ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αδυνατούν να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια

Σε διαθεσιμότητα 1.349 εργαζόμενοι από οκτώ ΑΕΙ

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στη διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, ενώ τη Δευτέρα θα υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που βγάζει σε διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, σε διαθεσιμότητα τίθενται: 498 υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθήνας, 399 του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, 169 του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, 118 του Πανεπιστημίου Πάτρας, 35 του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, 33 του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, 48 του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και 49 διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κατά το υπουργείο, το σύνολο των παραπάνω υπαλλήλων (συμπεριλαμβανομένων των πιθανών εξαιρουμένων από το νόμο όπως ΑμΕΑ, πολύτεκνοι κ.ά.) των οκτώ ιδρυμάτων θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Η διαθεσιμότητα αφορά τους εξής κλάδους και ειδικότητες: Διοικητικού, Διοικητικού - Οικονομικού, Διοικητικού - Λογιστικού, Επιστατών, Επιμελητών, Προσωπικού Η/Υ, Τεχνικού, Φυλάκων - Νυχτοφυλάκων, Διοικητικών Γραμματέων, Τηλεφωνητών - Θυρωρών, Διοικητικής - Οικονομικής Υποστήριξης, Υπαλλήλων Γραφείων, Μεταφραστών - Διερμηνέων, Βιβλιοθηκονόμων, Επιστατών, Κλητήρων.

Στα παραπάνω κατέληξε το υπουργείο Παιδείας και το κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης έχοντας επεξεργαστεί, με βάση την πολιτική της κυβέρνησης, τα στοιχεία που συνέλεξε από τα πανεπιστήμια, τα οποία από την πλευρά τους είχαν δηλώσει ότι δεν έχουν πλεόνασμα, αλλά έλλειμμα διοικητικού προσωπικού. Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του υποστηρίζει ότι τα οκτώ ιδρύματα παρουσιάζουν πλεόνασμα και υπάρχουν ανάγκες για 646 θέσεις κατανεμημένες σε 25 πανεπιστήμια και ΤΕΙ που θα «καλυφθούν» από το προσωπικό που τίθεται σε διαθεσιμότητα σε ειδικό πρόγραμμα «Δια-Ιδρυματικής κινητικότητας».

Συνεχίζονται οι απεργίες στα ιδρύματα

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης ενάντια στη διαθεσιμότητα. Με νέα 48ωρη απεργία, Δευτέρα και Τρίτη, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καλώντας την πανεπιστημιακή κοινότητα, τους άλλους συλλόγους εργαζομένων να συμπαραταχθούν με αγωνιστικές δράσεις και τη διοίκηση του ΑΠΘ να υποβάλλει την παραίτησή της, αφού μετά τις διαθεσιμότητες, το ίδρυμα δε θα μπορεί πλέον να λειτουργεί. Σύμφωνα με το ΑΠΘ, δεν «περισσεύει» κανένας και χρειάζεται επιπλέον 213 υπαλλήλους για να λειτουργήσει σωστά.

Το ΑΠΘ προχώρησε την Πέμπτη σε τριήμερη αναστολή της διοικητικής λειτουργίας και οι πρυτανικές και κοσμητορικές αρχές του μελετούν το ενδεχόμενο της παραίτησης από τα διοικητικά τους καθήκοντα, «λόγω αδυναμίας άσκησης διοίκησης» αν προχωρήσουν οι διαθεσιμότητες.

Αναστολή της διοικητικής λειτουργίας και αναβολή έναρξης των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης αποφάσισε χτες η Σύγκλητος ενάντια στην απόφαση να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 49 υπάλληλοι του ιδρύματος.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΤΕΙ
Τραγικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό

Τα προβλήματα με τα οποία ξεκινάει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, αλλά και το πλαίσιο πάλης και τις δράσεις με τα οποία απαντούν στην πολιτική της κυβέρνησης, παρουσίασαν χτες μέσα από συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο ΤΕΙ Αθήνας, οι Σύλλογοι Εκτάκτων ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Αθήνας, Πειραιά και Καρδίτσας.

Οπως είπαν, η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά με τραγικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, με σοβαρότατα προβλήματα στη φοιτητική μέριμνα, που οδηγεί χιλιάδες φοιτητές σε διακοπή σπουδών, με παραπέρα μειώσεις στην κρατική χρηματοδότησή τους, με μειώσεις (απολύσεις - διαθεσιμότητες) διοικητικών υπαλλήλων, αλλά και την προσπάθεια παραπέρα εφαρμογής του νόμου 4009/11 που θα βαθαίνει την επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου.

Μια εβδομάδα πριν αρχίσουν τα μαθήματα, σε πολλά ΤΕΙ δεν έχουν γίνει οι προκηρύξεις για το έκτακτο προσωπικό, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ο τρόπος που θα γίνει η προκήρυξη για τους λεγόμενους πανεπιστημιακούς υποτρόφους τη νέα αυτή ελαστική εργασιακή σχέση που εγκαινιάζεται.

Την ίδια στιγμή που οι περίπου 750 αδιόριστοι ΔΕΠ/ΕΠ διεκδικούν για πάνω από τρία χρόνια το δικαίωμά τους για εργασία και οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό αυξάνονται, η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τις πιστώσεις για έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό (ωρομίσθιοι ΕΠ στα ΤΕΙ και ΠΔ 407/80 στα Πανεπιστήμια) σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα. Οπως έγινε γνωστό, θα διατεθούν συνολικά πιστώσεις για 150 εκτάκτους σε όλα τα ΤΕΙ και 20 στα Πανεπιστήμια.

Οι εκπρόσωποι των εκτάκτων, κατήγγειλαν ότι τα ιδρύματα ωθούνται να καλύψουν τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές τους ανάγκες με «υποτροφίες και πόρους που θα εξασφαλίζει το Τμήμα, χωρίς αύξηση της κρατικής επιχορήγησης». Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση του ίδιου του περιεχομένου των σπουδών, την κατάργηση μαθημάτων, τη μετατροπή εργαστηρίων σε θεωρητικά μαθήματα στα ΤΕΙ, λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού.

Οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Αθήνας, Πειραιά και Καρδίτσας, απευθύνουν κάλεσμα αγώνα το οποίο συνυπογράφουν επίσης οι Σύλλογοι Διοικητικών υπαλλήλων ΑΠΘ, ΕΤΠ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ΕΤΕΠ ΠΑΜΑΚ.

Κόντρα στην κατάσταση που διαμορφώνεται απαιτούν: Τον άμεσο διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ/ΕΠ. Την άμεση προκήρυξη όλων των απαραίτητων θέσεων ΔΕΠ/ΕΠ στα ΑΕΙ. Καμία αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών για να λειτουργήσουν αυτά με βάση το υπάρχον προσωπικό. Κάλυψη όλων των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό με τη χορήγηση των απαραίτητων πιστώσεων για εκτάκτους (σε ΤΕΙ και Πανεπιστήμια), χωρίς καμία παραπέρα υποβάθμιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Οχι στις διαθεσιμότητες/απολύσεις εργαζομένων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους.

Επίσης καλούν: Σε κοινή σύσκεψη όλους τους Συλλόγους των εκτάκτων των ΤΕΙ, στις 11 Οκτώβρη στην Αθήνα και στην παρέμβαση που προγραμματίζουν στο συνέδριο της Ομοσπονδίας του μόνιμου προσωπικού. Σε ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών με άλλα σωματεία και κλάδους εργαζομένων που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα. Σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 5 Οκτώβρη.

Από κάθε σχολείο λείπει και κάτι

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν χτες η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων και άλλοι φορείς

Μία σχολική χρονιά στην οποία «από παντού κάτι λείπει» περιγράφουν οι εκπρόσωποι της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων.

Με μείωση των εκπαιδευτικών σε σχέση με πέρσι κατά 16.000 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με 1.101 νηπιαγωγούς και 1.477 εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων λιγότερους στην πρωτοβάθμια και μειωμένους κατά 825 τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, τα σχολεία τα οποία πάντα ήταν υποστελεχωμένα ασφυκτιούν. Τα ολοήμερα τμήματα στα δημοτικά ουσιαστικά δε λειτουργούν, το μέλλον των μαθητών των δύο τελευταίων τάξεων των ΕΠΑΛ παραμένει αβέβαιο, οι μαθητές του λυκείου ξεκινούν σε πολλές περιπτώσεις με ελλείψεις και σε βασικές ειδικότητες τη φοίτηση στο «νέο» λύκειο των ταξικών φραγμών.

Ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία με τις πρώτες να λειτουργούν σαν χώροι «στάθμευσης» των παιδιών και τα δεύτερα να χάνουν 17.000 διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών. Στα ειδικά σχολεία οι μεταφορές είναι «στον αέρα» με τους διευθυντές να προτρέπουν τους γονείς να μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους, με φοίτηση στα σχολεία εκ περιτροπής λόγω έλλειψης προσωπικού, με τα 26 σχολεία που έχουν ιδιόκτητα πούλμαν να περιμένουν να βρεθούν οδηγοί σε συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας (όπως ενημέρωσε στις αρχές της βδομάδας το υπουργείο Παιδείας), εν αναμονή της παράτασης των συμβάσεων με τους όρους της κυβέρνησης και όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία προκαλεί στους γονείς των μαθητών των μουσικών - καλλιτεχνικών σχολείων το έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής που ξεκαθαρίζει πως η όποια παράταση των συμβάσεων για τη μεταφορά μαθητών δεν ισχύει για τα μουσικά και τα διαπολιτισμικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν χτες εκατοντάδες γονείς και μαθητές της Θέρμης, απαιτώντας να δοθεί άμεση λύση στο θέμα της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών και την ομαλή λειτουργία των σχολείων. Στους 17 οικισμούς του Καλλικρατικού Δήμου Θέρμης υπάρχουν περίπου 2.500 μαθητές οι οποίοι για να έχουν πρόσβαση στο σχολείο τους χρειάζονται μεταφορικό μέσον.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Αποφασίζουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους

Μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεχιζόταν η πολύωρη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης προέδρων των ΕΛΜΕ, που συζητούσαν για την πορεία των κινητοποιήσεων μετά την πενθήμερη απεργία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Περίπου τα μεσάνυχτα η πρόταση για συνέχιση με νέα πενθήμερη καταψηφίστηκε οριακά και η συζήτηση συνεχιζόταν για το πρόγραμμα δράσης του κλάδου. Σε σύνολο 85 ΕΛΜΕ που αντιστοιχούν σε 431 ψήφους, υπέρ της συνέχισης με νέα πενθήμερη ψήφισαν 56 που αντιστοιχούν σε 284 ψήφους και ποσοστό 65,7%, 13 ΕΛΜΕ κατά και 16 λευκό. Προκειμένου να ληφθεί απόφαση απαιτούνται τα δύο τρίτα, δηλαδή 66%.

Αύριο, Κυριακή, αποφασίζουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την πορεία των κινητοποιήσεών τους μετά τη συμμετοχή τους στη 48ωρη απεργία στις 18 - 19 Σεπτέμβρη. Χτες συνεδρίασε το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας προκειμένου να εκτιμήσει τη μέχρι τώρα πορεία και να συζητήσει την περαιτέρω στάση του κλάδου. Εκ μέρους του ΠΑΜΕ τονίστηκε ότι τα μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία έδειξαν αγωνιστικές διαθέσεις οι οποίες πρέπει να ενισχυθούν. Να αποκτήσει ο αγώνας περιεχόμενο που θα στρέφεται κατά του νέου σχολείου, των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία, να διευρυνθεί το μέτωπο ενάντια σε αυτήν την πολιτική με τη συμμετοχή γονιών και εργαζομένων.

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής διοργάνωσαν χτες Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Λεκανοπεδίου, στην οποία συμμετείχε και η ΔΟΕ. Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας ήταν η εντολή του υπουργείου Παιδείας που, χτυπώντας τις υποστηρικτικές δομές των σχολείων (ολοήμερο, τμήματα ένταξης κ.λπ.), βγάζει υπεράριθμους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς και ετοιμάζει υποχρεωτικές μετακινήσεις σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για έκφραση της πολιτικής που χτυπά μορφωτικά δικαιώματα και συμπαρασύρει το δικαίωμα των εκπαιδευτικών στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ