Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα μονοπώλια ετοιμάζονται για διάσπαση του ευρώ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στις εργασίες μεγάλων τραπεζών που αναζητούν τεχνική βοήθεια για να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τυχόν διάσπαση της Ευρωζώνης ή ακόμα και αποχώρηση από αυτήν κάποιων κρατών - μελών. Μάλιστα, δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου υποστηρίζουν ότι αντίστοιχες έρευνες έχει παραγγείλει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ τις προηγούμενες βδομάδες δημοσιοποιήθηκαν τα σχέδια της Μεγάλης Βρετανίας προς τις πρεσβείες και τις τράπεζές της να ερευνήσουν τον τρόπο αντιμετώπισης μιας χρεοκοπίας κάποιου κράτους - μέλους ή και διάσπασης της Ευρωζώνης.

Σε αυτό το χορό μπαίνουν όλο και πιο συχνά μονοπωλιακοί όμιλοι, που παραδέχονται ότι έχουν ήδη κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να είναι έτοιμοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών «Adidas» που, μέσω του προέδρου της, Χέρμπερτ Χάινερ, παραδέχεται ότι «για καλό και για κακό» η εταιρεία είναι έτοιμη, αν η Γερμανία επιστρέψει στο μάρκο, «να εκδώσουμε τιμολόγια στο νέο νόμισμα αν χρειαστεί».

Αντίστοιχα, ο διευθυντής επικοινωνίας της «Swedbank AB», Τόμας Μπάκτεμαν, δήλωσε στο «Dow Jones Newswires» ότι η τράπεζα εξετάζει τις επιπτώσεις που θα είχε η διάλυση της Ευρωζώνης.

Τα μονοπώλια προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις από μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και τις ανακατατάξεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα που, άλλωστε, επιταχύνονται σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης. Γι' αυτό και φουντώνει ο καυγάς ανάμεσα στις διάφορες μερίδες της πλουτοκρατίας, που πασχίζουν να διασώσουν τη θέση τους και να επωμιστούν όσο το δυνατόν μικρότερη ζημιά από την αντικειμενική καταστροφή μέρους του κεφαλαίου στο δρόμο για την αναιμική ανάκαμψη. Αλλά όποιες εξελίξεις και αν υπάρξουν οι λαοί θα εξαθλιωθούν από τα συνεχιζόμενα βάρβαρα μέτρα, γι' αυτό όσο είναι καιρός πρέπει να ξεσηκωθούν, να βάλουν εμπόδια, να παλέψουν για αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, δηλαδή για εργατική, λαϊκή εξουσία.

Προκαλούν οι «υπερασπιστές» των συμβάσεων

Να κρύψει ότι το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αποτελεί προτεραιότητά της, αλλά και βασική απαίτηση των μεγαλοεργοδοτών επιχειρεί η κυβέρνηση. «Εχω την άποψη ότι δεν θα πρέπει να πάμε σε καμία περίπτωση σε μείωση του κατώτατου μισθού εκτός εξαιρέσεων που υπάρχουν και σήμερα βέβαια...», δήλωσε προχτές ο υπουργός Εργασίας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Βέβαια, την ίδια στιγμή, βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές κλπ. επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία πως ο ίδιος ο θεσμός των ΣΣΕ αποτελεί εμπόδιο για την κερδοφορία τους. Μόλις την περασμένη βδομάδα ο πρόεδρος του ΣΕΒ επανέλαβε ότι όσα εξασφαλίζουν (πολυετίες, επιδόματα κλπ.) οι ΣΣΕ δημιουργούν πρόβλημα στην «ανταγωνιστικότητα» των ελληνικών επιχειρήσεων, ζητώντας να κατοχυρωθεί και θεσμικά η υπονόμευση των ΣΣΕ. Την ίδια στιγμή, σε μια σειρά κλάδους η μη εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων, ακόμα και της ΕΓΣΣΕ, αποτελεί «κοινό μυστικό», με την εργοδοσία να εκβιάζει τους εργάτες ότι αν αντιδράσουν θα βρεθούν στο δρόμο.

Οι «εξαιρέσεις» για τις οποίες κάνει λόγο το κυβερνητικό στέλεχος τείνουν να γίνουν καθεστώς σε κάθε κλάδο και την ίδια στιγμή ο υπουργός δηλώνει ότι «οι κατώτατοι μισθοί είναι θέμα συμφωνίας, διαπραγμάτευσης και υπογραφής της συλλογικής σύμβασης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων... δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση και να αφαιρέσουμε το δικαίωμα διαπραγμάτευσης και υπογραφής της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης...».

Δηλαδή η κυβέρνηση όχι μόνο εμφανίζεται Πόντιος Πιλάτος την ώρα που οι μισθοί έχουν μετατραπεί σε ...επιδόματα απορίας, αλλά τολμά και να παρουσιάζει ως τρομερή προσφορά στους εργαζόμενους τους ωμούς εκβιασμούς που υφίστανται με κάθε «κοινωνικό διάλογο» και «διαπραγμάτευση» που στήνουν εργοδότες κι εργατοπατέρες καθορίζοντας το επόμενο χτύπημα σε βάρος της εργατικής τάξης...

Ζητά συσπείρωση ενάντια στο λαό

Την ταξική συσπείρωση όλων των αστικών κομμάτων ζήτησε σε χτεσινή του παρέμβαση στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Με αφορμή τις εκδηλώσεις που γίνονται στη Β. Κορέα για το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο Γ. Καρατζαφέρης βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει την αγωνία του μη τυχόν και δυναμώσει στην Ελλάδα το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ετσι, ζήτησε τη «σοβαρότητα» των αρχηγών των δυνάμεων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας ότι πάνω και πριν από κάθε επιμέρους διαφωνία των αστών, αυτό που τους ενώνει είναι η υπεράσπιση των μονοπωλιακών συμφερόντων και κατ' επέκταση η συστράτευσή τους ενάντια στους εργάτες και την οργανωμένη πρωτοπορία τους, το ΚΚ.

Οσα «σόου» κι αν στηθούν το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της προσπάθειας των αστικών κομμάτων να εκτονώσουν τη λαϊκή οργή και να ξεπλύνουν τις ευθύνες τους για τη ραγδαία επιδείνωση της ζωής των εργαζομένων, είναι καθαρό πως η λεηλασία των δικαιωμάτων όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά και θα κλιμακωθεί, στοχευμένα και αμείωτα. Αυτό απαιτεί η υπεράσπιση της «ανταγωνιστικότητας» κι αυτή είναι η αποστολή που έχουν οι πολιτικοί υπηρέτες της πλουτοκρατίας. Αποστολή που για να φέρουν σε πέρας, ήδη εντείνουν τον αντικομμουνισμό με κάθε μέσο, προκειμένου να κρατήσουν τους εργάτες και συνολικά το λαό μακριά από τη στρατηγική πρόταση που υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες του.

Εξω οι επιχειρήσεις από Υγεία και Φάρμακο

Ωμά εντείνονται οι εκβιασμοί σε βάρος ασθενών και γενικά του λαού, ώστε να δέχεται ως κάτι «φυσιολογικό» το κουμάντο που κάνουν οι επιχειρήσεις στην Υγεία μέσα (και) από τον εφοδιασμό των δημόσιων νοσοκομείων με φάρμακα, ιατρικό υλικό κλπ. Ετσι, αυτές τις μέρες, δίνεται νέα συνέχεια στο σίριαλ των απειλών που εξαπολύουν προμηθευτές οι οποίοι φοβερίζουν ότι αν δεν πληρωθούν θ' αφήσουν γιατρούς και ασθενείς χωρίς υλικά απαραίτητα για την προστασία της ανθρώπινης υγείας. Τους εκβιασμούς σε βάρος της λαϊκής συνείδησης δυναμώνουν σύσσωμος ο αστικός Τύπος, οι εκπρόσωποι των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που παρουσιάζουν το ζήτημα ως έκφραση ασυνέπειας ενός κράτους που αν πλήρωνε στην ώρα του θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα. Αλλοτε πάλι λένε πως ευθύνονται οι γιατροί των νοσοκομείων που κάνουν ακριβές παραγγελίες σε ιατροτεχνολογικό υλικό και φάρμακα και διογκώνουν τα χρέη, λες και η ακρίβεια εξαρτάται από τους ίδιους και όχι από τις επιχειρήσεις. Γιατί η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται ακριβώς στο ότι η λειτουργία των δομών Υγείας εξαρτάται από τις επιχειρήσεις, οι οποίες, προφανώς, δε δραστηριοποιούνται για... «την ψυχή της μάνας τους» αλλά για να προστατεύσουν και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Ετσι τι συμβαίνει; Σε μια εποχή που ο κοινωνικά παραγόμενος πλούτος αυξάνεται και μπορεί να εξασφαλίσει σε όλους υπηρεσίες και δομές αντίστοιχες των σύγχρονων αναγκών, η Υγεία του λαού είναι όμηρος των σχεδιασμών, των εκβιασμών και των ανταγωνισμών των μονοπωλίων, με τη συνδρομή του κράτους. Οι κίνδυνοι που δημιουργούνται είναι αμέτρητοι. Μια επιχείρηση είναι λογικό να ενδιαφέρεται για τον ισολογισμό των ταμείων της και όχι για το αν έγκαιρα, σταθερά, επαρκώς τα δημόσια νοσοκομεία θα έχουν ιατρικά υλικά, φάρμακα, μηχανήματα, αναλώσιμα κλπ. ώστε να μην κινδυνεύει καμιά ανθρώπινη ζωή, και αποτελεσματικά να διαγιγνώσκεται και να αντιμετωπίζεται κάθε πρόβλημα υγείας. Επιπλέον, όταν η παραγωγή και η διάθεση των φαρμάκων και των ιατρικών υλικών μπαίνουν στη ζυγαριά της «ανταγωνιστικότητας», στόχος είναι να εξασφαλίζεται το μέγιστο δυνατό κέρδος και όχι η ανθρώπινη ζωή, η ασφάλεια των ασθενών, η προστασία τους από αρνητικές παρενέργειες.

Το ζήτημα δεν είναι λοιπόν πότε θα πληρωθούν οι προμηθευτές. Το ζήτημα είναι πώς τα νοσοκομεία θα λειτουργούν απρόσκοπτα, με τρόπο που θα θέτει στην υπηρεσία της υγείας του λαού το σύνολο της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογικής ανάπτυξης. Σ' αυτή την κατεύθυνση είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους, όλα τα λαϊκά στρώματα, να δυναμώσουν την πάλη τους ώστε η Υγεία και το Φάρμακο να πάψουν να είναι εμπορεύματα. Να φύγουν από τους τομείς Υγεία - Φάρμακο οι επιχειρήσεις. Να υπάρχει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, κρατικές επιχειρήσεις που θα παράγουν και θα εξασφαλίζουν τα απαραίτητα υλικά σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Με κεντρικό σχεδιασμό θα καθορίζονται οι ανάγκες του πληθυσμού, ανάλογα με τα γεωγραφικά, επιδημιολογικά και άλλα δεδομένα κάθε περιοχής της χώρας. Στο ίδιο πλαίσιο πρέπει να δυναμώσει η πάλη και για κρατικό Φορέα Παραγωγής, Εισαγωγής, Διανομής και Ερευνας Φαρμάκου, να γίνει το φάρμακο αυτό που πρέπει να είναι: Κοινωνικό αγαθό διασφαλισμένο για όλους όσους το έχουν ανάγκη.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ

Επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΕΛΙΚΑ, ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ λόγους την θέλουν την περίφημη αυτή «ευρωπαϊκή ενοποίηση... Εναν από αυτούς, μας τον είπε χτες και ο Ζαν Κλοντ Τρισέ! Πρέπει, δήλωσε, «να συνεχισθεί η επιρροή της (ΕΕ) στο νέο γεωπολιτικό πεδίο»!

Ε, τι να σημαίνει αυτό πρακτικά, όταν στη Βόρεια Αφρική γίνεται χαμός και ετοιμάζουν μπόλικες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή και το Ιράκ; Ε, δεν θέλει και πολλή φαντασία!

Αν προσθέσουμε σε αυτά και τη χτεσινή αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη», σύμφωνα με την οποία οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν πολλά να κερδίσουν από αυτές τις ιστορίες, καταλαβαίνουμε πολύ καλά γιατί οι πάντες (και ιδίως οι εντός κυβέρνησης) «σκίζονται» για την περίφημη ενοποίηση.

Τι σημαίνει αυτή η πλευρά της ιστορίας για τον ελληνικό λαό; Ε, κι αυτό προφανές είναι: Εμπλοκή σε επικίνδυνες περιπέτειες και, φυσικά, μπόλικα έξοδα για τους φορολογούμενους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Βλέπετε, η «γεωπολιτική επιρροή» (δηλαδή, η επέκταση των κερδοφόρων οριζόντων του κεφαλαίου) ουδέποτε ήταν ...δωρεάν για τους λαούς.

ΣΕΙΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ με τους λεγόμενους «κοινωνικούς εταίρους» ετοιμάζει, όπως μαθαίνουμε, ο υπουργός Εργασίας. Μόνο που μας δουλεύει ολίγον, διαρρέοντας πως το κάνει για να δουν «τι μπορούν να κάνουν» απέναντι στις απαιτήσεις της «τρόικας» για μικρότερους μισθούς!

Αυτό που δεν υπολογίζουν είναι πως - λόγω των καταστάσεων - οι εργαζόμενοι πλέον έχουν καταλάβει το ρόλο που παίζει η κυβέρνηση, το ρόλο που παίζει ο ΣΕΒ (δεν τον κρύβει, άλλωστε) και, φυσικά, το ρόλο που παίζουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Κανείς τους δε θέλει να «αντιμετωπίσει» την τρόικα, τουναντίον όλοι μαζί τα έχουν «μαγειρέψει» και το μόνο που τους νοιάζει είναι να δώσουν μια ...καλή παράσταση, προκειμένου να πλασάρουν τις αντεργατικές μεθοδεύσεις που έχουν ετοιμαστεί από καιρό.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ομονοούν συμφωνούντες και διαφωνούντες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δίνουν και παίρνουν ξανά αυτές τις μέρες τα δημοσιεύματα για το Βατοπέδι, με αφορμή την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ. Τα κόμματα που σαν κυβέρνηση εμπλέκονται πρωταγωνιστικά στο σκάνδαλο με τις ανταλλαγές οικοπέδων εμφανίζονται τώρα σαν θεματοφύλακες της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, ενώ τα ίδια συμφώνησαν στο κουκούλωμα των πολιτικών ευθυνών μέσα από την επιτροπή που συνέστησε η Βουλή για να διερευνήσει το σκάνδαλο. Η επαναφορά του θέματος αφήνει και πάλι έξω την ουσία, την οποία μόνο το ΚΚΕ είχε αναδείξει στο πόρισμα που κατέθεσε μετά τη λήξη των εργασιών της Εξεταστικής. Ελεγε το ΚΚΕ στο πόρισμά του: «Οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής ανέδειξαν πολιτικές ευθύνες, οι οποίες, όμως, κινούνται σε δύο επίπεδα. Σε ένα πρώτο διαχρονικό επίπεδο είναι η ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, οι οποίες διαμόρφωσαν και αποδέχτηκαν το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από δεκαετίες και το οποίο επέτρεψε και εξακολουθεί να επιτρέπει τεράστιες εκτάσεις δημόσιας γης να είναι ήδη παραχωρημένες ή να κινδυνεύουν να παραχωρηθούν σε μοναστήρια και γενικότερα στην Εκκλησία. Και σε ένα δεύτερο συμπληρωματικό του πρώτου επίπεδο είναι η συγκεκριμένη ευθύνη των εμπλεκόμενων κυβερνήσεων και πολιτικών προσώπων αναφορικά με το συγκεκριμένο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Το σκάνδαλο αυτό ανέδειξε τη βαθιά σήψη που επικρατεί στο πεδίο που συναντιούνται, συναλλάσσονται και διαπλέκονται σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, τα κόμματα εξουσίας, μοναστήρια, επιχειρηματίες, μηχανισμοί του κράτους, κ.ά.». Εκεί βρίσκεται το ζουμί και όχι στον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκε η μεταφορά του Εφραίμ στην Αθήνα, στο αν είναι σύννομη η προφυλάκισή του ή όχι και πάει λέγοντας. Στον πυρήνα της υπόθεσης, άπαντες, διαφωνούντες και συμφωνούντες με το χειρισμό της υπόθεσης Εφραίμ, δεν αμφισβητούν τα «χρυσόβουλα» και την κατοχή δημόσιας γης από τα μοναστήρια, κι ας σκούζουν για το σκάνδαλο. Η γύμνια τους, άλλωστε, είναι εξόφθαλμη, στο βαθμό που αρνούνται και το ελάχιστο από τα μέτρα που πρότεινε το ΚΚΕ, να καταργηθούν, δηλαδή, μια κι έξω τα «χρυσόβουλα». Τα άλλα όλα είναι για λαϊκή κατανάλωση και σαν τέτοια πρέπει να τα απορρίψει ο λαός.

Χυδαία προπαγάνδα...

Μ' ένα προκλητικό πρωτοσέλιδο, η χτεσινή «Αυριανή», ιδιοκτησίας του ομίλου Κουρή, επιχειρεί με αισχρό τρόπο να ρίξει στους εργαζόμενους το φταίξιμο για το φαλιμέντο του τηλεοπτικού σταθμού «Αλτερ», στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του οποίου συμμετέχει ο εκδότης της εφημερίδας. Η «Αυριανή» ισχυρίζεται ότι «από το 2001 έως το 2010, 81.903.196.293 δρχ. τσέπωσαν οι εργαζόμενοι του ALTER», λες και οι εργαζόμενοι πρέπει να δουλεύουν τζάμπα, και απειλεί ότι «θα τα βγάλουμε όλα στη φόρα». Γράφει ακόμα ότι «Υπήρχαν μισθοί των 100.000 ευρώ και 120.000 ευρώ το μήνα και πληθώρα από διπλοθεσίτες και τριπλοθεσίτες» (μάλλον θα μιλά για τα στελέχη του στο σταθμό), ενώ στο υποσέλιδο δίνει και τα ποσά που την ίδια περίοδο πλήρωσε η εργοδοσία στην Εφορία και αλλού. Το δημοσίευμα έρχεται σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι του σταθμού βρίσκονται σε πολυήμερες κινητοποιήσεις, διεκδικώντας δεδουλευμένα και φαίνεται ότι πασχίζει με τέτοιες μεθόδους να τους διαβάλει, να τους συκοφαντήσει, ως υπαίτιους της κατάστασης στο κανάλι, κατάσταση που δημιουργεί ο ανταγωνισμός των αφεντικών και η κρίση για την οποία οι εργαζόμενοι καμιά ευθύνη δεν έχουν.

... για να συκοφαντήσει τους εργαζόμενους

Για να συκοφαντήσει τον αγώνα τους, η εφημερίδα ισχυρίζεται ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δε θα έπρεπε να διεκδικούν τα λεφτά τους και να κινητοποιούνται ενάντια στην εργοδοσία, επειδή επί μια δεκαετία πληρώνονταν τους μισθούς τους και το κανάλι κατέβαλλε τις ασφαλιστικές τους εισφορές! Σαν να τους έκανε και χάρη δηλαδή που τους πλήρωνε για τη δουλειά τους στο σταθμό! Ακόμα πιο πέρα, προσπαθεί να τσουβαλιάσει τους εργαζόμενους στο κανάλι με μεγαλοστελέχη του σταθμού που προφανώς απολάμβαναν παχυλούς μισθούς. Αυτοί, βέβαια, ελάχιστα στεναχωρέθηκαν που έκλεισε το κανάλι, αφού το πιθανότερο είναι να βρουν αλλού ένα μισθό πολλαπλάσιο από αυτόν που έπαιρνε η συντριπτική πλειοψηφία όσων σήμερα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, διεκδικώντας χρήματα ζωτικής σημασίας για την ίδια την επιβίωσή τους. Πάντως, πέρα από το ιδιαίτερο στίγμα που δίνει το πρωτοσέλιδο της «Αυριανής» και το ρεπορτάζ που το συνοδεύει στις μέσα σελίδες, αντανακλά επιπλέον και τον τρόπο με τον οποίο η κάθε εργοδοσία αντιλαμβάνεται τους εργαζόμενους. Αν ήταν δυνατόν να απασχολεί τζάμπα εργατικά χέρια, θα το έκανε ευχαρίστως, αφού φτάνει στο σημείο να χρεώνει αχαριστία και ευθύνες στους σημερινούς απεργούς, επειδή πλήρωνε τους μισθούς και τα Ταμεία τους, υπονοώντας ότι μέχρι που της χρωστάνε και χάρη...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ιμπεριαλιστικές γαλέρες

Το χτεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ρ», για το ΝΑΤΟικό πολεμικό προγεφύρωμα που σχεδιάζεται να στηθεί με τη χρήση εμπορικών πλοίων, το οποίο θα συνδέει τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, επιβεβαιώνει ότι η ιμπεριαλιστική πολεμική μηχανή είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Η χώρα μας εμπλέκεται όλο και πιο ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς, με τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Στα ΝΑΤΟικά κελεύσματα για τη ναύλωση πλοίων που θα μεταφέρουν πολεμικό υλικό στις πλέον «εκρηκτικές» περιοχές του πλανήτη, καλούνται να ανταποκριθούν οι πάντα πρόθυμοι Ελληνες εφοπλιστές, που επιζητούν γρήγορο χρήμα, κάνοντας μπίζνες που μυρίζουν αίμα.

Το εφοπλιστικό κεφάλαιο θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ναυτεργατών, οι οποίοι, παρά τη θέλησή τους, μετατρέπονται σε οργανικό κομμάτι των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για σχεδιασμό ή για κάποια άσκηση, όπως διατείνονταν χτες οι αρμόδιες στρατιωτικές αρχές. Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα, είναι ότι υπάρχει προετοιμασία για κάποιου είδους πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Περσικού και γύρω από αυτή, είτε αυτές αφορούν το Ιράν, είτε την εδραίωση στην περιοχή των Αμερικανών και των ΝΑΤΟικών συμμάχων τους μετά την «αποχώρηση» από το Ιράκ, είτε την ανάπτυξη της «αντιπυραυλικής ασπίδας», είτε στο κέρας της Αφρικής. Εξάλλου, ακόμα και την εκδοχή της άσκησης να πάρει κανείς, γίνεται πιο φανερός ο όλος σχεδιασμός, αφού ασκήσεις προηγήθηκαν και των ιμπεριαλιστικών πολέμων σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη.

Σε όλα αυτά, όπως δείχνει ο σχεδιασμός, η Ελλάδα χρησιμοποιείται σαν βάση και πολεμικό ορμητήριο. Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι η ελληνική εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αποσκοπεί στην εξασφάλιση μιας καλύτερης θέσης για την ελληνική πλουτοκρατία στη μοιρασιά της ιμπεριαλιστικής λείας. Ταυτόχρονα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μετάπτωση της χώρας, ανά πάσα στιγμή, από τη θέση του θύτη στη θέση του θύματος, ανάλογα με τις εκάστοτε προτεραιότητες και σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών επιτελείων. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, επαληθεύεται η επικαιρότητα των εκτιμήσεων του ΚΚΕ, όπως αυτές καταγράφηκαν και στην Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή μας και στην ευρύτερη περιοχή, τον Φλεβάρη του 2011.

Στην Απόφαση σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Η αστική τάξη της χώρας (και βεβαίως τα κόμματά της, το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΝΔ), έχει τεράστιες ευθύνες για την εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, σε διάφορες γωνιές της Γης, καθώς και στη λεγόμενη "αντιπυραυλική ασπίδα", που οι ιμπεριαλιστές ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων και στη χώρα μας (...) Οι κομμουνιστές καλούνται να αποκαλύψουν στους λαούς πως το "νέο" ΝΑΤΟ δε γίνεται καλύτερο, ούτε "προωθεί την ασφάλεια" στα πέρατα της Γης, όπως ισχυρίζεται η αστική προπαγάνδα. Εξακολουθεί να έχει τον επικίνδυνο και βρώμικο ρόλο του ως σφαγέας των λαών και πολεμική "μηχανή" των αστών σε βάρος των λαϊκών κινημάτων, της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Σ' αυτές τις συνθήκες, το αίτημα της απεμπλοκής από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και της αποδέσμευσης της χώρας μας, και κάθε χώρας από το ΝΑΤΟ, πρέπει να αποκτήσει νέα δυναμική σε σύνδεση με την πάλη για την εξουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ