ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΔΙΩΓΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Θέλουν τα ποντιακά σωματεία όχημα του αντικομμουνισμού

Οργισμένη αντίδραση από εκπροσώπους των Ποντίων στην προσπάθεια να ξαναγραφεί η Ιστορία σε βάρος των λαών και της συμβολής του ποντιακού στοιχείου στη σοσιαλιστική οικοδόμηση

Την εμπλοκή των ποντιακών σωματείων στην παραχάραξη της Ιστορίας, με σαφείς αντικομμουνιστικές αναφορές, επιχειρούν οι διάφοροι «επαγγελματίες» του είδους που προπαγανδίζουν θεωρίες περί εξίσωσης ναζισμού και κομμουνισμού και περί «διωγμού του ποντιακού ελληνισμού» στη Σοβιετική Ενωση.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδας και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας διοργανώνει στις 29 Ιούνη εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Διάδοσης και Διατήρησης Ποντιακής Κουλτούρας, του Δήμου Αγίας Βαρβάρας Αττικής, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «60 χρόνια από την εκτόπιση των ελληνικών πληθυσμών του Καυκάσου στην Κεντρική Ασία».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει όλο τον οχετό των αντικομμουνιστικών κατασκευασμάτων της ψυχροπολεμικής περιόδου, όπως φωτογραφίες και προβολή ντοκιμαντέρ για τις «σταλινικές διώξεις», τα «προϊόντα» της συνεργασίας Α. Παπαχελά - Τ. Τέλογλου με τον τίτλο «Στα σταλινικά στρατόπεδα συγκέντρωσης», ενώ περιβάλλεται και το μανδύα του «επιστημονικού συμποσίου» με παρουσίες όπως ο Ιβάν Τζούχα, επαγγελματίας του αντικομμουνισμού, ο Βλάσης Αγτζίδης και άλλοι.

Αντιδρούν εκπρόσωποι των Ποντίων

Αμεση ήταν η αντίδραση μαζικών φορέων των Ποντίων, όπου σε κείμενο που το απευθύνουν στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, το οποίο το υπογράφουν μέλη διοικήσεων ποντιακών φορέων, τονίζονται τα ακόλουθα:

«Σχετικά με το απαράδεκτο περιεχόμενο της εκδήλωσης, την οποία διοργανώνετε τη Δευτέρα 29 Ιούνη στην Αγ. Βαρβάρα Αττικής, με θέμα τα 60 χρόνια από την εκτόπιση των ελληνικών πληθυσμών του Καυκάσου στην Κεντρική Ασία. Σας καλούμε να μην προχωρήσετε στην πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης με περιεχόμενο που πρέπει να προβληματίσει τους συλλόγους της Ομοσπονδίας ως προς τη σκοπιμότητά του.

Αποτελεί συνέχεια των ενεργειών ορισμένων γνωστών παραγόντων στα πλαίσια μιας επιχείρησης αναβίωσης στην Ελλάδα της χρεοκοπημένης ψυχροπολεμικής φιλολογίας περί "εθνοκαθάρσεων επί Στάλιν". Δεν περιλαμβάνει μόνο ιστορικές ανακρίβειες και μεθοδολογικές παρατυπίες, αλλά ξεπερνά τα όρια της αντιεπιστημονικότητας, αγγίζοντας τα όρια της μαύρης προπαγάνδας.

Τέτοιες αντιεπιστημονικές ως προς το περιεχόμενό τους εκδηλώσεις, που παραχαράσσουν τη σύγχρονη ιστορία, της οποίας κομμάτι της είναι η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, για την οποία είμαστε περήφανοι, δεν υπηρετούν τους σκοπούς των συλλόγων μας και της Ομοσπονδίας. Υπηρετούν προφανείς προπαγανδιστικούς στόχους και πολιτικές ιδεολογικές σκοπιμότητες.

Εκτιμούμε ότι το ΔΣ της ΣΠΟΣ, σε περίπτωση που προχωρήσει στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης, θα έχει την ευθύνη της υπόθαλψης ή της συγκάλυψης της επιχείρησης ορισμένων για την αναθεώρηση και παραχάραξη της ιστορίας, καθώς και της παραπλάνησης των μελών των φορέων μας.

Σας δηλώνουμε ότι εμείς δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε αυτά τα παιχνίδια πολιτικής, ιδεολογικής σκοπιμότητας. Δεν πρόκειται να στηρίξουμε προσπάθειες ενταγμένες στη λογική "αν η πραγματικότητα διαφωνεί με μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα".

Δε συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις που αναποδογυρίζουν την αλήθεια, σύμφωνα με το στόχο των εμπνευστών τους, παραχαράσσοντας την ιστορία.

Για το ζήτημα του Ποντιακού Ελληνισμού στην ΕΣΣΔ υπάρχουν πάμπολλες πηγές με αδιάψευστα στοιχεία και μαρτυρίες, τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, που μπορούν να αξιοποιηθούν από την ΣΠΟΣ για εκδηλώσεις που να υπηρετούν την ιστορική μνήμη και την αλήθεια και όχι πολιτικές σκοπιμότητες».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Κοκκίνισε» από χτες ο Πάρνωνας

Μάθημα ιστορίας πέρυσι, στις πλαγιές του Μαίναλου
Μάθημα ιστορίας πέρυσι, στις πλαγιές του Μαίναλου
Στα «κόκκινα» ντύθηκε από χτες η Αράχοβα (Καρυές) και ο Πάρνωνας καθώς ξεκίνησε το τριήμερο εκδηλώσεων που διοργανώνουν η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και η Οργάνωση Πελοποννήσου της ΚΝΕ, με τη συμμετοχή πλήθους νεολαίων από ολόκληρο το Μοριά.

Με σύνθημα «Συνεχίζουμε τη δράση για την προστασία των δασών και των ορεινών όγκων. Με όπλο την ιστορία μας και τη δράση του ΔΣΕ, απαντάμε στον αντικομμουνισμό», έχουν προγραμματιστεί πλήθος δραστηριότητες που έχουν σχέση τόσο με την ιστορία του Κόμματος και τη δράση της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ όσο και με την προστασία των δασών και των ορεινών όγκων.

Από χτες το πρωί οι δύο Οργανώσεις έστησαν την κατασκήνωση όπου θα διαμένουν και μόλις ολοκλήρωσαν τις εργασίες έστησαν λαϊκό γλέντι, που κράτησε μέχρι αργά τη νύχτα. Στο μεσοδιάστημα πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας «Η κάθοδος των Εννέα», η οποία περιγράφει την προσπάθεια μιας ομάδας μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου, αμέσως μετά την ήττα, να διαφύγουν από τον κλοιό του εθνικού στρατού και τις δολοφονικές διαθέσεις των Χιτών και ΜΑΥδων της Πελοποννήσου.

Σήμερα το πρωί, έχει προγραμματιστεί ανάβαση στα έμπεδα των μαχητών του ΔΣΕ στον Πάρνωνα, όπου θα γίνει και η παρουσίαση του ιστορικού της δράσης του Αρχηγείου Πάρνωνα του ΔΣ Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για γνώση, μελέτη και αξιοποίηση της ιστορίας του λαϊκού κινήματος.

Για το απόγευμα προγραμματίζονται:

  • Συγκέντρωση στη Βαμβακού με ομιλητή τον Θεόδωρο Ρούνη, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.
  • Συγκέντρωση - ομιλία με θέμα «Αντικομμουνισμός χτες και σήμερα», στην πλατεία της Αράχοβας, με ομιλητή τον Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Μουσικό αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο.
  • Λαϊκό παραδοσιακό γλέντι στο χώρο της κατασκήνωσης.

Αύριο, Κυριακή, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Συγκεντρώσεις στα χωριά του Πάρνωνα. Συγκεκριμένα: Στα Τζίτζινα θα μιλήσει ο Γιώργος Κυριακάκης, γραμματέας της ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ. Στην Καστάνιτσα ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Πελοποννήσου. Στον Αγ. Πέτρο, ο Δημήτρης Κολοβός, μέλος της ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ. Στη Βλαχοκερασιά, η Γεωργία Αργυροπούλου, μέλος της ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ. Στα Βούρβουρα, ο Δημήτρης Οικονομάκος, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ
  • Εκδήλωση - συζήτηση στη Σελασία του Δήμου Οινούντος, με θέμα: «Η προστασία των δασών και των ορεινών όγκων από την καπιταλιστική ανάπτυξη και τις φυσικές καταστροφές». Εισηγητής θα είναι ο δασάρχης Μολάων και μέλος της ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, Δήμος Δημητρόπουλος.
  • Συγκέντρωση - πορεία στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης, με ομιλητή τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Βρήκε το ταίρι του...

Μια ακόμα χυδαία αντικομμουνιστική επίθεση εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θ. Πάγκαλος, αυτή τη φορά από το διαδίκτυο και το κανάλι ΝJOY TV. Σε συνεντευξη στο δημοσιογράφο Νίκο Ζαχαριάδη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε ότι «εχθροί της δημοκρατίας» είναι «τα ολοκληρωτικά κόμματα», το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ. Οπως είπε, «το ένα πρεσβεύει τον κόκκινο φασισμό, δηλαδή τη δικτατορία του προλεταριάτου, το άλλο τη δικτατορία ενός κόμματος που πρεσβεύει το έθνος».

Στην υπόλοιπη συνέντευξή του, ανάμεσα σε άλλα και απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση Τσουκάτου, υποστήριξε ότι «μαύρο χρήμα» είναι αυτό που προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες, αθωώνοντας επί της ουσίας την ομολογία Τσουκάτου ότι παρέδωσε 1 εκατομμύριο μάρκα στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Κατά τη διάρκεια αυτής της απάντησης και λέγοντας ότι τα κόμματα μπορούν να δέχονται χρήματα, ως ενίσχυση, απ' τους πολίτες επανήλθε στα οικονομικά του ΚΚΕ, το οποίο - όπως είπε - «διεκδικεί ενδόξως την έλλειψη κάθε ελέγχου στα οικονομικά των κομμάτων, ισχυριζόμενο ότι δε θέλει να δώσει τα εκατομμύρια μέλη τα οποία δίνουν τον οβολό τους».

Το παραλήρημα Πάγκαλου συνέδραμε ο δημοσιογράφος, ο οποίος είπε: «Ε, εντάξει, το ΚΚΕ έχει και έναν Στάλιν πίσω του»! Μετά και από αυτή τη συνέντευξη, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να παινεύεται πως βρήκε έναν ακόμα «κατάλληλο» ιμάντα της αντιΚΚΕ λάσπης του για να κάνει ντουέτο με το βουλευτή του...


Μ.Χ.

Να απομονωθούν τέτοιες ενέργειες

Δήλωση της Τ. Μητσέα, μέλους του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Σε δήλωσή της, σχετικά με την εκδήλωση, η Τούλα Μηστέα, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, τονίζει: «H KOA καταδικάζει την αντικομμουνιστική επιχείρηση διαστρέβλωσης της ιστορικής πραγματικότητας από τη διοίκηση του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων (ΣΠΟΣ). Πρόκειται για συστηματική προσπάθεια αναβίωσης ψυχροπολεμικών κατασκευασμάτων περί "γενοκτονίας των Ποντίων επί Στάλιν". Η επιχειρούμενη παραχάραξη της Ιστορίας εντάσσεται στην ενορχηστρωμένη επιχείρηση αντικομμουνιστικής αναθεώρησης της Ιστορίας, για την κατασυκοφάντηση του σοσιαλισμού και την εξίσωσή του με το φασισμό. Καλούμε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης να μη συμμετέχει στην αντικομμουνιστική σύναξη και φιέστα της ΣΠΟΣ. Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να απομονώσουν τέτοιες ενέργειες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ