ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συναγερμός για να εμποδιστούν τα νέα μέτρα της ΕΕ

Σε ξεσηκωμό καλεί το ΠΑΜΕ, που διοργανώνει εξορμήσεις και πλατιά σύσκεψη την Τετάρτη 17 Ιούνη (7 μ.μ., ξενοδοχείο NOVOTEL)

Ταξική συσπείρωση και οργάνωση του αγώνα στους τόπους δουλειάς και τις εργατογειτονιές για να απαντηθούν τα αντιδραστικά μέτρα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου

Motion Team

Ταξική συσπείρωση και οργάνωση του αγώνα στους τόπους δουλειάς και τις εργατογειτονιές για να απαντηθούν τα αντιδραστικά μέτρα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου
Πανεργατικό συναγερμό σημαίνει το ΠΑΜΕ, δίνοντας το σύνθημα του ξεσηκωμού για να ορθώσουν οι εργαζόμενοι ισχυρά αναχώματα στα νέα σχέδια του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, όπως αυτά καταγράφηκαν και στις αποφάσεις του πρόσφατου Συμβουλίου των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ. Με στόχο να γίνουν αποφασιστικά βήματα στην οργάνωση της πάλης στους τόπους δουλειάς και τις εργατογειτονιές, το ΠΑΜΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ενημέρωσης των εργαζομένων και απευθύνει κάλεσμα να μπουν άμεσα στη δράση όλες οι δυνάμεις, οι Επιτροπές Αγώνα, οι σωματειακές επιτροπές, τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα συνδικαλιστικά στελέχη των πρωτοβάθμιων σωματείων, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους, τους μετανάστες, σε ανοιχτή, πλατιά και μαζική σύσκεψη, την Τετάρτη 17 Ιούνη, στις 7 το απόγευμα στο ξενοδοχείο NOVOTEL (Μιχαήλ Βόδα 4-8), με θέμα: «Η αντιμετώπιση της νέας επίθεσης της ΕΕ και των κομμάτων της στις εργασιακές σχέσεις, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία και Πρόνοια, στους μισθούς και η οργάνωση της απάντησης του ταξικού κινήματος».

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Ελάχιστες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις του ΠΑΜΕ και όλων όσοι έλεγαν ότι μετεκλογικά θα ξεδιπλωνόταν ακόμη πιο έντονη η επίθεση του κεφαλαίου. Οι υπάλληλοι των πολυεθνικών της Ευρώπης (το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας, το Συμβούλιο των Υπουργών Απασχόλησης, οι εθνικές κυβερνήσεις - συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές) σαλπίζουν νέα κύματα αντιλαϊκών επιθέσεων, αποφάσισαν και υλοποιούν νέα σαρωτική επίθεση σε εργασιακές σχέσεις, μισθούς, Ασφάλιση, Πρόνοια - Υγεία, Εκπαίδευση - Παιδεία.

Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικοί, νεοαριστεροί από παλιότερα και τώρα έχουν συμφωνήσει και συμφωνούν με τις κατευθύνσεις αυτές, με αυτά τα μέτρα. Μαζί και οι εκπρόσωποί τους στα συνδικάτα. Κατευθύνσεις και μέτρα που δε στοχεύουν μόνο στο να μειώσουν την τιμή της εργατικής δύναμης, αλλά που σημαδεύουν ταυτόχρονα στη συνείδηση, στην οργάνωση της εργατικής τάξης, στο τσάκισμα του ταξικού εργατικού κινήματος».

Περιοδείες από τις Ομοσπονδίες

Για την οργάνωση του αγώνα, χωρίς να χαθεί ούτε λεπτό, οι Ομοσπονδίες που ανήκουν στη δύναμη του ΠΑΜΕ πραγματοποιούν καθημερινές ομιλίες - συζητήσεις σε εργοστάσια και χώρους δουλειάς, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα: Τη Δευτέρα 15 Ιούνη στις επιχειρήσεις ΦΑΓΕ, ΚΑΤΣΕΛΗΣ, ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ, TASTY, ΒΙΑΝΕΞ, ΚΟΣΜΟΚΑΡ, Οργανισμός Δημοσιογραφικού Χάρτου, «Πράκτικερ» (Ταύρος), «Καρφούρ» (Π. Ράλλη), ΕΛΦΟΝ, συνεργεία Λ. Βουλιαγμένης, ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ, ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ, ΧΙΛΤΟΝ, εργοτάξια Μετρό (Ελληνικό - Προαστιακός), ΠΡΟΣΙΦΑΠΕ - ΣΥΝΦΑ, ΤΕΙΘΑΣΥΝ, ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, ΜΗΤΕΡΑ, συνεργεία καθαρισμού (Ευαγγελισμός - Πολυτεχνείο), ΤΕΛΕΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ, ΟΤΕ (ΝΥΜΑ και εργαστήρια Καλλιθέας), Εθνική, Τράπεζα της Ελλάδος, Αγροτική, ΔΕΛΤΑ, DUTY FREE, ΕΛΙΤ, ΩΜΕΓΑ, ΜΠΟΥΡΝΑΖΟΣ, ΤΣΙΦ, BSB, ΜΑΤ, ΧΑΠΕΝΙΝΓΚ, τσαγκαράδικα Καλλιθέας, φασονατζίδικα (Πατήσια - Χαλκηδόνα), υπουργεία Εμπορίου, Αγροτικής Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να μπλοκαριστούν οι απολύσεις στο Μαρούσι

Την αντεργατική απόφαση της δημοτικής αρχής (ΝΔ) στο Μαρούσι να στείλει στην ανεργία 120 εργαζόμενους, που απασχολούνται στο δήμο εδώ και 15 χρόνια, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για να μη γίνει καμιά απόλυση.

Η Συντονιστική τονίζει ότι η κυβέρνηση αποδιαρθρώνει τις εργασιακές σχέσεις, καθώς οι μισοί εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απασχολούνται, πλέον, με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Την πολιτική αυτή στηρίζουν η ΚΕΔΚΕ και οι δήμαρχοι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, με την πρόσληψη ακόμα 20 χιλιάδων συμβασιούχων από τον ερχόμενο Ιούλη. Από την άλλη, η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ, που προτείνει να προσλαμβάνονται συμβασιούχοι στους τουριστικούς δήμους, υποκρίνεται ότι υπερασπίζει τη μόνιμη και σταθερή απασχόληση.

Η Συντονιστική καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής. Να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή εργασίας για όλους, κατάργηση των αντεργατικών νόμων για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων και πέρασμα όλων των εργαζομένων στους δήμους. Καταλήγοντας, υπογραμμίζει: «Το παράδειγμα της Νίκαιας μας δείχνει το δρόμο. Με απειθαρχία στους αντεργατικούς νόμους επιβλήθηκε να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να περάσουν όλοι στο δήμο. Αυτό να κάνουμε πράξη και εμείς».

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΕΡΓΙΑ
Αυξήθηκε κι άλλο το Μάρτη

Στο 9,2% αυξήθηκε η στατιστικά καταγεγραμμένη ανεργία και το Μάρτη του 2009 (όπως και το Φλεβάρη), σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου (9%), με τους άνεργους να αγγίζουν το μισό εκατομμύριο (457.024), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της δειγματοληπτικής έρευνας εργατικού δυναμικού που ανακοίνωσε χτες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η ανεργία στους νέους 15 - 24 ετών φτάνει το 24,5%, ενώ στις ηλικίες 25 - 34 ετών στο 12,7%. Το συνολικό ποσοστό ανεργίας των ανδρών έφτασε στο 6,6% (ήταν 6,3%), ενώ το ποσοστό ανεργίας των γυναικών έφτασε το 12,9% (από 12,7%). Σε ό,τι αφορά τις γεωγραφικές περιφέρειες, αλματώδης αύξηση της ανεργίας παρουσιάστηκε στα Ιόνια Νησιά όπου το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο 18,7% (από το 8,6% του αντίστοιχου περσινού μήνα). Η ανεργία αυξήθηκε επίσης: Σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (στο 12,3% από 11,85), στη Δυτική Μακεδονία (στο 11,3% από 8%), στη Στερεά Ελλάδα (στο 9,7% από 9%) και στην Αττική (στο 7,8% από 7,2%).

ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
Το κράτος καλύπτει το όργιο αυθαιρεσίας

Συνεχίζεται το όργιο αυθαιρεσίας των εργολάβων που έχουν αναλάβει την καθαριότητα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Χτες, στο πλαίσιο στάσης εργασίας, οι καθαρίστριες που εργάζονται στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μέσω της εταιρείας ISS, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας και απαίτησαν να σταματήσει η κλοπή και να φύγουν οι εργολάβοι από τους δημόσιους οργανισμούς. Στην προγραμματισμένη τριμερή συνάντηση, για δεύτερη φορά δεν εμφανίσθηκε εκπρόσωπος της εταιρείας. Η Επιθεώρηση, με μεγάλη προθυμία έδωσε νέα αναβολή στην υπόθεση, γνωρίζοντας καλά ότι αυτή την περίοδο δίνονται οι εργολαβίες και φυσικά σε καμία περίπτωση οι εργολάβοι, που δρουν με την κάλυψη των διοικήσεων των νοσοκομείων, δε θέλουν να μπουν σε «περιπέτειες».

Μετά την αντίδραση των καθαριστριών που είχαν στο πλευρό τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά για δεδουλευμένα που τους κλέβει η ISS καταστρατηγώντας τη σύμβαση εργασίας αλλά και για τη ψευδή δήλωση σχετικά με τον αριθμό εργαζομένων που απασχολεί. Αντίστοιχη καταγγελία έγινε και στον αρμόδιο εισαγγελέα. Σημειώνεται οτι, παρά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της ISS από το Μάρτη για τα δεδουλευμένα που κλέβει από τους εργαζόμενους, το καθεστώς αυτό συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑμΕΑ
Ξεκινούν αύριο οι εκλογές

Κάλεσμα στους γονείς και κηδεμόνες των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) των ειδικών σχολείων της Αττικής να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, που ξεκινούν αύριο Σάββατο απευθύνει ο Σύλλογος. Οι εκλογές θα γίνουν έως τη Δευτέρα 22 Ιούνη, στην έδρα του συλλόγου (Χαλκοκονδύλη 37 στον 5ο όροφο). Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές έχουν όλα τα μέλη του συλλόγου. Εγγραφές θα γίνονται μέχρι και την τελευταία μέρα των εκλογών. Το πρόγραμμα των εκλογών είναι: Σάββατο και Κυριακή 13 και 14 Ιούνη 10 π.μ. - 2 μ.μ, Δευτέρα έως και Παρασκευή από 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και το απόγευμα από 5.30 μ.μ - 8.30 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 20 και 21 Ιούνη 10.00 π.μ. - 2.00 μ.μ., Δευτέρα 22 Ιούνη 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ. Για την καλύτερη οργάνωση των εκλογών, η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή διοργανώνει σύσκεψη αύριο Σάββατο στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ