ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Προσαρμογές κατά τα συμφέροντα των αστών

Ο «λάθος πολλαπλασιαστής» (!) του ΔΝΤ ευθύνεται για τα αντιλαϊκά μέτρα, σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα

Γρηγοριάδης Κώστας

Να φιλοτεχνήσει για το κόμμα του το προφίλ του ικανότερου διαπραγματευτή, κοροϊδεύοντας το λαό ότι στα ιμπεριαλιστικά διαβούλια υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση απ' τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, επιχείρησε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας το Σάββατο στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό ισχυρίστηκε: «Κάναμε ορθά ή λάθος που διεκδικήσαμε και βρήκαμε συμμάχους της Ελλάδας και του λαού μας σε χώρες σημαντικές των G20; Κάναμε ορθά ή λάθος που θέσαμε στο ΔΝΤ θέμα άμεσης διακοπής του προγράμματος και κουρέματος του χρέους, μετά τη δημόσια παραδοχή του λάθους από πλευράς τους;».

Αποκρύπτει, βέβαια, ότι όλα αυτά ουδόλως αφορούν στο λαό, αλλά στη διαμόρφωση προϋποθέσεων ικανών να ξελασπώσουν τους αστούς απ' την καπιταλιστική κρίση, με άλλο μείγμα διαχείρισης. Οι σύμμαχοι που επαίρεται ότι βρήκε δεν έχουν κανέναν καημό για τη φτωχολογιά, αλλά για το πώς τα δικά τους μονοπώλια θα βρουν κερδοφόρα διέξοδο για τα συσσωρευμένα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους και πώς θα πληρώσουν το μικρότερο δυνατό μερίδιο απ' τη ζημιά που προκαλεί η κρίση. Ζημιά που άπαντες προσπαθούν να αντισταθμίσουν, με το σάρωμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ολόκληρη η κριτική που άσκησε ο Αλ. Τσίπρας στην κυβέρνηση ήταν ακριβώς στη βάση του ποιος είναι ικανότερος να διεκπεραιώσει την αποστολή για έξοδο απ' την κρίση προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, την οποία προσπάθησε να εμφανίσει σαν εθνική υπόθεση, που αφορά εξίσου το λαό και τους μονοπωλιακούς ομίλους. Ετσι, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ορθώνει ανάστημα στο εξωτερικό και υποσχέθηκε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα θα αποκτήσει ξανά υπόσταση, θα αναβαθμίσει «τη διαπραγματευτική θέση της την οποία εκείνοι συστηματικά υπονομεύουν».

Δεν παρέλειψε ταυτόχρονα να αναδείξει την ικανότητα του κόμματός του να χειραγωγεί το λαό, λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι και στις κινητοποιήσεις και στις επαφές με ξένες κυβερνήσεις (...) οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν από την ολομέλεια του κοινοβουλίου να βγουν έξω και να ενωθούν με τον αγωνιζόμενο λαό».

Εντείνοντας αυτού του τύπου την ψευτοαντιπαράθεση, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξωράισε πλήρως τη φιλομονοπωλιακή στρατηγική της ΕΕ και του ΔΝΤ και επέμεινε ότι η πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα οφείλεται σε ένα «λάθος στον πολλαπλασιαστή»! Αξίωσε δε απ' την κυβέρνηση να αξιοποιήσει την «παραδοχή του λάθους» αυτού και να ζητήσει έκτακτη σύγκληση Ευρωπαϊκής Συνόδου, για να ζητήσει την «αναθεώρηση του προγράμματος», αλλά και ρύθμιση του χρέους.

Για έναν «ηθικό» καπιταλισμό

Με τη στρατηγική σύμπλευση να βγάζει μάτι, ο Αλ. Τσίπρας προσπάθησε να διαχωρίσει το κόμμα του απ' τα αστικά κόμματα, επικαλούμενος την ...ηθική. Ισχυρίστηκε, όταν η πραγματικότητα τον διαψεύδει ηχηρά, ότι «τα δικά μας ιδανικά δεν μας επιτρέπουν άλλα να λέμε και άλλα να κάνουμε, άλλα να λέμε μέσα και άλλα να λέμε έξω, άλλα να λέμε προεκλογικά και άλλα να λέμε μετεκλογικά»!

Ανέσυρε τους ανέξοδους αλλά και αποπροσανατολιστικούς λεονταρισμούς περί «τροϊκανής επικυριαρχίας, που συνιστά επί της ουσίας κατάλυση της λαϊκής και της εθνικής μας κυριαρχίας», συσκοτίζοντας ότι αποτελεί επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης η συμμετοχή στην ΕΕ που ισοδυναμεί με εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε το αίτημα για εκλογές, υποσχόμενος «παραγωγικές επενδύσεις», συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αντί των ιδιωτικοποιήσεων που προκρίνει η κυβέρνηση. Αλλη μορφή της ίδιας πολιτικής για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων. Πάντως, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» όταν ρωτήθηκε αν έχουν πρόθεση να αναιρέσουν ιδιωτικοποιήσεις και του τέθηκε συγκεκριμένα το παράδειγμα της COSCO, απέφυγε να απαντήσει.

Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έκανε δεκτή κατά πλειοψηφία την εισήγηση της πλειοψηφίας, ενώ απέρριψε τέσσερις τροπολογίες της λεγόμενης «Αριστερής Πλατφόρμας». Την περασμένη Παρασκευή συνεδρίασε και η ΚΕ του «Ενωτικού Μετώπου», των προερχόμενων δηλαδή απ' το ΠΑΣΟΚ δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Εκτελεστική Γραμματεία εκλέχθηκε και ο Γ. Μιχελογιαννάκης, που πρόσφατα είχε αποχωρήσει απ' τη ΔΗΜΑΡ και τον οποίο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κρατούσε στον «πάγο», αποφεύγοντας να τον δεχτεί στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

ΚΥΠΡΟΣ
Η κρίση στο επίκεντρο των εκλογών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΘΗΝΑ.--

Να προσέλθουν στις κάλπες και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, χαρακτηρίζοντας την αποχή ως «συνενοχή», κάλεσε τους Κύπριους ψηφοφόρους, ο υποψήφιος για την Κυπριακή Προεδρία που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς, σε ομιλία του στην Αθήνα, το βράδυ της Κυριακής.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, έστρεψε τα πυρά του κατά «κύκλων της ΕΕ» που, όπως είπε, διαρρέουν τις κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο, καθώς και σε όσους τον κατηγόρησαν γιατί η Κύπρος ζήτησε βοήθεια από τη Ρωσία και όχι από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Παράλληλα επανέλαβε την αντίθεσή του στις ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, λέγοντας ότι «δεν αποδέχεται ξεπούλημα του εθνικού πλούτου».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, ζήτησε από την κυπριακή Εκκλησία να μεταβιβάσει στο κράτος εκκλησιαστική γη 15.564 στρεμμάτων, αξίας 206 εκατομμυρίων ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία του 1971, ως αντάλλαγμα για την κάλυψη εκ μέρους του κράτους της μισθοδοσίας του εφημεριακού κλήρου της υπαίθρου.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ στους αγρότες;

Τους αγρότες στο μπλόκο του Ορχομενού επισκέφτηκε χτες ο Αλ. Τσίπρας και αιτιολογώντας την παρουσία του εκεί, είπε: «Εμάς μας ενδιαφέρει να δούμε συγκεκριμένες, χειροπιαστές προτάσεις που θα καλυτερεύσουν τη ζωή σας. Οχι λόγια του αέρα. Γιατί από λόγια έχετε χορτάσει». Τι το συγκεκριμένο και χειροπιαστό τους είπε; Σταχυολογούμε παρακάτω.

1.«Και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Και εσείς έχετε κάνει λάθη (...) Σας έβαλαν τα κόμματα που κυβερνούσαν σ' αυτή τη λογική, και η αριστερά φταίει, γιατί στην κρίσιμη στιγμή δεν έπρεπε να ζητάμε όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά, έπρεπε να ζητάμε προοπτική». Φταίμε όλοι, λοιπόν, για τα «λάθη» του παρελθόντος; Ολοι μαζί εκθειάζαμε το «μονόδρομο» της ΕΕ, όπου και οι αγρότες μαζί με όλους τους υπόλοιπους θα «τρώγαμε με χρυσά κουτάλια»; Και ήταν αυτά «λάθη» ή συνειδητές επιλογές που προετοίμαζαν αυτό που σήμερα πιο καθαρά φαίνεται ως επιδίωξη, τη μαζική εκτόπιση της φτωχής αγροτιάς απ' τα χωράφια της, τη συγκέντρωση και της γης σε λίγα χέρια;

2.«Και είχαμε μια ΕΕ η οποία μας καταδίκαζε με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά άλλες χώρες στην ΕΕ χειρίστηκαν πολύ πιο ευέλικτα και πιο έξυπνα τις δυνατότητες που είχαν. Σ' αυτόν τον τόπο έχουμε φτάσει στο σημείο να εισάγουμε τα βασικά προϊόντα κατανάλωσης». Το πρόβλημα, δηλαδή, δεν είναι η ΕΕ με τη δοσμένη στρατηγική που χτυπά αλύπητα και τους αγρότες. Δεν είναι η ΚΑΠ αυτή καθαυτή. Δεν είναι που στο πλαίσιό τους η Ελλάδα από χώρα που εξήγε αγροτικά προϊόντα έφτασε σήμερα να εξαρτάται απ' τις εισαγωγές, με την αγροτιά της να δίνει κυριολεκτικά μάχη επιβίωσης. Είναι ότι δε χειρίστηκαν οι ελληνικές κυβερνήσεις πιο «ευέλικτα» και «έξυπνα» τις «δυνατότητες» που έδινε η ΚΑΠ! Αυτό κι αν είναι «ευέλικτη» και «έξυπνη» γραμμή συνηγορίας υπέρ της ΕΕ και της ΚΑΠ.

3.«Αν έχει φτάσει εκεί που έχει φτάσει το κόστος παραγωγής σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι το πετρέλαιο και το ρεύμα είναι σε δυσθεώρητα ύψη (...) Κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα φρένο (...) Δεν μπορείς να έχεις αγροτική παραγωγή με το πετρέλαιο και το ρεύμα στα ύψη. Πρέπει να καταργηθεί με απόφαση στη Βουλή - και εμείς δεσμευόμαστε γι' αυτό - η αύξηση στο φόρο του πετρελαίου. Και πρέπει άμεσα, όχι να μη γίνει αύξηση, αλλά να μειωθεί στα προηγούμενα επίπεδα το ρεύμα (...) Είναι οι στοιχειώδεις δεσμεύσεις». Αυτές βέβαια ήταν οι στοιχειώδεις δεσμεύσεις κάθε κόμματος της αστικής διαχείρισης στην προσπάθειά του να τη βάλει στο χέρι, η τακτική της ψηφοθηρίας με ανέξοδες υποσχέσεις, για την οποία ο Αλ. Τσίπρας είπε στους αγρότες: «Θυμάστε τι έλεγαν στα μπαλκόνια για να πάρουν την ψήφο. Και μόλις τελειώσουν οι εκλογές ξεχνάνε τα λόγια και τις δεσμεύσεις». Πράγματι, πράγματι...

4.«Ο αγώνας σας πρέπει να έχει τη στήριξη όλης της ελληνικής κοινωνίας. Στο κολπάκι του κοινωνικού αυτοματισμού δεν θα πέσετε (...) Θα τους χτυπήσετε εκεί που τους πονάει και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνετε αυτό, με έξυπνο τρόπο, με εναλλακτικές σκέψεις». Σε απλά ελληνικά υποδεικνύει «μακριά κι αλάργα» από μπλόκα στους δρόμους! Τους λέει ότι δεν τους επιτρέπεται μια άλλη μορφή για τη συνέχιση του αγώνα τους, αν έτσι εκτιμήσουν και αποφασίσουν συλλογικά. Και προσπαθεί να προκαταλάβει τις όποιες αποφάσεις τους με την απειλή ότι σε διαφορετική περίπτωση καραδοκεί ο «κοινωνικός αυτοματισμός».


Β. Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ