ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Να «παγώσουν» τα ενοίκια στην επαγγελματική στέγη

Ανακοίνωση σχετικά με τις τελευταίες διαρροές που αφορούν στην «απελευθέρωση» των ενοικίων

Από την πρόσφατη κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ
Από την πρόσφατη κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ
Πίσω από τα δημοσιεύματα περί επερχόμενης απελευθέρωσης της επαγγελματικής μίσθωσης βρίσκονται τράπεζες, ιδρύματα και «funds» που δραστηριοποιούνται στο «real estate» και επιδιώκουν την ενίσχυση των κερδών τους. Η υλοποίηση ενός τέτοιου μέτρου, ανάμεσα σε άλλα, θα επιφέρει ακαριαίο θάνατο σε πολλούς μικρομαγαζάτορες.

Τα παραπάνω υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ αναφορικά με τις «διαρροές» από το υπουργείο Ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ότι υπό τις δεδομένες συνθήκες το μόνο που έχει νόημα να συζητιέται, είναι μόνο η μείωση των μισθωμάτων.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε αυξανόμενη διαρροή δημοσιευμάτων από το υπουργείο Ανάπτυξης, που προλειαίνουν το έδαφος για την απελευθέρωση της επαγγελματικής μίσθωσης. Τα σενάρια ποικίλλουν και αναπαράγονται από πολλά παπαγαλάκια. Κάποια απ' αυτά είναι και η ΕΣΕΕ που προτείνει την "επικαιροποίηση" του θεσμικού πλαισίου μετά το 1ο εξάμηνο του 2014. Το υπουργείο Ανάπτυξης, επίσης, διαρρέει την πρόθεσή του για διαμόρφωση πλαισίου δύο ταχυτήτων:

-- Η πρώτη ταχύτητα θα αφορά τα υψηλά μισθώματα, για τα οποία οι συμβάσεις θα είναι ελεύθερες, δηλαδή θα ισχύει ό,τι συμφωνούν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές καταστημάτων και γραφείων. Μάλιστα, το υπουργείο πρότεινε να καθοριστεί και σχετικό όριο, το οποίο μπορεί να είναι και τα 50.000 ευρώ το χρόνο. Δηλαδή, από το ύψος αυτό και πάνω να μην υπάρχει ελάχιστη χρονική διάρκεια.

-- Η δεύτερη ταχύτητα θα αφορά τα μισθώματα από το προαναφερόμενο όριο και κάτω. Οι συμβάσεις γι' αυτά τα ενοίκια θα έχουν υποχρεωτική ισχύ. Γι' αυτές θα μπορεί να είναι τα έξι χρόνια με δυνατότητα παράτασης άλλα έξι χρόνια.

Από τη μεθόδευση αυτή δεν έχουν τίποτα να περιμένουν ούτε οι μικρομαγαζάτορες που τους πνίγουν τα ακριβά ενοίκια και είναι αντιμέτωποι με το οριστικό λουκέτο, ούτε οι μικροϊδιοκτήτες που ξεπουλάνε τους κόπους μιας ζωής.

Με το 30% των εμπορικών καταστημάτων ανοίκιαστα, είναι κοροϊδία να μιλάμε για διευκολύνσεις στην εκμίσθωσή τους, προς όφελος της μικρής ιδιοκτησίας. Ούτως ή άλλως η επικείμενη φορο-επίθεση που έρχεται με το νέο ν/σ για την ακίνητη περιουσία δείχνει τις προθέσεις τους.

Η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ κόπτονται να αναθερμάνουν την αγορά ακινήτων για τις μεγάλες εταιρείες "real estate", πίσω από τις οποίες βρίσκονται μεγάλα funds, ιδρύματα και τράπεζες. Το παιχνίδι το έχουμε ξαναδεί, όταν σε περιόδους κρίσης οι μικροϊδιοκτήτες ξεπουλούν, οι μεγαλοϊδιοκτήτες αυξάνουν το χαρτοφυλάκιό τους για να μπορέσουν σε περιόδους ανάπτυξης να είναι καλά προετοιμασμένοι. Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων θα επιφέρει ακαριαίο θάνατο σε πολλούς μικρομαγαζάτορες. Μέσα στη βαθιά καπιταλιστική κρίση το μόνο που έχει νόημα να συζητιέται είναι η μείωση των μισθωμάτων και τίποτε άλλο.

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί Σωματεία, Ενώσεις ΕΒΕ, Εμπορικούς Συλλόγους, Ομοσπονδίες και κάθε συνάδελφο να ανοίξουν πλατιά τη συζήτηση με όλους τους συναδέλφους και να ετοιμαστούν για άμεση απάντηση στην περίπτωση που αναγγελθούν αλλαγές στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης των εμπορικών μισθώσεων και να απαιτήσουν:

-- Καμία αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου

-- Πάγωμα των μισθωμάτων όσο διαρκεί η κρίση».

Επιβάρυνση της δημόσιας Υγείας σε μεγάλες πόλεις

Στην επιβάρυνση της δημόσιας Υγείας σε μεγάλες πόλεις από τη χρήση στερεάς βιομάζας ως καύσιμης ύλης, αλλά και στις υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου στη Μεσόγειο αναφέρθηκαν ειδικοί επιστήμονες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έναρξη του προγράμματος CROME (Cross Mediterranean Environment & Health Network), που έχει ως στόχο την αξιολόγηση των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία λόγω της έκθεσης σε χημικές ουσίες στην Ελλάδα, στη Σλοβενία, στην Ιταλία και την Ισπανία.

Οπως σημειώθηκε, περίπου το 36% των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης τον περσινό χειμώνα, οφείλονταν στην καύση βιομάζας που έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις στις πυκνοκατοικημένες περιοχές, αλλά και στα παιδιά, στους ηλικιωμένους και σε όσους έχουν άσθμα. Τονίστηκε, επίσης, ότι υπάρχει διαφοροποίηση ως προς την τοξικότητα της ατμόσφαιρας κυρίως στα μικρά παιδιά, καθώς η επιβάρυνση της υγείας τους είναι πενταπλάσια σε σχέση με τους ενήλικες.

Σε ό,τι αφορά τις συγκεντρώσεις υδραργύρου, αναφέρθηκε ότι παρατηρείται ιδιαίτερη επιβάρυνση στη Μεσόγειο Θάλασσα και ιδιαίτερα στη χώρα μας όπου μετρήσεις σε νησιωτικό πληθυσμό που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ψαριών, δείχνουν 2,5 φορές υψηλότερα τα ποσοστά υδραργύρου σε σχέση με τους κατοίκους των υπολοίπων Μεσογειακών χωρών. Ειπώθηκε ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου στη Μεσόγειο οφείλονται σε ανθρωπογενείς παράγοντες αλλά και σε φυσικά αίτια.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα μελετηθούν οι επιπτώσεις του περιβάλλοντος στην ανθρώπινη υγεία στην περιοχή του Ασωπού, στη Θεσσαλονίκη, εστιάζοντας στη ρύπανση της ατμόσφαιρας και στις επιπτώσεις από τη χρήση βαρέων μετάλλων στη Χαλκιδική.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ζεστό χρήμα σε «καινοτόμες» επιχειρήσεις

Τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις έχουν βάλει «λουκέτο» και αντίστοιχος αριθμός αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ έχει προστεθεί στις στρατιές των ανέργων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, «προμοτάρει» τα προγράμματα στήριξης της «επιχειρηματικής καινοτομίας» του ΕΣΠΑ, σε μία καταφανή προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας.

Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, με εκπροσώπους «καινοτόμων επιχειρήσεων που έχουν προσελκύσει χρηματοδότηση από ξένους επενδυτές και καταγράφουν σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα», προκειμένου, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, να διαμορφωθούν τα προγράμματα στήριξης των καινοτόμων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ. Οπως σημείωσε ο Κ. Χατζηδάκης, το τελευταίο διάστημα «έχουν τρέξει προγράμματα ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ τα οποία στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια, την καινοτομία», ενώ αντίστοιχα προγράμματα που προορίζονται για τους κλάδους της μεταποίησης του εμπορίου και του τουρισμού ύψους 456 εκατ. ευρώ, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Οι επιχειρήσεις με εκπροσώπους των οποίων συναντήθηκε ο Κ. Χατζηδάκης, είτε έχουν εξαγορασθεί εξ ολοκλήρου είτε συμμετέχουν στη μετοχική τους σύνθεση κεφάλαια του εξωτερικού, πρότειναν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να δομηθεί το ΕΣΠΑ, ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή απορροφητικότητα των κονδυλίων του.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εταιρίες «Helic», η οποία παράγει λογισμικό για τη σχεδίαση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων ασύρματων επικοινωνιών, η «Antcor» που δραστηριοποιείται στην παραγωγή «software» για ασύρματες επικοινωνίες, η «Nanoradio» που εξειδικεύεται στην παραγωγή ηλεκτρονικών κυκλωμάτων για την πρόσβαση κινητών τηλεφώνων στο ίντερνετ, η «Phaistos Networks», εταιρεία παραγωγής λογισμικού, η «Bytemobile» επίσης εταιρεία παραγωγής λογισμικού και η «Inaccess» εταιρεία παραγωγής συστημάτων απομακρυσμένης διαχείρισης και ελέγχου για φωτοβολταϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, κ.ά.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ θα εκδοθούν σε Γερμανία και Γαλλία, μετά από προχτεσινή απόφαση του Εφετείου Αθήνας. Σύμφωνα με την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, πρόκειται για τους Ahmet Yuksel και Erdοgan Cakir. Οι δυο πολιτικοί πρόσφυγες ξεκίνησαν απεργία πείνας, προκειμένου να μην εκδοθούν. Σύμφωνα με την Επιτροπή Αλληλεγγύης οι δύο πρόσφυγες καταδικάστηκαν σε πολύχρονες φυλακίσεις λόγω της δράσης τους κατά του φασιστικού καθεστώτος της Τουρκίας.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ - ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ πιάστηκε με ναρκωτικά. Σύμφωνα με την Αστυνομία ο ειδικός φρουρός πιάστηκε με ένα άλλο άτομο προχτές στο Μανιάκι Καστοριάς, γιατί στο όχημα που επέβαιναν βρέθηκαν σακούλες με 120 γραμμάρια κάνναβης. Εγιναν αστυνομικές έρευνες σε σπίτια των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, σύνεργα και είδη με υπολείμματα κάνναβης, ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, περίστροφο, αυτοσχέδιες κατασκευές με κροτίδες, μαχαίρια, ξιφίδιο και φυσίγγια.

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Εκδήλωση για ΕΑΜ και Απελευθέρωση της Αθήνας

Με κοινή εκδήλωση στις 12 Οκτώβρη, στα Προπύλαια, θα τιμηθούν οι επέτειοι του ΕΑΜ και της Απελευθέρωσης της Αθήνας

Σε εκδήλωση στις 12 Οκτώβρη 2013 (το μέρος και η ώρα θα καθοριστούν αργότερα) θα τιμηθούν, η 72η Επέτειος από την ίδρυση του ΕΑΜ (27/9/1941) και η Απελευθέρωση της Αθήνας (12.10.1944). Τη σχετική απόφαση πήρε το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), καθώς το Πανεπιστήμιο Αθηνών απεργεί και ο χώρος των Προπυλαίων δεν είναι διαθέσιμος για εκδήλωση στις 27 Σεπτέμβρη, όπως αρχικά είχε καθορισθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ