ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός να δοκιμάσει και να υιοθετήσει εναλλακτική λύση σύγκρουσης

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιόφωνο του «Αντέννα»

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να μην περιμένει λύσεις από τα πάνω, αλλά να διεκδικήσει με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του

Motion Team

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να μην περιμένει λύσεις από τα πάνω, αλλά να διεκδικήσει με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του
Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε χτες το πρωί η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο ραδιόφωνο του «Αντέννα» και στους δημοσιογράφους Β. Αδαμόπουλο και Αρ. Μώρου, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις ακροατών που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής. Παραθέτουμε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις:

-- Υποτίθεται ότι, όπως κάθε καλοκαίρι, θα έπρεπε τα πράγματα να είναι πιο χαλαρά. Ωστόσο, υπάρχει μια έντονη διεργασία με φόντο διάφορα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και, βεβαίως, αντιπαραθέσεις που έχουν ξεσπάσει γύρω από το ζήτημα της προεδρικής εκλογής. Πώς τα εκτιμάτε στο ΚΚΕ όλα αυτά;

-- «Ολα τα καλοκαίρια, όσο θυμάμαι, έχουν αξιοποιηθεί από την εκάστοτε κυβέρνηση για να περνά στο Θερινό Τμήμα της Βουλής, εν μέσω μιας φυσιολογικής ραστώνης, τα χειρότερα νομοσχέδια. Δεν αποτελεί εξαίρεση το φετινό καλοκαίρι. Βαριά και ανθυγιεινά, απελευθέρωση αγοράς υπηρεσιών κτλ. Ουκ ολίγα έχουν περάσει. Και όλη αυτή η συζήτηση γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έρχεται να σκεπάσει τα πολύ χειρότερα που γίνονται. Εντάξει, φυσιολογικό είναι να αρχίσει μια συζήτηση "τι θα γίνει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας", άλλο αυτό και άλλο πράγμα να αποτελεί το κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Δεν είναι κεντρικό πολιτικό ζήτημα, σε σχέση με τα προβλήματα που καθημερινά αναπαράγονται σε βάρος του λαού».

Οχι στον εθνικισμό και την ξενοφοφία

-- Χτες είπατε ότι δε θα επιτρέψουμε, όσο εξαρτάται από εμάς, η προεκλογική περίοδος να αποτελέσει το έναυσμα ενός νέου κύματος εθνικισμού. Θα θέλατε να μας το εξηγήσετε;

-- «Στις ευρωεκλογές το μεταναστευτικό ζήτημα ανέβηκε πάρα πολύ, όχι σαν ένα πρόβλημα που είναι βαθύτατα πολιτικό και οφείλει το κάθε κόμμα να πάρει τη σωστή θέση, αλλά χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργήσει τρομοκρατικά διλήμματα και να γίνει και παγίδα ψήφου. Κυρίως, αυτό έγινε από τον ΛΑ.Ο.Σ. και από το ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, η ΝΔ δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει αυτό, γιατί έχει τη φωλιά της λερωμένη. Και δεν το χρησιμοποίησε. Μετά τις εκλογές, συνεχίστηκε το ίδιο βιολί. Το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, σήκωσε και τη σημαία της περηφάνιας ότι είναι η μόνη δύναμη της σοσιαλδημοκρατίας που δυνάμωσε στην Ευρώπη, γιατί ήταν η μόνη δύναμη η οποία ασχολήθηκε με το μεταναστευτικό, συμπληρώνοντας μάλιστα με το σύνθημα "μηδενική ανοχή"! Κατά τη γνώμη μας, υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος, ότι πάνε να μεταφέρουν το πρόβλημα της ανεργίας στους μετανάστες και, δεύτερον, είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί κανείς, αν το σκαλίσει, να φέρει και ψήφους, αδιαφορώντας για το ότι καλλιεργείται ρατσισμός και εθνικισμός».

-- Να σταθούμε στο ότι κερδίζουν έδαφος κάποιες απόψεις που διατυπώνονται κυρίως από την πλευρά του ΛΑ.Ο.Σ. για το θέμα της μετανάστευσης και αυτό είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο...

-- «Χάνει ο λαός, όμως, από αυτές τις θέσεις και χάνεται ο βασικός πυρήνας του πολιτικού ζητήματος. Ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι το κόμμα εκείνο, το οποίο το βγάζουν στη ρούγα πότε η ΝΔ, πότε το ΠΑΣΟΚ, να καλλιεργήσει το έδαφος σε πιο αντιδραστικά συνθήματα ή στις πιο αντιδραστικές ιδέες. Και ο ΛΑ.Ο.Σ. εθελοντικά παίζει αυτόν το ρόλο. Αλλοτε έδιναν ένα πεντακοσάρικο για να πάρουν μια ψήφο, τώρα πουλάνε στον κόσμο ψέματα. Θα σας το πω καθαρά: Οι μετανάστες θα έρθουν στην Ευρώπη, τους θέλει και η εργοδοσία, τους θέλουν και τα κράτη, γιατί είναι φθηνή εργατική δύναμη, απλώς θα ανοιγοκλείνουν την κάνουλα, ανάλογα με τις συγκυριακές ανάγκες. Δεν μπορεί να επιτρέψουμε τον εθνικισμό και το ρατσισμό».

-- Είπατε χτες ότι είναι αίσχος το ότι η Ελλάδα δίνει πολιτικό άσυλο με το σταγονόμετρο.

-- «Είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη. Ξέρετε, έχει πάρει απόφαση η Υπατη Αρμοστία του ΟΗΕ σε επίπεδο Ευρώπης, όλες οι Αρμοστίες σε εθνικό επίπεδο έχουν συμφωνήσει ότι η Ελλάδα είναι η χειρότερη και, δεύτερον, να μην επιστρέφεται μετανάστης στην Ελλάδα, που ζητάει άσυλο γιατί είναι η οριστική καταδίκη του. Οχι μόνο δεν του δίνεται άσυλο, κινδυνεύει να ανοίξουν τα σύνορα και να τον πετάξουν στο λάκκο των λεόντων. Και μάλιστα είναι τέτοιος ο τρόμος των ανθρώπων που ζητούν πολιτικό άσυλο, και που προέρχονται από συγκεκριμένες χώρες και ζώνες εμπόλεμες, που προτιμούν να πουν ότι είναι οικονομικοί μετανάστες και όχι πολιτικά διωκόμενοι, γιατί φοβούνται το χειρότερο. Επιτρέπεται η αστυνομία να κάνει ανακρίσεις, για το αν ένας είναι πολιτικός φυγάς ή όχι; Πρέπει να υπάρχουν ειδικές υπηρεσίες».

-- Υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι αν αρχίσει η Ελλάδα να παρέχει αφειδώς πολιτικό άσυλο τότε θα παγιώσει και ενδεχομένως θα γιγαντώσει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με την παράνομη μετανάστευση.

-- «Κατ' αρχήν η μετανάστευση δεν είναι παράνομη. Οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους. Είναι από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και έχει να κάνει με σοβαρές ανατροπές, τις αρνητικές που έγιναν, έχει να κάνει με πολεμικές επιχειρήσεις, με υποκινούμενες εμφύλιες συγκρούσεις και συρράξεις. Αν εδώ στην Ελλάδα υπήρχαν ανάλογα προβλήματα που υπάρχουν στο Αφγανιστάν, μην μου πείτε ότι δε θα υπήρχαν Ελληνες που θα έπαιρναν των ομματιών τους και θα έφευγαν. Εμείς δε θα φεύγαμε, θα καθόμασταν να παλεύουμε εδώ, αλλά θα υπήρχαν άλλοι που δε θα άντεχαν και θα έφευγαν. Αυτή τη στιγμή, έχουμε ένα κύμα μεταναστών Αφγανών που ήταν χρόνια στο Ιράν εξαιτίας των "Ταλιμπάν". Τώρα αρχίζει η δύσκολη κατάσταση και γι' αυτούς στο Ιράν. Θα τους πετάξουμε στη θάλασσα;»

Συνειδητός αποπροσανατολισμός η προεδρολογία

-- Ας επανέλθουμε στο θέμα της προεδρολογίας. Είπατε ότι ουσιαστικά η προεδρολογία και η σεναρολογία για τις πρόωρες εκλογές αναπτύσσεται προκειμένου να καλυφθούν άλλα ζητήματα, όμως και τα δύο αυτά θέματα είναι εδώ. Εκτιμάτε πιθανό ή όχι να πάμε σε πρόωρες εκλογές;

-- «Οταν λέω είναι αποπροσανατολισμός, είναι και συνειδητός. Αλλά και από την άλλη μεριά, πείτε μου, αυτά τα δύο κόμματα μεταξύ τους έχουν τίποτα άλλο να χωρίσουν πέρα από το χρόνο των εκλογών και το ήθος και το ύφος της διαχείρισης; Σε όλα τα άλλα συμφωνούν. Είναι αποπροσανατολισμός αντικειμενικά, αλλά εδώ που τα λέμε δεν έχουν και άλλο αντικείμενο να τσακωθούν. Στα βασικά έχουν συμφωνία, με αυτήν την έννοια είναι αποπροσανατολισμός. Εμφανίζεται μία οξύτατη αντιπαράθεση σαν η γραμμή αντιπαράθεσης στην Ελλάδα να είναι ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν είναι αυτή η πραγματική γραμμή αντιπαράθεσης και σύγκρουσης. Είμαστε σε προεκλογική περίοδο, δύο χρόνια τώρα συζητάμε για εκλογές. Δεν θα τις πούμε ούτε τον Οκτώβρη πρόωρες, ούτε τον Μάρτη. Υπάρχει πολιτική προετοιμασία για εκλογές».

-- Φάνηκε, πάντως, να συμφωνείτε με την άποψη του κ. Τσάτσου, τουλάχιστον είπατε ότι έχει μια λογική.

-- «Ναι, έχει μια πολιτική λογική. Βεβαίως, νόμιμο είναι να μην ψηφίσει έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ή να θέλει να επιδιώξει εκλογές. Αλλά είναι ακριβώς πολιτικό παιχνίδι. Γιατί η μεν ΝΔ λέει όχι θα κάτσω όσο μπορώ και δεν σου δίνω την καρέκλα και ο άλλος λέει όχι θα σε διώξω μια ώρα αρχύτερα να πάρω την καρέκλα».

-- Δηλαδή, παίζουν και οι δύο με το θεσμό του Προέδρου;

-- «Παίζουν και οι δύο με την κυβερνητική καρέκλα».

Να υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση από επιστήμονες για τη «νέα γρίπη»

-- Ακροατής ζητάει την άποψή σας για το αν θεωρείτε ότι γίνεται παιχνίδι γύρω από το ζήτημα της «νέας γρίπης» και του τρόπου που παρουσιάζεται, γιατί ο κόσμος έχει φοβηθεί.

-- «Ως πολιτικό κόμμα θα παίρναμε πολύ μεγάλη ευθύνη, χωρίς να έχουμε όλα τα δεδομένα, να πούμε ότι είναι ένα παιχνίδι. Οτι υπάρχει παιχνίδι κερδοσκοπίας και κερδοφορίας, βεβαίως. Βρίσκονται σε κούρσα οι φαρμακοβιομηχανίες να βγάλουν από τον ιό της γρίπης. Ο απλός λαός μας λέει και χειρότερα: "Και πού ξέρουμε ότι οι ίδιοι δεν διαδίδουν τον ιό για να φτιάξουν φάρμακα;" κτλ. Δεν μπορούμε, όμως, εμείς να πάρουμε μία τέτοια ευθύνη απέναντι στο λαό και να πούμε μη δίνετε σημασία. Είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε υπόψη και το χειρότερο σενάριο και να ζητήσουμε την προστασία του λαού. Και μακάρι να μη χρειαστεί.

Ετσι όπως έχουν φτάσει τα πράγματα, που δεν ξέρουμε τι τρώμε, τι αναπνέουμε, τι πίνουμε, πανδημίες θα έχουμε. Και αν εδώ έχουμε να κάνουμε με μία υπερβολή, ας γίνει μία άσκηση. Πάντως, ως κόμμα, δεν μπορούμε να πάρουμε ευθύνη και να καταλήξουμε σε ένα τέτοιο συμπέρασμα, παρά το γεγονός ότι καμιά φορά και στα δικά μας τα μυαλά περνάνε αυτά που και ο ακροατής είπε.

Τώρα, αυτό που έχει σημασία είναι ο κόσμος να μην πανικοβληθεί, αλλά να διεκδικήσει».

-- Τι να διεκδικήσει; Υπεύθυνη ενημέρωση φαντάζομαι...

-- «Αυτό εμείς το θέσαμε στη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό. Δεν θέλω να υποτιμήσω τα μέσα ενημέρωσης, πολλές φορές τα μέσα ενημέρωσης βγάζουν πράγματα, τα οποία δεν επρόκειτο να βγουν διά της επίσημης οδού. Ομως κοιτάξτε, εγώ, εσείς, ο ένας, ο άλλος, έχουμε ανάγκη από την ενημέρωση των επιστημόνων, του επιστημονικού συμβουλίου, που μας λέει 1, 2, 3, 4. Πλήρη ενημέρωση με όλες τις εκδοχές και όχι απόκρυψη. Από εκεί και πέρα, είναι άλλο πράγμα στα δελτία ειδήσεων να κάνω την πολιτική κριτική μου, ή η κυβέρνηση να κάνει την πολιτική κριτική σε εμάς. Αλλά εμείς θέλουμε υπεύθυνα πράγματα. Δεν μπορεί μέσω του δημοσιογραφικού και πολιτικού καναλιού να μαθαίνουμε πράγματα που έχουν σχέση με την επιστημονική πλευρά.

Τώρα, τι θα διεκδικήσουμε; Κατ' αρχήν υπάρχει ένα θέμα, αυτό εμάς μας ανησυχεί και που το ξέρουμε, ότι δεν έχουμε σύστημα δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, ενώ πάσχει φοβερά το δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν υπάρχει προσανατολισμός για οργανωμένη δημόσια υγεία, ούτως ώστε να έχεις ένα τέτοιο σύστημα που πάνω εκεί να πάρεις τα έκτακτα μέτρα και τα απρόβλεπτα».

Να ξεπεραστεί η αναντιστοιχία του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος με τις σημερινές ανάγκες

-- Δύο ακροάτριες θέτουν το εξής ζήτημα: Εάν στις σημερινές άθλιες συνθήκες και ώριμες μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο, και στο Εργασιακό, και στο Ασφαλιστικό, και σε όλα τα μέτωπα, το ΚΚΕ δεν μπορεί να λειτουργήσει ως συνισταμένη κοινωνικής αντίστασης και αντίδρασης, αλλά εξαντλείται μόνο σε καταγγελτικό λόγο και ενίοτε σε επαναστατική γυμναστική, τότε πότε θα μπορέσει;

Και για ποιο λόγο το ΚΚΕ δεν έχει επιτύχει θετικότερα γι' αυτό εκλογικά αποτελέσματα, αφού όλα όσα λέει ακούγονται σωστά και μετρημένα;

-- «Θα συμφωνήσω απολύτως με τις αντικειμενικά υπερώριμες συνθήκες. Αλλά οι αντικειμενικά υπερώριμες συνθήκες για να μετατραπούν σε μία δυναμική αντεπίθεση και σε αποτελέσματα που όλοι θέλουμε, πρέπει να υπάρχει και ο υποκειμενικός παράγοντας, να ωριμάσει.

Θα σας πω το εξής και δεν το λέμε αφ' υψηλού: Πόσο τοις εκατό είναι συνδικαλισμένοι; Ούτε 10%. Οταν λέμε συνδικαλισμό, δεν εννοούμε να γράφεσαι στο σωματείο ή να ψηφίζεις τον φίλο σου υποψήφιο συνδικαλιστή, αλλά να ψηφίζεις με σωστά κριτήρια. Οταν, λοιπόν, έχεις ένα κίνημα οργανωμένο, το οποίο είναι πια εντελώς αναντίστοιχο των αναγκών, όταν, π.χ., για μεγάλα γεγονότα ένα σχετικά μικρό μέρος των εργαζομένων παίρνει μέρος στην απεργία, άρα λοιπόν πρέπει να ετοιμαστεί ο υποκειμενικός παράγοντας. Γιατί νομίζω ότι οι σκέψεις που ακούγονται και από τις 2 φίλες είναι οι εξής: Να έρθει ένα κόμμα, να πει μία πολιτική λύση, αυτή η λύση να γίνει αποδεκτή από όλους και έτσι να έρθει αλλαγή. Ετσι δε θα έρθει. Η λύση θα έρθει με το ότι πρέπει να αποκτήσει πείρα ο λαός και να δοκιμάσει και να υιοθετήσει εναλλακτική λύση σύγκρουσης. Και η σύγκρουση δε θα είναι ένα βράδυ και μία εκλογική μάχη. Θέλει χρόνο και απαιτεί και θυσίες. Αν αυτό δεν γίνει, τότε θα έχουμε αυτό που έχουμε σήμερα».

-- Πριν από χρόνια, το ΚΚΕ έλεγε ένα σωματείο, ένα Εργατικό Κέντρο, μία ΓΣΕΕ. Τώρα λέει όχι στη ΓΣΕΕ. Πότε είχε τη σωστή θέση;

-- «Προσέξτε, όταν το λέγαμε αυτό, ήμασταν εναντίον της οργανωτικής διάσπασης του κινήματος. Γιατί, τώρα λέμε 2 ΓΣΕΕ, 5 ΓΣΕΕ; Είναι άλλο πράγμα να συσπειρώνονται μέσα στις γραμμές του κινήματος σωματεία και ομοσπονδίες που έχουν ταξικό προσανατολισμό. Γιατί μέσα στο κίνημα έχουμε διοικήσεις, οι οποίες ξεπουλάνε τον αγώνα των εργαζομένων, διοικήσεις που παλεύουν ως ένα σημείο και μετά τα παρατάνε και διοικήσεις που θέλουν να παλέψουν ως το τέλος. Ενώ τα συμφέροντα των εργαζομένων είναι τα ίδια, η έκφρασή τους σε κίνημα δεν έχει πάρει ακόμα τη μορφή μιας ενιαίας μετωπικής αντεπίθεσης. Διαπάλη, λοιπόν, υπάρχει και μέσα στις γραμμές του κινήματος και μην ξεχνάτε και κάτι άλλο, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σε όλες τις χώρες της Ευρώπης υπήρχαν 3 και 4 Συνομοσπονδίες. Παλέψαμε στην Ελλάδα να υπάρχει μία. Αυτή η μία ευθύνεται για την κατάσταση που υπάρχει.

Θα σας πω το εξής: Εχεις ένα σωματείο, εκλέγεται η διοίκησή του με το 90% των εργαζομένων, και η διοίκηση τα κάνει πλακάκια με την εργοδοσία. Από κάτω οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να τους πετάξουν; Δεν πρέπει να κάνουν επιτροπή αγώνα; Αν δεν κάνουν οι άλλοι αρχαιρεσίες, δεν πρέπει να ζητήσουν μέχρι τις αρχαιρεσίες να αλλάξει έκφραση»;

-- Υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι το ΠΑΜΕ συνεχώς διαφοροποιείται στις διαδικασίες μέσα στη ΓΣΕΕ, μη σεβόμενο την πλειοψηφία.

-- «Με συγχωρείτε, δεν είναι κόμμα η ΓΣΕΕ, αυτά ισχύουν στο κόμμα μας, όπου όντως η μειοψηφούσα άποψη πρέπει να υποταχτεί στην πλειοψηφούσα, γιατί ένα κόμμα έχει μία ίδια ιδεολογία και μία στρατηγική και είναι πολύ φυσικό μία επιμέρους άποψη να υποτάσσεται στην άποψη της πλειοψηφίας. Εδώ όμως, μέσα στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος υπάρχει ήδη διαπάλη, βεβαίως υπάρχει και απόφαση της πλειοψηφίας».

-- Δεν πρέπει να γίνονται σεβαστές;

-- «Οταν, δηλαδή, πάει η ηγεσία της ΓΣΕΕ και υπογράφει με τους βιομηχάνους συμβάσεις αίσχους και κυρίως τα 8 σημεία, όταν συμφώνησε με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, δημοκρατικό συγκεντρωτισμό έχουμε; Το σωματείο αποτελείται από ανθρώπους πολύ διαφορετικών προσανατολισμών, η απόφαση της πλειοψηφίας είναι σεβαστή σε ένα χώρο που έχουν συμφωνήσει σε ένα ενιαίο πρόγραμμα, γίνεται διαπάλη. Αν εμείς βάζαμε τσιρότο στο στόμα μας, τότε πολλά πράγματα που θα επιχειρηθεί να περάσουν τα επόμενα χρόνια, θα είχαν περάσει πριν 10 χρόνια».

-- Θα μπορούσε κανείς να σας κατηγορήσει ότι δέχεστε τις δημοκρατικές διαδικασίες κατά το δοκούν, κατά πόσο βολεύουν ή δε βολεύουν τις απόψεις του κόμματός σας.

-- «Εμείς δηλώνουμε τη διαφωνία μας με μία απόφαση. Κατ' αρχήν πρέπει να ξέρετε ότι αποφασίζονται απεργίες, οι οποίες έχουν λάθος αιτήματα, εμείς συμμετέχουμε στις απεργίες, απεργοσπάστες δεν γινόμαστε. Απλώς, λέμε στους εργαζόμενους ότι πρέπει να διεκδικήσουν αυτά και αυτά τα αιτήματα. Αλλά θα σας πω το εξής: Πόσοι είναι συνδικαλισμένοι; Η δημοκρατική διαδικασία είναι αυτή που επιχειρούμε εμείς, να οργανωθεί όσο γίνεται περισσότερος κόσμος από τα κάτω και βεβαίως να ψηφίζει, να παίρνει μέρος. Π.χ., εμείς είμαστε αυτοί που παλεύουμε στο φοιτητικό κίνημα να υπάρχει ΕΦΕΕ, που επί 15 χρόνια γίνονται εκλογές και δεν ορίζονται ούτε οι εκλεγμένοι από τις άλλες παρατάξεις, από όλες τις άλλες, και δεν συνεδριάζει κανένα διοικητικό συμβούλιο. Καταγράφονται κάθε χρόνο οι εκλογές σαν δημοσκόπηση. Εμείς είμαστε υπέρ της τήρησης των διαδικασιών, μέσα σε αυτή τη διαδικασία θα υπάρχουν πλειοψηφούσες ή μειοψηφούσες απόψεις μπροστά στους εργαζόμενους, πρέπει να ξεπεραστεί η άποψη ότι ψηφίζω μία συνδικαλιστική ηγεσία και της εκχωρώ εν λευκώ τη διαχείριση των ζητημάτων. Λοιπόν, η ΓΣΕΕ δεν έχει ανάγκη εμάς, έχει πλειοψηφία, γιατί αυτή η ηγεσία δεν έχει βοηθήσει τους εργαζόμενους»;

Λάσπη οι αστήριχτες κατηγορίες

-- Πιστεύετε πως το ΚΚΕ έχει δεχτεί τον τελευταίο καιρό πόλεμο λάσπης, με αφορμή τα όσα ακούστηκαν γύρω από την υπόθεση «ΓΕΡΜΑΝΟΣ», αλλά και με αφορμή τα όσα ακούστηκαν και για εσάς προσωπικά ή δημοσιεύτηκαν σε μερίδα του Τύπου;

-- «Δεν ξέρω για μένα προσωπικά τι έχει δημοσιευτεί, πάντως ό,τι δημοσιεύεται έχει στόχο το Κόμμα.

Θα σας πω τι εννοούμε λάσπη. Δεν εννοούμε λάσπη το να γίνεται οξυμένη πολιτική επίθεση στις ιδεολογικές μας και πολιτικές θέσεις, ακόμα και με χαρακτηρισμούς. Δεν είναι λάσπη αυτό. Είναι από μία άλλη οπτική πόλεμος στις θέσεις μας. Ομως, το να λέγονται πράγματα τα οποία δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα και μάλιστα να χρησιμοποιούνται και πολεμικά! Αν είχαμε μετοχές στην επιχείρηση "ΓΕΡΜΑΝΟΣ" δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για λάσπη και δεν θα μπορούσαμε να αντιδράσουμε. Θα λέγαμε, ναι, έχουμε δικαίωμα, άλλωστε το λέει και το Καταστατικό μας να έχουμε επιχειρήσεις. Αλλά δεν έχουμε καμία σχέση. Επομένως, δεν μπορείς να χρησιμοποιείς κάτι και μάλιστα με μία επιχείρηση η οποία βαρύνεται με σκάνδαλα και είναι και σε ανάκριση. Και για την οποία εμείς δεν έχουμε καμία αντίθεση να υπάρχει προανακριτική επιτροπή. Αν είχαμε μετοχές, με γεια μας, με χαρά μας. Στο κάτω κάτω, εμείς υποστηρίζουμε την ύπαρξη επιχειρήσεων, βεβαίως μέσα στις συνθήκες που ζούμε δεν συμφέρει πολιτικά το Κόμμα μας, όχι γιατί είναι αθέμιτο, αλλά γιατί σου δημιουργεί δεσμεύσεις να έχεις μετοχές σε πολυεθνικές, σε επιχειρήσεις που μπαίνουν στο Χρηματιστήριο, σε επιχειρήσεις που έχουν σχέση με θέματα ύψιστης ασφάλειας, με τηλεπικοινωνίες, με εξοπλιστικά προγράμματα. Δηλαδή εμείς, ακόμα και αν μπορούσαμε, δεν θα παίρναμε μέρος σε τέτοιες επιχειρήσεις οι οποίες κάνουν κρατικές προμήθειες κτλ. Και δεν θα το κάναμε, γιατί έχουμε στο νου ότι αυτό θα μας παρέσερνε σε ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τις επιλογές μας. Εχουμε εκδοτική επιχείρηση; Εχουμε, αυτό δεν είναι κακό».

-- Το θεωρείτε τυχαίο ότι το ζήτημα «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» ανακύπτει κάθε φορά πριν από εκλογές;

-- «Αλλά δεν φέρνουν αποδείξεις. Γιατί, με συγχωρείτε, το μετοχολόγιο της εταιρείας αυτής μπορεί να το πάρει το τάδε κόμμα. Γιατί δεν το ζητάει και να πει οι τάδε μετοχές ανήκουν στο ΚΚΕ; Αν εγώ σας πω ότι εσείς είσαστε έμπορος ναρκωτικών εγώ πρέπει να φέρω αποδείξεις, εσείς τι να φέρετε που δεν είστε; Ο καταγγέλλων πρέπει να φέρει αποδείξεις. Το Κόμμα τι να απαντήσει; Εμείς σας λέω ότι δεν έχουμε καμία σχέση με τέτοιες επιχειρήσεις. Την περίοδο, μάλιστα, που οι τηλεπικοινωνίες παίζουν ένα τέτοιο στρατηγικό ρόλο, καταλαβαίνετε ότι κανείς επιχειρηματίας δεν θα ήθελε το ΚΚΕ ούτε ανοιχτά, ούτε συγκαλυμμένα. Και το ΚΚΕ δεν θέλει να μπει σε τέτοιους τομείς. Ούτε έχουμε τη δυνατότητα την οικονομική, αλλά και δεν θέλουμε, γιατί θα μας έφερνε μπροστά σε γεγονότα σαν αυτά που ζούμε τώρα. Σε αυτούς τους τομείς δεν μπορείς να μπεις και όταν μάλιστα είσαι πολιτικό κόμμα, τα χέρια σου κάπου θα τα λερώσεις, άρα δεν μπαίνεις γι' αυτό το λόγο, όχι γιατί είσαι κατά των κομματικών επιχειρήσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ