ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Γενάρη 2010
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Δεν καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες για Φυσική Αγωγή

Το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που, ως κυβέρνηση, προώθησε τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και του ΣΥΝ. H ΝΔ, ως κυβέρνηση, προχώρησε παραπέρα, αφού πάτησε πάνω στο στρωμένο έδαφος του ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας τη συναίνεση του ΣΥΝ και του ΛΑ.Ο.Σ. Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιταχύνει ακόμα περισσότερο και χωρίς καθυστερήσεις την πολιτική αυτή και στον τομέα της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού. Ετσι, θα προωθηθεί ακόμα περισσότερο η αξιοποίηση της αθλητικής δραστηριότητας από τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αποκομίσουν οφέλη τόσο στο οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο πατώντας πάνω στην ανάγκη για άθληση του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας.

Αυτό αποδεικνύουν και οι πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, συνεχίζοντας το έργο που άφησε η ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει λόγο για τα προβλήματα που λιμνάζουν εδώ και δεκαετίες και έχουν μετατρέψει το δικαίωμα στη σωματική άσκηση σε πολυτέλεια για λίγους. Το μόνο διαφορετικό, σχετικά καινούριο, στοιχείο (και μάλιστα με τον ισχυρισμό της καινοτομίας στην πολιτική του υπουργείου) είναι η σύνδεση Αθλητισμού - Τουρισμού. Ανέδειξε τη σχέση αυτή ως σχέση στρατηγικού χαρακτήρα, ώστε και με τον αθλητικό τουρισμό να επιτευχθεί τουριστική κίνηση 12 μήνες το χρόνο. Μόνο που αυτό δεν έχει σχέση με την άσκηση των πολλών, αλλά με την εμπορευματοποίηση για την κερδοφορία των λίγων.

Το γήπεδο Μπάντμινγκτον, που φτιάχτηκε με χρήματα του ελληνικού λαού και δόθηκε σε ιδιώτη για να το εκμεταλλευτεί και να κερδοφορήσει, δείχνει τη στρατηγική επιλογή ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τι θα γίνει με την πλειοψηφία των υπόλοιπων αθλητικών υποδομών. Να γιατί δεν περισσεύουν χρήματα για εγκαταστάσεις που (θα έπρεπε να) χρησιμοποιεί ο λαός και η κατάστασή τους είναι κάκιστη

Eurokinissi

Το γήπεδο Μπάντμινγκτον, που φτιάχτηκε με χρήματα του ελληνικού λαού και δόθηκε σε ιδιώτη για να το εκμεταλλευτεί και να κερδοφορήσει, δείχνει τη στρατηγική επιλογή ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τι θα γίνει με την πλειοψηφία των υπόλοιπων αθλητικών υποδομών. Να γιατί δεν περισσεύουν χρήματα για εγκαταστάσεις που (θα έπρεπε να) χρησιμοποιεί ο λαός και η κατάστασή τους είναι κάκιστη
Στρατηγικός στόχος του κεφαλαίου σ' αυτήν τη φάση είναι να επενδύσει σε κλάδους της οικονομίας που θεωρεί προσοδοφόρους για την αναπαραγωγή του. Οταν μιλάει η κυβέρνηση για τουριστική ανάπτυξη, εννοεί την πλήρη παράδοση του τουρισμού σε μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, σε μεγαλοξενοδόχους που θα αξιοποιήσουν κίνητρα και ενισχύσεις που θα τους χορηγήσει, προκειμένου να φτιαχτούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και κέντρα που θα συγκεντρώνουν όλη την τουριστική δραστηριότητα. Μέρος αυτής της δραστηριότητας θα είναι και ο αθλητισμός, αφού θα ικανοποιεί ανάγκες ψυχαγωγίας των τουριστών. Αυτή είναι η βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Κεντρικός ο ρόλος της ΤΑ

Η ΤΑ καλείται να παίξει κεντρικό ρόλο. Πιο συγκεκριμένα, τόσο οι υπάρχουσες υποδομές (για παράδειγμα, τα Ολυμπιακά Ακίνητα), αλλά και αυτές που θα φτιαχτούν στη συνέχεια, θα βρίσκονται στα χέρια των επιχειρήσεων, θα ικανοποιούν τις ανάγκες και τα «γούστα» των επισκεπτών, αλλά πάνω απ' όλα θα ικανοποιούν τα κέρδη των επιχειρηματιών που θα επενδύσουν στον τουρισμό. Δεν είναι καθόλου συμπτωματικό το γεγονός ότι μόλις την περασμένη βδομάδα ο γγ Αθλητισμού, Π. Μπιτσαξής, μίλησε για τη χαρτογράφηση των αθλητικών υποδομών στη χώρα και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και ευθυνών. «Περιφέρειες, νομαρχίες, δήμοι θα παίξουν σημαντικότατο ρόλο στην αθλητική σχεδίαση, στην επιλεξιμότητα των έργων και στον περιφερειακό σχεδιασμό. Η διαδικασία της αποκέντρωσης μπορεί να γίνεται με διάφορους τρόπους. Με συνδιαχειριστικά σχήματα, με επιχορήγηση, ανάλογα με το στόχο και τις οικονομικές δυνάμεις οι οποίες υπάρχουν»...

Ιδιαίτερα για τον υψηλό τουρισμό, οι απαιτήσεις μεγαλώνουν, αφού αθλήματα, όπως το γκολφ, το τένις και η ιππασία, χρειάζονται τεράστιες εκτάσεις. Τα αθλήματα αυτά είναι ακριβά. Και γι' αυτό η πρόσβαση είναι απαγορευτική για τα λαϊκά στρώματα. Αυτό αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο, που δείχνει ότι ο αθλητισμός είναι τόσο ταξικός, όσο η κοινωνία μέσα στην οποία υπάρχει.

Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί ο πάγιος στόχος για την ανάληψη μιας σειράς διεθνών αθλητικών διοργανώσεων που θα προσελκύει τόσο το επενδυτικό κοινό όσο και τους απλούς θεατές. Ηδη, μετά την «επιτυχημένη» ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων, το 2004, ετοιμάζεται μεγάλο «φαγοπότι» στους Μεσογειακούς του 2013 σε Βόλο - Λάρισα. Επιχειρηματικοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς της οικονομίας, στις τηλεπικοινωνίες, στα αθλητικά είδη, στα τρόφιμα - ποτά, στο φάρμακο, στην ενέργεια κ.ά. έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στο «αγώνισμα» του κέρδους.

Δεν καλύπτονται οι ανάγκες της λαϊκής οικογένειας

Από την άλλη, τα προγράμματα που προωθεί η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) στους Δήμους σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Η ΓΓΑ καλύπτει το 75% των οικονομικών εξόδων, ενώ το υπόλοιπο το καλύπτουν οι Δήμοι, αν έχουν. Τα προγράμματα δεν αφορούν όλα τα ενδιαφέροντα, όλα τα αθλήματα και τις περισσότερες φορές αναφέρονται σε μικρό κομμάτι του πληθυσμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι απ' τους στατιστικούς δείκτες του υπουργείου στα προγράμματα «άσκηση για όλους» για το 2008-09 συμμετείχε μόνο το 2% του συνολικού πληθυσμού, ενώ επιστημονικά στηρίζονταν σε 900 μόνο γυμναστές, τη στιγμή που οι δήμοι και κοινότητες στη χώρα είναι 1.033.

Η παράδοση αυτού του τομέα εδώ και χρόνια στην ιδιωτική πρωτοβουλία έχει μετατρέψει σε οικονομικά ασύμφορη την ενασχόληση με ένα άθλημα, τη γυμναστική, τους χορούς. Επίσης η ανυπαρξία σύγχρονων υποδομών και επιστημονικής καθοδήγησης οδηγεί στο χαράτσωμα από τους Οργανισμούς των εργαζομένων του δήμου, προκειμένου να ασκηθούν, νοικιάζοντας χώρους και αίθουσες, πληρώνοντας γυμναστές.

Το δικαίωμα για σωματική άσκηση και άθληση έχει μετατραπεί σε ακριβό εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες. Σημαντικό είναι, επίσης, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα, με ποσοτικούς και κυρίως με ποιοτικούς δείκτες, να αξιολογηθούν τα προγράμματα, για το αν τελικά συμβάλλουν στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου του λαού και της νεολαίας.

Είναι γεγονός ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, αν δεν μπει στην ημερήσια διάταξη η σύγκρουση με την εμπορευματοποίηση και τους εκπροσώπους της σε όλο το φάσμα της αθλητικής δραστηριότητας.

Αν δεν αποκαλύπτεται, δηλαδή, για το ποιος κάνει κουμάντο, ποιανού συμφέροντα εξυπηρετούν οι αποφάσεις που παίρνονται, ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από αυτές.

Αιτήματα και διεκδικήσεις

Πολύ περισσότερο σήμερα, είναι σημαντικό ριζοσπάστες, προοδευτικοί άνθρωποι που κινούνται στο χώρο της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, αλλά και γενικότερα το εργατικό λαϊκό κίνημα να προβάλλουν αιτήματα και διεκδικήσεις που να εναρμονίζονται με τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Πιο συγκεκριμένα, να αγωνιστούν για:

  • Χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό της νεολαίας. Υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη, επαρκή χρηματοδότηση και διαμόρφωση του αντίστοιχου νομικού πλαισίου, που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό σε κάθε τους έκφραση. Να δεσμεύονται συγκεκριμένοι χώροι και να απαλλοτριώνονται με κρατικούς πόρους. Να διαμορφώνονται αίθουσες γυμναστικής και τα κατάλληλα γήπεδα, τα οποία να διαθέτουν οργανωμένα προγράμματα με το απαιτούμενο επιστημονικό εξειδικευμένο προσωπικό για σύγχρονη και ασφαλή άσκηση. Να αξιοποιούνται σχολικές γιορτές, να διοργανώνονται εκδρομές και άλλες δραστηριότητες με αθλητικό περιεχόμενο. Να διαμορφώνονται ιδιαίτερα προγράμματα για Τσιγγάνους, ΑμΕΑ και άλλες κατηγορίες πληθυσμού.
  • Ελεύθερη αξιοποίηση, χωρίς επιβάρυνση, των Ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων από τη νεολαία της χώρας, από τα λαϊκά στρώματα που έχουν ανάγκη τη σωματική άσκηση.
  • Διαμόρφωση ενιαίου συστήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην εκπαίδευση, βασισμένου σε επιστημονικές έρευνες για τις πραγματικές ανάγκες ανάπτυξης των νέων.
  • Οργανωμένη Προσχολική Αγωγή με βάση το αθλητικό παιχνίδι. Ανάλογη διαμόρφωση των παιδικών χαρών και των παιδότοπων, καθώς και διορισμό των απαιτούμενων καθηγητών Φυσικής Αγωγής.
  • Διορισμό καθηγητών Φυσικής Αγωγής, διαμόρφωση σχολικών χώρων, αιθουσών γυμναστικής, προαύλειων χώρων, διάθεση εποπτικού υλικού, καθώς και θεσμοθέτηση αθλητικών εκδηλώσεων σε τακτά διαστήματα.
  • Οργάνωση ειδικών προγραμμάτων για παιδιά με σωματικά προβλήματα και προβλήματα υγείας.
  • Ανάπτυξη της άθλησης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας με καθηγητές Σωματικής Αγωγής και τα απαιτούμενα μέσα.
  • Το αθλητικό σωματείο, με γενικότερο κοινωνικό ρόλο, είναι η βάση του Αθλητισμού. Να καταργηθεί ο επαγγελματικός αθλητισμός, που βασίζεται στους επιχειρηματίες και χορηγούς και έχει μεταβληθεί σε επιχείρηση. Να καταργηθούν οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες. Η βάση του Αθλητισμού είναι το σχολείο και η γειτονιά, και σ' αυτήν τη βάση αναπτύσσεται ο αθλητισμός υψηλών επιδόσεων που στηρίζεται από το κράτος.

Δ. Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ