Σάββατο 23 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Επίτευγμα» η ανθυγιεινή πολιτική

Παπαγεωργίου Βασίλης

Υποσχέσεις, σε ύφος σχεδόν δακρύβρεχτο, ότι μέχρι το τέλος Νοέμβρη ή τις αρχές Δεκέμβρη θα έχουν πάει στις θέσεις τους στα νοσοκομεία 1.500 νοσηλευτές από προσλήψεις του 2009, έδωσε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στην τελετή ορκωμοσίας διορισμού 27 νοσηλευτών στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας.

«Θα το φέρω το προσωπικό από το χέρι», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας. Επιχειρώντας να παρουσιάσει ως προσωπικό του επίτευγμα το να φτάσουν με δυο χρόνια καθυστέρηση στα νοσοκομεία που στενάζουν απ' τις ελλείψεις - αφού λείπουν 25.000 νοσηλευτές - 1.500 νοσηλευτές που δεν καλύπτουν καν τις συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις, λόγω και των αντιασφαλιστικών νόμων που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Και, βέβαια, ο υπουργός δεν είπε ούτε λέξη για νέες προσλήψεις, πιστός στη λογική των περικοπών στην Υγεία, που οδηγούν στο στραγγαλισμό των δημόσιων νοσοκομείων και προκαλούν επικίνδυνες καταστάσεις για τους ασθενείς και εργαζόμενους.

Για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να είναι καθαρό ότι μόνοι χαμένοι θα είναι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους απ' την πολιτική που καταστρέφει ό,τι έχει ακόμη απομείνει από το δημόσιο τομέα Υγείας, για να αυξάνονται η εμπορευματοποίηση, η ιδιωτικοποίηση και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του χώρου. Γι' αυτό πρέπει να καταδικάσουν αυτή την πολιτική και τους εκπροσώπους της με την ψήφο τους στις εκλογές στις 7 Νοέμβρη, δίνοντας δύναμη στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Η υγεία των ανθρώπων στο έλεος των επιχειρηματιών

Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει γυναίκα 49 χρόνων και μητέρα, που νοσηλεύεται εδώ και 19 μέρες στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» με λύκο (είναι μία χρόνια αυτοάνοση νόσος που προσβάλλει πολλά όργανα και συστήματα του σώματος, όπως το δέρμα, τις αρθρώσεις, τους νεφρούς, τους πνεύμονες και το αίμα).

Οπως κατήγγειλε στον «Ρ» ο σύζυγός της, οι θεράποντες γιατροί έκριναν ότι στη γυναίκα πρέπει να γίνει μια εξειδικευμένη πνευμονολογική εξέταση, η οποία δε γίνεται στο «Γ. Γεννηματάς» και έτσι παρέπεμψαν το σύζυγο με τα μπουκαλάκια στο παρακείμενο «Σωτηρία». Ομως, το μικροβιολογικό εργαστήριο του «Σωτηρία» απάντησε ότι δεν μπορεί να γίνει η συγκεκριμένη εξέταση γιατί δεν υπάρχουν τα αναγκαία υλικά, αφού έχουν σταματήσει οι παραδόσεις απ' τους προμηθευτές. Μάλιστα, όπως ενημερώθηκε ο σύζυγος, η εξέταση αυτή δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει σε άλλο νοσοκομείο.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ διαμόρφωσαν το έδαφος ώστε η Υγεία να είναι χώρος επενδυτικής δραστηριότητας και θησαυρισμού για τα μονοπώλια, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να εξαρτώνται για τον εξοπλισμό - εφοδιασμό τους από τις φαρμακοβιομηχανίες και τους μεγαλεμπόρους ιατρικών μηχανημάτων και υγειονομικού υλικού. Με αποτέλεσμα, δηλαδή, η υγεία των ασθενών να εξαρτάται από το αν και ποιες επιχειρηματικές επιλογές θα κάνουν οι προμηθευτές, οι φαρμακοβιομήχανοι κλπ., οι οποίες βέβαια και όταν γίνουν αναγκάζουν τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν όλο και πιο ακριβά για εξετάσεις, φάρμακα, νοσηλεία.

Οσο υπάρχουν επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας, όσο η Υγεία αποτελεί εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται, οι λαϊκές ανάγκες δε θα ικανοποιούνται και η κατάσταση θα χειροτερεύει. Γι' αυτό και πρέπει να μπει στην πρώτη γραμμή η πάλη των λαϊκών στρωμάτων για να εμποδιστούν οι επικίνδυνες εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, που με κεντρικό σχεδιασμό θα μεριμνά για την ολόπλευρη φροντίδα και περίθαλψη του λαού.

Δείξε μου το φίλο σου...

«Τιμητική διάκριση στον πρόεδρο του ΣΚΑΪ Γιάννη Αλαφούζο για τη συνδρομή του στην ανάπτυξη της τουριστικής ναυτιλίας απένειμε την Τετάρτη ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Ομιλο Ελλάδας, ενώ το βραβείο παρέλαβε ο γενικός διευθυντής του ΣΚΑΪ Γιάννης Σπανολιός. Οι άνθρωποι της ναυτιλίας αναγνώρισαν το ενδιαφέρον των επικεφαλής του σταθμού για την τουριστική ναυτιλία όπως αυτό εκφράστηκε μέσα από εκτεταμένα ρεπορτάζ και έρευνες γύρω από αυτόν το βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Την τιμητική διάκριση παρέδωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μάρκος Φόρος». Λιτή και περιεκτική η είδηση που δημοσίευσε ο ΣΚΑΪ στην ηλεκτρονική του σελίδα στις 13/10/2010. Σαν παγόνι φούσκωσε ο όμιλος για το γεγονός ότι οι εφοπλιστές αναγνώρισαν τις υπηρεσίες του στην κατασυκοφάντηση και το χτύπημα του αγώνα των ναυτεργατών, στη συγκάλυψη και διαστρέβλωση της άθλιας κατάστασης που βιώνουν χειμώνα - καλοκαίρι τα νησιά, εξαιτίας της εφοπλιστικής ασυδοσίας και βέβαια στην προώθηση του νόμου για το καμποτάζ, που ήταν σημαία για τους μεγαλοεφοπλιστές, κυρίως της κρουαζιέρας. Το δικό του άνθρωπο τίμησε το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Και αυτό πρέπει να αποτελέσει κριτήριο για τους εργαζόμενους σε ό,τι αφορά το ρόλο του ΣΚΑΪ και των άλλων μέσων του Ομίλου, συνολικά των αστικών ΜΜΕ, απέναντι στους εργατικούς λαϊκούς αγώνες και το δίκιο τους.

Κοροϊδία και πρόκληση

Το γλίσχρο επίδομα στους συνταξιούχους που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός προχτές από το Περιστέρι δεν είναι μόνο κοροϊδία, είναι και πρόκληση. Κοροϊδία γιατί τα 100 εκατομμύρια ευρώ σε 500.000 χαμηλοσυνταξιούχους, είναι λιγότερο και από ψίχουλα. Κατά μέσο όρο αντιστοιχούν 200 ευρώ όλα και όλα σε κάθε συνταξιούχο, που σημαίνει 55 λεπτά την ημέρα. Το ποσό δεν αντέχει σε καμία σύγκριση, σε καμία στατιστική. Οι απόμαχοι της δουλειάς αντιμετωπίζονται σαν να είναι ζητιάνοι.

Ακόμα μεγαλύτερη όμως είναι η πρόκληση. Οι συνταξιούχοι δεν ξεχνούν ότι πέρυσι τέτοια εποχή με ταρατατζούμ η κυβέρνηση ανακοίνωσε το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Κατέβαλε όμως στο ταμείο μόνο τα 500 εκατομμύρια, αλλά τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια πήγαν στην μαύρη τρύπα του μνημονίου. Από τα 500 δίνει μόνο 100 εκατομμύρια. Ενδιάμεσα φρόντισε να κόψει την 13η και 14η σύνταξη και στη συνέχεια τον περασμένο Αύγουστο, επέβαλε και πρόσθετο χαράτσι από 3% έως 10% στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Αφού λοιπόν βούτηξε τους χαμηλοσυνταξιούχους μέσα στην ανέχεια, έρχεται τώρα να τους πετάξει το κόκκαλο των 55 λεπτών.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Σήμερα, οκτώ στους 10 συνταξιούχους λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 750 ευρώ. Στον προϋπολογισμό του 2011 η κυβέρνηση προβλέπει και νέες περικοπές στις επιχορηγήσεις των Ταμείων για τις συντάξεις κατά 440 εκατομμύρια ευρώ, πρόσθετα στα 2,2 δισ. ευρώ που έκοψε φέτος. Σαν κοινός ληστής αφού έκλεψε την εκκλησία του χωριού, επιστρέφει και ρίχνει λίγα κέρματα στο δίσκο για τους φτωχούς. Κοροϊδεύουν, προκαλούν, βεβηλώνουν. Δεν έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο.

Γιατί όμως τόση και απροκάλυπτη κοροϊδία προς τους συνταξιούχους και όλους τους εργαζόμενους; Εκτιμούν ότι ακόμα μια φορά θα εξαπατήσουν τους ανθρώπους, τους οποίους οι ίδιοι έριξαν σε κατάσταση ανέχειας και πολλούς απόλυτης ενδειας; Μπορεί. Ταυτόχρονα όμως η ανακοίνωση αυτή του πρωθυπουργού μαρτυρά ότι η κυβέρνηση πιέζεται από τη λαϊκή οργή. Μπροστά στη διογκούμενη αγανάκτηση του κόσμου, μπροστά στην τεράστια λαϊκή δυσαρέσκεια, συμπεριφέρεται σαν τον ταχυδακτυλουργό που καταφεύγει σε φθηνά κόλπα.

Και αυτό πρέπει να το εκτιμήσουν πολύ σοβαρά οι εργαζόμενοι. Αν σήμερα αυτή η αγανάκτηση εξαναγκάζει την κυβέρνηση να γίνεται πιο προσεκτική, γίνεται φανερό ότι ένα αποτέλεσμα στην κάλπη που θα στέλνει μήνυμα καταδίκης της πολιτικής της, θα την κάνει ακόμα πιο ευάλωτη. Να, γιατί η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση» θα δημιουργήσει την επομένη των εκλογών ένα άλλο τοπίο. Θα τους κόψει τη φόρα.

Η ψήφος στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, είναι ψήφος που μπορεί να φέρει έμπρακτα αποτελέσματα σε όφελος του λαού. Θα δείξει ότι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία δεν είναι διατεθειμένοι «να πάνε σαν το σκυλί στ' αμπέλι». Είναι πριν απ' όλα ψήφος ανάσχεσης στην νέα αντιλαϊκή έφοδο που ετοιμάζεται. Είναι ψήφος και μήνυμα ανυπακοής και αντίστασης. Είναι ταυτόχρονα η πιο στέρεη προϋπόθεση για να δυναμώσουν οι αγώνες, να ενισχυθεί η λαϊκή πάλη. Να συγκροτηθεί ένα αξιόμαχο κίνημα που δε θα υποκλίνεται στις επιταγές του κεφαλαίου, αλλά θα παλεύει για τις ανάγκες του λαού. Να ισχυροποιηθεί το μέτωπο εργατών, μικρομεσαίων, φτωχών αγροτών, όρος απαραίτητος όχι μόνο για να εμποδίσουμε τα χειρότερα, αλλά και για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος στην κοινωνία και στην οικονομία.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η τιμή εξαγοράς των συνειδήσεων...

Παπαγεωργίου Βασίλης

H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ μπορεί να έχει σοβαρές δυσκολίες να αποτιμήσει την περιουσία του δημοσίου (προκειμένου να την ξεπουλήσει), όμως φαίνεται ότι μπορεί ωραιότατα να αποτιμήσει την ...ψήφο των συνταξιούχων!

Ετσι λοιπόν στο «εκλογικό χρηματιστήριο» η τρέχουσα τιμή εξαγοράς συνειδήσεων συνταξιούχων είναι 100 με 300 ευρώ ...το κεφάλι!

Τόσο είναι το περίφημο επίδομα που ανακοίνωσε όπως ξέρουμε ο πρωθυπουργός και θα καταβληθεί στο τέλος Δεκεμβρίου (να έχουν περάσει για τα καλά οι εκλογές).

Τα κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν βέβαια να ...χαρούν για την κυβερνητική «φιλολαϊκότητα» και τη χαρακτήρισαν «κίνηση αναγνώρισης» και «καλής θέλησης».

Μόνο που δυσκολευόμαστε να τη διακρίνουμε αυτή την «καλή θέληση» και την «αναγνώριση». Ιδίως όταν γίνεται από το ίδιο χέρι που πάγωσε τις συντάξεις, έκοψε τα «δώρα» Χριστουγέννων, Πάσχα και διακοπών και ενισχύει την ακρίβεια στην αγορά.

Αντιθέτως, διακρίνουμε ευκολότατα την ψηφοθηρία και μάλιστα σε ...εξευτελιστικές τιμές.

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ, μεταξύ άλλων, Ελλάδα και Τουρκία θα έχουν «κοινή στάση» και στο θέμα της τρομοκρατίας, όπως μάθαμε από τις συναντήσεις Παπανδρέου - Ερντογάν...

Αυτό μεταφράζεται - κατ' αρχήν - ότι και οι δύο μαζί θα συνεργαστούν ώστε να γίνουν πράξη όλοι οι στόχοι του ΝΑΤΟ (που όπως άπαντες γνωρίζουν είναι ο Νο 1 πολέμιος της «τρομοκρατίας»).

Τι άλλο μπορεί να σημαίνει; Μάλλον πρέπει το μυαλό μας να πηγαίνει στο χειρότερο, να αναλογιστούμε τι σημαίνει «τρομοκράτης» για την εκάστοτε τουρκική κυβέρνηση.

ΤΕΡΜΑ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΑ το Κατάρ θα κάνει επενδύσεις ύψους 5.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ελλάδα. Μας το ξεκαθάρισε και αυτό χτες ο Χ. Παμπούκης...

Τι επενδύσεις θα γίνουν, αν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες του κοσμάκη, τι δάση θα χαλάσουν, τι αιγιαλοί θα παραδοθούν, πόσα εργασιακά δικαιώματα θα εξαφανιστούν, πόσες φοροαπαλλαγές θα γίνουν είναι κάτι μικρολεπτομέρειες που θα τις κανονίσουν αργότερα.


Γρηγοριάδης Κώστας

Κατά τα άλλα, προσπαθούν να μας πείσουν ότι είμαστε ήδη κατά 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότεροι...

Κυβερνητικό φερέφωνο

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ηχώ» των πρωθυπουργικών ομιλιών έχει καταντήσει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, βουλιάζοντας ολοένα πιο βαθιά στην ανυποληψία του βαστάζου της αντιλαϊκής πολιτικής. Πάρτε για παράδειγμα τη χτεσινή δήλωση του Γ. Παναγόπουλου για την επαίσχυντη εξαγγελία - εμπαιγμό του πρωθυπουργού για το επίδομα της ντροπής στους χαμηλοσυνταξιούχους. «Η εισοδηματική ενίσχυση όλων όσοι σηκώνουν τα βάρη της κρίσης, όπως των χαμηλοσυνταξιούχων, πρέπει και επιβάλλεται να βρίσκεται στις απόλυτες προτεραιότητες της κυβέρνησης», διαπιστώνει «αγωνιστικά» ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αναμασώντας τα λόγια του πρωθυπουργού, που εδώ και μέρες διαπιστώνει ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι μισθωτοί πλήττονται και πως η κυβέρνηση δεσμεύεται αυτούς πρώτα να «αποκαταστήσει» όταν έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη. Περιττό να σημειωθεί ότι η κριτική που ασκεί στην κυβερνητική εξαγγελία είναι για γέλια, του τύπου «τα βάρη που έχουν επωμισθεί οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι είναι δυσβάσταχτα, γι' αυτό και κάθε αποσπασματική και επιδοματική ενίσχυση δε λύνει το τεράστιο πρόβλημα των εισοδηματικών απωλειών». Εξίσου γελοία είναι και η πρόταση που κάνει για «επαναχορήγηση της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους και κυρίως σε όσους λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις». Το αφήνει δηλαδή στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης πότε θα ευαρεστηθεί να «αποκαταστήσει» τις συντάξεις στο επίπεδο που ήταν πριν το μνημόνιο, δηλαδή στο επίπεδο της φτώχειας και της πείνας. Δε θα περίμενε κανείς βεβαίως από τον Γ. Παναγόπουλο ταξική αγωνιστική έξαρση. Ανθρωπος των μονοπωλίων είναι, όπως και η πλειοψηφία της ανυπόληπτης εργοδοτικής ΓΣΕΕ. Αλλά πάει πολύ να προκαλεί και από πάνω με τέτοιες δηλώσεις. Ποιος έχασε την τσίπα για να την βρει ο Γ. Παναγόπουλος;

Tιμωρία σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

«Ο,τι και να γίνει, δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων» (Γ. Παπανδρέου) - «Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στην κυβέρνηση είναι όχι άλλα μέτρα» (Αντ. Σαμαράς)... Η πρώτη - και απόλυτα δικαιολογημένη - σκέψη που κάνει κανείς ακούγοντας τις παραπάνω δηλώσεις των δύο μονομάχων είναι ότι στήνουν το σκηνικό της εξαπάτησης και του εγκλωβισμού της λαϊκής δυσαρέσκειας μπροστά στις εκλογές του Νοέμβρη. Ούτε ένας κόκκος αλήθειας δεν υπάρχει στις παραπάνω «διαβεβαιώσεις» του πρωθυπουργού και την «αγανάκτηση» του προέδρου της ΝΔ. Ο πρώτος ψεύδεται συνειδητά όταν διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα σε βάρος των μισθωτών και συνταξιούχων, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι τα νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα είναι δεδομένα. Προβλέπονται ένα προς ένα στο (επικαιροποιημένο) μνημόνιο, ενώ τα «συμπληρωματικά» θα έρθουν μετά τις εκλογές με πρόσχημα την αύξηση του ελλείμματος... Οι μισθοί στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα μειωθούν κι άλλο, όπως και οι συντάξεις, ενώ θα συνεχιστεί η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης (έρχεται νέο ασφαλιστικό), οι εργασιακές σχέσεις θα γίνουν πλήρως ευέλικτες, οι έμμεσοι φόροι θα αυξηθούν κι άλλο πλήττοντας καίρια τα λαϊκά εισοδήματα, οι δαπάνες για την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια θα περικοπούν, κ.ο.κ. Τα μέτρα αυτά τα γνωρίζει και τα αποδέχεται πλήρως ο Αντ. Σαμαράς, μόνο με τη φορολογία των επιχειρήσεων διαφωνεί... Αδίστακτα λοιπόν «Λαϊκή Συσπείρωση», που στηρίζει το ΚΚΕ.

ΥΓ: Σιγά μην έστειλε ο πρωθυπουργός μήνυμα στην τρόικα και στον Ο. Ρεν, όπως λένε τα παπαγαλάκια του. Το μήνυμα «στοχεύει» τα λαϊκά στρώματα και προδίδει τον πανικό των κυβερνώντων.

«Φαστ τρακ» ανταγωνισμοί

Δεν πρόλαβε να αρχίσει η «fast track» μοιρασιά των κρατικών επιδοτήσεων για τις μεγάλες επενδύσεις και άρχισαν οι «προειδοποιητικές βολές» και τα «καρφώματα». Ενδεικτικό το χτεσινό πρωτοσέλιδο άρθρο της «Καθημερινής», με το οποίο ζητεί να υπάρξουν συνθήκες απόλυτης διαφάνειας, αλλά δε μένει μόνο στα γενικά. «Θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμο, οι υπουργοί και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη να δημοσιοποιήσουν κατά πόσον στον πρότερό τους βίο στον ιδιωτικό τομέα χειρίσθηκαν υποθέσεις που αφορούν επιχειρήσεις ή ιδιώτες, οι οποίοι θέλουν τώρα να ενταχθούν στη διαδικασία αυτή», σημειώνεται στο άρθρο που στη συνέχεια γίνεται πιο συγκεκριμένο. «Οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν αν υπάρχει ασυμβίβαστο σε περιπτώσεις όπου κάποιο κυβερνητικό στέλεχος με την προηγούμενη του ιδιότητα ή συνεργάτες του στην τρέχουσα περίοδο είχαν εμπλοκή σε κάποια υπόθεση». Δεν γνωρίζουμε φυσικά ποιον υπουργό «φωτογραφίζει» η αστική εφημερίδα αλλά το βέβαιο είναι ότι η διαμάχη για τη μοιρασιά της λείας δε θα είναι αναίμακτη μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων. Το κυρίαρχο όμως είναι ότι η «λεία» ανήκει στο λαό που πρέπει να πάρει ό,τι του ανήκει.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να μην πτωχεύσει ο λαός

Κάθε φορά που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να εφαρμόσει την επόμενη δόση των επώδυνων, κατά των εργαζομένων, μέτρων, βγάζει στην επιφάνεια το ...θυμιατό με την επικείμενη χρεοκοπία της χώρας. Με τον εκβιασμό της καταστροφής και τον μπαμπούλα της κατάρρευσης της οικονομίας, πορεύτηκαν από την επομένη κιόλας των εκλογών του 2009, με τον ίδιο τρόπο επιχειρούν και τώρα να προετοιμάσουν το έδαφος για όσα έρχονται μετά τις εκλογές του επόμενου μήνα.

Το σάρωμα των λαϊκών εισοδημάτων όλο το χρόνο που μας πέρασε, οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και το ΦΠΑ, οι ανατροπές στο σύστημα της ασφάλισης και της συνταξιοδότησης των εργαζομένων, η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων στην κατεύθυνση που αξίωναν οι μεγαλοεργοδότες, τα «πακέτα» των δισεκατομμυρίων που προσέφεραν προς το μεγάλο κεφάλαιο, όλα αυτά ήταν μέτρα ακραίου αντιλαϊκού χαρακτήρα και όλα, υποτίθεται πως πάρθηκαν με στόχο να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας. Κι όμως, μετά από τόσους μήνες και μετά από μιας τέτοιας έκτασης λεηλασία των εργαζομένων, το ΠΑΣΟΚ ξαναζεσταίνει την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία.

Η αποστολή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλή. Εχει δεσμευτεί να βγάλει τους κεφαλαιοκράτες από την κρίση. Εχει αναλάβει να κλέψει από τους εργαζόμενους εκατοντάδες δισεκατομμύρια, ώστε να στηρίξει τραπεζίτες, μεγαλοβιομηχάνους, μεγαλεμπόρους, πολυεθνικές, που έχουν ανάγκη από το τζάμπα κρατικό χρήμα, για να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Ε, για να περάσεις μια τέτοια πολιτική χρειάζεσαι μπαμπούλες και το ΠΑΣΟΚ επινοεί διάφορους εκβιασμούς για να τρομάξει το λαό, για να κρύψει τον πραγματικό χαρακτήρα της οικονομικής κρίσης, για να αποπροσανατολίσει τα λαϊκά στρώματα, να δημιουργήσει την εντύπωση ότι όλοι φταίμε για την κρίση που υπάρχει.

Η οικονομική κρίση είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό. Είναι αποτέλεσμα της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων, που επειδή ακριβώς έχουν διογκωθεί σε ιστορικά τεράστια μεγέθη, δεν μπορούν, όπως παλαιότερα, να εξασφαλίσουν υψηλά κέρδη. Τα κεφάλαια προσπαθεί να σώσει η κυβέρνηση και γι' αυτά πασχίζει να μη χρεοκοπήσουν. Για τους εργαζόμενους αδιαφορεί παντελώς. Αδιαφορεί για τη χρεοκοπία με την οποία απειλούνται οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών. Αδιαφορεί για τη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, για τους φτωχούς που πολλαπλασιάζονται, για τους αγρότες που ξεκληρίζονται, για τους αυτοαπασχολούμενους που κατά δεκάδες χιλιάδες κλείνουν τα μαγαζιά τους, για τους νέους και τις νέες που μαραζώνουν μπροστά στα αδιέξοδα που τους προκαλεί η κοινωνία που έφτιαξαν και τώρα τρέχουν για να τη σώσουν.

Ολοι αυτοί, τα θύματα της πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου, και ταυτόχρονα το μοναδικό ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, οι αποκλειστικοί παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου, αυτοί είναι που αποτελούν την Ελλάδα που δεν πρέπει να χρεοκοπήσει, δηλαδή δεν πρέπει να χρεοκοπήσουν οι ίδιοι, αλλά να χρεοκοπήσουν οι μερικές εκατοντάδες - άντε κάποιες χιλιάδες - εκπρόσωποι του κεφαλαίου και το κράτος τους. Ενα κράτος το οποίο υπάρχει για να εξυπηρετεί αυτούς, κατακλέβοντας και χρεώνοντας τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, ο οποίος συνεχώς καλείται να πληρώνει τα σπασμένα (τους). Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα έχουν τη δύναμη να βάλουν φραγμό στη διαδικασία της δικής τους χρεοκοπίας. Αρκεί να διαλέξουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν... Ας κάνουνε το πρώτο βήμα ενισχύοντας, στις εκλογές, όσο γίνεται περισσότερο τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ