Επεσαν οι υπογραφές με την αμερικανική «Εxxon Mobil» και την καταριανή «Qatar Petroleum», παρουσία της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ
Copyright 2017 The Associated |
Τους εκπροσώπους των εταιρειών υποδέχτηκε ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος (φωτ.) |
Με τις αναμενόμενες τυμπανοκρουσίες υπογράφτηκε χτες στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία το συμβόλαιο για εξερεύνηση και παραγωγή του «οικοπέδου» 10 της κυπριακής ΑΟΖ, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας που συγκροτούν η «Exxon Mobil», «Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited» και η «Qatar Petroleum International Upstream, O.P.C.». Πρόκειται για θυγατρικές των ενεργειακών κολοσσών «Exxon Mobil Corporation» και «Qatar Petroleum», αντίστοιχα.
Με βάση το συμβόλαιο, η κοινοπραξία θα προχωρήσει σε σεισμογραφική μελέτη, ώστε με βάση τα απαραίτητα δεδομένα να προχωρήσει σε εξερευνητικές γεωτρήσεις, αλλά και να συνεργαστεί γενικότερα με την κυπριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ενδυνάμωση των γνώσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων, μέσα από ειδικά στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα. Ο σχεδιασμός δηλαδή που υπάρχει στρώνει το έδαφος για μια μακρόχρονη παρουσία των συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή, ενδεικτικό του ευρύτερου ενδιαφέροντος που προκαλεί ο φυσικός πλούτος της Ανατολικής Μεσογείου σε μονοπώλια και ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που η «Exxon Mobil» δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ενδεικτικό είναι ότι στη χτεσινή τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν παρούσα και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα ενεργειακής διπλωματίας, Ρόμπιν Ντάνιγκαν.
Η πρώτη γεώτρηση των «Exxon Mobil« και «Qatar Petroleum» είναι προγραμματισμένη για τις αρχές του 2018.
Σήμερα αναμένεται να υπογραφούν αντίστοιχα συμβόλαια και με την ιταλική «ΕΝΙ» και τη γαλλική «TOTAL», για τα «οικόπεδα» 6 και 8.
Συνολικά, τα επόμενα χρόνια σχεδιάζονται (τουλάχιστον) 12 γεωτρήσεις στα «οικόπεδα» 6, 8 και 10.
Σε δηλώσεις του, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Τουρισμού και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης πανηγύρισε για την επίτευξη του στόχου «να προσελκύσουμε εταιρείες με μεγάλη εμπειρία, για δραστηριοποίηση στην ΑΟΖ μας», ενώ αναφέρθηκε και στις ευρύτερες προσπάθειες για να καταστεί η Κύπρος «ενεργειακός κόμβος της Ανατολικής Μεσογείου».
Την «Exxon Mobil» εκπροσώπησε ο ανώτερος αντιπρόεδρος του ομίλου Αντριου Σουίγκερ που χαρακτήρισε τη χτεσινή μέρα «σημαντικό ορόσημο για το κοινό μας ταξίδι», προσθέτοντας ότι «υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας».
Πιο ομιλητικός ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Qatar Petroleum», Σιερίντα Αλ-Καάμπι, που υποστήριξε ότι «αυτή η Συμφωνία διευρύνει τη διεθνή μας παρουσία στον τομέα των υδρογονανθράκων και στην Ανατολική Μεσόγειο για μια, όπως ελπίζουμε, από τις πιο πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες στην περιοχή».
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου χαρακτήρισε την υπογραφή του συμβολαίου «πολύ σημαντική εξέλιξη» και πρόσθεσε ότι «πολλαπλάσιες θα είναι οι προοπτικές και πολύ πιο ευοίωνες οι εξελίξεις σε περίπτωση και μιας συμφωνίας για λύση του Κυπριακού, η οποία θα απάλλασσε την περιοχή μας από οποιεσδήποτε σκιές, τριβές και εντάσεις».
Ο υπεύθυνος του Γραφείου Ενέργειας του ΑΚΕΛ Λάμπρου Λάμπρου εξέφρασε την προσδοκία «αυτή τη φορά η κυβέρνηση να είναι απαιτητική με τις εταιρείες για τήρηση των συμφωνιών και για υλοποίηση του προγράμματος γεωτρήσεων», επικρίνοντας την κυβέρνηση για μεγάλη ανοχή σε αναβολές γεωτρήσεων και εκτιμώντας ότι «μέχρι τον εντοπισμό, την επιβεβαίωση και την αξιοποίηση υδρογονανθράκων υπάρχει ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος».
Η «Συμμαχία Πολιτών» χαρακτήρισε την εμπλοκή κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ «ορθή κίνηση, γιατί πέραν του οικονομικού οφέλους αποτελούν και ένα τεράστιο εμπόδιο στις τουρκικές απαράδεκτες και παράνομες προκλήσεις».
Το «Κίνημα Οικολόγων» ισχυρίστηκε επίσης ότι «οι συμφωνίες με μεγάλους ενεργειακούς κολοσσούς ενισχύουν και οχυρώνουν την Κυπριακή Δημοκρατία», ζητώντας από την κυβέρνηση «να προστατεύσει τα δικαιώματα της Κύπρου στην κυπριακή ΑΟΖ μέσα από αυτές τις συμφωνίες, που εμπλέκουν και μεγάλες ενεργειακές και πολιτικές δυνάμεις».
Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται κανονικά να συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει ο ΔΗΣΥ για τις σχολικές επετείους, την έγκριση της οποίας το ψευδοκράτος αντιμετωπίζει ουσιαστικά ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών.
Χτες, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού χαιρέτισε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων (που ανήγγειλε προχτές ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αιντε) και πρόσθεσε ότι πρέπει «να καταστεί ο διάλογος ουσιαστικός για να είναι και αποτελεσματικός», ότι «θα πρέπει να επικεντρωθούμε πρώτα και κύρια στα σημαντικά ζητήματα. Αυτά να τα κάνουμε ένα πακέτο στα οποία να διεξαχθεί μια ελεύθερη συζήτηση, ωσάν να μην υπάρχει καν τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Να εκφραστούν ελεύθερα οι απόψεις γι' αυτά τα σημαντικά ζητήματα και, αν και εφόσον διαπιστώνεται ότι μπορούμε να πάμε σε συγκλίσεις, τότε να επισημοποιηθούν οι επαφές, αν όχι τότε θα θεωρηθεί ότι δεν έχει καν διεξαχθεί αυτός ο διάλογος».