Τρίτη 14 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΑΜΑ.- Με δακρυγόνα και κροτίδες οι δυνάμεις καταστολής απέτρεψαν διαδηλωτές να πλησιάσουν την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας του Μπαχρέιν Μανάμα. Ενόψει της σημερινής επετείου συμπλήρωσης ενός χρόνου από την έναρξη των διαδηλώσεων στο βασίλειο, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερα καταστολή, με την κήρυξη στρατιωτικού νόμου και με την αποστολή ξένων στρατευμάτων από Σ. Αραβία και ΗΑΕ (τα οποία παραμένουν στη χώρα), οι αρχές έχουν αναπτύξει ισχυρότατες δυνάμεις ασφαλείας σε όλη την πρωτεύουσα και ιδιαίτερα περιμετρικά της συμβολικά σημαντικής πλατείας.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.- Απορρίφθηκε από ισραηλινό στρατοδικείο η έφεση που είχε καταθέσει ο Παλαιστίνιος κρατούμενος Κχάντερ Αντνάν, ζητώντας την άρση της απόφασης διοικητικής κράτησής του για τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Ο Αντνάν βρίσκεται πλέον στην 58η ημέρα απεργίας πείνας διαμαρτυρόμενος για τη σύλληψή του στην πόλη του στη Δυτική Οχθη και κράτησή του υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης (δηλαδή χωρίς απαγγελία καμίας κατηγορίας, κάτι που μπορεί ν' ανανεώνεται επί μήνες, μέθοδος που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις). Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, η ζωή του κρέμεται πλέον από μία κλωστή.

ΛΑΓΟΣ.- Πειρατές έξω από τις νιγηριανές ακτές επιτέθηκαν σε εμπορικό πλοίο προκαλώντας το θάνατο του καπετάνιου και του αρχιμηχανικού από βροχή πυρών. Το υπόλοιπο πλήρωμα κατάφερε να σωθεί, καταφεύγοντας σε ασφαλή καμπίνα του σκάφους. Η επίθεση έγινε σε απόσταση 110 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Λάγος.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Στις 23 του μήνα στο Πεκίνο θα πραγματοποιηθεί ο τρίτος γύρος απ' ευθείας συνομιλιών μεταξύ του Αμερικανού απεσταλμένου Γκλιν Ντέβις και του πρώτου υφυπουργού Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας Κιμ Κίε Γκουάν σχετικά με την έναρξη πολυμερούς βοήθειας για τον πυρηνικό αφοπλισμό στην Κορεατική Χερσόνησο.

ΚΑΡΑΚΑΣ.- Ο κυβερνήτης στην επαρχία Μιράντα, Ενρίκε Καπρίλες,θα είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, όπου θα αντιμετωπίσει τον πρόεδρο Ούγο Τσάβες. Ο Καπρίλες κέρδισε με άνεση τον αντίπαλό του Πάμπλο Πέρες, ενώ για πρώτη φορά εδώ και δεκαετία η αντιπολίτευση θα κατέβει «ενωμένη» με έναν υποψήφιο.

ΛΙΜΑ.- Σε παράδοση των όπλων κάλεσε ο Πρόεδρος Ογιάντα Ουμάλα μετά τη σύλληψη του φερόμενου ως ηγέτη της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι, Φλορίνδο Ελεουτέριο Φλόρες Αλα, γνωστού ως Αρτέμιο. Ο Αρτέμιο τραυματίστηκε σε μάχη στην Κοιλάδα Ουαγιάγκα στο Περού, ενώ συνελήφθη αργότερα μετά από κοινή επιχείρηση του στρατού και της αστυνομίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ