Στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής οι παράνομες επαναπροωθήσεις
Eurokinissi |
Πολιτικά, όμως, οι απαντήσεις έχουν ήδη δοθεί: Χτες, μόλις, στο Ζάππειο, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της ΕΕ, συζητούνταν και τα μέτρα για την εφαρμογή της πολιτικής των κλειστών συνόρων σε βάρος των μεταναστών. Μια πολιτική ενίσχυσης των μέτρων καταστολής στα σύνορα, που οδηγεί τους απελπισμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της «παγκοσμιοποίησης» σε αναζήτηση ακόμα πιο παράτολμων - απελπισμένων τρόπων εισόδου στην ΕΕ. «Φρέσκες» είναι επίσης οι δηλώσεις Σαμαρά στη Μάλτα ενάντια στους μετανάστες, ενώ η αντιμετώπισή τους είναι στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.
Οι μετανάστες που ναυάγησαν στο Φαρμακονήσι, φιλοξενούνταν τις προηγούμενες μέρες στη Λέρο και ο αρμόδιος εισαγγελέας, αφού τους έδωσε το σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα προσωρινής διαμονής, τους άφησε ελεύθερους.
Με πρόσωπα δακρυσμένα από το χαμό των συγγενών τους οι αλλοδαποί κατήγγειλαν ότι το Λιμενικό θα μπορούσε να τους σώσει και δεν το έκανε. Ζήτησαν δε να βρεθούν τα πτώματα των μελών των οικογενειών τους από τη θάλασσα. Υπενθυμίζεται ότι πολλοί από τους 28 επιβαίνοντες στο αλιευτικό σκάφος ήταν γυναίκες και παιδιά. Οι διασωθέντες, που προέρχονται από το Αφγανιστάν και τη Συρία, κατήγγειλαν πως ενώ προσπαθούσαν να ανέβουν στο σκάφος του Λιμενικού, τους χτυπούσαν με τα πόδια και οι λιμενικοί πυροβόλησαν με τα όπλα τους. Επίσης, ότι το πλήρωμα δεν ερεύνησε για να βρεθούν αυτοί που έπεσαν στη θάλασσα, ενώ είπαν ότι το πλωτό του Λιμενικού χτύπησε το πλοιάριο που επέβαιναν. Παράλληλα, δε, ανέφεραν πως το περιστατικό καταγραφόταν από κάμερα, αλλά όταν το αλιευτικό με τους πρόσφυγες άρχισε να αναποδογυρίζει, έκλεισαν τον προβολέα του πλωτού του Λιμενικού και την κάμερα. Δήλωσαν, εξάλλου, ότι ο επικεφαλής του πληρώματος τους απείλησε να μην πουν τίποτα για όσα έγιναν.
Οι πρόσφυγες πρόσθεσαν ότι το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν ήταν κοντά στις ελληνικές ακτές, το πλωτό του Λιμενικού το έδεσε και κάποια στιγμή το σχοινί λύθηκε, ενώ η ταχύτητα που ρυμουλκούνταν ήταν μεγάλη. Τότε το αλιευτικό άρχισε να αναποδογυρίζει.
Διεξοδική, διαφανή και ανεξάρτητη έρευνα για το περιστατικό καθώς και να ασκήσουν δίωξη στους υπαιτίους ζητεί η Διεθνής Αμνηστία από τις ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η οργάνωση καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς για συλλογικές απωθήσεις και κακομεταχείριση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στο Αιγαίο. Αναφέρει δε πως «οι πρόσφατοι θάνατοι στο Αιγαίο αποτελούν μία ακόμα υπενθύμιση των επικίνδυνων ταξιδιών, τα οποία πραγματοποιούν μετανάστες και πρόσφυγες, προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη. Από τον Αύγουστο του 2012 τουλάχιστον 136 πρόσφυγες, η πλειονότητα των οποίων είναι Σύροι και Αφγανοί, έχασαν τις ζωές τους σε τουλάχιστον δώδεκα γνωστά περιστατικά προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα με σκάφος από την Τουρκία».
Με χτεσινές δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, καταλόγισε στον επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΕΕ, Νιλς Μουίζνιεκς, προσπάθεια «να προκαλέσει πολιτικό θέμα στην Ελλάδα», έκανε λόγο για «αντικείμενο χαζής εκμετάλλευσης» και κατέληξε ότι «κανείς δεν θέλει να ανοίξουμε τις πύλες» για τους μετανάστες. Ισχυρίστηκε δε πως «μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία απώλεια, έχουμε σώσει 3.500 ανθρώπους στη θάλασσα».
Επίσης, χτες 47 μετανάστες χωρίς χαρτιά διασώθηκαν σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου και εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.