ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
35ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Σοσιαλισμός: Η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα
  • Ξεκινάει το ταξίδι του Φεστιβάλ που θα οργώσει την Ελλάδα μέχρι την κορύφωσή του το Σεπτέμβρη στην Αθήνα
  • Σταθμός στο ταξίδι του Φεστιβάλ και το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο στο Γράμμο

Η αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού, η αλήθεια για το σοσιαλισμό που γνώρισε η ανθρωπότητα, για τις κατακτήσεις, τα επιτεύγματα και τις αδυναμίες του και ο σοσιαλισμός που θέλουμε να χτίσουμε, να γίνει η πραγματικότητα στην Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, παίρνουν τη θέση τους στις νεανικές συζητήσεις και γίνονται κυρίαρχο θέμα στις εκδηλώσεις του 35ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».

«Σοσιαλισμός: Η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα» είναι το φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ που ανοίγει τα πανιά του για να αρμενίσει σε όλη την Ελλάδα, να ρίξει άγκυρα σε πόλεις και χωριά, σε γειτονιές και τόπους δουλειάς, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της νεολαίας, εκεί όπου οι νέοι αγωνιούν για το μέλλον τους και ιδρώνουν για το παρόν τους. Το Φεστιβάλ, με πολύμορφες εκδηλώσεις έρχεται για να προβάλλει σε κάθε νέο, σε κάθε γωνιά της χώρας, τον άλλο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, εκείνον που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας: Το δρόμο που οδηγεί στη σοσιαλιστική επανάσταση και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.

Το 35ο Φεστιβάλ ξετυλίγεται σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και φέρνει στο προσκήνιο την απάντηση που προβάλλουν οι κομμουνιστές, την αναγκαιότητα ανατροπής του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό με εργατικό - λαϊκό έλεγχο. Μέσα από την ανάδειξη της προοπτικής του σοσιαλισμού, μέσα από τη συζήτηση για να μάθει η νεολαία την αλήθεια για το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, μπολιάζονται οι νεανικές συνειδήσεις και ανδρώνονται με όπλο τη δύναμη που έχουν στα χέρια τους, τη δύναμη της εργατικής τάξης να κινήσει τον τροχό της ιστορίας προς τα μπρος. Αυτή τη δύναμη επιδιώκουν να κρύψουν οι αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις με την αντικομμουνιστική επίθεση και τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, για να έχουν τη νεολαία «στο χέρι». Κόντρα στη μοιρολατρία και την υποταγή που θέλει να σπείρει η άρχουσα τάξη στη νεολαία, η ΚΝΕ, μέσα και από τις φεστιβαλικές εκδηλώσεις οργανώνει ακόμα πιο μαχητικά την ιδεολογική αντεπίθεση.


Το 35ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ανοίγει τα πανιά του. Δίνει βήμα στην ερασιτεχνική δημιουργία, σε όλες τις μορφές τέχνης, στην ανάπτυξη μορφωτικού ρεύματος, στην αληθινή ψυχαγωγία, στον αθλητισμό. Ηδη το πρώτο φεστιβάλ της πόλης του Πειραιά προετοιμάζεται για να ανοίξει τις πύλες του το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ενώ το ίδιο Σαββατοκύριακο προγραμματίζονται φεστιβαλικές εκδηλώσεις σε μια σειρά πόλεις της Αττικής. Αγωνιστικός σταθμός στην πορεία του Φεστιβάλ είναι το 18ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, που φέτος διοργανώνεται στο Γράμμο, δίνοντας μια ανάσα πραγματικής ψυχαγωγίας και ένα ζωντανό «μάθημα» ιστορίας στη νεολαία που διψάει για μάθηση, κόντρα στην επιχείρηση ξαναγραψίματος της ιστορίας και κατασυκοφάντησης του αγώνα του λαού και του σοσιαλισμού του 20ού αιώνα.

Στον Πειραιά στις 3 και 4 Ιούλη

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στις 3-4 Ιούλη, το Φεστιβάλ «δένει» στο πρώτο λιμάνι της χώρας, στον Πειραιά, στο Πάρκο Δηλαβέρη. Το Σάββατο, στις 9 μ.μ. στο Φεστιβάλ θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Το πλούσιο πρόγραμμα του Πειραιώτικου Φεστιβάλ περιλαμβάνει εκδήλωση - συζήτηση για το σοσιαλισμό την πρώτη μέρα, ενώ προγραμματίζονται κι άλλες συζητήσεις και όλο το διήμερο θα λειτουργούν τουρνουά μπάσκετ, σκάκι και πινγκ πονγκ, σκιτσογραφίες, προβολές ταινιών και παιδότοπος με κλόουν.

Και τις δυο μέρες στη μουσική σκηνή θα τραγουδήσουν νεανικά συγκροτήματα, ενώ την Παρασκευή το βράδυ στη σκηνή θα ανέβουν ο Δ. Τσακνής και στη συνέχεια ο Δ. Κοντογιάννης. Το Σάββατο θα τραγουδήσουν οι «Πιτς Φυτίλι» και οι «Revolt», ενώ μετά την κεντρική ομιλία στη σκηνή θα ανέβουν οι Π. Κατσιμίχας και Μ. Ξυδούς και στη συνέχεια η Σούλα Βαζούρα. Το εισιτήριο του Φεστιβάλ είναι 3 ευρώ.

Αλλες φεστιβαλικές δραστηριότητες

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, 29 και 30 Ιούνη αντίστοιχα, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλ. Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο), διοργανώνεται το Φεστιβάλ της Τομεακής Οργάνωσης Καλλιτεχνών της ΚΝΕ. Τη Δευτέρα στις 8.30 μ.μ. προγραμματίζεται συζήτηση με θέμα: «Ο αντικομμουνισμός χτες και σήμερα» και ομιλητή τον Τάσο Τραβασάρο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και στη συνέχεια θα προβληθεί η ταινία «Ελα να δεις». Την Τρίτη, στις 8 μ.μ., προγραμματίζεται ομιλία στελέχους του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει συναυλία κλασσικής μουσικής και αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο.

Ακόμα, φεστιβαλικές εκδηλώσεις οργανώνονται:

Την Παρασκευή 3 Ιούλη στην κεντρική πλατεία Μενιδίου από την Τομεακή Οργάνωση Μενιδίου - Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου.

Το Σάββατο 4 Ιούλη στην πλατεία Μεταλλωρύχων στο Λαύριο από την Τομεακή Οργάνωση Λαυρεωτικής.

Το Σάββατο 4 Ιούλη στην πλατεία Ελευθερίας στην Παλλήνη από την Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων.


18ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ
Στα βήματα των μαχητών του ΔΣΕ

Στις 11 - 12 Ιούλη στο Νεστόριο στο Γράμμο

Στιγμιότυπο από προηγούμενο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ
Στιγμιότυπο από προηγούμενο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ
Στο Νεστόριο στο Γράμμο θα στηθεί φέτος η κόκκινη νεανική κατασκήνωση, το 18ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που χρόνο με το χρόνο κατακτά τη θέση του στην καρδιά της νεολαίας και μετατρέπεται σε πολυαναμενόμενη αγωνιστική νεανική συνάντηση. Στις 11 και 12 Ιούλη, τα μέλη της ΚΝΕ, οι φίλοι της Οργάνωσης, οι νέοι και οι νέες που αντιστέκονται και παλεύουν ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, θα βαδίσουν στα χνάρια των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Θα ανέβουν στη Λυκόρραχη, στο μνημείο του ΔΣΕ, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους ηρωικούς μαχητές, μέσα από την κεντρική εκδήλωση του διημέρου. Θα γνωρίσουν πλευρές της ηρωικής εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού, μέσα από συζήτηση - παρουσίαση της δράσης του ΔΣΕ. Θα στείλουν το μήνυμα της νεανικής Αντεπίθεσης, της πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, από έναν τόπο που έχει ποτιστεί με το αίμα απλών ανθρώπων που έφτασαν σε άφταστα επίπεδα ηρωισμού και αυτοθυσίας, παλεύοντας για να περάσει η εξουσία στα χέρια του λαού. Θα κατασκηνώσουν στις πλαγιές, θα γλεντήσουν και θα τραγουδήσουν στα ξέφωτα του Γράμμου, πλέκοντας με τα χέρια τους χορευτικές αλυσίδες, όπως πριν από 6 δεκαετίες έκαναν οι μαχητές του ΔΣΕ στην ανάπαυλα ανάμεσα στις μάχες. Γιατί ο θεσμός του αντιιμπεριαλιστικού διημέρου συνδυάζει την αληθινή ψυχαγωγία και την κατασκήνωση με την καταδίκη στον ιμπεριαλισμό και τη γνώση της ιστορίας του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Και στις δύσκολες συνθήκες του σήμερα, σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, σε περίοδο που η νεολαία βιώνει σαν μέγκενη την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, στην εργασιακή ανασφάλεια, στην ακριβοπληρωμένη αμάθεια, στην αγωνία για το αύριο, η νεολαία επιλέγει το δρόμο της αντίστασης, εμπνέεται από τα διδάγματα της επαναστατικής πάλης.

Από την εκδήλωση στο Κεφαλοχώρι - Λυκόρραχη για το γιορτασμό των 60 χρόνων του ΔΣΕ
Από την εκδήλωση στο Κεφαλοχώρι - Λυκόρραχη για το γιορτασμό των 60 χρόνων του ΔΣΕ
«Διδασκόμαστε από τους αγώνες του λαού μας και της νεολαίας, γνωρίζουμε την πραγματική ιστορία του τόπου μας, του λαϊκού - επαναστατικού κινήματος. Η γνώση της ιστορίας είναι δύναμη στην πάλη της εργατικής τάξης και των νέων σήμερα ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης που τις συνέπειες και τις κρίσεις του σήμερα τις ζουν με τα ελαστικά ωράρια, την ανεργία. Ο αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ήταν ο αγώνας του λαού μας ενάντια σ' αυτό το σύστημα για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες χωρίς πόλεμο και φτώχεια», τονίζεται στο σχετικό πλατύ κάλεσμα της ΚΝΕ προς τη νεολαία για να συμμετέχει στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο και υπογραμμίζεται: «Μαθαίνουμε για το μέλλον: Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίος και επίκαιρος ο δρόμος ανάπτυξης που έχει ανάγκη η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία. Ο δρόμος της ρήξης και της απειθαρχίας με την εξουσία των μονοπωλίων, ο δρόμος όπου τα μέσα παραγωγής, ο πλούτος του τόπου μας δεν θα ανήκει σε μια χούφτα πλουτοκράτες αλλά σ' αυτούς που τον παράγουν, ο δρόμος του Σοσιαλισμού - Κομμουνισμού».

Το πρόγραμμα του Διημέρου:

Παρασκευή 10 Ιούλη

21.30 Προβολή ντοκιμαντέρ για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας

22.30 Αφιέρωμα στην Μαρία Δημητριάδη

23.30 Γλέντι με το συγκρότημα της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

Σάββατο 11 Ιούλη

10.00 Τουρνουά μπάσκετ μεταξύ των Οργανώσεων

14.00 Παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα από την περιοχή

20.30 Χαιρετισμός ΚΝΕ

Χαιρετισμός Δημάρχου Νεστορίου

21.00 Εκδήλωση - παρουσίαση για τη δράση του ΔΣΕ, με τον Θανάση Λεκάτη, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη».

22.00 Θεατρικό «Ξύπνα Ραγιά» του Γ. Κοτζιούλα


23.00 Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τον Αγάθωνα

Κυριακή 12 Ιούλη

11.00 Κεντρική εκδήλωση στη Λυκόραχη. Ομιλία από τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ