ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνεργός η Ελλάδα στα ιμπεριαλιστικά εγκληματικά σχέδια

Ευχαριστίες Χέιγκελ για τη βάση της Σούδας και «οδικός χάρτης» για σύσφιξη της στρατιωτικής συνεργασίας

Επικίνδυνες εξελίξεις για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής σηματοδοτεί η σύσφιξη των στρατιωτικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, η οποία, όπως προέκυψε από τη συνάντηση των δύο υπουργών Αμυνας το βράδυ της Τρίτης στην Ουάσιγκτον, θα καταγραφεί συγκεκριμένα σε έναν «οδικό χάρτη» που επεξεργάζονται τα επιτελεία τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, όπου έγινε η συνάντηση του Δ. Αβραμόπουλου με τον Τσ. Χέιγκελ, ο «οδικός χάρτης για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας», θα περιγράφει την πρόθεση των δύο χωρών να ενισχύσουν την «κοινή στρατιωτική εκπαίδευση, τις ανταλλαγές στελεχών και τις διαβουλεύσεις σε υψηλό επίπεδο για ζητήματα άμυνας».

Με δεδομένες τις εξελίξεις και τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή, γίνεται φανερό ότι η Ελλάδα εμπλέκεται βαθύτερα στα σχέδια ανταγωνιζόμενων στρατιωτικο-πολιτικών συνασπισμών, με στόχο να θωρακίσει και να επεκτείνει τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης, σε βάρος του λαού. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας δεν έκρυψε τα λόγια του και αναγνώρισε το στρατηγικό ρόλο που έχει η Ελλάδα στην εμπέδωση των βρώμικων σχεδίων της αμερικανο-ΝΑΤΟικής συμμαχίας στην περιοχή.

«Ευχαριστώ» για τη Σούδα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, ο Τσ. Χέιγκελ «ευχαρίστησε τον Δ. Αβραμόπουλο για τη συνεχιζόμενη φιλοξενία των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη βάση της Σούδας», συμπληρώνοντας ότι «η βάση της Σούδας είναι "κλειδί" στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων των ΗΠΑ στην περιοχή και η σημασία της φάνηκε στη διάρκεια της επιχείρισης "Unified Protector" στη Λιβύη».

Πρόκειται για τη «συμμαχική» πολεμική επιχείρηση, με ορμητήριο και τη βάση της Σούδας, που αιματοκύλησε το λαό της Λιβύης, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για την αναδιανομή των πηγών Ενέργειας, τις οποίες διαθέτει σε αφθονία η χώρα και τις λυμαίνονται οι πολυεθνικές. Τις ίδιες «διευκολύνσεις» συνεχίζει να παρέχει η Ελλάδα, αφού στη μεταξύ τους συνάντηση, οι δύο υπουργοί «συζήτησαν θέματα αμοιβαίου στρατηγικού ενδιαφέροντος στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και της Συρίας».

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο Τσ. Χέιγκελ «επαίνεσε τη συμβολή της Ελλάδας στην περιφερειακή ασφάλεια στα Βαλκάνια και εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στήριξη και τη συνεργασία της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ». Από την πλευρά του, ο Δ. Αβραμόπουλος «δεσμεύτηκε να διατηρήσει την ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο συμμάχων».

Οι εξοπλισμοί στο τραπέζι

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, είπε ότι «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αναδείχθηκε ο κεντρικός, στρατηγικός ρόλος της χώρας μας στην ευρύτερη γειτονιά μας» και πως «η Ελλάδα, παρά και πέρα από την οικονομική κρίση (...) δεν παύει να είναι ένα σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε και στα θέματα τα οποία πρόκειται να συζητήσει ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του εδώ (σ.σ. στις 8/8) και που έχουν να κάνουν με τον τομέα της Αμυνας». Πρόκειται για θέματα που σχετίζονται και με την προμήθεια στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ρίχνοντας τροχιοδεικτικές για νέες προμήθειες από τα αμερικάνικα μονοπώλια, ο Δ. Αβραμόπουλος είπε ότι «η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πιο αξιόπιστα αμυντικά συστήματα στον κόσμο και η ευθύνη της κυβέρνησης και όλων μας είναι να διατηρήσουμε το υψηλό αυτό επίπεδο». Κοροϊδεύοντας κατάμουτρα το λαό, κατέληξε λέγοντας ότι μέσα από το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπηρετεί «τις αξίες και τις αρχές της παγκόσμιας ειρήνης, της ασφάλειας, της συνεργασίας»...

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα το πολιτικό μνημόσυνο για τον Ν. Ζαχαριάδη

Στις 10 π.μ., στο Α' Νεκροταφείο, στα 40 χρόνια από το θάνατό του

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, τιμώντας τα 40 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Ζαχαριάδη, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (1931 - 1956), την αταλάντευτη στάση και αφοσίωσή του, σε οποιεσδήποτε συνθήκες, στην υπόθεση της εργατικής τάξης, στον προλεταριακό διεθνισμό, στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση, το σοσιαλισμό, πραγματοποιεί πολιτικό μνημόσυνο, σήμερα, στις 10 π.μ., στο Α' Νεκροταφείο. Θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Νίκος Ζαχαριάδης, Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ από το 1931-1935 και Γενικός Γραμματέας της έως το 1956, ήταν ηγέτης αφοσιωμένος στην υπόθεση της εργατικής τάξης, στον προλεταριακό διεθνισμό, στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση.

Ηγήθηκε του Κόμματος σε συνθήκες σκληρής ταξικής πάλης, διώξεων, εκτελέσεων, δράσης των κρατικών εγχώριων και ξένων μυστικών υπηρεσιών κατά του ΚΚΕ, ακόμα και διάβρωσης των κομματικών του οργανώσεων στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά.

Είχε σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του ΚΚΕ στα χρόνια 1931-1936, ενώ πρωτοστάτησε στη δημιουργία και στην ηρωική πάλη του ΔΣΕ (1946 - 1949), της κορυφαίας εκδήλωσης της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα. Εδειξε ακλόνητη επιμονή στην ανάγκη ύπαρξης και ενίσχυσης των παράνομων κομματικών οργανώσεων στα χρόνια 1949 - 1955, στο συνδυασμό της παράνομης με τη νόμιμη δράση.

Τον διέκριναν επαναστατική επαγρύπνηση, ταχύτητα στην ανάληψη πρωτοβουλιών, σθένος στην υπεράσπιση της γνώμης του. Ηταν λαϊκός ηγέτης, με διάθεση και πνεύμα ασυμβίβαστο, πρωτοπόρο και μαχητικό. Δοκιμάστηκε και άντεξε, μαζί με άλλους κομμουνιστές, στα μεσαιωνικά κάτεργα της 4ης Αυγούστου, απ' όπου οδηγήθηκε στα μπουντρούμια του Μανιαδάκη που τον παρέδωσε στη συνέχεια στους Γερμανούς και στάλθηκε στο Νταχάου. Από αυτήν την εννιάχρονη δοκιμασία βγήκε αλύγιστος.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Το Σάββατο 17 και την Κυριακή 25 Αυγούστου

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους εκτελεσθέντες στο Μπλόκο της Κοκκινιάς το 1944 διοργανώνει το Σάββατο 17 Αυγούστου και την Κυριακή 25 Αυγούστου, το παράρτημα Κοκκινιάς ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

  • Το Σάββατο 17/8, με αφετηρία την πλατεία Αγίου Νικολάου στις 6 μ.μ. και έπειτα από κατάθεση στεφανιών σε διάφορα σημεία της πόλης, συνδεδεμένα με τον αγώνα κατά των Γερμανών κατακτητών, στις 8.15 μ.μ. θα γίνει η κατάθεση στεφανιών στο χώρο της Μάνδρας, όπου θα μιλήσει εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κοκκινιάς. Στις 8.45 μ.μ. θα αρχίσει η εκδήλωση στο χώρο της Μάνδρας που συνδιοργανώνουν η ΚΟ Κοκκινιάς - Κορυδαλλού - Ρέντη του ΚΚΕ και η Διοικούσα Επιτροπή Κοκκινιάς ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, με ομιλητή από την τοπική ΟΒ της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με συναυλία.
  • Την Κυριακή 25/8, η κεντρική εκδήλωση θα γίνει στις 10 π.μ. στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944. Αμέσως μετά τις ομιλίες και την κατάθεση στεφανιών, θα γίνει πορεία στο χώρο του κοινοτάφειου του Γ' Νεκροταφείου, όπου θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, θα κατατεθεί στεφάνι και θα αναγνωστεί το προσκλητήριο νεκρών.

Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να είναι σε επαγρύπνηση

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το ταξίδι του Δ. Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ:

«Τα χαιρετιστήρια και οι ευχαριστίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς την ελληνική κυβέρνηση, κατά την επίσκεψη Αβραμόπουλου στην Αμερική, αποτελούν εξόφθαλμη απόδειξη του ρόλου που διαδραματίζει η ελληνική κυβέρνηση, εμπλέκοντας βαθύτερα τη χώρα μας στα στρατηγικά σχέδια των Aμερικανών και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, η οποία ήδη μυρίζει μπαρούτι. Ο λαός μας ας επαγρυπνά. Αποφασιστικά να καταγγείλει την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να απαιτήσει το κλείσιμο της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης στη Σούδα, να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, να καταδικάσει τη λειτουργία του στρατιωτικού αεροδρομίου στην Καλαμάτα ως ορμητηρίου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για βομβαρδισμούς λαών, όπως πρόσφατα αυτού της Λιβύης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ