Eurokinissi |
Μέσα σε άθλιες συνθήκες ζουν χιλιάδες στην Ειδομένη |
Ουρές σχηματίστηκαν και πάλι μπροστά σε σημεία όπου διανέμονται σάντουιτς. Ο καταυλισμός μεγαλώνει με δεκάδες σκηνές να έχουν στηθεί σε κοντινά χωράφια, ενώ παρά τις εκκλήσεις κανείς δεν θέλει να αποχωρήσει και να μείνει προσωρινά, σε καλύτερες συνθήκες, σε κάποιο κέντρο μετεγκατάστασης. Ασφυκτικά γεμάτο είναι και το Νοσοκομείο του Κιλκίς, όπου έχουν μεταφερθεί πολλά προσφυγόπουλα άρρωστα από το κρύο και τις κακουχίες. Οπως είπε σε τηλεοπτικό σταθμό ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Β. Τριανταφυλλίδης, στο νοσοκομείο νοσηλεύονταν 14 παιδιά, ενώ φιλοξενούνταν και 28 συνοδοί τους.
Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν οι καταγγελίες των προσφύγων που πέρασαν τα σύνορα για την απάνθρωπη συμπεριφορά των αστυνομικών της ΠΓΔΜ, οι οποίοι τους ξυλοκοπούν και αφήνουν ελεύθερα τα σκυλιά να τους κυνηγούν, δαγκώνοντάς τους. Οι αρχές της ΠΓΔΜ, επίσης, όταν ανοίγουν για λίγο τα σύνορα, δεν επιτρέπουν να περνούν πρόσφυγες από τη Δαμασκό, τη Χομς και τη Βαγδάτη, ισχυριζόμενες ότι οι πόλεις αυτές δεν βρίσκονται σε πόλεμο. Μέχρι χτες δεν είχε περάσει από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ κανένας πρόσφυγας, καθώς τα σύνορα από το πρωί της Δευτέρας ήταν κλειστά.
Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση και στον Πειραιά, καθώς χτες στους 1.844 ανθρώπους που βρίσκονταν στους χώρους υποδοχής επιβατών και στην πέτρινη αποθήκη προστέθηκαν άλλοι 1.330 που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι. Οι πρόσφυγες ζητούσαν να έρθουν πούλμαν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ειδομένη. Οπως κατήγγειλαν, ζουν κάτω από άσχημες συνθήκες, με πολλά παιδιά άρρωστα. Επίσης, καταγγέλθηκε πως κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν υπήρχαν γιατροί για να φροντίσουν ανήλικους που εμφάνισαν υψηλό πυρετό. Χτες το μεσημέρι έγινε πορεία διαμαρτυρίας από ομάδα προσφύγων, κυρίως Αφγανών, που ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.
Την ίδια στιγμή, συνεχείς είναι οι περιπολίες από το Λιμενικό στο Ανατολικό Αιγαίο με τη συνδρομή σκαφών του Frontex και του ΝΑΤΟ. Σχετικά με τις αφίξεις το τελευταίο δίμηνο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, φαίνεται μια αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Από 07.30 της 7/3 έως 07.30 της 8/3 διασώθηκαν 391 αλλοδαποί πρόσφυγες σε οκτώ περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Σάμου και Μεγίστης.