Κυριακή 24 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν είναι μονόδρομος η βαρβαρότητα

Με την αναγγελία ότι για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου θα χρειαστεί ο λαός να πληρώσει πρόσθετα μέτρα, ύψους 6 δισ. ευρώ, έκλεισε η βδομάδα που πέρασε. Η αναγγελία περιέχεται στον υπό ψήφιση κρατικό προϋπολογισμό, όπου τα πράγματα δε λέγονται έτσι ωμά, αν και έτσι ακριβώς είναι.

Μικρό παράδειγμα του τι σημαίνει πάση θυσία εξασφάλιση πλεονάσματος είναι η απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση στο πρόβλημα των κτηνοτρόφων, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον ιό της ευλογιάς. Τους είπε να κόψουν το λαιμό τους, γιατί το κράτος δε δύναται να διορίσει κτηνιάτρους ούτε να παρέχει τα απαραίτητα φάρμακα. Ετσι, χιλιάδες πρόβατα οδηγούνται στη σφαγή κι από κει στη χωματερή χωρίς δυνατότητα αναπλήρωσης, γεγονός για το οποίο τρίβουν τα χέρια τους οι εισαγωγείς κρέατος.

Η βδομάδα που πέρασε ξεκίνησε στον απόηχο της μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής πορείας που οργάνωσε την Κυριακή 17 Νοέμβρη το ΚΚΕ, με αφορμή τα 40 χρόνια από το Πολυτεχνείο, επέτειος που «έδεσε» με τη Διακήρυξη ανακοίνωση της ΚΕ του Κόμματος για τα 95 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ. Είχε προηγηθεί το Σαββατόβραδο (16 προς 17 Νοέμβρη), η δημοσιοποίηση σε διάφορα ιστολόγια της «προκήρυξης» για τις δολοφονίες στο Ν. Ηράκλειο και με την οποία επιχειρήθηκε να ενισχυθεί η αστική προπαγάνδα περί των «δύο άκρων».

Η υπόλοιπη βδομάδα, ως προς την προβολή των γεγονότων από τα αστικά μέσα ενημέρωσης, κύλησε στο φόντο των «διαπραγματεύσεων» με την τρόικα, που συμπληρώνονταν με διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα. Αυτό που δε βγήκε στον αφρό, αλλά μπορούσε εύκολα να γίνει ορατό, είναι η όξυνση των αντιθέσεων τόσο μεταξύ μερίδων του ντόπιου κεφαλαίου όσο και μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων που, βεβαίως, βρίσκει την αντανάκλασή της στις πολιτικές εξελίξεις.

Ο καβγάς για τα νέα μέτρα

Η αντιπαράθεση για το νέο πακέτο βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, με τις απολύσεις, τα χαράτσια στα ακίνητα, τους πλειστηριασμούς που ετοιμάζει η κυβέρνηση με την τρόικα, αποκάλυψε πως, όπως κι αν ονομαστούν αυτά τα μέτρα - διαρθρωτικά ή δημοσιονομικά - υπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου και τις πολιτικές της ΕΕ. Οι επιμέρους διαφωνίες δεν αφορούν στο στόχο, αλλά στο χρόνο και τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων που ήδη έχουν συμφωνηθεί και οδηγούν στο παραπέρα τσάκισμα της λαϊκής οικογένειας. Ο καβγάς για τη «διαπραγμάτευση» με την τρόικα ήταν εξαρχής υπονομευμένος, καθώς από τον ίδιο τον αστικό Τύπο ομολογήθηκε ότι «το δίχτυ της οικονομικής επιτήρησης από τις Βρυξέλλες γίνεται από φέτος πυκνότερο (...) Οσοι πιστεύουν ή ελπίζουν ότι η "μνημονιακή πολιτική" στην οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης φθάνει στο τέλος της - ιδιαίτερα για χώρες όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία - μάλλον "πλανώνται πλάνην οικτράν"». Ομολογία που ενίσχυσε την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι ο αντιδραστικός χαρακτήρας της ΕΕ, που έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι ένωση καπιταλιστικών κρατών, δεν αλλάζει ούτε με κάποια διαπραγμάτευση ούτε με εναλλαγή των αστικών κυβερνήσεων. Μόνη διέξοδος για τους λαούς είναι η αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική πάλη σε κάθε χώρα, που θα οδηγήσει στην αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό στην εξουσία. Στο πλαίσιο της ΕΕ μπορούν να γίνουν και μερικά παζάρια, αλλά το μόνο που θα βάλει εμπόδιο στην αντιλαϊκή επίθεση είναι η οργάνωση, σε καθημερινή βάση, της εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης, η πάλη για αλλαγή συσχετισμών σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Ο φόρος για τα ακίνητα

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκε η επιχείρηση παραπλάνησης του λαού και συσκότισης της αντιλαϊκής ουσίας του φόρου ακινήτων, που είναι ένα νέο χαράτσι πάνω στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη ιδιοκτησία. Η κυβέρνηση πρόβαλε σαθρούς ισχυρισμούς περί... «ελαφρύνσεων» για τη μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων, όταν όμως είναι γεγονός ότι τα λαϊκά στρώματα που είχαν ένα σπίτι ή ένα κομμάτι γης, αξίας μέχρι 200.000 ευρώ, μέχρι και το έτος 2010 δεν πλήρωναν κανένα τέτοιο χαράτσι. Αυτό που έγινε τελεσίδικα καθαρό είναι ότι το περίφημο «έκτακτο τέλος», που επιβλήθηκε το 2011, τώρα πια θα είναι μόνιμο. Η μείωση φόρου μεταβίβασης που ανακοινώθηκε αφορά στην τόνωση της κτηματαγοράς και των μεταβιβάσεων, στη διευκόλυνση της συγκέντρωσης ακίνητης περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια, καθώς συνολικά η ένταση της επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα, από τα αλλεπάλληλα χαράτσια, δυσκολεύει τη διατήρηση της μικρής περιουσίας στους σημερινούς κατόχους της, ενώ μπροστά είναι και η έναρξη πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών.

Οι διεργασίες στο πολιτικό σύστημα

Ενα μπαράζ δημοσιευμάτων επιχείρησε να πείσει το λαό ότι κάτι γίνεται στα αστικά κόμματα προς όφελός του. Το γεγονός ότι διάφοροι «Μανωλιοί» αλλάζουνε τη σκούφια τους, ή εκδηλώνουν πρόθεση να το κάνουν, δε συνιστά καμία αλλαγή. Το έργο είναι ένα και ονομάζεται «αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος». Αυτό που προσπαθεί να λύσει η αστική τάξη και εκφράζεται ως κινητικότητα στο πολιτικό σύστημα είναι το πώς θα εξασφαλίζεται η συγκρότηση σταθερών κυβερνήσεων αστικής διαχείρισης, οργάνων της εξουσίας των μονοπωλίων, που απρόσκοπτα θα βαδίζουν στη γραμμή του «ευρωμονόδρομου», της στρατηγικής του κεφαλαίου, θα υπηρετούν με επάρκεια το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Το πώς ταυτόχρονα η εργατική τάξη, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, είτε από φόβο, είτε από αυταπάτες, θα αποδέχεται τις αστικές κυβερνήσεις, θα τις στηρίζει, θα συμβάλλει με την ψήφο του στην εναλλαγή τους.

Το «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο

Το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο, στο όνομα της αντιμετώπισης του ρατσισμού και του ναζισμού, ανοίγει το δρόμο για την ποινικοποίηση της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, των ριζοσπαστικών ιδεών, της κομμουνιστικής ιδεολογίας και δράσης. Στην πραγματικότητα εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια θωράκισης της αστικής εξουσίας και προώθησης της ανιστόρητης «θεωρίας των άκρων». Το ΚΚΕ δήλωσε ότι δεν διαφωνεί με ενδεχόμενη βελτίωση του αντιρατσιστικού νομικού οπλοστασίου, αν και πρέπει να είναι καθαρό ότι δεν είναι αυτό που λείπει σε ένα σύστημα που γεννά το ρατσισμό και το φασισμό.

Ο προϋπολογισμός

Με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, γίνεται καθαρό ότι το περίφημο «πρωτογενές πλεόνασμα» μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη μεγαλύτερη χρεοκοπία του ελληνικού λαού. Η επίτευξη αυτού του στόχου διευκολύνει αφενός την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, αλλά και την παροχή μεγαλύτερης κρατικής χρηματοδότησης στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ενα μικρό του μέρος θα αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων της φτώχειας, με στόχο τη συγκάλυψη των ευθυνών των διαχειριστών της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το πλεόνασμα έρχεται ως αποτέλεσμα των άγριων περικοπών σε όλα τα κρατικά κονδύλια που αφορούν σε τομείς όπως Υγεία, Πρόνοια, Κοινωνική Ασφάλιση, σε συνδυασμό με τους νέους φόρους που φορτώνονται στις πλάτες του λαού. Συνοδεύεται από νέες ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χιλιάδες απολύσεις από το δημόσιο τομέα, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Το επενδυτικό κλίμα που θέλουν να βελτιώσουν θα βασιστεί στα αποκαΐδια των εργασιακών συνθηκών.

Τα νέα σφαχτάρια

Μια δήλωση του υπουργού Εργασίας στο τέλος της βδομάδας είναι αποκαλυπτική: «Οι νέοι αποτελούν μια μεγάλη αναξιοποίητη δεξαμενή εργατικού δυναμικού», είπε. Η μετάφρασή της είναι απλή: Προαναγγέλλει ότι με πρόσχημα την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας θα γενικευτούν το συνολικό τσάκισμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οι μισθοί πείνας, τα εξαντλητικά ωράρια στα «σύγχρονα κρεματόρια» της εργοδοσίας. Το δήλωσε ο ίδιος: «Χρειάζεται να πιάσουμε από την αρχή το "νήμα" της υπόθεσης, θεραπεύοντας στρεβλώσεις και παθογένειες σε όλα τα βήματα εισόδου των νέων στην απασχόληση». Δηλαδή, να μη μείνει τίποτα όρθιο για να 'χουν τζάμπα τους νέους εργάτες οι καπιταλιστές.

Η πορεία για το Πολυτεχνείο

Απέναντι στην προοπτική της επελαύνουσας βαρβαρότητας, η διαδήλωση για το Πολυτεχνείο έδειξε πως η αντιιμπεριαλιστική πάλη συνεχίζει να εμπνέει όσους δε βολεύονται με τη βαρβαρότητα, που φέρνουν στο λαό και τη νεολαία η πολιτική και η εξουσία που υπηρετεί τα μονοπώλια, η Ευρωπαϊκή Ενωση, τα κόμματά τους. Πως διατηρούν την επικαιρότητά τους τα διδάγματα για την αξία της οργανωμένης πάλης του λαού και της νεολαίας, για ένα ισχυρό ΚΚΕ, ως προϋποθέσεις που ενισχύουν την αντοχή, την αποτελεσματικότητα και την προοπτική των λαϊκών αγώνων.

Τα 95χρονα του ΚΚΕ

Με την ανακοίνωση της ΚΕ για τα 95χρονα του Κόμματος τονίστηκε ότι το ΚΚΕ έχει επίγνωση του μεγάλου βάρους ευθύνης που έχει απέναντι στην εργατική τάξη, στο λαό που υποφέρει: Με την αναγέννηση του εργατικού κινήματος και την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας να ανταποκριθεί και στο καθήκον υπεράσπισης και διεκδίκησης εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων, των αναγκών των νέων ανθρώπων, και στο καθήκον της πάλης για την ανατροπή του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος, για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.

Σημειώνεται ότι η ανατροπή της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, η αντεπαναστατική καπιταλιστική παλινόρθωση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες δε σημαίνει το τέλος της ταξικής πάλης, των κοινωνικών εξεγέρσεων και επαναστάσεων. Η προσωρινή ήττα προσφέρει πείρα, τα λάθη που έγιναν δε συμψηφίζονται με την εγκληματική ταξική φύση του καπιταλισμού στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο. Ο σοσιαλισμός έκανε ένα μεγάλο βήμα πίσω, ο καπιταλισμός όμως δεν έχει κανένα μέλλον. Ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας νέων επαναστάσεων, της ανίκητης πορείας του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Πατριδογνωμόνιο
Ο τζόγος της προπαγάνδας

Οργουελικό τοπίο με επίφαση τη λογική της νομιμοποίησης κάθε μικροκομματικής σκοπιμότητας. Κάθε απόπειρα διαλεκτικής πολιτικής αντιπαράθεσης πνίγεται. Στραγγαλίζεται σαν κουνέλι. Κι ύστερα ξεφυτρώνουν εμβριθείς σοβαρές αναλύσεις για τα υλικά του... στιφάδου, από την εθνική προέλευση των κρεμμυδιών ως το κόστος σερβιρίσματος. Η αστικοδημοκρατική καπιταλιστική προπαγάνδα από την, προγκεμπελική της εποχής του new deal, αμερικάνικη μήτρα που σύνδεσε τον πολιτικό λόγο με τον έμμεσα διαφημιστικό των μέσων μαζικής ενημέρωσης, μέχρι και τη ναζιστική της κορύφωση σε θεαματικές τελετουργίες τόσο εκθαμβωτικές όσο να κρύβεται το σκότος της «εργασίας που απελευθερώνει» το ανθρώπινο λίπος σε σαπούνι, στην Ελλάδα σήμερα δρέπει δάφνες.

Η ανάλυση, ακόμη και η νηφάλια παρατήρηση αυτής της πλούσιας σε μέσα και μηνύματα επικοινωνιακής επίθεσης που υφίσταται η πλειοψηφική μάζα πληθυσμού, την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε αναγκαστική υλική ένδεια, μπροστά σε αποκαΐδια εργασιακών και πολιτικών δικαιωμάτων, είναι πολιτικά κι επιστημονικά ακόμη δυσχερέστατη. Γιατί αναγκαστικά πρέπει να γίνεται εντός των επικοινωνιακών τειχών. Με το έμψυχο υλικό καταβεβλημένο και εύθραυστο λόγω έλλειψης μέσων παραγωγής μαζικού αντίλογου.

Το ασφαλιστικό ταμείο των δημοσιογράφων, λόγου χάρη, βαίνει ολοταχώς σε συρρίκνωση και πτώχευση, στα μουγκά. Το «κοινό» μας, αναγνώστες - τηλεθεατές - ακροατές - δικτυόφιλοι, ποτέ δε θα μάθει τίποτα γι΄ αυτό. Αλλά τόνοι μελάνια χύνονται σε ιδεολογικοφανείς αντιπαραθέσεις επί σκίτσων, ορίων της σάτιρας, ηθικής της εικονογράφησης κειμένων κι άλλα συνήθη. Με καταληκτικό προαπαιτούμενο το «στίγμα» του απροκάλυπτα αντικομμουνιστικού άκρου. Δηλαδή, έναν Στάλιν ως το απαραίτητο φάντασμα της όπερας των ηττημένων φασιστών. Δε μακιγιάρεται ο τρόμος του συστήματος χωρίς αντισοβιετική πούδρα. Ετσι κάθε που ξαναβγαίνουν στο προσκήνιο της εξουσίας παλαιο-νεο-ναζί, καταφέρνουν μια πύρρειο, προσωρινή επικοινωνιακή νίκη. Επιβάλλουν την αισθητική τους στο δημόσιο λόγο ευκολότερα απ' ό,τι χτυπάνε νύχτα μετανάστες. Με την αμέριστη βοήθεια μιας σπεκουλαδόρικης τσαμπουκαλεμένης μοδάτης αριστεράς που δεν εξεγείρεται όταν ο Βορίδης μιλάει π.χ. για το τελευταίο «σοβιετικό οχυρό την Ελλάδα, που πέφτει εν Ευρώπη» χάρις σε κείνον και τους ομοίους του. Πετάει όμως ανερυθρίαστα, και κάτι «απεταξάμην Ζαχαριάδην» με την ίδια ευκολία που παραφράζουν τσιτάτα του Λένιν κάτι πυροβολημένα σούργελα στο σχολιαστικό χαμαιτυπείο της διαδικτυακής εκτόνωσης.

Η χειραγώγηση των μαζών στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική, λόγω πληθώρας προσβάσεων στο γενικό προϊόν «πληροφορία» χωρίς την τυποποίηση του τρόμου και τη γενίκευση της άγνοιας. Ο εκφασισμός του λόγου δε γίνεται εύκολα αντιληπτός όταν εκτοξεύονται βρωμόλογα και προσβολές επί προσωπικού επιπέδου. Εκεί θα ξεφυτρώνει μια αισθητική ελίτ και θα κρύβει τον κίνδυνο που ελλοχεύει στη συνήθεια, μετατρέποντάς την σε νεωτερισμό. Η εξοικείωση με τον φασιστικό λόγο γίνεται πιο αποτελεσματικά μέσα από αριστερούς δημοσιολογούντες που αποτάσσονται τη θεωρία των άκρων αλλά την εξυπηρετούν στο ακέραιο, υπάκουοι στο ευρωκάλεσμα, αφαιρώντας τη σοβιετική θυσία και τον αντιφασιστικό της στρατιωτικό θρίαμβο, με τη θρησκευτική ευλάβεια εικονοκλαστών από την ιστορική εικόνα του Στάλιν.

Ετσι αργά και γλιστερά όσο περιβάλλεται τον τύπο της δημοκρατικής ευαισθησίας και της καταδίκης «κάθε» βίας ο σύγχρονος αντικομμουνισμός, τόσο θα φουντώνει ο νομιμοποιημένος σύγχρονος φασισμός ώσπου τα κουκιά του στις όποιες εκλογές να μην εμποδίζουν το ανσανσέρ των ψευδαισθήσεων να πιάσει ρετιρέ... Μια υπενθύμιση μονάχα της προσωρινότητας της μεθόδου που πουλάει σωτηρία σε συσκευασία καπιταλιστικής διαχείρισης. Η εξόντωση του Σαντάμ στο Ιράκ έγινε με τη δαιμονοποίησή του ως άσσου μπαστούνι σε τράπουλα των επικηρυγμένων από τη συμμαχία των τότε προθύμων. Δε συγκινήθηκαν μήτε προσβλήθηκαν ούτε οι χαρτοπαίκτες, ούτε οι ιδιοκτήτες καζίνων στο Λας Βέγκας, ούτε καν οι χαρτορίχτρες στα κανάλια. Διευκολύνθηκαν απλώς τα μισθοφοράκια να δουν σαν παρτίδα ένα βρώμικο πόλεμο που δεν ξέρουν καν ούτε πώς τελειώνει. Κι οι ιρακινοί συνεχίζουν να νιώθουν στο πετσί τους τη «μάρκα». Οσοι παίρνουν λοιπόν εγκαίρως πρέφα το παίγνιον, δεν παίζουν μήτε πρέφα στο καζίνο των κεφαλαιοκρατών... Το μαύρο-κόκκινο μόνο στη ρουλέτα με τσόχα στο χρώμα του χρήματος, είναι ίσα κι όμοια...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Για την καλύτερη αξιοποίηση των οπαδών του Κόμματος

Οταν μιλάμε για οπαδό του ΚΚΕ δεν εννοούμε απλώς έναν φίλο, ψηφοφόρο, κάποιον που βλέπει με συμπάθεια και ενδιαφέρον την πολιτική του Κόμματος. Ως οπαδό εννοούμε αυτόν που δραστηριοποιείται ενεργά στο πλάι του Κόμματος, δέχεται να αναλάβει καθήκοντα και χρεώσεις, είναι όχι απλώς γνωστός σε μία Κομματική Οργάνωση, αλλά, θα λέγαμε, «μόνιμος» στις διάφορες μάχες που διεξάγει το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα. Βεβαίως, ο οπαδός του ΚΚΕ δεν εξυψώνεται ούτε ταυτίζεται με την ιδιότητα του κομματικού μέλους. Το ποιος είναι, το ποιος πληροί τις προϋποθέσεις για να έχει την ιδιότητα του κομματικού μέλους είναι απόλυτα λυμένο θέμα θεωρητικά και πρακτικά στο Κόμμα μας, κάτι που επιβεβαιώθηκε και ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με το Καταστατικό του Κόμματος που ψηφίστηκε στο 19ο Συνέδριο. Αρα, δεν γίνεται λόγος γι' αυτό. Λόγος γίνεται για το πώς θα καταφέρουμε να ενισχύσουμε, να δυναμώσουμε, να βελτιώσουμε την πολύτιμη εφεδρεία των οπαδών του Κόμματος. Πώς θα καταφέρουμε να είναι μορφοποιημένος και καλά οργανωμένος δίπλα σε κάθε Κομματική Οργάνωση Βάσης ένας αξιόλογος αριθμός εργατοϋπαλλήλων, ανέργων, φτωχών αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων (η κοινωνική σύνθεση μεταβάλλεται φυσικά ανάλογα και με το πώς είναι δομημένη η ΚΟΒ, κλαδικά ή εδαφικά), που να αποτελούν έναν ικανό και αξιόμαχο περίγυρο που θα πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις, την εμβέλεια, τη διεισδυτικότητα του Κόμματος.


Φυσικά, δεν είναι επιδίωξή μας μια σχολαστική και τελικά αχρείαστη σχηματοποίηση. Ομως, ταυτόχρονα υποστηρίζουμε πως η δουλειά με τους οπαδούς του ΚΚΕ δεν μπορεί να είναι «χύμα». Αντίθετα: Είναι πλήρως ενταγμένη στην οργανωτική πολιτική του ΚΚΕ, θέλει διαρκή παρακολούθηση, μέτρα βοήθειας, ενίσχυσης. Αυτό, γιατί το θέμα σε τελευταία ανάλυση δεν είναι στενά «οργανωτίστικο». Δηλαδή, το πώς τοποθετούνται, το τι σκέφτονται, το πόσο αποφασιστικά δρουν οι χιλιάδες οπαδοί του ΚΚΕ, το αν χωρίς ταλαντεύσεις υπερασπίζονται με σθένος τη στρατηγική μας, είναι καθοριστικοί παράγοντες για τη δουλειά του Κόμματος. Αν οι οπαδοί του ΚΚΕ είναι όχι απλώς πεισμένοι για την πολιτική του Κόμματος, για τις βασικές καταρχήν επιλογές του, αλλά με πείσμα τις προπαγανδίζουν και αυτοί ανοιχτά, θαρραλέα, αυτό διευκολύνει, ανοίγει δρόμους. Σε περιπτώσεις φυσικά συμβαίνει και το αντίθετο: Παράδειγμα, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές είχαμε σοβαρό κομμάτι οπαδών που κλονίστηκε στο κύριο θέμα, τη μη συμμετοχή του ΚΚΕ σε «αριστερό» σχήμα, σε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης. Και από αυτήν την αρνητική πείρα προκύπτει το ίδιο δίδαγμα: Το να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, να βρούμε τους τρόπους και τις μορφές ώστε η ιδεολογική - πολιτική βοήθεια και στήριξη στους οπαδούς του ΚΚΕ να είναι αμέριστη ώστε να αντέχουν, να μην ταλαντεύονται, να αισθάνονται υπεροχή που υποστηρίζουν ενεργά το ΚΚΕ, να μην «παγώνουν» από τις συκοφαντίες και τις κάθε λογής προβοκάτσιες της αστικής τάξης και του οπορτουνισμού. Να έχουν το κριτήριο ώστε να απορρίπτουν τα ιδεολογήματα του κεφαλαίου, άρα να δυναμώσουν την ταξική ματιά με την οποία αντιλαμβάνονται, ερμηνεύουν τα πράγματα, τα γεγονότα. Επιπρόσθετα, κύριο ζήτημα αποτελεί το να διασφαλίζεται η ενεργή συμμετοχή του κάθε οπαδού στη ζωντανή πολιτική πάλη, στη διαφώτιση μαζών, στην ταξική αναμέτρηση, καθώς μόνο η πράξη, η αναντικατάστατη πρακτική πείρα μπορεί να ξεμπλοκάρει δυνάμεις, να «λύσει τη γλώσσα», να αναδείξει ταλέντα οργανωτικά και πολιτικά που είναι βέβαιο πως υπάρχουν γύρω μας και δεν τα έχουμε αξιοποιήσει όπως πρέπει και όσο είναι δυνατόν.

Δε συζητάμε φυσικά για κάτι καινούριο. Πάντα το ΚΚΕ και στις πιο δύσκολες και σύνθετες συνθήκες δούλευε με οπαδούς, αλλά και με πιο ευρύ κόσμο, με δίκτυο ανθρώπων που ήταν πρόθυμοι να συμβάλουν, από τα πιο απλά καθήκοντα μέχρι και σε πιο απαιτητικά. Υπάρχουν οπαδοί του ΚΚΕ που έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά μας, έμειναν πιστοί και όρθιοι μέχρι το τέλος. Δεν είναι επίσης τυχαίο πως με αυτή την ικανότητα το Κόμμα μας κατάφερνε να προπαγανδίζει τις θέσεις του πολύ πιο πλατιά από την επιρροή του, ενώ παράλληλα εκπαιδεύονταν νέες δυνάμεις σε διαφόρων επιπέδων μάχες, προετοιμάζονταν για πιο μεγάλα καθήκοντα, επίσης ατσαλώνονταν για να αποκτήσουν τον τιμημένο τίτλο του μέλους του ΚΚΕ. Πρέπει όμως να υπολογίσουμε πως έχουν αλλάξει αρκετά οι συνθήκες ζωής, η πραγματικότητα. Οι εργασιακές σχέσεις ειδικά για τις νεότερες γενιές έχουν μεταβληθεί δραματικά, η ανεργία έχει γιγαντωθεί. Στις γειτονιές επίσης δεν υπάρχει η ίδια δυνατότητα πρόσβασης, επικοινωνίας, κινητοποίησης όπως παλιότερα, σε περιπτώσεις όπως, π.χ., στο κέντρο της Αθήνας και αλλού μπορούμε να μιλάμε ως και για απρόσωπες τελικά καταστάσεις που εμποδίζουν πολύ τη ζωντανή επαφή που είναι και η πιο αναντικατάστατη, πολύτιμη μέθοδος. Αρα και μορφές, μέθοδοι που κάπως αυτοματοποιημένα λειτουργούσαν αποτελεσματικά επί δεκαετίες, θέλουν ένα «φιλτράρισμα», προσαρμογή, ξεπέρασμα συνηθειών, πιθανόν σε περιπτώσεις και ενός παρωχημένου, μη αποτελεσματικού τρόπου δουλειάς. Υπάρχουν δηλαδή δυνατότητες με ζωντανό τρόπο, κομμουνιστική μέθοδο, επιμονή, αντιμετώπιση του ερασιτεχνισμού και της αμορφίας, να έχουμε αποτελέσματα στη σταθερή ενεργοποίηση οπαδών. Υπάρχουν δεκάδες τέτοια παραδείγματα που πρέπει να πολλαπλασιαστούν. Συμπυκνώνοντας την πείρα αυτής της προσπάθειας τι ζητήματα μπορούμε να εντοπίσουμε: Οι οπαδοί του ΚΚΕ δεν μπορούν να «μαζεύονται» στη χάση και στη φέξη. Το κάλεσμα μάλιστα προς αυτούς ανά ΚΟΒ δεν μπορεί να εμπλέκεται, να μπερδεύεται, να διαχέεται με άλλες πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις, δραστηριότητες. Χρειάζεται δηλαδή με σταθερότητα, περιοδικότητα που να ισχύει ανεξάρτητα από τις καμπές της πάλης, την έκτακτη επικαιρότητα ή άλλες ανάγκες, να συνηθίσουν και αυτοί ότι το Κόμμα τους καλεί σταθερά. Οχι εθιμοτυπικά, αλλά ως μόνιμο τρόπο δουλειάς. Ζητάει τη γνώμη τους για ζητήματα. Τους εξοπλίζει με πολιτικά επιχειρήματα. Τους βοηθά και με μια γενικότερη ιδεολογική συζήτηση, δεν τσιγκουνεύεται δηλαδή την επαφή μαζί τους. Τους χρεώνει δουλειά και τους βοηθά να τα καταφέρουν. Γίνεται και ανασκόπηση αυτής της προσπάθειας, βγαίνουν συμπεράσματα, πιθανές δυσκολίες, γενίκευση της πείρας. Ολα αυτά φυσικά προσαρμοσμένα στις δυνατότητες, στη σύνθεση των οπαδών, στο πού καλούνται να δράσουν. Είναι προφανές πως σε ένα χώρο δουλειάς τα πράγματα είναι πιο συγκεκριμένα, πιο απτά, όσον αφορά το τι καλείται μετά να κάνει ο καθένας. Υπάρχουν οπαδοί που σε εργοστάσια ολόκληρα, ή σε τμήματα της παραγωγής είναι οι κύριοι (συχνά οι μοναδικοί) φορείς προπαγάνδισης, προώθησης της πολιτικής του Κόμματος. Αρα, από αυτούς περνά η δυνατότητά μας να επιδράσουμε, να συγκροτήσουμε ψηφοδέλτιο, να δημιουργηθεί ταξικός πυρήνας, να γίνουν εγγραφές στα συνδικάτα κ.λπ. Γίνεται αντιληπτό τι βοήθεια, στήριξη χρειάζονται, αλλά παράλληλα και πόσο πρέπει να ακούμε αυτούς τους ανθρώπους, να αφουγκραζόμαστε τι λένε, τι πείρα φέρνουν, πώς κατάφεραν μια μικρή ή μεγαλύτερη επιτυχία συσπείρωσης, πού δυσκολεύτηκαν. Αποδεικνύεται ταυτόχρονα πόσο λάθος κάνουμε αν νομίζουμε (ή άθελά μας έτσι λειτουργούμε) πως τον εξοπλισμό, τη στήριξη των οπαδών του ΚΚΕ μπορούμε να την πετύχουμε μόνο μέσα από τη συνδικαλιστική σύνδεση, το ότι είναι μέλη του κλαδικού ή επιχειρησιακού συνδικάτου. Για να μπορέσει να ανταποκριθεί ο οπαδός του ΚΚΕ ως τέτοιος, χρειάζεται την αυτοτελή επαφή και καθοδήγηση από το Κόμμα, που αυτή θα τον βοηθά να ανταποκριθεί και στα σημαντικά συνδικαλιστικά του καθήκοντα.

Αλλά και σε μια γειτονιά, ο οπαδός του ΚΚΕ μπορεί να έχει πολύτιμη συμβολή. Καταρχήν ο καθένας κάτι είναι κοινωνικοταξικά. Για παράδειγμα, ο εργατοϋπάλληλος οπαδός μπορεί να βοηθήσει με το μητρώο του συνδικάτου να φτιαχτεί ένας πυρήνας εργατών του κλάδου στη γειτονιά. Ομως και εκεί που μένει μπορεί να έχει συμβολή: Να κάνει μία σύσκεψη με τους γείτονες, να διακινήσει τον «Ριζοσπάστη», να κάνει δουλειά στο σύλλογο γονέων, στον αθλητικό ή τον πολιτιστικό σύλλογο. Να είναι το «αυτί και το μάτι» του Κόμματος. Το ίδιο αντίστοιχα ο αυτοαπασχολούμενος, ο συνταξιούχος. Με λίγα λόγια, να μεγαλώνει η δυνατότητα του Κόμματος να απευθύνεται σε πιο πλατιές μάζες με κοινωνικοταξικά κριτήρια και προτεραιότητες και ταυτόχρονα να εκπαιδεύεται ένας καταρχήν κρίσιμος πυρήνας στην κομμουνιστική δουλειά, να δοκιμάζεται, να βελτιώνεται, να αποκτά αυτοπεποίθηση.

Αυτή η πιο συστηματική δουλειά με τους οπαδούς είναι και μία από τις προϋποθέσεις ώστε ένας αριθμός τους να προετοιμάζονται για να γίνουν μέλη του ΚΚΕ. Βεβαίως, ισχύει ότι η ανάπτυξη του κάθε εργάτη δεν είναι «γραμμική», δεν είναι δεδομένος ούτε ο χρόνος που χρειάζεται κάποιος για να οργανωθεί στο ΚΚΕ, ούτε το εύρος της πολιτικής, ταξικής δοκιμασίας. Η ίδια η ζωή είναι πλούσια σε λογής παραδείγματα. Επίσης, ισχύει ότι όλοι οι οπαδοί του Κόμματος δεν θα γίνουν μέλη του Κόμματος, άλλωστε πολλοί από αυτούς με πλήρη συνείδηση αντιλαμβάνονται πόσο πιο απαιτητική είναι η ιδιότητα του μέλους από αυτή του οπαδού. Ομως, μπορούμε αβίαστα να ισχυριστούμε πως μόνο κερδισμένοι θα βγούμε και στους στόχους οικοδόμησης του Κόμματος, αν καταφέρουμε μια τέτοια δουλειά, έχουμε αποτελέσματα στον κρίσιμο δείκτη πιο μεθοδικής ενεργοποίησης του περίγυρου του Κόμματος τελικά με χιλιάδες οπαδούς, σταθερά προσανατολισμένους καταρχήν στους μεγάλους χώρους δουλειάς, τις κύριες βιομηχανικές μονάδες, τους υπόλοιπους χώρους στρατηγικής σημασίας.

Βρισκόμαστε σε μία περίοδο αυξημένων σημαντικών καθηκόντων στην κομματική δουλειά και στο κίνημα. Εχουμε σταθερούς στόχους στην ανασύνταξη - αναζωογόνηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Εχουμε την καμπάνια με τον αναμορφωμένο «Ριζοσπάστη», την Οικονομική Εξόρμηση. Ο ρόλος της αξιοποίησης και ενεργοποίησης των οπαδών μπορεί και πρέπει να είναι καταλυτικός στην επιτυχή έκβαση αυτών των μαχών.


Του Πέτρου ΑΛΕΠΗ*
*Ο Πέτρος Αλέπης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής

Για την αρμονική ανάπτυξη των παιδιών

Τα παιδιά ήταν στην κορυφή των προτεραιοτήτων της σοσιαλιστικής φροντίδας
Τα παιδιά ήταν στην κορυφή των προτεραιοτήτων της σοσιαλιστικής φροντίδας
Ενα άρθρο της Ναντέζντα Κρούπσκαγια,1 στελέχους του μπολσεβίκικου κόμματος, με μεγάλη συμβολή στην παιδαγωγική θεωρία και πράξη, δημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», από τη συλλογή ομιλιών και άρθρων των Ν. Κ. Κρούπσκαγια και Μ. Ν. Καλίνιν, «Για τη διαπαιδαγώγηση του νέου ανθρώπου» (εκδ. Ομιλος Εκπαιδευτικού Προβληματισμού).

Το άρθρο δείχνει το ζωντανό ενδιαφέρον της σοβιετικής εξουσίας για την ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου, για τις σωστές μεθόδους που πρέπει να αξιοποιηθούν. Με αυτήν την έννοια, αποτελεί συμβολή μπροστά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος για τη Νεολαία, που θα γίνει στις 7 Δεκέμβρη.

***

Συχνά μάς συμβαίνει να περνάμε απ' τη μιαν άκρη στην άλλη. Αρχικά, υπήρχε η γνώμη πως έπρεπε απ' τη νηπιακή ακόμα ηλικία να καλλιεργούμε στα παιδιά πολιτική συνείδηση. Τους μιλούσαμε για σοβαρά πράγματα πάνω απ' την πνευματική τους δυνατότητα, θέλαμε να τους κάνουμε κομμουνιστές απ' την προσχολική ακόμη ηλικία ή λίγο απ' όλα. Αυτό ήταν λαθεμένο. Ομως, είναι εντελώς απαράδεκτο να μεταχειριζόμαστε τα παιδιά σαν νήπια, ανίκανα να καταλάβουν το κάθε τι. Οφείλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να πλατύνουν τον ορίζοντά τους, να εμποτιστούν με το πνεύμα της ομαδικότητας. Τους διηγούμαστε πάρα πολλά παραμύθια για νεράιδες, ενώ η πραγματικότητα συχνά είναι γι' αυτά πιο ενδιαφέρουσα. Κι ύστερα υπάρχουν παραμύθια και παραμύθια.

Υπάρχουν παραμύθια πλούσια σε περιεχόμενο, που παρουσιάζουν με παραδείγματα και μιλούν εύγλωττα για το χαρακτήρα των ανθρώπων, τις μεταξύ τους σχέσεις, υπάρχουν όμως κι άλλα που θολώνουν το μυαλό των παιδιών, τα εμποδίζουν ν' αποχτήσουν σωστή ιδέα για τους ανθρώπους και τη ζωή. Η ζωή και οι διάφορες όψεις της τραβούν την προσοχή των παιδιών και δεν μπορούμε να μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά σ' αυτό το γεγονός. Στο εξωτερικό, οι αστικές κυβερνήσεις παραγεμίζουν το κεφάλι των παιδιών με τη στενά δεμένη με τη θρησκεία αστική πολιτική τους και τους φυτεύουν το μίσος απέναντι στα άλλα έθνη. Αυτό γίνεται με αρκετά επιδέξιο τρόπο, γιατί η καθολική εκκλησία και η αστική τάξη των χωρών αυτών έχουν πλούσια πείρα πάνω σ' αυτό.


Πρέπει να επαγρυπνούμε για τη συνείδηση των παιδιών και, για να το πετύχουμε, ο καλύτερος βοηθός μας είναι το βιβλίο. Πρέπει να πλατύνουμε το δίχτυ των παιδικών βιβλιοθηκών και κυρίως να κάνουμε καλή επιλογή βιβλίων. Σήμερα, που μπαίνει το καθήκον ν' ανεβάσουμε το πολιτιστικό επίπεδο της υπαίθρου σ' ένα επίπεδο που να συγκρίνεται με το επίπεδο των πόλεων, μάς ενδιαφέρει τα παιδιά του χωριού να μην υστερούν στη μελέτη απ' τα παιδιά της πόλης και τα σχολειά στα χωριά να 'ναι καλά εφοδιασμένα με καλά βιβλία προσιτά στα παιδιά και να πλατύνουν τον ορίζοντά τους.

Τα παιδιά αγαπούν τη δουλειά των πιονιέρων, που βοηθάει στην ανάπτυξή τους. Μου συνέβη να γράψω σε παιδιά σχετικά με τις βιβλιοθήκες. Ανοίξαμε διαγωνισμό για την καλύτερη αγροτική βιβλιοθήκη. Πόση ήταν η έκπληξή μου, όταν έμαθα απ' τους ανθρώπους, που έρχονταν απ' τα κολχόζ και σοβχόζ, ότι τα παιδιά πρωτοστατούν στην οργάνωση των βιβλιοθηκών! Μα δεν είναι σπάνιο να παραβιάζουν τα παιδιά τον κανόνα. Ενα παιδί μού έγραφε πως περνάει όλο τον καιρό του διαβάζοντας υψηλόφωνα στους κολχόζνικους. Αυτοί, όταν κουραστούν, τού λένε: «Αφησέ μας ν' αναπνεύσουμε μια στιγμή!»

Διαλέγοντας τα βιβλία για τις σχολικές βιβλιοθήκες πρέπει να παίρνουμε υπ' όψη τα ενδιαφέροντα των παιδιών και το επίπεδο των γνώσεών τους. Κι αφού στηθεί η βιβλιοθήκη, να τ' αφήνουμε ελεύθερα να παίρνουν τα βιβλία που θέλουν. Ακουσα να λένε πως γι' αυτή την ηλικία ταιριάζουν για διάβασμα αυτά τα βιβλία και σ' άλλη ηλικία - άλλα βιβλία, κ.λπ. Αυτό δεν μ' άρεσε διόλου. Δεν πρέπει να επιβλέπουμε πάρα πολύ τα παιδιά. Οφείλουμε να τους δώσουμε με κάποια ελευθερία εκλογής τη δυνατότητα να δείξουν πρωτοβουλία. Οταν τα παιδιά επιχειρούν κάτι, αναπτύσσουν πολύ την πρωτοβουλία, μαθαίνουν να 'ναι οργανωμένα, κι αυτό τα κάνει να πειθαρχούν. Πρέπει ακόμη να τους δίνουμε δουλειά, που να τους κεντρίζει το ενδιαφέρον και το ζήλο.

Πρέπει πάντα να παίρνουμε υπόψη το επίπεδο ανάπτυξης των παιδιών. Δεν είναι πολύς καιρός που βρέθηκα στην παράσταση ενός παραμυθιού για νεράιδες, που μου φάνηκε πολύ ωραίο: Υπήρχε, π.χ. ένα δέντρο που ξαφνικά γέμιζε με τριαντάφυλλα κλπ., έχω όμως τη γνώμη πως το περιεχόμενο ήταν αρκετά πολύπλοκο για πολύ μικρά παιδιά, που αγνοούν τι ήταν οι μπογιάροι και οι σωματοφύλακες του τσάρου, αλλά και τον ίδιο τον τσάρο ακόμη, ενώ για τα παιδιά των 11-12 χρόνων το παραμύθι αυτό παρουσίαζε ελάχιστο ενδιαφέρον.

Υπάρχει σε μας η τάση να νομίζουμε ότι η μελέτη είναι ο μόνος δρόμος για να αποχτήσουμε γνώσεις: αλλά ο τρόπος να παρατηρούμε και να μελετάμε τη ζωή, να μαθαίνουμε να ζούμε με καινούργιο τρόπο, δεν απασχολεί διόλου τους αρχηγούς των πιονιέρων μας ή τους εκπαιδευτικούς μας.

Κι όμως, υπάρχουν εκδρομές και παιχνίδια, που ξυπνούν την παρατηρητικότητα. Στην εξωσχολική δουλειά, στη διάρκεια περιπάτων, κ.λπ., πρέπει να συνηθίσουμε τα παιδιά να παρατηρούν τη φύση, τους ανθρώπους, όλη τη γύρω ζωή. Αυτό δεν το κάνουμε, κι όσο για τους κύκλους που υπάρχουν είναι είτε αθλητικοί είτε θεατρικοί.

Κι ένα άλλο παράδειγμα: Νομίζουν πως οι φιλολογικοί ιστορικοί κύκλοι ή οι κύκλοι των νεαρών φυσιοδιφών δεν κάνουν τίποτ' άλλο παρά να συμπληρώνουν τις μελέτες. Οτι πρέπει να διευθύνονται καθένας από ένα δάσκαλο που έχει καθήκον να τα διηγείται όλα, ενώ τα παιδιά, όμοια με νεοσσούς, να ανοίγουν το στόμα έτοιμα να καταβροχθίσουν ό,τι τους δίνουν. Δεν είναι νοητό να υπάρχει κύκλος χωρίς δάσκαλο. Γιατί χρειάζεται κι εδώ επίσης ν' αφήσουμε ελεύθερο το δρόμο στην παιδική πρωτοβουλία.

Δυστυχώς, λίγο παίρνουν υπόψη τους τα ενδιαφέροντα των παιδιών και τις ιδιομορφίες της ηλικίας τους. Οι αρχηγοί και οι εκπαιδευτικοί μας δε θα πρέπει να γνωρίσουν τη φύση του ανθρώπου, τις ιδιομορφίες των παιδιών σ' όλες τις ηλικίες; Δίκαια μέμφονται τους παιδαγωγούς που συμπεριφέρονται στα παιδιά σαν ψυχροί φορμαλιστές, που τα διαχωρίζουν σε ικανά κι ανίκανα σ' ένα μεγάλο ποσοστό, χωρίς να φροντίζουν για την ανάπτυξη των παιδιών, για την εκπαίδευσή τους. Ποτέ όμως δε θα πετύχουμε στην προσπάθειά μας, αν δεν πάρουμε υπόψη τι είναι εκείνο που ενδιαφέρει τα παιδιά αυτής ή της άλλης ηλικίας, τον τρόπο που αντιδρούν στα διάφορα γεγονότα της ζωής.

Στη χώρα μας, μιλάνε πολύ για τα μέγαρα πολιτισμού. Αγανάχτησα μαθαίνοντας ότι ο οίκος του συλλόγου των γέρων Μπολσεβίκων μετατράπηκε σε μέγαρο πολιτισμού, προορισμένο μονάχα για τα παιδιά με ταλέντο. Είναι πάρα πολύ κακομαθημένα αυτά τα παιδιά με ταλέντο. Κάποτε συνάντησα ένα κοριτσάκι, που το συνόδευε η δασκάλα του. Τη χαιρέτησα κουνώντας το χέρι μου. Να τότε τι μου είπε η δασκάλα: «Αυτό το παιδί έχει σπάνιες ικανότητες».

Θα κακομάθουμε όλα τα παιδιά, αν τα κάνουμε να πιστέψουν πως έχουν εξαιρετικό ταλέντο. Θυμάμαι μια συζήτηση που είχα με το Βλαδίμηρο Ιλιτς. Του μιλούσα για ένα παιδί με πολλά φυσικά χαρίσματα, που οι γονείς του το παρουσίαζαν στα κοντσέρτα. Ο Λένιν μού απάντησε πως θα 'πρεπε ν' αποτραβήξει το παιδί από τους γονείς, γιατί μαζί τους θα 'χε άσχημο τέλος. Αυτά τα λόγια πραγματοποιήθηκαν κατά γράμμα. Μετά από ατέλειωτα ταξίδια στο εξωτερικό, το παιδί έπαθε μηνιγγίτιδα και πέθανε. Μπορεί το τραγικό αυτό τέλος να μην ήταν μοιραίο. Ωστόσο, το παράδειγμα αυτό δεν παύει να 'ναι διδαχτικό. Δεν πρέπει να χαράζουμε στα παιδιά την ιδέα πως έχουν ταλέντο, πως είναι υπάρξεις εξαιρετικές, να τα βάζουμε σε μια προνομιούχα θέση. Εχουμε καθήκον να τους εξασφαλίσουμε αρμονική ανάπτυξη η οποία, χωρίς να τα στενοχωρεί, θα τα βοηθάει επίσης αργότερα να διαλέξουν ένα επάγγελμα ανάλογο με τις προτιμήσεις και ικανότητές τους. Δεν μπορούμε ν' αποφασίζουμε απ' τη νεαρή τους ακόμη ηλικία αν ένα κοριτσάκι θα γίνει χορεύτρια ή ένα αγόρι μηχανικός.

Οφείλουμε ν' ασχοληθούμε με όλα τα παιδιά, να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, για να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες ζωής.

Η εξωσχολική εργασία είναι σημαντική, γιατί, όταν οργανωθεί καλά, μπορεί να συμβάλει πολύ στην εκπαίδευση των παιδιών, να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την αρμονική τους ανάπτυξη. Πρέπει ν' αφήσουμε ελεύθερη την πρωτοβουλία των παιδιών, βοηθώντας τα στη δουλειά που κάνουν, καθοδηγώντας τα με σύνεση στις προτιμήσεις τους. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο γονείς να κακομαθαίνουν τα παιδιά, γιατί τα πάνε συχνά στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Ομως ο κινηματογράφος έχει σαν αποτέλεσμα να διεγείρει τα νεύρα. Αν παρατηρήσετε τα παιδιά μετά το σινεμά, θα διαπιστώσετε πως συμβαίνει συχνά να απαντούν με αναίδεια στη μητέρα τους, να επιζητούν φιλονικίες με τους συντρόφους τους κ.λπ. Τα φιλμ για τα παιδιά πρέπει να 'ναι ανάλογα με τις πνευματικές τους ικανότητες, να τους δίνουν χαρά, να πλαταίνουν τον ορίζοντά τους. Ενώ, όταν βλέπουν φιλμ για μεγάλους, περιορίζονται μονάχα στις εξωτερικές εικόνες, χωρίς να καταλαβαίνουν το περιεχόμενο. Ετσι, μου διηγήθηκαν πως τα παιδιά, αφού είδαν ένα φιλμ με τον Σαρλό, δοκίμασαν να παίξουν τη σκηνή, όπου ένας ξεβίδωνε μια μύτη μ' ένα κατσαβίδι. Τα παιδιά πρέπει να μπαίνουν στην ουσία, να κατευθύνουμε σωστά το πνεύμα τους.

Οφείλουμε να ευνοούμε την οργάνωση τεχνικών σταθμών για τα παιδιά, εκδρομών στα εργοστάσια, στους ηλεκτρικούς σταθμούς κ.λπ. Στα Σπίτια - μέγαρα πολιτισμού πρέπει να ταχτοποιούμε αίθουσες εργασίας, για να μπορούν τα παιδιά ν' ασχολούνται με ό,τι τα ενδιαφέρει.

Τα παιδιά μας πρέπει να εκπαιδεύονται με τέτοιο τρόπο που να μπορούν να συνεχίζουν το έργο των πατεράδων τους. Ο Λένιν έλπιζε να δει να μεγαλώνει μια γενιά που θα 'φερνε σε πέρας αυτό το έργο. Ελεγε πως τα παιδιά μας θα μάθαιναν να παλεύουν ακόμη καλύτερα και ότι θα νικούσαν.

Φροντίστε να δώσετε στα παιδιά τα απαραίτητα, να διαμορφώσετε το χαρακτήρα τους, να τους κεντρίζετε την επιθυμία να γίνουν χρήσιμοι, κάμετέ τα αγωνιστές, αναπτυγμένα αρμονικά...

1. Ν. Κρούπσκαγια, Διαλεχτά Παιδαγωγικά Εργα, 1955, σελ. 686-690. Αρθρο στο περιοδικό «Βογιατού» (Αρχηγός των Πιονιέρων), No 6, 1937.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ