ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Οξυνση του μονοπωλιακού ανταγωνισμού σε βάρος του λαού

Την αντίθεση του ΚΚΕ στη σχετική οδηγία της ΕΕ και τη μεταφορά της στην ελληνική νομοθεσία εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ μιλώντας χτες στο ρ/σ «ΑLPHΑ»

Στο ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA» και στο δημοσιογράφο Μπ. Παπαπαναγιώτου παραχώρησε συνέντευξη χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Μεταξύ άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και αυτό που αφορά στην απελευθέρωση των υπηρεσιών και την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στη γνωστή «Οδηγία Μπολκεστάιν». Παραθέτουμε τα σχετικά αποσπάσματα:

-- Θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς είδατε αυτή την ιστορία με το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων. Σας βρίσκει σύμφωνους εσάς ή όχι;

-- Μη μείνουμε στον τίτλο, γιατί ο τίτλος μπορεί να φαίνεται ωραίος. Ποια είναι η πραγματικότητα; Πρόκειται για την ενιαιοποίηση της αγοράς των υπηρεσιών και τη δυνατότητα υπηρεσίες εταιρειών ξένων να μπουν στην Ελλάδα. Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος...

-- Αυτό είναι κακό;

-- Βεβαίως, και θα σας πω γιατί.

-- Αντιδιεθνιστικό ακούγεται αυτό...

-- Κοιτάξτε, υπάρχει ο διεθνισμός του κεφαλαίου και ο διεθνισμός των εργαζομένων. Εμείς είμαστε με τον δεύτερο.

-- Σωστό είναι αυτό.

-- Και να σας πω πού θα οδηγήσει αυτό. Θα οδηγήσει στη συγκέντρωση του τομέα των υπηρεσιών σε λιγότερα χέρια, θα οξυνθεί δηλαδή ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός, ο οποίος έχει αποδειχτεί ότι οδηγεί στην αύξηση του κόστους των υπηρεσιών και στη μείωση της ποιότητας και μια σειρά μικρομεσαίοι ελευθεροεπαγγελματίες θα χτυπηθούν. Αυτό πρόκειται να γίνει. Για παράδειγμα, λέει για δικηγορικές εταιρείες. Εδώ στην Ελλάδα μιλάμε για πληθώρα δικηγόρων. Βλέπετε ότι θα έρθουν οι ξένες νομικές εταιρείες, λύνουν τα προβλήματα της γλώσσας...

Ανταγωνισμός με ανισότιμους όρους

-- Μα αν προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες, σε καλύτερες τιμές, γιατί είναι κακό αυτό;

-- Διότι εδώ πρόκειται για έναν ανταγωνισμό με ανισότιμους όρους. Και να σας πω και κάτι άλλο. Ενας εκσυγχρονισμός δεν είναι πραγματικός φιλολαϊκός εκσυγχρονισμός, όταν οδηγεί κάποιους στο να μείνουν άνεργοι. Ας πάρουμε το φάρμακο. Το φάρμακο πρέπει να είναι προϊόν είτε κρατικής φαρμακοβιομηχανίας, δεν είναι εμπόρευμα το φάρμακο, είτε και εισαγωγής - και εμείς να ήμασταν στην εξουσία δε θα μπορούσαμε να τα παράγουμε όλα, κάποια θα τα αγοράζαμε δυστυχώς και από πολυεθνικές αν δεν υπήρχε άλλος χώρος αγοράς - αλλά ο χώρος διάθεσης θα ήταν το σύστημα Υγείας, από την πρωτοβάθμια έως τη νοσοκομειακή, μέσα από φαρμακεία που θα είναι ενταγμένα στο σύστημα Υγείας, και ο φαρμακοποιός θα ήταν ένας καλά αμειβόμενος υπάλληλος του συστήματος διάθεσης των φαρμάκων. Ο αγοραστής θα ήταν ο ασφαλιστικός φορέας, το νοσοκομείο κλπ. Πάρτε για παράδειγμα τα φαρμακεία. Ουσιαστικά το επάγγελμα τώρα έχει ανοίξει. Κάθε τρία μέτρα υπάρχει και ένα φαρμακείο και πουλάνε από φάρμακα μέχρι παπούτσια, καλλυντικά κλπ. Γιατί δεν μπορεί να σταθεί ο φαρμακοποιός μόνο με το ελάχιστο του κέρδους του φαρμάκου και με τα χρέη που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία προς τα φαρμακεία.

Επομένως δημιουργείται και οξύνεται μία κατάσταση, αντικειμενικά, και πάει να λυθεί με τρόπο που θα οξύνει περισσότερο τα προβλήματα των ελευθεροεπαγγελματιών και των εργαζομένων στο χώρο αυτών των επαγγελμάτων. Και επειδή χρησιμοποίησα το φάρμακο ως παράδειγμα, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα και στο χώρο της Υγείας».

-- Αρα, απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι, εσείς δεν είστε υπέρ της απελευθέρωσης αυτής...

-- Δεν είμαστε ούτε υπέρ αυτού που υπάρχει σήμερα, ούτε υπέρ της επιδείνωσης αυτού που υπάρχει. Αρα, λοιπόν, χρειάζεται μία διαφορετική λύση.

ΟΔΗΓΙΑ ΜΠΟΛΚΕΣΤΑΪΝ
«Λαιμητόμος» για εργασιακά δικαιώματα και κοινωνικές υπηρεσίες

Μια σύντομη αναφορά στις προβλέψεις του νομοθετήματος και στον τρόπο με τον οποίο οι δυνάμεις του κεφαλαίου το επέβαλαν στους εργαζόμενους

Το ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων είναι το μόνο που μπορεί να βάλει εμπόδια στην εφαρμογή της αντιδραστικής οδηγίας

Motion Team

Το ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων είναι το μόνο που μπορεί να βάλει εμπόδια στην εφαρμογή της αντιδραστικής οδηγίας
Η ψήφιση της οδηγίας 2006/123/ΕΚ (γνωστή και σαν «Οδηγία Μπολκεστάιν») από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ολοκληρώθηκε στις 15 Νοέμβρη 2006. Υπέρ της οδηγίας ψήφισαν με θριαμβολογίες η ΝΔ και ο τότε ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης. Από τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, άλλοι επέλεξαν να μην ψηφίσουν, άλλοι δήλωσαν αποχή, ενώ κάποιοι τάχθηκαν καθαρά υπέρ της οδηγίας. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, κατά δήλωσή του, καταψήφισε την οδηγία, έκανε ωστόσο λόγο για «Μπολκεστάιν λάιτ», σπέρνοντας αυταπάτες για το ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου και το πραγματικό περιεχόμενο της οδηγίας. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα, οι ευρωβουλευτές του οποίου απαίτησαν την απόρριψη της συγκεκριμένης οδηγίας και κάθε άλλης παραλλαγής της.

Η οδηγία Μπολκεστάιν επιβάλλει στα κράτη - μέλη να καταργήσουν κάθε προϋπόθεση και περιορισμό που θέτει η εθνική τους νομοθεσία για την παροχή υπηρεσιών από επιχειρήσεις που εδρεύουν σε άλλο κράτος - μέλος. Η οδηγία αφορά σε υπηρεσίες που καλύπτουν το 70% των θέσεων απασχόλησης στην ΕΕ.

Ελιγμός από το κεφάλαιο

Βασικό σημείο διαβούλευσης αποτέλεσε η «Αρχή της χώρας καταγωγής» που περιεχόταν αρχικά στην οδηγία. Σύμφωνα με αυτήν, οι εργαζόμενοι που θα προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε μια άλλη χώρα της ΕΕ, θα απασχολούνταν με όρους και μισθούς που ισχύουν στη χώρα καταγωγής της εργοδότριας εταιρείας και όχι στη χώρα όπου εργάζονται. Αυτό σημαίνει ότι μια πολυεθνική θα μπορεί να μεταφέρει εργαζόμενους από μια χώρα με μειωμένα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε μια άλλη, με σαφώς καλύτερο επίπεδο αμοιβών και δικαιωμάτων και μέσα από νομικίστικες διαδικασίες να επιβάλλει όρους αμοιβής και εργασίας αντίστοιχους με εκείνους της χώρας καταγωγής της επιχείρησης.

Προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων για τη συγκεκριμένη ρύθμιση και να ψηφιστεί η οδηγία, σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθεροι προχώρησαν σ' έναν ελιγμό: Στο τελικό κείμενο της οδηγίας μετονόμασαν την «Αρχή της χώρας καταγωγής» σε «Ελευθερία παροχής υπηρεσιών». Μ' αυτόν τον τρόπο επέβαλαν από την πίσω πόρτα την κατάργηση κάθε εθνικού περιορισμού στην παροχή υπηρεσιών ανάμεσα στα κράτη - μέλη και διασφάλισαν την ελευθερία κίνησης των υπηρεσιών, μια από τις τέσσερις διαβόητες ελευθερίες της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων που αποσπώνται για να δουλέψουν σε μιαν άλλη χώρα, η οδηγία Μπολκεστάιν παραπέμπει στην οδηγία 96/71, η οποία καθορίζει τους όρους της απόσπασης και η οποία ξεκάθαρα ορίζει ότι στο ζήτημα του Εργατικού Δικαίου κανένας περιορισμός δεν μπορεί να τεθεί από το κράτος υποδοχής των υπηρεσιών.

Καθολική εφαρμογή

Σύμφωνα με το επίσημο κείμενο, πεδίο εφαρμογής της οδηγίας Μπολκεστάιν είναι οι τομείς «υπηρεσιών γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος». Μ' αυτό το νόθο επιχείρημα, οι πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου ισχυρίζονται ότι η οδηγία δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε τομείς, όπως η Υγεία και η Παιδεία. Λένε ψέματα. Η οδηγία Μπολκεστάιν ανοίγει το δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση και υποβάθμισή τους, καθώς υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας παρέχονται ήδη έναντι αμοιβής στα κράτη - μέλη της ΕΕ και, κατά συνέπεια, με τις απαραίτητες δικονομικές διευκρινίσεις, θα ενταθεί η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή τους.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ενιαία απάντηση στο έκτρωμα

Σε πανεργατικό αγώνα ενάντια στη νέα φάση της επίθεσης που θα σηματοδοτήσει το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας στο ελληνικό Δίκαιο καλεί το ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε νέα υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων. Νέο χτύπημα θα δεχτούν οι συλλογικές συμβάσεις, οι μισθοί και τα μεροκάματα. Ο σταθερός χρόνος εργασίας. Θα επιταχυνθεί παραπέρα το ξεκλήρισμα αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών. Θα αυξηθεί παραπέρα η ανεργία. Είναι φούμαρα τα όσα προπαγανδίζει η κυβέρνηση για μείωση των τιμών και αύξηση της απασχόλησης. Η αλήθεια είναι μία: Η μοναδική τιμή που θα μειωθεί, είναι αυτή της εργατικής δύναμης. Οι εργάτες όχι μόνο πρέπει να απορρίψουν αυτές τις αντιδραστικές ρυθμίσεις, αλλά αποφασιστικά να οργανώσουν την πάλη τους δυναμώνοντας τα συνδικάτα τους, ανεβάζοντας το συντονισμό τους και προωθώντας τη συμμαχία τους με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ