θα αποδείξετε ότι το εννοείτε ή θα ακολουθήσετε την πεπατημένη, προεκλογικά να βγάζετε φλας αριστερά και μετεκλογικά να στρίβετε δεξιά;». Το αποκορύφωμα όλων ήταν η αποστροφή του λόγου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος αναφώνησε στο τέλος της τοποθέτησής του: «Ακούσαμε σήμερα θετικές εξαγγελίες. Το ζητούμενο είναι να γίνουν πράξη. Σ' αυτή την προσπάθεια και θα σας ελέγχουμε και θα σας πιέζουμε».

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο Αλ. Τσίπρας είπε πως «δεχόμαστε ως χώρα ισχυρότατες πιέσεις για μεταρρυθμίσεις εις βάρος των εργαζόμενων» για να θέσει στη συνέχεια το ερώτημα προς την κυβέρνηση: «Θα ενδώσετε, κύριε πρωθυπουργέ, σε αυτές τις πιέσεις;». Ζήτησε διασαφηνίσεις περί του «με ποια γραμμή θα πάει τη Δευτέρα ο κ. Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες;», υποστήριξε παράλληλα πως όσον αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας «οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεφύγει από τις νόρμες του» προσθέτοντας πως πρέπει «να διαπραγματευτείτε με όλες τις χώρες που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας ως ένα βραχνά και να δημιουργήσετε ένα μέτωπο στην Ευρωπαϊκή Ενωση που θα αμφισβητεί αυτό το παρωχημένο, αναποτελεσματικό και αντικοινωνικό εργαλείο».

Ενδεικτικά για την καλλιέργεια αυταπατών όσον αφορά την πολιτική του ΠΑΣΟΚ ήταν και τα ερωτήματα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό: «Θα προστατεύσετε τις θέσεις εργασίας;», «θα ενοχλήσετε καθόλου τις τράπεζες ή θα τις αφήσετε να κερδοσκοπούν ασύστολα;».

ΛΑΟΣ
Αξιώνει μεγαλύτερη αντιλαϊκή πυγμή

Με επίθεση στην ηγεσία της ΝΔ και κατηγορίες για «ευνουχισμό» και έλλειψη αντιπολίτευσης, εμφανίστηκε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Ηταν εμφανής ο στόχος να ευνοηθεί το κόμμα του από τις εξελίξεις στην Νέα Δημοκρατία καθώς και η προσπάθειά του να το αναγορεύσει στη «γνήσια δεξιά αντιπολίτευση».

Ο Γ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε την κυβέρνηση για την σύνθεση των υπουργείων της λέγοντας πως «καταργήσατε, χωρίς κανείς να σας το επιβάλλει, χωρίς να έχετε μια πίεση, δυο υπουργεία, τα οποία προσδιόριζαν, αν μη τι άλλο, την ύπαρξη της Ελλάδος» εννοώντας τα υπουργεία Μακεδονίας - Θράκης και Αιγαίου. Ενδεικτική των πολιτικών θέσεων του ΛΑΟΣ ήταν πάντως η πρόταση του Γ. Καρατζαφέρη προς την κυβέρνηση προκειμένου «επαναφέρετε το νόμο του πατέρα σας, το νόμο του Ευάγγελου Γιαννόπουλου με το άρθρο 4», προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αγώνες των λιμενεργατών. Πρόκειται για το γνωστό άρθρο το οποίο προβλέπει ότι για να κηρύξει ένα σωματείο απεργία πρέπει να έχει αποφασίσει θετικά το 50% + 1 της Γενικής Συνέλευσης όλων των εργαζόμενων.

Στο διά ταύτα, προσπάθησε να σηκώσει αντιαμερικανικές κορόνες, σε καμιά περίπτωση όμως αντιιμπεριαλιστικές, αφού κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για φιλοαμερικανισμό, όχι όμως για την προσήλωσή του στην υλοποίηση συνολικά των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των ιμπεριλιαστικών οργανισμών όπου συμμετέχει. Οπως είπε ο Γ. Καρατζαφέρης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, «μου έχει κάνει εντύπωση ότι συμπίπτουν μερικές φορές οι αποφάσεις σας απολύτως με τον Αμερικανό (...) Στο σχέδιο Ανάν ήσασταν οι πρώτοι που βγήκατε και είπατε "ζήτω το σχέδιο Αναν". Οι πρώτοι! Αυτό που ήθελε να περάσει ο Αμερικανός και πίεσε πρωθυπουργούς, αρχηγούς κομμάτων για να περάσει. Δεύτερον, για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη ο μόνος που δεν ήθελε να γίνει ήταν ο Αμερικανός. Εσείς ψηφίσατε αρνητικά, δηλαδή αυτό που επιθυμούσε ο Αμερικανός. Εδώ, εις το λιμάνι του Πειραιά, λέμε να μείνουν οι Κινέζοι, γιατί θα έχουμε και μια πρόσθετη ωφέλεια, εκτός από τον παρά τον οποίον παίρνουμε, ωφέλεια την οποία αντιλαμβάνεστε, αλλά όχι, να φύγουν οι Κινέζοι από το λιμάνι. Ο,τι θέλει ο Αμερικανός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ