ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Είναι μονόδρομος η ενιαία πάλη για δουλειά με δικαιώματα

Μαζική η συμμετοχή στην προχτεσινή σύσκεψη

Από τη συμμετοχή της Συντονιστικής Επιτροπής στην κλαδική απεργία που έγινε στο Μέταλλο, στις 20 Σεπτέμβρη
Από τη συμμετοχή της Συντονιστικής Επιτροπής στην κλαδική απεργία που έγινε στο Μέταλλο, στις 20 Σεπτέμβρη
«Οχι άλλη αναμονή. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Συντονίζουμε τη δράση μας για κοινό αγώνα σε όλο τον κλάδο, οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής».

Με αυτές τις φράσεις, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης, «άνοιξε» τη σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Ναυπηγικής Βιομηχανίας που έγινε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, για τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης. Ενώ το μαζικό «παρών» που έδωσαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ήταν αδιάψευστο στοιχείο ότι η Συντονιστική Επιτροπή έχει αρχίσει να μετράει θετικά βήματα.

Αποφάσισαν να συνεχιστούν ακόμα πιο οργανωμένα οι παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς με συζήτηση εργάτη, τον εργάτη. Νέα σύσκεψη την ερχόμενη βδομάδα όπου θα καθοριστεί και συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης. Στόχος να αναδειχθεί η ανάγκη του συντονισμού και της κοινής δράσης των εργαζομένων στη ναυπηγική βιομηχανία με συγκεκριμένο πλαίσιο που έρχεται σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική συγκυβέρνησης, ΕΕ - που για τα κέρδη των μονοπωλίων οδηγεί σε διάλυση τη ναυπηγική βιομηχανία και καταδικάζει τους εργαζόμενους στην ανεργία - η οικοδόμηση μετώπου πάλης που θα φέρει πιο κοντά την προοπτική του δημόσιου ενιαίου φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας, που θα βάζει σε κίνηση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

«Να απαιτήσουμε να γίνουν γενικές συνελεύσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία έχουν μία επιλογή, να παλέψουν ενωμένα για το δίκιο τους», ανέφερε η Δανάη Γκουτζούνη, συνδικαλίστρια από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά όπου η εργοδοσία έχει επιβάλει στους εργαζόμενους εκ περιτροπής εργασία με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα. Ενώ ο Πέτρος Αναστασιάδης, επίσης συνδικαλιστής του ναυπηγείου, σημείωσε: «αντίπαλός μας είναι και ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός που πλειοψηφεί στα σωματεία. Απέναντι στην ηττοπάθεια που καλλιεργεί, εμείς οφείλουμε να αφυπνίσουμε τους εργαζόμενους, να οργανώσουν τη δράση τους στους χώρους δουλειάς. Δράση που πρέπει να επεκταθεί και στις γειτονιές σε συντονισμό με τις Λαϊκές Επιτροπές».

Εργαζόμενος από τα ναυπηγεία Ελευσίνας ανέφερε: «Το σωματείο στο ναυπηγείο μας, τα τελευταία δύο χρόνια έλεγε να μην πάμε κόντρα γιατί ο Ταβουλάρης θα φύγει. Σήμερα ο Ταβουλάρης αφού ξεκοκάλισε ναυπηγείο και χρήμα και μας έχει ένα χρόνο απλήρωτους, λέει πια ο ίδιος ότι θα φύγει. Να προκαλέσουμε γενική συνέλευση και στα ναυπηγεία της Ελευσίνας, να κάνουν οι εργαζόμενοι δική τους υπόθεση το διεκδικητικό πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Γιορτή για τα παιδιά των ανέργων του κλάδου

Μια ξεχωριστή γιορτή διοργάνωσε η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων το περασμένο Σάββατο στα γραφεία της, με πρωταγωνιστές τα παιδιά των ανέργων και των εργαζομένων του κλάδου που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Εκεί μοιράστηκαν υλικά χρήσιμα για τη σχολική χρονιά των παιδιών (τετράδια, χάρακες, ξυλομπογιές, είδη ζωγραφικής, γόμες, μολύβια, διαβήτες κ.λπ.), τα οποία συγκεντρώθηκαν με την προσφορά όλων των εργαζομένων του κλάδου, οι οποίοι εθελοντικά έδιναν ό,τι μπορούσαν απ' το υστέρημά τους. Τα παιδάκια που συγκεντρώθηκαν διασκέδασαν με την καρδιά τους. Επαιξαν, ζωγράφισαν, έκαναν χαρτοκοπτική, άκουσαν παιδική μουσική.

Με αυτόν τον τρόπο ο κλάδος έδειξε την έμπρακτη αλληλεγγύη του στους ανέργους, αναπτύσσοντας νέες μορφές αγωνιστικής συμπαράστασης. Καθόλου τυχαία, κεντρικό σημείο της χτεσινής εκδήλωσης ήταν το ότι η επίθεση κατά της λαϊκής οικογένειας χτυπάει και τα παιδιά, αφού με την έναρξη της σχολικής χρονιάς όλο και λιγότεροι γονείς μπορούν να ανταποκριθούν στα δυσβάσταχτα έξοδα. «Ο αγώνας μας στους χώρους δουλειάς δεν μπορεί να είναι ξεκομμένος από τον αγώνα για τα παιδιά μας και τα παιδιά όλου του κόσμου», τονίστηκε στην εκδήλωση.

Εκδήλωση και στην Κέρκυρα

Μια πρωτότυπη εκδήλωση, που ανέδειξε την ανάγκη τα συνδικάτα να παρεμβαίνουν συστηματικά για τις ανάγκες των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, πραγματοποίησε το Σάββατο η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ, στην Πάνω Πλατεία. Στην εκδήλωση, η πολιτιστική ομάδα του ΠΑΜΕ έπαιξε την παράσταση κουκλοθέατρου «Ξύπνα Ντενεκεδούπολη» και ψυχαγωγήθηκαν γονείς και παιδιά.

Μετά την παράσταση, οι μικροί φίλοι, με τη βοήθεια των μελών του ΠΑΜΕ, κατασκεύασαν τις δικές τους κούκλες, όση ώρα οι γονείς συμμετείχαν στη συζήτηση για τα προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς. Εισηγητικά μίλησαν ο παιδίατρος Βασίλης Κατσαρός και ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Τράντος για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών στη νηπιακή ηλικία, και η εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Σκέμπρη Τζένη, για την ανάγκη της αντίστασης των γονέων στην επιβολή τροφείων και στην υποβάθμιση της Προσχολικής Αγωγής. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μπάμπης Χαραλάμπους. Εγιναν επίσης τοποθετήσεις από γονείς και εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, όπου καταδείχθηκε η ανάγκη οργάνωσης της πάλης και δράσης ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ, που υποβαθμίζει και εμπορευματοποιεί την Προσχολική Αγωγή.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Η κοροϊδία της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών

Ενώ η ανεργία μαστίζει τον κλάδο των αδιόριστων εκπαιδευτικών με τον αριθμό των προσλήψεων να έχει πιάσει πάτο... ακόμα και με το όνειρο της επιτυχίας στον Καιάδα της αξίας των πτυχίων μας -διαγωνισμό του ΑΣΕΠ- να έχει μεταφερθεί στο απώτερο μέλλον καθώς διαγωνισμός δε φαίνεται ότι θα προκηρυχθεί σύντομα... τη στιγμή που οι ήδη διορισμένοι εκπαιδευτικοί τρέμουν μπροστά στις καταστροφικές αλλαγές που η πολιτική του ευρωμονόδρομου φέρνει στα σχολεία, με αποτέλεσμα να πληρώνουν όσο όσο στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και στα φροντιστήρια που το περιβάλλουν, για να αποκτήσουν ένα μεταπτυχιακό τίτλο, που πιθανά να τους σώσει στην κατά την κυβέρνηση «αναδιοργάνωση» (στην πραγματικότητα διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης)... η Ενωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) συνεχίζει να παίζει το ρόλο του «Δούρειου ίππου» της πολιτικής του υπουργείου στις τάξεις των εκπαιδευτικών. Αντί η ΕΕΦ να παίξει το ρόλο της διεκδικώντας ένα καλύτερο σχολείο, καθώς είναι η επιστημονική ένωση των Φυσικών, χρησιμοποιεί το επιστημονικό της κύρος για να βοηθήσει την κυβέρνηση να επιβάλει την κυβερνητική πολιτική του σφαγιασμού των εκπαιδευτικών και της δημόσιας εκπαίδευσης. Τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των πράξεών της που προωθούν την κυβερνητική αντιεκπαιδευτική πολιτική, είναι το σεμινάριο που διοργανώνει στο Μαρμάρι για την «Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών». Μια αξιολόγηση που στο όνομά της και στο όνομα της δήθεν αξιοκρατίας που θα την περιβάλλει, θα στηριχθεί η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και η εξαθλίωση των εκπαιδευτικών.

***

Στο τριήμερο σεμινάριο, αυτό που για να το παρακολουθήσει ένα μέλος της Ενωσης πρέπει να πληρώσει 75 ευρώ και ένα μη μέλος 100 ευρώ, προσκεκλημένος ομιλητής είναι και ο κύριος «Γκλαβάς Σωτήριος, Ειδικός Γραμματέας Υπουργείου Παιδείας». Αν αναλογιστούμε ότι αυτές οι δράσεις έρχονται μόλις ένα μήνα μετά το σχηματισμό στο υπουργείο επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, γίνεται ξεκάθαρος ο ρόλος της διοίκησης της ΕΕΦ. Αντί η ΕΕΦ να διεκδικεί νέους διορισμούς καθώς οι συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών ξεπέρασαν τις 10.000 την τελευταία διετία, ενώ οι διορισμοί φτάνουν μόλις τους 761 (ούτε καν το 1/5 και μετά το 1/7 που δήθεν λέει η τρόικα), αντί να αντιτίθεται στις συγχωνεύσεις των σχολείων και την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, αντί να θάβει τη δική της πρόταση για τα νέα αναλυτικά προγράμματα του Λυκείου, αντί να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι δικό της βιβλίο Φυσικής της Β' Λυκείου λόγω διάλυσης του ΟΕΔΒ δόθηκε για εκμετάλλευση σε ιδιώτες... προσκαλεί τον κύριο Γκλαβά να προπαγανδίσει τη διάλυση της εκπαίδευσης κάτω από το μανδύα της «αξιολόγησης». Προφανώς η διοίκηση της ΕΕΦ, που από τα σεμινάρια των εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια έχει αποκομίσει τεράστια κέρδη, βλέπει στη διαδικασία της «αξιολόγησης» (αδιαφορώντας για τις συνέπειές της στην εκπαίδευση) ένα ακόμα πεδίο οικονομικής εκμετάλλευσης και μέσα από τα σεμινάρια αλλά και πιθανά από τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

***

Η κύρια αιτία όμως για την κατρακύλα της ΕΕΦ και τη μεταμόρφωσή της σε ένα σωματείο σφραγίδα λίγων μελών που χρησιμοποιούν το επιστημονικό της κύρος για να υποστηρίξουν αντιεκπαιδευτικές πολιτικές και σε ένα φροντιστηριακό οργανισμό διοργάνωσης σεμιναρίων για τους εκπαιδευτικούς, είναι η αποχή από τις διαδικασίες της των ταξικών δυνάμεων. Μια αποχή η οποία πρέπει να λήξει άμεσα αν όντως θέλουμε μια επιστημονική ένωση με κύρος, που θα διεκδικεί και θα αγωνίζεται δίπλα στα μέλη της και όχι ένα φροντιστηριακό οργανισμό με έσοδα εκατομμυρίων.


Μ. ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑΣ
Φυσικός



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ