Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκδηλώσεις υποκρισίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

...Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα έχει καθιερωθεί η δωρεάν μετακίνηση στην Αθήνα με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα (αστικά λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ, Μετρό μέχρι το Κορωπί και προαστιακό μέχρι τη Μαγούλα). Αυτό γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «Ευρωπαϊκή Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο». Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό, κυβέρνηση και ΟΑΣΑ καλούν το επιβατικό κοινό της Αθήνας να αφήσει το αυτοκίνητο και να μετακινηθεί δωρεάν με τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Στόχος - λέει - των εκδηλώσεων είναι «η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα της μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ως παράγοντας που συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων». Να πιστεύουν άραγε αλήθεια ότι με τέτοιες πρωτοβουλίες (δωρεάν μετακίνηση) και διάφορες φιέστες, συμβάλλουν - έστω και στο ελάχιστο - στην επίλυση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος, όπως είναι το περιβαλλοντικό - κυκλοφοριακό σε όλες τις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης και όχι μόνο; Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να πιστεύουν κάτι τέτοιο. Απλά επιδιώκουν, με υποκριτικούς γιορτασμούς και αποφάσεις για δωρεάν μετακινήσεις μια μέρα το χρόνο, να ρίξουν «στάχτη στα μάτια του κόσμου», για να σκεπάσουν την πολιτική που ακολουθείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, της ιδιωτικοποίησης των μέσων μαζικής μεταφοράς και της πριμοδότησης του ΙΧ. Αντί, λοιπόν, οι κυβερνώντες να αναλώνονται σε υποκριτικούς γιορτασμούς, οφείλουν να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του τόσο σοβαρού προβλήματος. Τα κυριότερα απ' αυτά προβάλλει και διεκδικεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα:

  • Δημόσιες, σύγχρονες και φθηνές συγκοινωνίες, με δωρεάν ζώνη το πρωί και μείωση των εισιτηρίων την υπόλοιπη μέρα.
  • Υποδομές και έργα που πρέπει να αναλαμβάνει το κράτος, χωρίς να πληρώνει ο λαός.
  • Κατάργηση όλων των διοδίων και ελεύθερη πρόσβαση στο οδικό δίκτυο, χωρίς χαράτσια πουθενά.
Επιδόματα αντί για πραγματικές αυξήσεις

Αύξηση του «εκλογικού επιδόματος» που παίρνουν οι εργαζόμενοι στους δήμους οι οποίοι θα απασχοληθούν τη μέρα των εκλογών, ζήτησε χτες η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ από τον υπουργό Εσωτερικών, Σπ. Φλογαΐτη. Ενα από τα επιχειρήματα της πλειοψηφίας ήταν ότι φέτος δε δόθηκαν αυξήσεις στους μισθούς.

Η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ σηκώνει το ζήτημα των αυξήσεων που «καίει» τους εργαζόμενους, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, εγκλωβίζοντας όμως τους εργαζόμενους στη λογική των επιδομάτων. Κρύβονται έτσι οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που χρόνια τώρα εφαρμόζουν εισοδηματική πολιτική λιτότητας. Οι ευθύνες της ίδιας της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ, η οποία, αν ενδιαφερόταν πραγματικά για τις ανάγκες των εργαζομένων, θα προχωρούσε στην οργάνωση του αγώνα τους για τη διεκδίκηση μισθών που ανταποκρίνονται σε αυτές. Αντί για αυτό επιλέγει να αποδεχτεί το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων, τις αυξήσεις ψίχουλα που συνυπογράφουν οι αντίστοιχες δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στη ΓΣΕΕ, τη διαιώνιση του καθεστώτος ομηρίας των χιλιάδων συμβασιούχων στο Δημόσιο, τη γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας στους δήμους και όχι μόνο.

Ταυτόχρονα, στηρίζει την επιδοματική πολιτική, αρθρώνοντας αιτήματα όπως το συγκεκριμένο, η οποία ενισχύει τους πελατειακούς μηχανισμούς, διαιρεί τους εργαζόμενους και τους κρατά δέσμιους των κομμάτων της εξουσίας, για μια χούφτα ψίχουλα. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο αποπροσανατολιστικά λειτουργεί ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός για τους εργαζόμενους, επιχειρώντας να τους εγκλωβίζει σε διλήμματα που καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές τους ανάγκες.

Και από αυτό το γεγονός οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα για το ρόλο των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Να καταδικάσουν τις τακτικές αποπροσανατολισμού που χρησιμοποιούν. Αποδυναμώνοντας τα κόμματα του κεφαλαίου - των οποίων είναι μέρος οι δυνάμεις αυτές - και ενισχύοντας το ΚΚΕ.

Ζητάνε και τα ρέστα

Το θράσος τους ξεπερνά κάθε όριο. Ο λόγος για το εργοδοτικό ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), που με ανακοίνωσή του ισχυρίζεται πως «πάγια θέση του Σωματείου είναι η διασφάλιση εργασίας για όλους». Ανακοίνωση που ήρθε λίγες μόνο μέρες μετά την απόλυση έξι εργαζομένων - πέντε με συμβάσεις έργου και ένας με σύμβαση ορισμένου χρόνου - από τη διοίκηση του ΙΦΕΤ, στην οποία το εργοδοτικό σωματείο, στην ουσία, συμφώνησε! Το μέλος της διοίκησης του Σωματείου, Α. Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΚΕ), κατέθεσε, στην εκδίκαση της υπόθεσης στο δικαστήριο, ότι ο τζίρος της εταιρείας έχει μειωθεί και δεν μπορεί να «αντέξει» τόσους εργαζόμενους.

Αλλά το θράσος του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού, δε σταματά εκεί. Στην ίδια ανακοίνωση το ΔΣ του Σωματείου του ΙΦΕΤ, θεωρεί ότι η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) - με την οποία κατήγγειλε και αποκάλυπτε αυτή την απαράδεκτη τακτική του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων - αποτελεί ... «δυσάρεστη έκπληξη»! Εχουν το θράσος δηλαδή, να τολμούν να ασκούν κριτική στην ταξική Ομοσπονδία επειδή έκανε το αυτονόητο και υπερασπίστηκε το δικαίωμα των εργαζομένων στην ίδια τους την εργασία. Πάει, όμως, πολύ να επιτίθενται στην ταξική Ομοσπονδία αυτοί οι οποίοι όχι μόνο συνέβαλαν και στήριξαν τις πολιτικές που μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε αναλώσιμο είδος αλλά και ανοιχτά φανερώνουν ότι αυτό για το οποίο αγωνιούν είναι τα έσοδα της εργοδοσίας.

Οι εργαζόμενοι, τώρα, πριν την κάλπη, πρέπει να κρίνουν τις δυνάμεις του δικομματισμού και από αυτές τις πρακτικές τους...

Το φέουδο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Τελικά το ΠΑΣΟΚ προβάλλει ως φάρμακο «διά πάσαν νόσον» το γνωστό «αγαπημένο» του θέμα. Από τις σελίδες κυριακάτικης εφημερίδας, ο Γ. Παπανδρέου κήρυξε τον πόλεμο στη «διαφθορά», δήλωσε την αντίθεσή του στα «φέουδα» και στις «βαρονίες», αλλά και στα «φαινόμενα αλαζονείας, κομματισμού και πελατειακής λογικής»... Και ως κερασάκι στην «επιχείρηση καθαρά χέρια», ως εγγυητές της νέας αρχής έθεσε τα «νέα πρόσωπα» των ψηφοδελτίων του αφού, όπως προεξοφλούν και τα συγκροτήματα του Τύπου, «Κέρδισε το στοίχημα της ανανέωσης»!

Η συνταγή βέβαια δεν είναι καινούρια. Την ίδια ακριβώς τακτική είχε επιλέξει και η ΝΔ το 2004, όταν διεκδικούσε την κυβερνητική εξουσία. Το τι ακολούθησε το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι. Ο τότε χαρτοπόλεμος κατά των τότε σκανδάλων της κυβέρνησης, κατέληξε σε έναν πενταετή πόλεμο με πραγματικά πυρά κατά των εργατικών συμφερόντων. Αυτή την αντιλαϊκή πολιτική ήθελε τότε να κρύψει η ΝΔ, τη δική του αντιλαϊκή πολιτική θέλει να συγκαλύψει σήμερα και το ΠΑΣΟΚ. Το νέο επικοινωνιακό του κουστούμι, δεν μπορεί να κρύψει «την παλιά περπατησιά του». Αλλωστε, το ίδιο το ΠΑΣΟΚ δηλώνει σήμερα «περήφανο» για τη διακυβέρνηση Σημίτη και όπως ομολόγησε στην ίδια συνέντευξη ο Γ.Παπανδρέου: «Το νήμα θα το πιάσουμε από εκεί που το αφήσαμε»!

Πράγματι, το ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξε τα πέντε χρόνια που έμεινε στην αντιπολίτευση και το δηλώνει ευθαρσώς. Δε θ' αλλάξει ούτε ως κυβέρνηση. Κρατά γερά στα χέρια του το νήμα της ίδιας αντεργατικής πολιτικής που ακολούθησε μέχρι το 2004. Μιας πολιτικής που άφησε πίσω της εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, χιλιάδες να δουλεύουν στα «stage» ανασφάλιστοι, να είναι όμηροι των εργολάβων, αλλά και πάνω από 200.000 συμβασιούχους ομήρους του δικού του κομματικού κράτους. Το ΠΑΣΟΚ, κρατά γερά το νήμα μιας πολιτικής που είχε σαν αποτέλεσμα τις αθρόες ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ και φουσκωμένους λογαριασμούς για τη λαϊκή οικογένεια. Μίζερους μισθούς για τους εργάτες και υπερκέρδη για τις επιχειρήσεις.

Γι' αυτό το έργο επαίρεται σήμερα το ΠΑΣΟΚ. Και όσοι μπορεί να τρέφουν την αυταπάτη ότι όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου φρόντισε να βάλει τα πράγματα στη σωστή του διάσταση. Είπε λοιπόν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ: «Θα τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Θα τιμήσει λοιπόν τη Στρατηγική της Λισαβόνας με την «ευελφάλεια» και Οδηγίες τύπου Μπολκενστάιν. Θα τιμήσει την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που θεωρεί «επαγγελματική» την ασφάλιση των δημόσιων υπαλλήλων και αυξάνει στα 65 χρόνια την ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών. Θα τιμήσει δηλαδή, όλα όσα η κυβέρνηση της ΝΔ - ο μεγάλος της αντίπαλος - έχει συνυπογράψει για λογαριασμό της πλουτοκρατίας στις Βρυξέλλες.

Το φέουδο «ΝΔ-ΠΑΣΟΚ» δοκιμάστηκε. Ο λαός μας πλήρωσε ακριβά και τη «βαρονία» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γιατί και οι δύο βαρονίες έχουν τον ίδιο αφέντη. Υπηρέτησαν και συνεχίζουν να υπηρετούν την εξουσία και τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Με αυτή την εξουσία και τις βαρονίες του πρέπει να αναμετρηθούν και στην κάλπη και μετά τις 5 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι. Και ο μόνος πραγματικός τους σύμμαχος σε αυτή την αναμέτρηση θα είναι το κάστρο του ΚΚΕ.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεμένοι με το κέρδος...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ, αρκετά κυνική η ανακοίνωση της κατασκευάστριας εταιρείας του γηπέδου του Παναθηναϊκού, σύμφωνα με την οποία «γήπεδο και εμπορικό κέντρο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα»!

Είναι και ...συμβολική, θα λέγαμε, αν και είμαστε βέβαιοι πως δεν ήταν αυτός ο στόχος των συντακτών της.

Γιατί κάθε γήπεδο (ποδοσφαίρου ή άλλου αθλήματος) που κατασκευάζεται είναι «δεμένο» με κάποιο εμπορικό κέντρο. Οπως και ο αθλητισμός, γενικώς, είναι συνδεδεμένος με την εμπορευματοποίηση.

Αυτή πάλι, με τη σειρά της, είναι «δεμένη» με το κέρδος, οπότε και ο αθλητισμός είναι δεμένος με το κέρδος, όπως και όσοι εμπλέκονται με αυτόν με οποιονδήποτε τρόπο.

Κι αν δεν αποδεχθούν να υπηρετούν το κέρδος, τότε το «σύστημα» τούς ξερνάει ως ...μη επαγγελματίες, «παλαιολιθικούς» ή ποιος ξέρει τι άλλο.

Οσο για το δικαίωμα των ανθρώπων στον αθλητισμό, των απλών καθημερινών ανθρώπων που δικαιούνται να έχουν αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής και υγείας, αυτό φαίνεται πως ...δεν «κολλάει» με το κέρδος.

Μόνο όταν το «δικαίωμα» γίνει και αυτό «εμπόρευμα», μπορούν να το αντιληφθούν κι, ίσως, μας κάνουν τη ...χάρη να το αναπτύξουν (με το αζημίωτο, φυσικά).

Εως τότε, εμείς οφείλουμε να είμαστε καλοί τηλεθεατές αγώνων (και να παρακολουθούμε και τις ενδιάμεσες διαφημίσεις), ή, ακόμη καλύτερα, φανατικοί των γηπέδων και, ει δυνατόν, των προέδρων...

ΤΙ ΔΩΡΑΚΙ κι αυτό από την ...Ευρωπαϊκή Ενωση! Δωρεάν, λέει, σήμερα τα μέσα Μαζικής Μεταφοράς, λόγω της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης». Ευχαριστούμε Βρυξέλλες...

Αυτό που δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε είναι το γιατί πρέπει να πληρώνουμε πανάκριβα τις υπόλοιπες μέρες...

Από την άλλη βέβαια ...τι να συζητάμε! Υπάρχει ποτέ περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ενωση των μονοπωλίων να ανησυχήσει πραγματικά για το περιβάλλον ή για τις λαϊκές ανάγκες; Δεν υπάρχει...


Γρηγοριάδης Κώστας

Θέλουν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ

Γρηγοριάδης Κώστας

Το πώς βλέπει το μεγάλο κεφάλαιο το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, είναι λίγο πολύ γνωστό. Τρίβουν τα χέρια τους... Κι αυτό γιατί ξέρουν ότι θα παρθούν αντιλαϊκά μέτρα, θα παρθούν μέτρα που θα αυξήσουν την κερδοφορία τους. Και θα προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Εχει ενδιαφέρον όμως να δούμε τι ακριβώς λένε οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, μέσα από τις σελίδες των αστικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Στο ΒΗΜΑ της Κυριακής σε ρεπορτάζ με τίτλο: «Τι ψηφίζουν οι εφοπλιστές», αναφέρεται: «Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε ΠΑΣΟΚ και Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ύστερα από πολλά χρόνια καμιάς απολύτως επαφής, εισήλθαν πλέον σε φάση αναθέρμανσης των σχέσεων».

Και παρακάτω γράφει σχετικά με τη συνάντηση που έγινε ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και τη διοίκηση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών: «...εμμέσως πλην σαφώς με τον τρόπο αυτό η διοίκηση της Ενωσης έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι έτοιμη να κάτσει στο τραπέζι των συζητήσεων με όποιον είναι έτοιμος να συζητήσει με ρεαλισμό το μέλλον της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, αναγνωρίζοντας ότι ο κ. Παπανδρέου θα μπορούσε να είναι ένας τέτοιος συνομιλητής».

Στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» σε ρεπορτάζ με τίτλο: «Η αγορά ψηφίζει ΠΑΣΟΚ. Πώς υποδέχτηκαν τις εξαγγελίες Παπανδρέου οι άνθρωποι των business», καταγράφονται δηλώσεις εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου. Ας δούμε τι λένε για το ΠΑΣΟΚ και τις προτάσεις του για την οικονομία.

Δημήτρης Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ: «Οι βιομήχανοι θεωρούν εποικοδομητικό το διάλογο και εκφράζουν την ικανοποίησή τους για αρκετά από τα εξαγγελθέντα μέτρα του ΠΑΣΟΚ».

Γιάννος Γραμματίδης, πρόεδρος του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου: «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ενήμερος και ξέρει πολύ καλά τι λέει».

Δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το πόσο θέλουν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ... Γι' αυτό οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να πάρουν τα μέτρα τους. Οι προσδοκίες του εργάτη δεν μπορεί να είναι ίδιες με εκείνες του αφεντικού του, που προσμένει με αγωνία να πάρει την εξουσία το ΠΑΣΟΚ και να είναι ισχυρός ο δικομματισμός. Η ψήφος του εργάτη δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ίδια με εκείνη του ΣΕΒ, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών. Η ψήφος του εργάτη πρέπει να δυναμώσει το ΚΚΕ και τη δράση του να τρομάξει την πλουτοκρατία.

Πρώτος στόχος τα εργασιακά δικαιώματα

Την «καρδιά» της στρατηγικής της επίθεσης που εξαπολύει η ΕΕ και τα κόμματα διαχειριστές του ευρωμονόδρομου, η ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατά της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων περιέγραψε με το γνωστό «θαρραλέο» τρόπο ο υπουργός Οικονομίας, δίνοντας ταυτόχρονα και το ξεκάθαρο στίγμα της επερχόμενης θύελλας μετά τις εκλογές. Ο Γ. Παπαθανασίου, σε συνέντευξή του στα χτεσινά «Νέα», αποδίδει το «πρόβλημα» ανταγωνιστικότητας στο υψηλό εργατικό κόστος και την «άκαμπτη» τάχα αγορά εργασίας! Λέει χαρακτηριστικά: «Οι λόγοι για τους οποίους μειώθηκε η ανταγωνιστικότητά μας έχουν να κάνουν με την αύξηση του εργατικού κόστους, τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς εργασίας, το μέγεθος της αγοράς κλπ.». Δε λέει βέβαια τίποτα διαφορετικό από αυτό που λένε χρόνια τώρα ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ και άλλα όργανα του διεθνούς κεφαλαίου, παρόλο που λέει συνειδητά ψέματα όταν επιρρίπτει τη μείωση της ανταγωνιστικότητας στην αύξηση του εργατικού κόστους. Γιατί είναι πασίγνωστο ότι το μερίδιο που αποσπούν οι μισθοί από τον παραγόμενο πλούτο διαρκώς μειώνεται, ενώ ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων βρίσκεται κάτω από τα (επίσημα) όρια της φτώχειας ακριβώς επειδή παίρνει μισθούς πείνας. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομίας «αποκαλύπτει» με σαφήνεια την ουσία και το στόχο των «διαρθρωτικών αλλαγών» που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα: Ολες συγκλίνουν στο σάρωμα των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Μπροστά, λοιπόν, στην επερχόμενη θύελλα μία είναι η απάντηση που οφείλουν να δώσουν οι εργαζόμενοι από τις κάλπες: Ισχυρό ΚΚΕ.

Η αγορά και η «τιμωρία»...

Σε συνέντευξή της χτες στα «ΝΕΑ», η Λούκα Κατσέλη, υπεύθυνη του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, αναφέρεται στην αγορά και το πώς αυτή ...τιμωρεί. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο νέου δανεισμού και το πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τις αγορές με αύξηση των επιτοκίων, λέει το εξής: «Οι αγορές σε τιμωρούν με πολύ υψηλά επιτόκια όταν δεν έχεις ένα αξιόπιστο σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας και την αποκλιμάκωση των δημοσίων ελλειμμάτων».

Για αξιόπιστα σχέδια μιλά το ΠΑΣΟΚ σε μια αγορά που απαιτεί συγκεκριμένες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, δηλαδή επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, χτύπημα σε ό,τι έχει απομείνει από τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, με συντάξεις πείνας και εμπορευματοποίηση - παράδοσή της στις ασφαλιστικές εταιρείες, επέκταση της ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία. Αυτά ακριβώς τα σχέδια μέσα στην καπιταλιστική αγορά υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ που οδηγούν στην εξαθλίωση, σ' αυτά εναντιώνονται τα λαϊκά στρώματα διεκδικώντας ικανοποίηση όλων των αναγκών τους. Γι' αυτό στην επερχόμενη λαίλαπα η απάντηση των ανθρώπων του μόχθου είναι: Στις κάλπες δυνατό ΚΚΕ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο λαός έχει τη δύναμη

Καθώς σιμώνει η ώρα της κάλπης, γίνεται ολοένα και πιο φανερή η προσπάθεια του αστικού πολιτικού συστήματος και των μηχανισμών του να καναλιζάρουν την προεκλογική συζήτηση σε ζητήματα ακίνδυνα και προωθητικά για τη δικομματική εναλλαγή στην κυβερνητική καρέκλα. Πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια να εγκλωβιστούν οι λαϊκές συνειδήσεις στις συμπληγάδες του ενός ή του άλλου διαχειριστή. Να αποκρυβεί η στρατηγική τους ταύτιση. Να κυριαρχήσει προπαγανδιστικά σαν μονόδρομος ο δρόμος ανάπτυξης που συμφέρει το κεφάλαιο. Να αποκλειστεί κάθε συζήτηση για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που προτείνει με το πρόγραμμά του το ΚΚΕ και κουβεντιάζει πλατιά με τους εργαζόμενους και το λαό.

Γι' αυτό ο όλος καυγάς, με καθοριστική τη συμβολή των αστικών ΜΜΕ, τείνει να περιοριστεί στο ζήτημα της κυβέρνησης που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Πάνω σ' αυτήν τη μεθόδευση εδράζονται τα ψευτοδιλήμματα και η κινδυνολογία περί «ακυβερνησίας», που έντεχνα καλλιεργούνται. Πάνω εκεί οικοδομείται ο μύθος για την ισχυρή κυβέρνηση, που μετεκλογικά θα κληθεί να πάρει σοβαρές αποφάσεις, δήθεν, για το καλό του λαού. Στη βάση αυτών των ιδεολογημάτων, οικοδομείται η τρομοκρατία της αυτοδύναμης ή μη κυβέρνησης, η οποία ενδεχόμενα να χρειαστεί κάποιο κόμμα - συμπλήρωμα, προκειμένου να μη μείνει η χώρα ακυβέρνητη. Κατά συνέπεια, λέει η κυρίαρχη προπαγάνδα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις είναι υποχρεωμένες να προετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και να δηλώσουν διαθέσιμες για κυβερνητικές συνεργασίες.

Ολοι αυτοί, που προσπαθούν να ταυτίσουν με τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα την όποια κυβέρνηση αναλάβει μετά τις εκλογές, ένα στόχο έχουν: Να αποκρύψουν ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν προκύψει, «πράσινη», «μπλε» ή με αποχρώσεις, ο λαός θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Γιατί τα συμφέροντα του λαού δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των μεγαλοεργολάβων, γενικά της πλουτοκρατίας, τα οποία υπηρετούν οι εταίροι του δικομματισμού και δεν αμφισβητούν τα κόμματα - παραφυάδες τους. Αυτό είναι το μόνο πράγμα, που πρέπει να απασχολεί τους εργαζόμενους για την επόμενη μέρα των εκλογών: Πώς θα κάνουν πιο ισχυρή τη δική τους αντιπολίτευση, χρησιμοποιώντας γι' αυτόν το σκοπό και το όπλο της ψήφου.

Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει πρώτα και κύρια δυνατός λαός, δυνατό λαϊκό κίνημα. Σημαίνει ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση, που θα είναι σε θέση να καθυστερεί τα αντιλαϊκά μέτρα, κατά περίπτωση να τα ματαιώνει και να δίνει έτσι χρόνο στο συνεπές, ταξικό ριζοσπαστικό κίνημα για να οργανώσει την εργατική λαϊκή αντεπίθεση. Μια τέτοια συνθήκη είναι εφικτή, στο βαθμό που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα χάσουν χιλιάδες λαϊκές ψήφους σ' αυτές τις εκλογές. Ψήφοι που θα μεταγγιστούν απευθείας στο ΚΚΕ. Αυτό είναι το πρώτο και σοβαρότερο καθήκον μπροστά στη μεγάλη ευθύνη της ψήφου. Αυτό το κάλεσμα απευθύνει το ΚΚΕ σε κάθε άνθρωπο του μόχθου που βλέπει σήμερα καθαρά πως τα λαϊκά συμφέροντα δεν μπορούν να ταυτίζονται, ούτε να είναι συμπληρωματικά αυτών που υπηρετούν με την πολιτική τους η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ