Τετάρτη 24 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κοροϊδία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με απόφαση της υπουργού Παιδείας, στις 16 του Μάρτη, εγκρίθηκαν οι πιστώσεις για την αποπληρωμή των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα μηνών από την προηγούμενη χρονιά ακόμα. Στην ανακοίνωση του υπουργείου γι' αυτήν την απόφαση αναφέρεται με στόμφο ότι «η αποπληρωμή αυτή εγκρίθηκε φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά», ενώ προστίθεται ότι «από τον Οκτώβρη του 2009 η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεσμεύτηκε ως προς την προτεραιότητα αποπληρωμής χιλιάδων χαμηλόμισθων εργαζομένων στο χώρο της εκπαίδευσης»!

Με άλλα λόγια, οι ωρομίσθιοι από πέρσι μέχρι τον Οκτώβρη έτρωγαν ...αέρα κοπανιστό, από τον Οκτώβρη μέχρι το Μάρτη έτρωγαν ...τη δέσμευση της υπουργού(!) και τώρα που θα πληρωθούν με καθυστέρηση π.χ. 10 αντί για 12 μήνες, θα πρέπει να είναι και ευγνώμονες που εγκρίθηκε, λέει, η πληρωμή τους «νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά»! Δεν φτάνει, δηλαδή, που η πολιτική όλων των τελευταίων κυβερνήσεων έχει κάνει τους ίδιους τους ωρομίσθιους λάστιχο και το 'χει τεντώσει μέχρι εκεί που δεν παίρνει για να «βουλώνει τρύπες» στα σχολεία, τους κοροϊδεύει κι από πάνω η κυβέρνηση ότι τάχα φροντίζει με προτεραιότητα γι' αυτούς!

Προσήλωση στο κεφάλαιο

Ο «έρωτας» και ο «βήχας» δεν κρύβονται, λέει το γνωμικό. Και πώς να κρύψει ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, την προσήλωσή του στην άρχουσα τάξη της χώρας. Ο άνθρωπος που ωμά και κυνικά ζητά την αφαίρεση όλων, μα όλων, των δικαιωμάτων που έχουν απομείνει στους ανθρώπους του μόχθου, χτες μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο και το ΔΣ του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΑ) τους έπλεξε το εγκώμιο, δηλώνοντας: «Νομίζω ότι τα Επιμελητήρια σήμερα αποτελούν τους υγιέστερους θεσμούς - φορείς της χώρας και θέλω να ελπίζω ότι δε θα υπάρξει κάποια απόπειρα ασέλγειας πάνω σ' αυτό το χρήσιμο έργο το οποίο επιτελούν. Ακουσα με πολλή προσοχή τις απόψεις ενός κλάδου που θεωρώ πως είναι το "Automotrice" της ελληνικής οικονομίας και θέλω να πιστεύω ότι οι εισηγήσεις αυτές θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σ' ένα πλαίσιο που θα αποσκοπεί στο καλύτερο αύριο της χώρας».

Τώρα, βέβαια, δεν είναι άγνωστο το περιεχόμενο των εισηγήσεων του ΕΒΕΑ. Είναι εισηγήσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του κεφαλαίου και η υλοποίησή τους προϋποθέτει αφαίμαξη ως και της τελευταίας ρανίδας ιδρώτα και αίματος των εργαζομένων. Η σύμπτωση απόψεων ΛΑ.Ο.Σ. και ΕΒΕΑ αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του προέδρου του δεύτερου Κ. Μίχαλου, αποκαλυπτικές και της σκοπιμότητας του αιτήματος του Γ. Καρατζαφέρη περί «εθνικής συναίνεσης»: «Εμείς χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία αυτή που έχει πρόσφατα αναλάβει ο πρόεδρος, έτσι ώστε να επικρατήσει συναίνεση, σύνεση και συνεργασία ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου σ' αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που βιώνουμε».

Αυταπάτες

Απορία προκάλεσε στο ΣΥΡΙΖΑ η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας γιατί, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «προτείνει όχι μόνο να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα τα υφεσιακά μέτρα που έχουν παρθεί, αλλά να υπάρξει και το δεύτερο κύμα». Του προκάλεσε ακόμα και έκπληξη γιατί «η Κεντρική Τράπεζα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, που η οικονομική και δημοσιονομική κρίση μετασχηματίζεται σε κοινωνική κρίση θα όφειλε να παίζει άλλο ρόλο. Και πάντως όχι αυτόν του εμψυχωτή μίας πολιτικής που θα μείνει στην ιστορία ως εξέχων αρνητικό παράδειγμα»..!

Τι πιστεύει άραγε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι η Τράπεζα της Ελλάδας; Ευαγές ή φιλανθρωπικό ίδρυμα; Ανεξάρτητη αρχή, Μη Κυβερνητική Οργάνωση; Ακόμα κι αυτές εκφράζουν συμφέροντα. Πόσο μάλλον η κεντρική τράπεζα της οποιασδήποτε καπιταλιστικής χώρας που δουλεύει για τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Βέβαια, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εξαπατά τα λαϊκά στρώματα με ρητορείες όπως ότι είναι δυνατόν ακόμα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παίξει έναν άλλο ρόλο, να τεθεί σε κοινωνικό έλεγχο κλπ.., στην ΤτΕ θα «κόλλαγε»;

Χρειάζεται «προσπάθεια»

Δε χρειαζόταν να 'σαι μάντης για να προβλέψεις ότι οι προτάσεις που θα διατύπωνε η Τράπεζα Ελλάδας στο κείμενο για τη Νομισματική Πολιτική του 2010 θα απαιτούσαν κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων. Η διοίκησή της επαίρεται - και έχει δίκιο - ότι εδώ και χρόνια είχε επισημάνει τα «διαρθρωτικά προβλήματα» της ελληνικής οικονομίας και, πριν ακόμα ξεσπάσει η κρίση, είχε απαριθμήσει το πλέγμα των μέτρων που πρέπει να παρθούν. Ετσι είναι τα πράγματα. Εδώ και χρόνια, όλες οι πλευρές που συγκροτούν το μόρφωμα της ΕΕ - η οικονομική ολιγαρχία και οι πολιτικές δυνάμεις που την υπηρετούν - σχεδιάζουν, πιέζουν, και τρομοκρατούν, με ένα στόχο. Να επιταχυνθούν οι ρυθμοί εφαρμογής των αντιδραστικών - αντιλαϊκών προσαρμογών, όπως έχουν καταγραφεί στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και στη Στρατηγική της Λισαβόνας. Πολιτικές προαποφασισμένες, οι οποίες στο σύνολό τους κατατείνουν στην προσπάθεια της πλουτοκρατίας της ΕΕ να υπερισχύσει στον αδυσώπητο ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Προαποφασισμένος είναι και ο τρόπος: Υπονομεύοντας ακόμα περισσότερο τη θέση των εργαζομένων στη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία. Ακρωτηριάζοντας τις λαϊκές κατακτήσεις. Καταργώντας τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί τη μεταπολεμική περίοδο σε τομείς όπως η Κοινωνική Ασφάλιση, η Υγεία, η Παιδεία, οι συντάξεις. Σακατεύοντας, με δυο λόγια, τους εργαζόμενους, μόνο και μόνο για να κάνουν ακόμα πιο φτηνή την εργατική δύναμη. Ετσι εξασφαλίζονται ακόμα περισσότεροι πόροι για το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του. Ετσι μπορεί να διαιωνιστεί η κερδοφορία της πλουτοκρατίας.

Η κρίση που ξέσπασε, όπως αποδεικνύεται και από την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, αξιοποιείται απλά σαν ευκαιρία για να κλείσουν οι λογαριασμοί που έχουν μείνει ανοιχτοί. Τα κεφάλαια «εργασία», «μισθός», «σύνταξη», «μόρφωση», «υγεία», ξαναγράφονται από την αρχή. Η άρχουσα τάξη αδιαφορεί για τα εκατομμύρια των εργαζομένων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες τους και εξαναγκάζονται να κάνουν συνεχείς εκπτώσεις στο βιοτικό τους επίπεδο. Ο μοναδικός ορατός στόχος της, που αποτελεί και στόχο των κυβερνώντων, είναι το κέρδος. Το συνεχώς αυξανόμενο κέρδος.

Στο όνομα των μεγαλύτερων κερδών του κεφαλαίου, η Τράπεζα της Ελλάδας δίνει έμφαση στην εκτίμηση ότι η εξέλιξη των «μέσων αποδοχών και του κόστους εργασίας» στη χώρα μας εμφανίζει, λέει, διπλάσιο ρυθμό από το μέσο όρο της ΕΕ. Γι' αυτό ζητάει μεγαλύτερη «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων. Απαιτεί «αναμόρφωση των συνταξιοδοτικών συστημάτων», «έλεγχο των δαπανών Υγείας» και «περιορισμό πρωτογενών δαπανών», δηλαδή των μισθών. Χάριν της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας επαναλαμβάνει στην Εκθεσή του 33 φορές ότι χρειάζεται «προσπάθεια», για να εκπληρωθούν οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί ΕΕ - κυβέρνησης.

Ναι. Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα είναι απαραίτητο να «προσπαθήσουν». Οχι όμως για όσα τους καλούν η κυβέρνηση με τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ., ούτε για τα ιερά και τα όσια της ΕΕ και της Τράπεζας Ελλάδας. Οφείλουν και έχουν κάθε όφελος να «προσπαθήσουν» για να ανακόψουν την πολιτική εξανδραποδισμού τους. Να οργανώσουν την πάλη τους για να την ανατρέψουν. Να συντονίσουν τους αγώνες τους ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων, διεκδικώντας την εφαρμογή μιας άλλης, ριζικά διαφορετικής πολιτικής, προς όφελος όλου του λαού.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Εκμετάλλευση των φτωχών λαών...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΩ - ΠΩ, ΤΙ ΚΑΛΑ! Δυο από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες του πλανήτη (οι «Pfizer» και «GlaxoSmithKline») αποφάσισαν να διαθέσουν σε οικονομικές τιμές, εμβόλια στις χώρες του Τρίτου Κόσμου!

Πόσο μεγάλη καλοσύνη εκ μέρους τους! Θα γίνουν, λέει, αποκλειστικά συμβόλαια με αυτές για τις «αγορές του Τρίτου Κόσμου», όπου θα υπάρχει όριο στις τιμές διάθεσης των εμβολίων.

Εν ολίγοις χώρες, με λαούς που δεν έχουν νερό, φαγητό, στοιχειώδη περίθαλψη, ταλαιπωρούνται από υποκινούμενους εμφύλιους πολέμους και στρατιωτικές επεμβάσεις, έγιναν ... «αγορές»!

Ακόμη και αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνται «καταναλωτές» και «πελάτες» προς εκμετάλλευση. Λες και αυτές οι εταιρείες (και συνολικά οι πολυεθνικές) δεν έχουν καμία σχέση με την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Σα να μη βρίσκεται πάνω από το ένα τρίτο του πλανήτη σε καθεστώς σκληρής ένδειας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα δικά τους συμφέροντα.

Ετσι, για την ...ιστορία, το εμβόλιο θα κάνει 7 δολάρια και θα απευθύνεται σε χώρες όπου το εισόδημα των ανθρώπων είναι λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα.

Πάντως, ασθένειες για θεραπεία δε θα σταματήσουν να υπάρχουν. Θα φροντίσουν γι' αυτό. Εδώ φρόντιζαν να ...εφεύρουν επιδημικές ασθένειες και εμβόλια στον (υποτίθεται) αναπτυγμένο δυτικό κόσμο, όπως όλοι πια γνωρίζουμε.

ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ...βαριά το ρόλο του ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, και όπου σταθεί κι όπου βρεθεί δίνει δείγματα υπεράσπισης της «εθνικής οικονομίας» με φράσεις του είδους «δεν θα χρεοκοπήσουμε» και «να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία».

Είναι προφανές ότι ακολουθεί το σχέδιο των επικοινωνιολόγων του για την καλλιέργεια ενός «υπεύθυνου» και «συναινετικού» προφίλ και ταυτόχρονα στηρίζει τις επιλογές του κεφαλαίου που εφαρμόζει με την πολιτική της η κυβέρνηση.


Γρηγοριάδης Κώστας

Τι θα έλεγαν, όμως, να άλλαζαν και λίγο τις φράσεις και τις ατάκες; Αυτές πια τις εμπεδώσαμε...

Να χρεοκοπήσει η πλουτοκρατία

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι ελληνικές τράπεζες θα διασωθούν από την κρίση. Αυτή η τοποθέτηση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εκφράζει με αυθεντικό τρόπο την ουσία της στρατηγικής του ευρωενωσιακού κεφαλαίου και των οργάνων του για την έξοδο από την κρίση. Αυτή τη γραμμή εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ. Κλοντ Τρισέ, ο οποίος, μιλώντας προχτές σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, ξεκαθάρισε ότι «αν κάποια ελληνική τράπεζα αντιμετωπίσει στο μέλλον εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα, η ΕΚΤ θα σταθεί στο πλευρό της, όπως έκανε και με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες». Αυτή ήταν άλλωστε και η πρώτη απόφαση που πήραν οι κυβερνήσεις των 27 κρατών - μελών της ΕΕ, ότι δε θα αφήσουν καμία «συστημική» τράπεζα να χρεοκοπήσει και για το σκοπό αυτό άδειασαν τα κρατικά ταμεία για να στηρίξουν τους χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς και τα ευρωμονοπώλια. Πάνω από 2 τρισεκατομμύρια διοχέτευσαν τα κράτη - μέλη της ΕΕ μέσω των πακέτων στήριξης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Από την άλλη ο πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε χτες ότι το «ευαγές ίδρυμά» του δεν πρόκειται να συνεισφέρει στο ελάχιστο για να πέσουν τα επιτόκια δανεισμού για την Ελλάδα, καθώς αυτό είναι καθαρά υπόθεση των «αγορών»... Με άλλα λόγια, οι τράπεζες δε θα αφεθούν να χρεοκοπήσουν, αποφαίνεται ο κεντρικοτραπεζίτης, εκφράζοντας τη γραμμή των ευρωμονοπωλίων. Στον ευρωμονόδρομο αυτό η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι μία και ενιαία: Να χρεοκοπήσει η πλουτοκρατία όχι ο λαός.

Ταξικές αλήθειες και ψέματα

«Σήμερα χρειάζεται να κατεβάσουμε το επίπεδο του ελληνικού λαού, πρέπει όλοι να φτωχύνουμε». Παρόλο που επαίρεται ότι λέει «σκληρές αλήθειες» και αυτό συμβουλεύει σε κάθε ευκαιρία το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης, η σκληρή αλήθεια είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης λέει την ταξική αλήθεια. Και επειδή είναι η αλήθεια που υπηρετεί τα συμφέροντα μιας άθλιας μειοψηφίας, αναγκάζεται να καταφεύγει σε μισές αλήθειες, δηλαδή σε τερατώδη ψέματα, όπως το παραπάνω που είπε κατά τη διάρκεια της προχτεσινοβραδινής συνέντευξής του στον «Σκάι». Ακόμα και ο Κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε να πει την αλήθεια, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να φτωχύνουν όλοι, ούτε θα κατέβει το βιοτικό επίπεδο όλων μετά την κρίση. Αντίθετα, η πλουτοκρατία θα ενισχύσει την κερδοφορία της και θα βγει πιο ενισχυμένη, βουλιάζοντας πιο βαθιά στη φτώχεια και την εξαθλίωση τον εργαζόμενο λαό. Αυτό, βέβαια, το συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι και δεν έχουν καμία διάθεση να αφήσουν να τους πάνε σαν πρόβατα επί σφαγή, όπως θέλει ο Κ. Μητσοτάκης και το μαύρο μέτωπο του κεφαλαίου. Οργανώνουν το ενιαίο μέτωπό τους και περνούν στην αντεπίθεση για να διεκδικήσουν ό,τι τους ανήκει σε ρήξη με τα μονοπώλια και τα κόμματά τους.

Στήριξη σε όλα τα μέτωπα

Είναι ολοφάνερο ότι η στήριξη της ΝΔ στην κυβέρνηση δεν περιορίζεται στην προώθηση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, αλλά επεκτείνεται και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, πράγμα που είναι αναμενόμενο αφού η στρατηγική της πλουτοκρατίας είναι ενιαία. Από την άποψη αυτή δεν προκαλεί καμία εντύπωση ότι ο πρόεδρος της ΝΔ βάζει πλάτες και στις «λύσεις» που δρομολογούνται εντός των αμερικανοΝΑΤΟικών πλαισίων για μείζονα θέματα, όπως το Αιγαίο, το Κυπριακό, η υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Κόσσοβο κ.ά. Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι ο λαλίστατος κατά τ' άλλα Α. Σαμαράς δεν έχει κάνει την παραμικρή δήλωση μέχρι τώρα για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, ενώ δεν ψέλλισε το παραμικρό για τα ανταλλάγματα κ.ο.κ. Μάλιστα, απέφυγε στην προχτεσινή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή να θέσει ζήτημα ακόμα και ενημέρωσης εκ μέρους του πρωθυπουργού, αίτημα που είχε αρχικά θέσει. Προφανώς είτε είναι ενημερωμένος είτε δε θέλει να χαλάσει το κλίμα ομοψυχίας, πράγμα που είναι ίδιο. Πάντως, για τις επιστολές που αντάλλαξαν Γ. Παπανδρέου και Ερντογάν είναι ενημερωμένος...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δυο γραμμές

Η προχτεσινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το αντιλαϊκό Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης ανέδειξε τις δυο στρατηγικές γραμμές που συγκρούονται στο πεδίο της οικονομίας και της πολιτικής. Παρά τις μεταξύ τους διαφοροποιήσεις, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. επιβεβαίωσαν ότι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να βγει το κεφάλαιο ενισχυμένο από την κρίση. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να δείξει ότι διαφοροποιείται στρατηγικά, προβάλλοντας ένα θολό «άλλο μοντέλο ανάπτυξης». Με τις προτάσεις και την κριτική του στις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, επιβεβαίωσε ότι κινείται στα όρια του αστικού πολιτικού συστήματος και υπονομεύει κάθε ριζοσπαστική διέξοδο από το σάπιο καπιταλισμό και τις διακρατικές ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Η κυβέρνηση παρουσίασε την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης σαν μονόδρομο, μιλώντας με τη γλώσσα της πλουτοκρατίας. Ισχυρίστηκε ότι οι ακροβασίες της χώρας μεταξύ των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών ταυτίζονται με το «εθνικό συμφέρον» και επέμεινε στο αντιδραστικό ιδεολόγημα ότι πατριωτικό είναι ό,τι συμφέρει το κεφάλαιο. Η ΝΔ επανέλαβε την πρόθεσή της να βάλει πλάτη στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, επιβεβαιώνοντας τις διαχρονικά ισχυρές δεσμεύσεις της προς το μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο υπηρέτησε και ευελπιστεί ξανά να υπηρετήσει από τη θέση της κυβέρνησης. Ο ΛΑ.Ο.Σ., με τον πιο ωμό τρόπο, δήλωσε στρατευμένος στον πόλεμο ενάντια στους εργαζόμενους, διεκδικώντας τα εύσημα του πιο θερμού υπερασπιστή των μέτρων που πάρθηκαν και των χειρότερων που έρχονται.

Η μεταξύ τους συναίνεση έχει ταξική βάση. Γι' αυτό οι αρχηγοί των τριών κομμάτων στις παρεμβάσεις τους συνδύασαν τα διαπιστευτήρια στα μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο με αφορισμούς για το κίνημα και τις διεκδικήσεις του. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ βολοδέρνει στις εγγενείς αντιφάσεις του, προσπαθώντας να στηρίξει με ριζοσπαστική φρασεολογία τη σοσιαλδημοκρατική στρατηγική του. Αθωώνει το ΠΑΣΟΚ για την αντιλαϊκή στρατηγική του, λέγοντας πως άλλα είπε προεκλογικά και άλλα κάνει σήμερα. Κρύβει ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει κόμμα του κεφαλαίου, με αντιλαϊκό πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζει. Καλεί το λαό να διαλέξει ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, να επιλέξει θύτη, την ώρα που περισσότερο από ποτέ προβάλλει η ανάγκη να οικοδομηθεί ένα συνεπές αντιμονοπωλιακό κίνημα, που δε θα σκοντάφτει στον έναν ή στον άλλο ιμπεριαλιστή, αλλά θα παλεύει πρώτα απ' όλα στο εθνικό επίπεδο για τη δημιουργία ισχυρών ρηγμάτων στο καπιταλιστικό σύστημα εν μέσω κρίσης.

Το ΚΚΕ ανέδειξε με καθαρότητα το κεντρικό ζήτημα. Σε περίοδο κρίσης αναδεικνύεται το ζήτημα «αστική εξουσία ή εργατική - λαϊκή εξουσία». Αυτή η βασική θέση είναι που καθορίζει τη στρατηγική του Κόμματος, τη δράση του στο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Την κρίση τη δημιούργησε η πλουτοκρατία. Αυτή πρέπει να πληρώσει. Η κρίση είναι γέννημα θρέμμα του καπιταλισμού. Κατά συνέπεια, φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση στα όρια αυτού του συστήματος δεν μπορεί να υπάρξει. Από αυτήν τη σκοπιά, είναι ανάγκη οι αγώνες των εργαζομένων και του λαού να κάνουν ένα σοβαρό ποιοτικό βήμα. Να γίνουν επιθετικοί στο περιεχόμενό τους, βάζοντας στην ημερήσια διάταξη της συζήτησης και της πάλης το ζήτημα της εξουσίας. Αυτό είναι ό,τι πιο ελπιδοφόρο μπορεί να γεννήσει η κρίση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ