Σάββατο 3 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μόνο αντιμονοπωλιακή πολιτική για τους ΕΒΕ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Και τι δεν κάνει η ΝΔ, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, για να κερδίσει κάποια ψήφο έστω και την τελευταία στιγμή. Βγήκε προχτές ο επικεφαλής του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ) να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις. Δόθηκαν εγγυήσεις σε 50 χιλ. επιχειρήσεις για δάνεια 4,8 δισ. ευρώ.

Ε και; Περισσότερο οργή πρέπει να προκαλέσουν αυτά τα νούμερα στους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ, παρά την όποια θετική εντύπωση. Ποιες είναι αυτές οι επιχειρήσεις που πήραν τα δάνεια με εγγύηση; Πόσες δεν πήραν; Πόσες μικρές επιχειρήσεις δεν μπαίνουν - διαχρονικά - στη διαδικασία δανειοδότησης, όχι επειδή δε χρειάζονται κεφάλαια να στεριώσουν και να προοδεύσουν, αλλά επειδή δεν αντέχουν την αποπληρωμή τους;

Και γιατί δεν αντέχουν; Επειδή η μικρή επιχείρηση έχει να αντιμετωπίσει τους κολοσσούς της βιομηχανίας και του εμπορίου. Οι οποίοι δεν αρκούνται μόνο στην τεράστια οικονομική τους ευχέρεια, η οποία πριμοδοτεί τα προϊόντα τους, εξασφαλίζει τις καλύτερες θέσεις παραγωγής και διάθεσης, προσφέρει πληθώρα ακόμη πλεονεκτημάτων. Αυτοί οι κολοσσοί ενισχύονται επιπρόσθετα από την πολιτική της ΕΕ και του δικομματισμού, με ακόμη ευνοϊκότερη χρηματοδότηση, μεγάλες επιδοτήσεις, μεγάλες φορολογικές απαλλαγές, χίλια δυο μέτρα που πλήττουν τους μικρούς και ενισχύουν τους μεγάλους.

Γι' αυτό λοιπόν, όσα δάνεια και να δώσει ο δικομματισμός, επιλεκτικά και αποσπασματικά, το «παιχνίδι» είναι χαμένο. Γι' αυτό χρειάζεται μια άλλη πολιτική, αντιμονοπωλιακή, που θα στηρίξει τους μικρούς ΕΒΕ. Την πολιτική που προτείνει το ΚΚΕ. Τίποτα άλλο.

Ιδια αντιαγροτική πολιτική

Η ταύτιση της αγροτικής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν περιορίζεται μόνο στην ΚΑΠ, αλλά επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της αγροτικής οικονομίας. Ο εκφυλισμός και η κατάργηση των τιμών παρέμβασης των αγροτικών προϊόντων που έκαναν με τις αναθεωρήσεις της ΚΑΠ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της ΕΕ, καθώς και η απελευθέρωση των εισαγωγών που έκαναν στο πλαίσιο του ΠΟΕ, είχαν ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των πραγματικών τιμών όλων των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Η απελευθέρωση των τιμών καταναλωτή και η κατάργηση της διατίμησης σε βασικά διατροφικά προϊόντα, όπως το ψωμί, που έκαναν στο πλαίσιο της θεοποίησης της αγοράς, είχαν πραγματικό στόχο τη ληστεία και των αγροτών και των καταναλωτών και την εξασφάλιση μεγαλύτερων κερδών στους εμποροβιομήχανους. Αλλο ένα δείγμα είναι η χρεοκοπία, το κλείσιμο και το ξεπούλημα στους ιδιώτες των συνεταιριστικών οργανώσεων που έπαιζαν κάποιο, έστω και ελάχιστο, περιοριστικό ρόλο στο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή. Για παράδειγμα, στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας ξεπούλησαν στους ιδιώτες τρία από τα μεγαλύτερα συνεταιριστικά εργοστάσια (ΑΓΝΟ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΣΕΡΓΑΛ, ΡΟΔΟΠΗ), έκλεισαν τη ΣΥΝΕΡΓΑΛ, την ΑΣΠΡΟ και άλλα μικρότερα συνεταιριστικά εργοστάσια, ενώ μεθοδεύουν το ξεπούλημα στους ιδιώτες και της ΔΩΔΩΝΗΣ, του μοναδικού συνεταιριστικού εργοστασίου που απέμεινε. Το αποτέλεσμα είναι 4 - 5 ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες να μονοπωλούν τον κλάδο του γάλακτος σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών. Και η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί από τις 5 του Οκτώβρη όποιος από ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ βρεθεί στην κυβέρνηση. Η αγροτιά θα ωφεληθεί αν αποδυναμωθεί ο δικομματισμός και ενισχυθεί μαζικά το ΚΚΕ. Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.

Ορκοι πίστης στην ΕΕ

Με τον «Ριζοσπάστη» και το ΚΚΕ τα έβαλε ο Στ. Παππάς στέλεχος του ΣΥΝ και μέλος της Γραμματείας του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, καταγγέλλοντας «ακατάσχετη λιβελογραφία του εναντίον του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» και συστήνοντάς μας να επιδείξουμε σεβασμό «στην ιστορική διαδρομή δεκάδων κομμάτων, τα οποία επιχειρούν με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) να οικοδομήσουν το πιο ολοκληρωμένο ενωτικό εγχείρημα που έχει να επιδείξει η Αριστερά μετά από τη διάλυση της Τρίτης Διεθνούς».

Ουδείς βεβαίως λιβελογραφεί. Απλά καταγράφουμε τα έργα και τις ημέρες του ΚΕΑ και των κομμάτων που το απαρτίζουν. Αν αυτή η καταγραφή για την ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι λίβελος, τώρα θα πρέπει να ψέξει εκείνους που παράγουν την «πρώτη ύλη». Επίσης, να τους θυμίσουμε πως «τα στερνά τιμούν τα πρώτα». Η ιστορική διαδρομή σεβαστή αλλά ακυρώνεται απ' τους ίδιους πρωτίστως και τους όρκους πίστεως που αντάλλαξαν με την ευρωένωση των μονοπωλίων, προκειμένου και να συμπήξουν το μόρφωμα του ΚΕΑ. Αν τους αγνοεί ο κ. Παππάς δεν έχει παρά να ανατρέξει στον ευρωενωσιακό κανονισμό ίδρυσης ευρωπαϊκών κομμάτων. Οσο για το εγχείρημα και τους συνειρμούς με την Τρίτη Διεθνή, λίγος σεβασμός στην ιστορία της ταξικής πάλης και του κομμουνιστικού, του επαναστατικού κινήματος που λοιδώρησαν οι της «ανανέωσης». Ντροπή. Αλλά πού να τη βρουν με τέτοιο θράσος...

ΚΚΕ με ψηλά το κεφάλι

Ψήφος - γροθιά στην πλουτοκρατία που δημιουργεί τη φτώχεια, την ανεργία, την ανασφάλεια. Τέτοια είναι η ψήφος στο ΚΚΕ που αύριο πρέπει να πέσει μαζικά και αποφασιστικά στην κάλπη. Ψήφος - γροθιά σε αυτούς που με την πολιτική και την πρότασή τους στηρίζουν και εντείνουν την αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση. Γιατί, όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν πρόταση κι ας προσπαθούν ορισμένοι να αποπροσανατολίσουν το λαό, μιλώντας για ασάφεια ή «κρυμμένα» σχέδια κτλ. Το ζήτημα είναι ποια τάξη στηρίζει η κάθε πρόταση. Η ίδια η πείρα του λαού βάζει τέρμα στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο θα είναι κάποιος ή με τους εργάτες.

Ψήφος - απάντηση σε όσους θέλουν να πάμε στην κάλπη, ξεχνώντας ποιοι είμαστε, ξεχνώντας ότι οι εργάτες, οι φτωχοί αγρότες, οι μικρομαγαζάτορες, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, τα φτωχά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, οι συνταξιούχοι, οι μετανάστες όχι απλά έχουμε πολλά και μεγάλα προβλήματα που αυξάνονται, αλλά και ότι αυτά αυξάνονται την ώρα που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την επίλυσή τους. Ψήφος - απάντηση σε όσους έχουν το θράσος να ζητούν απ' τους εργάτες να ψηφίσουν το ίδιο κόμμα μ' εκείνους που τους ξεζουμίζουν. Ψήφος - απάντηση σε όσους θέλουν όχι μόνο να υιοθετήσουμε τη λογική του «δε γίνεται τίποτα», όχι μόνο να συμβιβαστούμε με το πετσόκομμα όσων έχουν κατακτηθεί με πολύχρονους και αιματηρούς αγώνες, αλλά και να παραιτηθούμε από την ικανοποίηση των σύγχρονων, διευρυνόμενων αναγκών μας. Αυτή είναι η ψήφος στο ΚΚΕ.

Ψήφος στο ΚΚΕ με ψηλά το κεφάλι. Ψήφος περήφανη, η ψήφος που αρμόζει σε όσους παράγουν τον πλούτο, σε όσους «φτιάχνουν» την προκοπή του τόπου, η ψήφος που αρμόζει στην εργατιά. Βήμα τολμηρό, το βήμα που καλούνται να κάνουν όσοι έχουν καταλάβει πως όχι μόνο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ίδιοι, αλλά ότι το πρόβλημά τους δεν είναι απλά ο δικομματισμός, είναι η πολιτική που υπηρετεί τα μονοπώλια και την «ανταγωνιστικότητα». Ψήφος - απάντηση στην τρομοκρατία, πρώτ' απ' όλα την εργοδοτική, στη ρουσφετολογία, σε κάθε μέσο με το οποίο οι δυνάμεις, που από τη μια πλευρά, με το πρόγραμμά τους εδώ και καιρό έχουν ετοιμάσει τη νέα θύελλα που θα ξεσπάσει από μεθαύριο, όπως προστάζουν τα επιτελεία των ιμπεριαλιστών και από την άλλη, εντελώς ανερυθρίαστα αυτοπροβάλλονται ως «μεσσίες» του λαού. Πασχίζουν να κρατήσουν το λαό στην αδράνεια και την υποταγή, να μην καταλάβει τη δύναμη που έχει, τη δύναμη με την οποία μπορεί να επιβάλει το δίκιο του.

Οχι ψήφος απογοήτευσης, αλλά ψήφος αισιοδοξίας. Μιας αισιοδοξίας βασισμένης στο δύσκολο αλλά μοναδικό ελπιδοφόρο δρόμο που ο λαός μπορεί και πρέπει να βαδίσει ως το τέρμα, συστρατευόμενος με το ΚΚΕ. Η ψήφος έχει δύναμη. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι αυτή που αύριο μπορεί να στείλει στο κεφάλαιο το μήνυμα ότι, οι εργάτες ανακαλύπτουν τη δύναμή τους και την αξιοποιούν. Ο εργαζόμενος λαός, ψηφίζοντας ΚΚΕ, παλεύει για τη βελτίωση της ζωής του σήμερα και ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για την ικανοποίηση των αναγκών του αύριο. Γιατί δυνατό ΚΚΕ σημαίνει δυνατός ο λαός.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ

Κινδυνολογούν για να υποτάξουν τους λαούς...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ θα επιστρέψει στην Ευρώπη το 2011, ευελπιστούν οι οικονομικοί υπουργοί της ΕΕ που μαζεύτηκαν στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας χτες. Μόλις περάσει η κρίση, δηλαδή...

Δηλαδή, αυτό είναι το ...καλύτερο που μπορεί να μας συμβεί, κατά τη γνώμη τους. Να γυρίσουμε στην «προ κρίσης» περίοδο. Δεν είναι και για να ενθουσιάζεται κανείς...

Γιατί και πριν ν' αρχίσουν να μας μιλάνε για κρίση, πάλι φτώχεια υπήρχε, πάλι ανεργία, πάλι ακρίβεια. Δεν έχει περάσει τόσος καιρός, ώστε να τα έχουμε ξεχάσει.

Μάλλον αυτό που εφαρμόζουν στους λαούς της Ευρώπης είναι το σύστημα της ...καλύβας του Χότζα.

Εκτός αν το 2011 προτίθενται να πάρουν πίσω όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίζουν και εφαρμόζουν στο όνομα της κρίσης. Κάτι που καθόλου δεν το βλέπουμε. Αυτά θα μείνουν και θα φροντίσουν οι κυβερνήσεις γι' αυτό...

Είτε είναι «φιλελεύθερες», είτε «σοσιαλδημοκρατικές», είτε «κεντροαριστερές», είτε «κυβερνήσεις συνασπισμού» με τη συμμετοχή «προοδευτικών» δυνάμεων ή μη. Εδώ θα είμαστε και θα τα διαπιστώσουμε.

Γι' αυτό δεν έχουν και κανένα λόγο να αγχώνονται οι δημοσιολόγοι που κινδυνολογούν για το ενδεχόμενο να μην προκύψει στην Ελλάδα αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Θα την βρουν την άκρη οι δυνάμεις της διαχείρισης, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Κι αυτό γιατί τα συμφέροντα που εξυπηρετούν ...βιάζονται και δεν έχουν καιρό για παιγνίδια.


Γρηγοριάδης Κώστας

Πρέπει τα κέρδη τους να γίνουν ξανά υπερκέρδη στον πανέμορφο «παγκοσμιοποιημένο» κόσμο μας. Κι εδώ θα κληθούν - ήδη καλούνται, δηλαδή - πολλοί να δώσουν «εξετάσεις».

Το μόνο θετικό στοιχείο του παιγνιδιού που «χοντραίνει» είναι ότι μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του και να αντιληφθεί ποιος είναι με ποιον...

Δε χαρίζουμε καμία ψήφο!

Γρηγοριάδης Κώστας

«Μάχη για τους αναποφάσιστους» δίνουν, σύμφωνα με το χτεσινό πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής», ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ομως δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος για να βρίσκεται κανείς σε δίλημμα μεταξύ των δύο μονομάχων. Σε κάθε περίπτωση είναι ανεπίτρεπτο για έναν εργαζόμενο, έναν άνθρωπο της εργατιάς και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Μέσα από την ίδια την πείρα του έχει μάθει πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν Μεσσίες και σωτήρες που θα τον βγάλουν από την ανασφάλεια, την ανεργία, τη φτώχεια, την ανέχεια. Παράλληλα έχει αρκετή αξιοπρέπεια για να χαρίσει την ψήφο του στο όνομα του «ρεαλισμού» ή κάποιων εξευτελιστικών «ψιχίων» που υπόσχεται ο ένας από τους δύο. Εχει πάρει επίσης το μάθημά του για να πιστεύει τα παραμύθια τους. Εδώ και πολλά χρόνια βλέπει τον παραγόμενο πλούτο διαρκώς να μεγαλώνει και τα υπερκέρδη να φτάνουν σε ιστορικά επίπεδα, αλλά τη δική του θέση διαρκώς να χειροτερεύει. Είναι καιρός λοιπόν να πιστέψει στη δύναμή του, της τάξης του και του λαού. Τίποτα δεν έχει να χάσει αν χάσουν στις κάλπες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς και τα κόμματα - παραφυάδες τους. Αντίθετα, θα είναι ο εργαζόμενος λαός ο μεγάλος κερδισμένος αν αποδυναμωθούν αισθητά τα δύο μεγάλα κόμματα και «τρίζει» η πολιτική τους. Αποφασιστικά, λοιπόν, δαγκωτό ΚΚΕ!

Να χαλάσουμε τα αντιλαϊκά σενάρια

Μπορεί η κυρίαρχη επιλογή του συστήματος στις αυριανές εκλογές να είναι αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, αλλά τα σενάρια των κυβερνήσεων συνεργασίας παραμένουν «ζωντανά». Είναι τέτοιο το βάθος της κρίσης και αντίστοιχα η ένταση των αντιλαϊκών μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την έξοδο από αυτή, που όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν στο τραπέζι, σε πείσμα των αγέρωχων αρνήσεων των ηγεσιών των δύο μεγάλων κομμάτων στο ενδεχόμενο συνεργασίας. Ορισμένοι, πάντως, από τα δύο μεγάλα κόμματα εύχονται το αυριανό αποτέλεσμα να «σπρώξει» σε μια τέτοια κατεύθυνση, να μην υπάρχει δηλαδή αυτοδυναμία. Χαρακτηριστικό, αλλά καθόλου τυχαίο, παράδειγμα ο Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος δήλωσε με νόημα (στον «Αθήνα 9,84») χτες: «Μπορεί το αποτέλεσμα των εκλογών να είναι τέτοιο, που να μας λέει ο ελληνικός λαός "συγκυβερνήστε". Μπορεί. Αν μας το πει ο ελληνικός λαός, θα πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά». Είναι ολοφάνερο ότι ο πρώην τσάρος της οικονομίας γνωρίζει πολύ καλά πως οι «διαρθρωτικές αλλαγές» που προετοιμάζονται το επόμενο διάστημα απαιτούν να βάλουν πλάτη όλες οι πολιτικές δυνάμεις του συστήματος, μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους. Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις φαίνεται ότι δεν αρκούν και αυτό το έχουν πει ανοιχτά ορισμένοι από τους επιχειρηματικούς φορείς. Ολα αυτά όμως είναι σενάρια και σχέδια της άρχουσας τάξης που πρέπει να μείνουν στα χαρτιά. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αύριο βουλιάξουν και εκτοξευτεί ταυτόχρονα το ΚΚΕ.

Η αποκάλυψη ζορίζει

Εκεί στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μπερδεύουν διαρκώς τον ίσκιο με το μπόι τους και προσπαθούν να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους με κάθε τρόπο, ακόμα και με το να ισχυρίζονται ότι το δημιούργημά τους αποτελεί τον αποκλειστικό αποδέκτη της κριτικής που ασκεί το ΚΚΕ. Το ίδιο επανέλαβε και χτες ο Αλ. Τσίπρας στο δελτίο ειδήσεων του ALPHA, ισχυριζόμενος ότι προεκλογικά «η ηγεσία του ΚΚΕ εξάντλησε τα βέλη της, όχι στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά στη δύναμη εκείνη που έκανε ουσιαστική αντιπολίτευση», δηλαδή στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Αφήνουμε κατά μέρος την προσπάθεια του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να «ψηλώσει» στα μάτια του κόσμου αναγορεύοντας εαυτόν σε αποκλειστικό αποδέκτη της κριτικής του ΚΚΕ, αφήνοντας να σέρνεται και η υπόνοια ότι το ΚΚΕ δεν έχει μέτωπο στο δικομματισμό. Στην ουσία του πράγματος: Αυτό που δεν αντέχει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός ότι το ΚΚΕ ξεσκεπάζει τον οπορτουνίστικο, σοδιαλδημοκρατικό χαρακτήρα και το πραγματικό περιεχόμενο της «ενότητας» που επαγγέλλεται, δείχνοντας πως κάτω από τα ριζοσπαστικά συνθήματα βρίσκεται μια δύναμη ενσωμάτωσης. Αλλωστε, αυτά τα αντιδικομματικά, τα περί άλλου δρόμου κλπ., που λέει στην προεκλογική περίοδο δεν τα 'λεγε πριν προκηρυχθούν οι εκλογές. Καιροσκοπισμός δηλαδή. Γι' αυτό ζορίζεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι του μόχθου αντιλαμβάνονται από την ίδια τους την πείρα την ορθότητα της κριτικής του ΚΚΕ. Και διαμαρτύρεται όχι μόνο για λογαριασμό δικό του, αλλά και εκ μέρους των δυνάμεων εκείνων που τον θέλουν σαν ανάχωμα στη λαϊκή ριζοσπαστικοποίηση και βλέπουν πως το γλυκό δε δένει, εξαιτίας και της πολιτικής κριτικής που ασκεί το ΚΚΕ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Γιατί ψήφο στο ΚΚΕ

Το εκλογικό αποτέλεσμα που θα ταρακουνήσει, θα δυσκολέψει την πλουτοκρατία, το αστικό πολιτικό σύστημα είναι: Αδύνατη κυβέρνηση, κάτω ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και δυνατό ΚΚΕ σε ψήφους και ποσοστά. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που η πολιτική και οι προβλέψεις του επαληθεύονται. Προειδοποίησε έγκαιρα για το Μάαστριχτ, την ΟΝΕ, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για τις αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους από τις ιδιωτικοποιήσεις, την καπιταλιστική κρίση. Αποκάλυψε τις αιτίες των προβλημάτων εναντιώθηκε σ' αυτά, σταθερά και αταλάντευτα.

Το ΚΚΕ δεν έλειψε από κανένα δίκαιο αγώνα του λαού μας. Εδωσε και δίνει όλες τις δυνάμεις του δίπλα στην εργατική τάξη, τη μικρομεσαία αγροτιά που τη διώχνουν από τη γη της, τάχθηκε καθαρά κατά της ΚΑΠ. Είναι στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων και της νεολαίας, στο πλευρό των ανέργων και των απολυμένων, των συνταξιούχων. Μόνο το ΚΚΕ πιστεύει στη δύναμη του λαού και αγωνίζεται να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Είναι το μόνο κόμμα που δείχνει το δρόμο για το πώς θα χτυπηθεί οριστικά η ανεργία, η φτώχεια, η ανασφάλεια, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, για να μαθαίνουν γράμματα τα παιδιά των εργαζομένων.

Προτείνει στο λαό τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, το δρόμο της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, όπου θα είναι λαϊκή περιουσία τα μεγάλα και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, θα υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και προγραμματισμός. Δε σκορπίζει αυταπάτες ότι αυτό το πολιτικό σύστημα είναι δυνατό να γίνει φιλολαϊκό. Λέει καθαρά στο λαό ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζουν, μόνο χειρότεροι θα γίνονται. Είτε είναι στην κυβέρνηση ένας από τους δύο, είτε υπάρξουν κυβερνήσεις της κεντροαριστεράς ή της κεντροδεξιάς, οι μεγαλοκαρχαρίες θα πανηγυρίζουν, ο λαός θα υποφέρει.

Το ΚΚΕ δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι. Γι' αυτό και εξαπολύουν συκοφαντίες και προβοκάτσιες εναντίον του, με πρωταγωνιστές το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑ.Ο.Σ. Ενα κόμμα που με λύσσα το πολεμά η άρχουσα τάξη, δεν μπορεί παρά να είναι το κόμμα που βρίσκεται με το δίκιο του λαού. Φέρνουν θύελλα αντιλαϊκών μέτρων, είτε γίνει κυβέρνηση η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ. Και χρειάζονται οι εργαζόμενοι απαντοχή, για να αποκρούσουν την επίθεση, για να την ανατρέψουν. Το ΚΚΕ είναι κόμμα έμπειρο, δοκιμασμένο στις θύελλες. Γνώρισμά του η αυτοθυσία και η διαχρονική του απόφαση να μη σκύψει το κεφάλι ό,τι κι αν γίνει. Με ισχυρό ΚΚΕ θα φυσήξει άλλος άνεμος την επομένη των εκλογών, γιατί θα ενισχυθεί η οργάνωση των εργαζομένων, η συσπείρωση, η μαχητικότητα και η συλλογική δράση για ένα καλύτερο αύριο. Θα πνεύσει αισιοδοξία. Η υποταγή και η μοιρολατρία ζημίωσαν το λαό.

Είναι καιρός να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Ψηφίζουμε, λοιπόν, ΚΚΕ, έστω κι αν δε συμφωνούμε σε όλα μαζί του. Το ΠΑΣΟΚ μάς πρόδωσε, η ΝΔ μάς εξαπάτησε, ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι ρατσιστικό και λαϊκιστικό, εφεδρεία της πλουτοκρατίας και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι αφερέγγυος, συμπλήρωμα του πολιτικού συστήματος, όπως και οι Οικολόγοι. Σε τελευταία ανάλυση, είμαστε εργάτες, βιοπαλαιστές, άνεργοι. Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να ψηφίζουμε τα ίδια κόμματα που ψηφίζουν ο ΣΕΒ, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι και οι τραπεζίτες.

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΚΚΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΣ Ο ΛΑΟΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ