Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διγλωσσία και αναξιοπιστία

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Αυτό που έχει ενδιαφέρον από την εμπειρία της Αργεντινής, με τις ομοιότητες αλλά και τις μεγάλες διαφορές από την περίπτωση της Ελλάδας, είναι να δούμε τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να αποφύγουμε τη δραματική εμπειρία της χρεοκοπίας, στην οποία οδήγησε τη χώρα η κυβέρνηση που ήταν προσκολλημένη στις συνταγές της λιτότητας και στις επιλογές του ΔΝΤ». Η δήλωση ανήκει στον Αλ. Τσίπρα και έγινε την περασμένη Δευτέρα στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αργεντινή.

Πριν φτάσει στην αποκήρυξη της χρεοκοπίας ο ΣΥΡΙΖΑ κατά καιρούς την πρόβαλε σαν περίπου λυτρωτική εξέλιξη. Ηταν ο Π. Λαφαζάνης που δήλωνε: «Η χρεοκοπία δεν είναι κάτι το καταστροφικό σε κάθε περίπτωση. Η χρεοκοπία είναι όπλο των αδύνατων όταν φτάνουν σε ένα σημείο που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους». Ο Δ. Στρατούλης πρόσθετε: «Για εμάς δεν είναι φετίχ το νόμισμα». Αποκορύφωμα η δήλωση του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή τον περασμένο Σεπτέμβρη: «Διότι κύριε υπουργέ, μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή, όπως είχατε πει. Η Αργεντινή πέρασε μια πολύ μεγάλη δυσκολία και δεν πρέπει τους λαούς να τους χαρακτηρίζουμε με ρατσιστικό τρόπο. Πέρασαν όμως μια πολύ μεγάλη δυσκολία και κατάφεραν με αξιοπρέπεια να σταθούν στα πόδια τους».

Ξορκίζοντας σήμερα τη χρεοκοπία, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει άλλοθι στην αναίρεση από μέρους του θέσεων περί μονομερούς καταγγελίας των μνημονίων, ακύρωσής τους, επαναδιαπραγμάτευσης των δανειακών συμβάσεων κ.λπ. κ.λπ. Ολων δηλαδή όσων αποτελούν προϋπόθεση για τη συνέχιση της ροής των δανείων απ' την τρόικα και τσακίζουν τον λαό.

Δίνει ταυτόχρονα διαβεβαιώσεις στην αστική τάξη για το περιεχόμενο της πολιτικής που θα εφαρμόσει, σε όποιο μείγμα αστικής διαχείρισης κι αν κάτσει η μπίλια, το μάρμαρο θα κληθεί να το πληρώσει ο λαός. Το παράδειγμα της Αργεντινής που οδηγήθηκε σε χρεοκοπία και άλλων χωρών που την απέφυγαν, αποδεικνύει περίτρανα πως οι λαοί σε καμία περίπτωση δεν απέφυγαν τα χειρότερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνιά για το ποιο μείγμα πολιτικής θα οδηγήσει τα μονοπώλια με «αξιοπρέπεια» έξω από την κρίση. Αφήνοντας το λαό βυθισμένο στην ανέχεια, προοπτική που την προδιαγράφει η ευρωενωσιακή στρατηγική πέρα κι ανεξάρτητα από ρυθμούς ανάπτυξης, χρέη, μνημόνια κ.λπ.

Φορο-γδάρσιμο διαρκείας του λαού

Δεν αρκεί στην κυβέρνηση και τους ξένους συμμάχους της (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) η νομοθέτηση των αλλεπάλληλων φοροεπιδρομών, αλλά θέλουν να δημιουργήσουν τους μηχανισμούς εκείνους που θα διασφαλίσουν την είσπραξη των «κλοπιμαίων» από την άγρια φοροληστεία διαρκείας σε βάρος του λαού. Αυτή είναι η κοινή αγωνία και στόχευση τόσο της τελευταίας κοινής έκθεσης ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και της προχτεσινής συνέντευξης του προέδρου των Γερμανών βιομηχάνων, Χανς Πέτερ Κάιτελ, στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η μεν πρώτη ζητά ευθέως να λειτουργήσει η αυτόματη και αναγκαστική κατάσχεση σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενους που χρωστάνε κάτω από 3.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά 1,1 δισ., προτρέποντας ταυτόχρονα «να αφήσουν ήσυχους» τους 1.500 μεγαλύτερους οφειλέτες που χρωστάνε 35 δισ. ευρώ! Ο δεύτερος ζητάει να ενισχυθεί η εποπτεία της ΕΕ ειδικά στο φορολογικό γιατί, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, «το συνολικό πακέτο διάσωσης βασίζεται και στο ότι όντως το φορολογικό σύστημα θα λειτουργεί». Σημειώνει μάλιστα με νόημα ότι «το θέμα δεν είναι μόνο εάν οι πλούσιοι Ελληνες θα ξαναφέρουν τα χρήματά τους στη χώρα, αλλά υπάρχει επίσης και το θέμα της ευρωπαϊκής εποπτείας, προκειμένου να μπει σε τάξη το φορολογικό σύστημα». Τα παραπάνω όμως δεν είναι μόνο απαιτήσεις των δανειστών που θέλουν να αρπάξουν με κάθε μέσο όσα μπορούν περισσότερα από το λαό, αλλά αποτελούν και επιδίωξη της κυβέρνησης και της εγχώριας πλουτοκρατίας που θέλει να φορτώσει στις πλάτες του λαού τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης και να εξέλθει πιο ισχυρή πατώντας πάνω στη φτωχοποίηση και εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων. Δεν πρέπει λοιπόν να υπάρχουν ψευδαισθήσεις: Το άγριο φορολογικό γδάρσιμο, που είναι μόνο μία από τις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των μονοπωλίων, θα κλιμακωθεί δίχως έλεος τη νέα χρονιά. Ο λαός μόνο ένα δρόμο έχει μπροστά του, να ενισχύσει την πάλη του ενάντια στα βάρβαρα μέτρα με ξεκάθαρο στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Από αύριο η γιορτή για τα παιδιά

Χρώματα, μουσικές, ευχές, εξαιρετικά αξιόλογες παιδικές παραστάσεις, δημιουργικά εργαστήρια, παραμύθια, παιχνίδια και κυρίως... πολλές πολλές παιδικές φωνούλες και χαρούμενες φατσούλες! Μ' όλα αυτά και μ' ακόμα περισσότερα, θα γεμίσει αύριο και μεθαύριο ο Περισσός, αφού στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ θα γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο το Πρωτοχρονιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ για τα παιδιά. Είναι μια γιορτή όχι μόνο δοκιμασμένη τα προηγούμενα χρόνια, μα και πολύ πετυχημένη, που αγκαλιάζεται με θέρμη από τα παιδιά και τους νέους γονείς. Δεν είναι μόνο το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για παιδιά από την προσχολική ηλικία μέχρι και 12 χρονών, που ξετυλίγεται όλο το διήμερο, από το πρωί μέχρι το βράδυ και προσφέρεται δωρεάν για γονείς και παιδιά, που κάνει αυτή τη γιορτή μοναδική... Είναι κυρίως το γεγονός ότι φτιάχνεται με τα ίδια υλικά που φτιάχνεται το Φεστιβάλ της ΚΝΕ: Με αγάπη και μεράκι, με εθελοντική δουλειά, με πίστη στις δυνατότητες της συλλογικής πάλης και δημιουργίας, με την αγωνιστική αισιοδοξία και τις αξίες των κομμουνιστών!

Υπάρχουν πολλών ειδών γιορτές που διοργανώνονται για παιδιά τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά η ποιοτική διαφορά των εκδηλώσεων της ΚΝΕ είναι ακριβώς αυτή η προσπάθεια που γίνεται να διαπνέεται το περιεχόμενό τους, από αξίες που ατσαλώνουν τα παιδιά και τα βοηθούν να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους, μέσα πάντα από το παιχνίδι και την ψυχαγωγία. «Εύχομαι το 2013 να υπάρχει ζεστασιά στις καρδιές και τα σπίτια των ανθρώπων» έγραψε ένα παιδάκι στη Φλώρινα, στην ευχετήρια κάρτα που στόλισε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, γνωρίζοντας ότι και το σχολείο του μπορεί από το Γενάρη να μην ανοίξει και να μη λειτουργήσει κανονικά, λόγω έλλειψης πετρελαίου. Τα παιδιά βιώνουν στα σπίτια τους και τα σχολεία τους τις τεράστιες δυσκολίες που δημιουργεί η καπιταλιστική κρίση, νιώθουν την ταξικότητα της κοινωνίας μας και δεν έχει νόημα - πολύ περισσότερο, είναι λάθος - να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις για τα παιδιά έναν ψεύτικο, «αγγελικά πλασμένο» κόσμο, μακριά από την πραγματικότητα. Το θέμα είναι να τους μιλήσεις με λόγια απλά τη γλώσσα της αλήθειας και να τους δείξεις ότι η φτώχεια, η αδικία, η εκμετάλλευση δεν είναι φυσικά φαινόμενα, ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει.

Μ' αυτό το πρίσμα επιλέγονται και ετοιμάζονται οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ για τα παιδιά. Γι' αυτό και με τον τρόπο του, το Φεστιβάλ απαντάει και σε ανάγκες και ερωτήματα των γονιών για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Τα προηγούμενα χρόνια μάλιστα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εντάσσονταν και μια εκδήλωση για τους νέους γονείς, κάτι που φέτος προγραμματίζεται να γίνει μέσα στο Γενάρη. Η ΚΝΕ σχεδιάζει να δώσει συνέχεια και στις δραστηριότητες για τα παιδιά, τόσο με τη θεατρική παραγωγή που ανεβάζει στο Φεστιβάλ και που σχεδιάζεται μετά να παίξει και σε άλλες εκδηλώσεις, όσο και με νέες παραγωγές και εκδηλώσεις που επεξεργάζεται η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της Οργάνωσης. Το ραντεβού, λοιπόν, για παιδιά και για νέους γονείς είναι από αύριο στον Περισσό και στις αντίστοιχες γιορτές που διοργανώνει η ΚΝΕ σε άλλες πόλεις της χώρας.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Εκτός ορίων

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Εντός στόχου» κατά τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά έκλεισε η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη το 2012. Ο στόχος, όπως επανέλαβε χτες ο αναπληρωτής υπουργός, ήταν να μειωθεί κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2011 και να μην ξεπεράσει τα 2,88 δισ.

Ξεπερνώντας κάθε όριο κυνισμού η συγκυβέρνηση καμαρώνει για τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οι άρρωστοι πια δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους καθώς δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή τους στην τιμή, ενώ η παιδική θνησιμότητα έχει ήδη αυξηθεί από 2,7 θανάτους ανά 1.000 παιδιά ηλικίας μέχρι ενός χρόνου πριν την οικονομική κρίση σε 3,8 ανά 1.000 παιδιά μετά την κρίση. Η μεσοσταθμική συμμετοχή στα φάρμακα πριν τα μέτρα των τελευταίων κυβερνήσεων ήταν 10%, την έχουν φτάσει σε 16% και ετοιμάζονται να την απογειώσουν με τα πρόσθετα μέτρα που έχουν προς εφαρμογή. Μόνο το 2013 οι άρρωστοι θα πληρώσουν απ' την τσέπη, τουλάχιστον, πάνω από 500 εκατ. ευρώ στα φάρμακα.

Με στόχο την Υγεία του λαού η συγκυβέρνηση πέτυχε το γενικότερο στόχο της λιτότητας, που υπηρετεί τους μονοπωλιακούς ομίλους, και ταυτόχρονα αποκλείει τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού από το να μπορεί να έχει παροχές υπηρεσιών Υγείας και φαρμάκων αφού δεν έχει να πληρώσει.


Παπαγεωργίου Βασίλης

«Αναμόρφωση» εχθρική για το λαό

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος έτσι ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αποστολή του, δηλαδή στην εφαρμογή των εξοντωτικών μέτρων με όσο γίνεται λιγότερες αντιδράσεις, βρίσκεται στις κατεπείγουσες προτεραιότητες της εγχώριας πλουτοκρατίας και των ξένων συμμάχων της. Ενδεικτικό των προβληματισμών που καταγράφονται στους κόλπους της αστικής τάξης είναι το πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της «Καθημερινής» με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ανάκτηση αξιοπιστίας». Γράφει συγκεκριμένα: «Είναι, λοιπόν, φανερό ότι οι ευθύνες της πολιτικής τάξης και του πολιτικού συστήματος παραμένουν πολύ μεγάλες, τόσο για να συνεχισθούν οι σχετικά θετικές προοπτικές όσο και για να περιορισθούν κατά το δυνατόν τα προβλήματα των πολιτών». Και καταλήγει: «Αλλά για να ανταποκριθεί στις ευθύνες του το πολιτικό σύστημα και να γίνει αξιόπιστο, θα πρέπει να υπερβεί τον εαυτό του, ίσως και να ανασχηματισθεί». Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθούν πρωτοβουλίες και κινήσεις στην κατεύθυνση αυτή. Ηδη έχουν ξεκινήσει αλλά θα προσλάβουν πιο συστηματικό χαρακτήρα, ενώ όλα δείχνουν ότι η αναμόρφωση αυτή θα βασιστεί σε δύο πόλους: Ο ένας θα έχει άξονα τη ΝΔ και ο άλλος θα έχει άξονα τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πραγματικός στόχος της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος είναι ο έλεγχος του εργατικού - λαϊκού κινήματος και η «προληπτική δράση» για την αποτροπή της ανόδου της ταξικής πάλης, ώστε η έξοδος από την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας να γίνει με τις μικρότερες αντιδράσεις. Ο λαός δεν πρέπει απλά να «κουμπώνεται» απέναντι σε τέτοιες μεταμορφώσεις του αστικού πολιτικού συστήματος, που είναι από χέρι εχθρικό απέναντι στα συμφέροντά του, αλλά πρέπει να πάρει την οριστική απόφαση να έρθει σε ρήξη μαζί του και να το ανατρέψει μαζί με το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετεί.

Η ... ευαίσθητη ΔΗΜΑΡ

«Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για την κάλυψη των αναγκών σε θέρμανση όλων των σχολείων και των ιδρυμάτων της χώρας. Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει με έκτακτη οικονομική ενίσχυση τους δήμους που έχουν πρόβλημα να καλύψουν αυτές τις ανάγκες»!

Την προτροπή αυτή προς την «πολιτεία» απευθύνει η ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωσή της. Είναι, αν μη τι άλλο, προκλητική και υποκριτική η προτροπή της, με δεδομένη τη συμμετοχή της σε μια κυβέρνηση που καρατόμησε δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα με συνέπεια και το να ξεπαγιάζουν απ' το κρύο μικρά παιδιά σε σχολικές αίθουσες - ψυγεία, ανάμεσά τους και παιδιά που εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής προς όφελος των μονοπωλίων υποφέρουν και από υποσιτισμό. Οι ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της δεν είναι έκτακτες, είναι μόνιμες και ζητούν ικανοποίηση. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους δήμους δεν μπορεί να λύσει μόνιμα κανένα πρόβλημα απ' τα πολλά και εκρηκτικά που έχουν σωρευτεί σε κάθε εργατικό - λαϊκό σπίτι.

Χρέος του λαού απέναντι πρωτίστως στα παιδιά του είναι να αγωνιστεί για όσα του ανήκουν και στερείται. Να γυρίσει την πλάτη σε περιπτώσεις όπως η ΔΗΜΑΡ που ενώ συμμετέχουν στην επεξεργασία και εφαρμογή της βάρβαρης αυτής πολιτικής, την ίδια ώρα δε διστάζουν να πουλάνε «φιλολαϊκό» προφίλ με ανέξοδες υποδείξεις προς την «πολιτεία». Κι όχι μόνο να γυρίσει την πλάτη. Χρέος του είναι τώρα να πρωτοστατήσει στον αγώνα για μιαν άλλη κοινωνία, όπου ο εργαζόμενος, ο παραγωγός του πλούτου και τα παιδιά του θα απολαμβάνουν όλα όσα τους αξίζουν. Μια κοινωνία απαλλαγμένη απ' τα μονοπώλια, τους πολιτικούς τους εκπροσώπους και τις ιμπεριαλιστικές τους λυκοσυμμαχίες.

Για την «ασπιρίνη» της φιλανθρωπίας

Γεύμα σε άπορους και άστεγους παρέθεσε ανήμερα Χριστούγεννα η δημοτική αρχή Αθήνας, αντίστοιχη εκδήλωση ετοιμάζει την Πρωτοχρονιά. Προηγούμενα, σε συνεργασία με τηλεοπτικό σταθμό συγκέντρωσε τρόφιμα και πράγματα για τους «αναξιοπαθούντες», δέχτηκε από μεγαλοεπιχειρηματίες άλλες «δωρεές». Οπωσδήποτε ορισμένες τέτοιες ενέργειες χρειάζονται σε καιρούς γενικευμένης στέρησης. Σημειωτέον όμως ότι στους πολιτικούς υπηρέτες των κεφαλαιοκρατών, των πολιτικών που ευθύνονται για την αύξηση φτωχών και πεινασμένων, στους απολογητές του καπιταλισμού, στους προπαγανδιστές των μέτρων λιτότητας του ευρωμονόδρομου, και στους μεγαλοεπιχειρηματίες, δε στοιχίζει τίποτε μια στο τόσο να εμφανίζονται «προστάτες ταπεινών και καταφρονεμένων», εκφράζοντας τάχα δυσφορία για την εξάπλωση της εξαθλίωσης. Με δυο πάγκους συσσιτίων, δήθεν να εξιλεώνονται από τις ευθύνες τους για το γεγονός ότι όσο περισσότερο αυξάνεται ο παραγόμενος από τους εργαζόμενους πλούτος, τόσο αυξάνονται οι απόκληροι.

Π.χ. η δημοτική αρχή Αθήνας (ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγοι/ΔΡΑΣΗ) αποδέχεται τη λειψή χρηματοδότηση του δημοτικού προϋπολογισμού από τον κρατικό, συνεχείς περικοπές, μειώσεις στους μισθούς. Ο μόνος κωδικός εσόδων που αυξάνεται στα κατάστιχά της είναι αυτός από πρόστιμα, παράβολα. Διατηρεί υψηλά δημοτικά τέλη και φόρους. Απέλυσε εκατοντάδες συμβασιούχους του δήμου. Υποστελεχώνει διευθύνσεις, υποβαθμίζει παρεχόμενες υπηρεσίες, εντατικοποιεί την εργασία για τους εναπομείναντες, ανοίγει δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις. Ουσιαστικά αποδέχεται τη «διαθεσιμότητα», ζητά «αξιολόγηση». Οδηγεί ή αφήνει δεκάδες οικογένειες στην ανεργία και την ανέχεια. Φορτώνει τους γονείς με δυσβάσταχτα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς κλπ.

Τα προβλήματα από την πολιτική τους θα οξύνονται και η υποκρισία τους επίσης, ώσπου φτωχοί και πεινασμένοι να παραμερίσουν ελεημοσύνες και συσσίτια. Να συντονίσουν την πάλη τους με τους εργαζόμενους, στον κοινό αγώνα για ανατροπή των πολιτικών που επιτρέπουν εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Να ανοίξουν δρόμο για κοινωνικοποίηση του πλούτου που παράγουν, για τη δική τους εξουσία.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Είναι στο χέρι του λαού!

Το 2013 θα κάνει ποδαρικό με νέα μέτρα και χαράτσια στο τσακισμένο λαϊκό εισόδημα. Οι αντιδραστικές ανατροπές που περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο προστίθενται σ' αυτές που έχουν ήδη φορτώσει στις πλάτες του λαού οι αστικές κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια και με σαρωτικούς ρυθμούς την τελευταία τριετία. Μόνο ενδεικτικά, από το νέο έτος θα ισχύσει το νέο φορολογικό. Οι διαλυτικές συνέπειες που θα έχει για το λαϊκό εισόδημα, δε θα φανούν με τα εκκαθαριστικά, αλλά από τον πρώτο κιόλας μισθό του Γενάρη, ο οποίος θα είναι κι άλλο πετσοκομμένος, εξαιτίας της μεγαλύτερης παρακράτησης φόρου.

Δίπλα σ' αυτά, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, θα θεσπιστεί, με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων, το οποίο θα ισχύσει από 1η Απρίλη και ορίζει μισθό 586 ευρώ μεικτά για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Αντίστοιχα, από τις αρχές του έτους μπαίνουν σε εφαρμογή μειώσεις από 5% έως 20% σε όλες τις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ. Είναι φανερό ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα γίνουν φτωχότεροι, ενώ το φορολογικό θα αποτελειώσει τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες. Στον αντίποδα, για το μεγάλο κεφάλαιο προβλέπεται μείωση της φορολογίας. Το 2013 φέρνει επίσης 25.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μέσα από τις προγραμματισμένες συγχωνεύσεις - καταργήσεις οργανισμών του Δημοσίου και τη συνέχιση του προγράμματος της «διαθεσιμότητας».

Τη χρονιά που έρχεται, η κυβέρνηση σχεδιάζει ακόμα να ιδιωτικοποιήσει πλήρως επιχειρήσεις όπως οι ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ κ.ά. Οι ιδιωτικοποιήσεις θα οδηγήσουν από τη μια σε αύξηση των τιμολογίων και από την άλλη σε συρρίκνωση μισθών και δικαιωμάτων του προσωπικού. Το παράδειγμα του ΟΤΕ, με τις 1.500 απολύσεις και την πρόσληψη φθηνότερου εργατικού δυναμικού, είναι αποκαλυπτικό. Οπως ενδεικτικές είναι και οι επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ΑΕ, που καθιστούν το ρεύμα προϊόν πολυτελείας για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά. Αυξημένη φορολογία στο λαό σημαίνει μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, χρήμα για το κράτος να δίνει στις επιχειρήσεις. Η φορολογική εξόντωση των μικρών ΕΒΕ, σε συνδυασμό με το παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης, τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση τομέων της οικονομίας, σημαίνει παραπέρα μονοπώληση, άρα και περισσότερα κέρδη για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Κάθε μέτρο της κυβέρνησης συγκλίνει στη χειροτέρευση της θέσης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, για να βελτιωθούν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτή είναι η ουσία της διαχείρισης στον καπιταλισμό, όποια μορφή κι αν πάρει. Τίποτα απ' όσα έχασε ο λαός για χάρη των μονοπωλίων δεν πρόκειται να του δοθεί πίσω, όποιος κι αν πάρει τη σκυτάλη στην κυβέρνηση, ακόμα κι αν έρθει ανάπτυξη. Το 2013 μπορεί να γίνει έτος ορόσημο για το λαό, αν πιστέψει στη δύναμή του. Αν κάνει αποφασιστικά βήματα στη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας, που με ισχυρό ΚΚΕ θα αντιπαλεύει τα μέτρα, συγκεντρώνοντας δυνάμεις για την αντεπίθεση. Για την ανατροπή της αστικής εξουσίας και της φιλομονοπωλιακής της στρατηγικής, για τη λαϊκή εξουσία, τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση του καπιταλισμού που σάπισε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ