ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ
Η πρόταση του ΚΚΕ για τους συνεταιρισμούς

Eurokinissi

Την τελευταία ...πράξη στο έργο της καταστροφής των συνεταιρισμών από τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ βλέπουν σήμερα οι μικρομεσαίοι αγρότες, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, αφού «προωθείται, με τη σύμφωνη γνώμη της ΠΑΣΕΓΕΣ, η δημιουργία συνεταιρισμών ή η μετατροπή όσων υπάρχουν σε ενώσεις κεφαλαίων και όχι προσώπων, με μετοχική δηλαδή διάθεση». Θύμισε, μάλιστα, δήλωση της υπουργού Γεωργίας, σύμφωνα με την οποία «θα πρέπει πλέον να δούμε τη δημιουργία των ενώσεων σε βάση "Καποδίστρια 2"». Δηλαδή, με απλά λόγια, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια, έτσι πρέπει να λειτουργήσει και ο συνεταιρισμός, καθαρά με ιδιωτικοοικονομικά».

Ο Αγγελος Τζέκης παρέθεσε την πρόταση του ΚΚΕ για τους συνεταιρισμούς, τονίζοντας: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας προτείνει τον παραγωγικό συνεταιρισμό, που με όλη την υλικοτεχνική βοήθεια από κρατικές βιομηχανίες μπορεί να προσφέρει μεγάλη υπηρεσία στη φτωχή και μεσαία αγροτιά. Για να γίνει, όμως, αυτό, χρειάζεται και ένα κίνημα που θα αμφισβητήσει τα σημερινά πλαίσια, θα αμφισβητήσει τη σημερινή πολιτική, θα αμφισβητήσει, δηλαδή, την εξουσία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, για να μπορέσει πραγματικά, μέσα από άλλη πολιτική, μέσα σε άλλα πλαίσια οικονομικής πολιτικής, αλλά και εξουσίας, αυτός ο παραγωγικός συνεταιρισμός να δώσει πραγματικά την ενίσχυση στη φτωχομεσαία αγροτιά».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της πολιτικής του δικομματισμού για τους συνεταιρισμούς, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπενθύμισε ότι «η ΚΥΔΕΠ, η Ομοσπονδία στη Θεσσαλονίκη, τα εργοστάσια της Ξάνθης, η ΑΓΝΟ, η ΟΛΥΜΠΟΣ, η ΑΣΠΡΟ, αλλά και οι κρατικές βιομηχανίες, όπως τα λιπάσματα, άλλες έκλεισαν και άλλες ιδιωτικοποιήθηκαν και, μάλιστα, η μεγάλη τους περιουσία ξεπουλήθηκε»...

Αποκαλυπτικός ήταν ο Αγγελος Τζέκης, για τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού που αφορούν την αγροτική οικονομία. Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, επισήμανε ότι ...στα λόγια είναι «στην πολιτική πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει τον αγροτικό τομέα. Ομως, δεν αρκούν τα λόγια». Αναφερόμενος στα στοιχεία του προϋπολογισμού, τόνισε πως «στον κρατικό προϋπολογισμό στον πίνακα 320 το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παίρνει τα εξής κονδύλια: 1.299.000.000 το 2010, το 2009 1.346.000.000. Μείωση 3,6%! Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σημαντικό εργαλείο όπως λέει η κυβέρνηση: Το 2009 δόθηκαν στη Γεωργία 369.000.000, το 2010 δίνονται 355.000.000. Μείωση 3,8%! Για την αλιεία, με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παράκτιοι αλιείς και όχι μόνο, δίνονται το 2010 40.000.000. Το 2009 65.000.000. Μείωση 38,5%!!!

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ
Στα νησιά στενάζουν

Στα τεράστια προβλήματα των αγροτών, των ψαράδων και των κτηνοτρόφων της νησιωτικής Ελλάδας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο βουλευτής του Κόμματος Σταύρος Σκοπελίτης, λέγοντας οτι «η κατάσταση γίνεται καθημερινά όλο και πιο δύσκολη, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολη την επιβίωση των κατοίκων τους. Και αυτό γιατί; Η αλιεία, από δυναμικός κλάδος που ήταν πριν από μερικά χρόνια για τα νησιά μας, τώρα συρρικνώνεται όλο και περισσότερο. Και αυτό προς όφελος και μόνο των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών. Η κτηνοτροφία, που και αυτή αποτελεί βασική ενασχόληση για μεγάλο αριθμό κατοίκων των νησιών μας, δοκιμάζεται σκληρά, εξαιτίας της κερδοσκοπικής επέλασης των γαλακτοβιομηχάνων και των κρεατεμπόρων. Οι τιμές που δίνουν για το κρέας και για το γάλα ούτε τα έξοδα εκτροφής των ζώων δεν καλύπτουν, ιδιαίτερα στα νησιά μας που το κόστος είναι ακόμα πιο αυξημένο.

Κοντά σε αυτά τα προβλήματα, έχουμε και τις επιζωοτίες, που συχνά - πυκνά απειλούν το ζωικό πληθυσμό των νησιών μας, αφού μέχρι τώρα και παρά τις δικές μας οχλήσεις, τις διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων των νησιών μας, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο προφύλαξης του ζωικού μας κεφαλαίου από αυτές. Οι ασθένειες αυτές, που και φέτος πλήττουν τα νησιά μας, αποδεκατίζουν τα κοπάδια, μαζί και το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Οι δε αποζημιώσεις που δίνονται, δε λαμβάνουν υπ' όψιν ότι το ζώο για τον κτηνοτρόφο αποτελεί παραγωγική μονάδα και όχι κρέας».

Ειδική αναφορά έκανε ο Σταύρος Σκοπελίτης στους ελαιοπαραγωγούς, σημειώνοντας οτι «φέτος η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη σε σχέση με την περυσινή. Και αυτό, γιατί οι τιμές που δίνουν οι έμποροι στους παραγωγούς είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις περυσινές, εξευτελιστικές πέρα για πέρα τιμές, κατά 10% έως 15%. Πριν από δεκατρία - δεκατέσσερα χρόνια, κυρία υπουργέ, η τιμή του λαδιού ήταν 1.250 με 1.300 δραχμές το κιλό. Φέτος είναι 2 ευρώ. Τότε, με ένα κιλό λάδι αγόραζε ο ελαιοπαραγωγός δέκα κιλά ψωμί. Φέτος, με ένα κιλό λάδι δεν αγοράζεις ούτε ένα κιλό ψωμί. Και δεν φταίει, βέβαια, ο φούρναρης της γειτονιάς ή του χωριού». Ο Στ. Σκοπελίτης συνέχισε, επισημαίνοντας οτι «φέτος έχουμε μικρή παραγωγή και σε μεγάλη έκταση δακοπροσβολή. Ανθισε ο ελαιώνας καλά και περιμέναμε μια καλή παραγωγή. Ομως, οι αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν κατά την περίοδο αυτή, με υψηλές θερμοκρασίες και μεγάλη υγρασία, είχαν σαν αποτέλεσμα την καρπόπτωση, που σε ορισμένες περιοχές έφθασε και το 70%. Μετά, ήρθε και ο δάκος, για να αποτελειώσει την παραγωγή μας. Κατά μέσο όρο 1 με 1,5 ευρώ πάει το κιλό το λάδι, λόγω της ευρείας έκτασης δακοπροσβολής και της ποιοτικής αλλοίωσης του ελαιολάδου».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ζήτημα ... ΠΑΣΟΚ η θέση των αγροτών

Σε ύμνους προς την ΕΕ, την οποία - σε πείσμα της πραγματικότητας που βιώνουν οι Ελληνες αγρότες - εμφάνισε ούτε λίγο ούτε πολύ σαν σωτήρα των αγροτών, επιδόθηκε στην παρέμβασή του εκ μέρους της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Γ. Τζαβάρας, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή το μεγάλο ιστορικό πρωτείο, το ότι ενέταξε αυτήν τη χώρα στη μεγάλη οικογένεια των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πράγμα από το οποίο έχουν μέχρι σήμερα απορρεύσει πάρα πολλά μεγάλα οφέλη. Οφέλη τα οποία θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί στο να αποκτήσει η χώρα στον αγροτικό τομέα έργα υποδομής και πολύ μεγάλους βασικούς στόχους, που θα είχαν αναπτύξει πάρα πολύ, θα είχαν προχωρήσει πάρα πολύ αυτήν τη φτωχομεσαία αγροτιά».

Την καταστροφική εξέλιξη της αγροτιάς μετά την ένταξη στην τότε ΕΟΚ ο βουλευτής της ΝΔ την απέδωσε αποκλειστικά και μόνο στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αφού, όπως είπε, «δυστυχώς, από το έτος 1981, από τότε δηλαδή που άρχισαν να εισρέουν σε αυτόν τον τόπο από την Ευρωπαϊκή Ενωση αυτού του είδους οι μεγάλοι πόροι, τους οποίους και η μικρομεσαία αγροτιά με τον ίδιο τρόπο απήλαυσε, όπως εξακολουθούν να απολαμβάνουν όλοι οι αγρότες της Ελλάδας, δυστυχώς επαναλαμβάνω, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ υποτίμησαν την αξία αυτών των πόρων και δεν ανταποκρίθηκαν στην υποχρέωση που είχαν να τους χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά, πράγμα το οποίο έκανε η Ισπανία τότε και η Πορτογαλία».

Επικεντρώνοντας την παρέμβασή του στο θέμα των νέων αγροτών κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση ότι σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις της ΝΔ από τους 7.500 νέους αγρότες που είχαν δηλωθεί ότι θα ενισχυθούν για την πρώτη εγκατάστασή τους τελικά μόνο οι 3.000 θα πάρουν τους αναγκαίους πόρους για την εγκατάστασή τους.

Εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ. ο Α. Ροντούλης απηύθυνε τα εύσημα στο ΠΑΣΟΚ για τη δυνατότητά του να χειρίζεται τις πολιτικές της ΕΕ, τονίζοντας πως αυτό «σημαίνει ότι έχετε και γνώση κι εγώ θα πω και βούληση να πάνε καλύτερα τα πράγματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ