ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Προετοιμασία νέων «υβριδικών» πολέμων

Σχέδια για νέες επεμβάσεις δείχνουν οι εκθέσεις και τα σενάρια των στρατιωτικών επιτελείων

Οι άμαχοι είναι καθημερινά στο στόχαστρο των ΝΑΤΟικών δολοφόνων στο Αφγανιστάν

Associated Press

Οι άμαχοι είναι καθημερινά στο στόχαστρο των ΝΑΤΟικών δολοφόνων στο Αφγανιστάν
«Στο μέλλον ο πόλεμος θα είναι υβριδικός και πολύπλοκος. Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα έναν αυτονομιστή με "Καλάσνικοφ" και μια επίθεση βαλλιστικού πυραύλου προηγμένης τεχνολογίας» είχε δηλώσει στις αρχές Απρίλη ο επικεφαλής του Πενταγώνου Ρόμπερτ Γκέιτς, ανακοινώνοντας συνάμα την εκ βάθρων αναδιάρθρωση των προτεραιοτήτων - και των οικονομικών - του Πενταγώνου.

Η χρήση εκ μέρους του Ρόμπερτ Γκέιτς του όρου «υβριδικός πόλεμος» δεν είναι τυχαίος, καθώς αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σχεδιαζόμενης αυτό το διάστημα 4ης Εκθεσης Τετραετούς Αμυντικής Δράσης (Quadrennial Defense Review) - η 1η έλαβε χώρα επί κυβέρνησης Κλίντον το 1997, η δεύτερη το 2001 και η 3η το 2005 - και θα καθορίσει την αμυντική πολιτική των ΗΠΑ ή καλύτερα την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ για μία πενταετία τουλάχιστον ή και για τις επόμενες δεκαετίες όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του Πενταγώνου. Αν και ο ορισμός, όσον αφορά τον «υβριδικό πόλεμο», που θα προσδώσει το Πεντάγωνο δεν είναι ακόμη γνωστός, οι διαρροές προς τα ΜΜΕ είναι συνεχείς τους τελευταίους μήνες και στις αναλύσεις όλων των «δεξαμενών σκέψης» και ειδικών επί αμυντικών θεμάτων: συνδυασμός όλων των ειδών πολέμου, όπως πχ. συμβατικός, πυρηνικός, ανορθόδοξος, ανταρτοπόλεμος κ.ά.

Κοινό σημείο όλων των αναλύσεων είναι ο Λίβανος και οι 34 ημέρες του καλοκαιριού του 2006 που σηματοδότησαν την ήττα του Ισραήλ και τη νίκη στο πεδίο των μαχών της «Χεζμπολάχ». Ο «δεύτερος πόλεμος του Λιβάνου» αποτελεί ομοφώνως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα «αναδυόμενης υβριδικής απειλής» .

«Η αλλαγή έχει στόχο να εξασφαλίσει ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα πιθανών απειλών, περιλαμβανομένων κυβερνοεπιθέσεων, προσπάθειες να τυφλωθούν τα δορυφορικά συστήματα θέσης, επιθέσεις με πυραύλους ασφαλείας αλλά και με βόμβες στην άκρη του δρόμου καθώς και εκστρατείες προπαγάνδας μέσω του διαδικτύου και της τηλεόρασης. Η νέα στρατηγική έχει ευρύτατες συνέπειες όσον αφορά την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των στρατευμάτων, στην προμήθεια των οπλικών συστημάτων και σε πολλές άλλες πτυχές του σχεδιασμού» αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «New Υork Times».

«Το Πεντάγωνο με την επίσημη υιοθέτηση του υβριδικού πολέμου, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εγκαταλείψει ένα ιστορικό στρατηγικό δόγμα ότι η χώρα πρέπει να είναι ικανή να επιχειρεί ταυτόγχρονα σε δύο μεγάλα πολεμικά μέτωπα». Πρόκειται για το «δόγμα των δυόμισι πολέμων» όπως είναι γνωστό, δηλαδή δύο μεγάλους πολέμους και ένα μικρό. Εξάλλου, όπως τονίζουν αξιωματούχοι του Πενταγώνου, η εμπειρία των έξι τελευταίων χρόνων είναι σημαντική, ενώ παρότι ο στρατός «αγγίζει τα όρια των αντοχών του» στα μέτωπα του Αφγανιστάν και του Ιράκ εντούτοις είναι προετοιμασμένος να πολεμήσει και σε άλλα μέτωπα, όπως το Ιράν, τη ΛΔ Κορέας ακόμη και την Κίνα και τη Ρωσία, ενδεχόμενες συγκρούσεις που κατά τους αξιωματικούς του Πενταγώνου παρουσιάζουν σειρά «πολύπλοκων και υβριδικών προκλήσεων».

Ανησυχητικές εξελίξεις

Υπό αυτό το πρίσμα, της υιοθέτησης δηλαδή του «υβριδικού πολέμου» και σε συνδυασμό με τη διακυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και τη δριμύτατη οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτα πλήγματα στις ΗΠΑ και αμφισβητήσεις όσον αφορά τη θέση της στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, θα πρέπει να αξιολογηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο:

  • Η υποτιθέμενη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ καθώς πλέον θεωρείται δεδομένο ότι δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα θα παραμείνουν εσαεί.
  • Η ενίσχυση του μετώπου του Αφγανιστάν και διεύρυνση του μετώπου αυτού που περιλαμβάνει οριστικά πλέον και το Πακιστάν.
  • Τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να δηλώνει ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας του είναι έτοιμες για «να αντιμετωπίσουν μία πιθανή απόπειρα εκτόξευσης πυραύλου προς τη Χαβάη την 4η Ιούλη σε αντίποινα της ΛΔ Κορέας για τις νέες κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Δηλώσεις που συνοδεύτηκαν και από την παράταση της ισχύος των μονομερών κυρώσεων εναντίον της ΛΔ Κορέας.
  • Την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Ιράν με την αμφισβήτηση του αποτελέσματος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. Είναι δε χαρακτηριστικές οι δηλώσεις διαφόρων Αμερικανών πρώην και νυν αξιωματούχων. Οπως του Χένρι Κίσινκερ που στο βρετανικό BBC «προέτρεψε» την αμερικανική κυβέρνηση ότι «αν δεν το επιτύχουν οι διαδηλώσεις θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγή καθεστώτος». Ο δε Μπρεντ Σκόουκροφντ στη συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογράφο Τζον Ράσινγκ («Al Jazeera», εκπομπή «Fault Lines») στην ερώτηση εάν υπάρχουν πράκτορες της CIA εντός του Ιράν, αναφώνησε «φυσικά και έχουμε και επιχειρούν!».

Χρ.Μ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ