Τρίτη 27 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δίχως τέλος η τραγωδία στο Αιγαίο

Εξι νεκροί πρόσφυγες τις τελευταίες τρεις μέρες

Νέο ναυάγιο με θύμα μία γυναίκα σημειώθηκε χτες στις 7 το πρωί στην ακτή Φυκιότρυπα, έξω από το λιμάνι της Λέσβου. Πλαστική λέμβος με 43 πρόσφυγες παρασύρθηκε από τη θαλασσοταραχή και έπεσε στα βράχια. Στην περιοχή έσπευσαν από την ακτή και από τη θάλασσα μέσα του Λιμενικού και εθελοντές οι οποίοι ανέσυραν τη σορό της γυναίκας και τους υπόλοιπους επιβάτες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ενώ 21χρονος Σύρος πρόσφυγας ανασύρθηκε νεκρός από τη θάλασσα χτες τα χαράματα στην περιοχή Καταρράκτης της Χίου. Οπως έγινε γνωστό, έπεσε από τη βάρκα στην οποία επέβαινε λίγα μέτρα μακριά από τη στεριά. Εκτός από τον άτυχο 21χρονο πρόσφυγα, από τη συγκεκριμένη περιοχή περισυνελέγησαν 150 άτομα, όλοι πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν φτάσει εκεί με πλαστικές λέμβους από την απέναντι μικρασιατική ακτή.

Παράλληλα, μία γυναίκα και δύο παιδιά έχασαν την Κυριακή τη ζωή τους σε νέο ναυάγιο στη Λέσβο, ενώ επτά ακόμη άτομα αγνοούνται. Γύρω στις 06.00 το πρωί πλαστική λέμβος με 63 επιβαίνοντες ανατράπηκε στη διάρκεια αποβίβασης των μεταναστών. Η λέμβος προσέκρουσε σε βράχια λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, στο Καρά Τεπέ, στις ανατολικές ακτές του νησιού. Συνολικά, 53 άτομα κατάφεραν να βγουν στην ακτή, ενώ ανασύρθηκαν τρεις σοροί, από τις οποίες δύο ήταν ανήλικων παιδιών - ένα δίχρονο κοριτσάκι και ένα επτάχρονο αγοράκι - και μία 32χρονη γυναίκα. Οι ναυαγοί που βγήκαν στην ακτή δήλωσαν ότι αρκετοί ακόμη πρόσφυγες που επέβαιναν στη βάρκα έπεσαν στη θάλασσα. Ευρείας κλίμακας επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό των επτά αγνοουμένων διεξήγαγε το Λιμενικό. Στην επιχείρηση συμμετείχαν ελικόπτερο «Super Puma» της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερο του FRONTEX, πλοίο του Λιμενικού Σώματος, σκάφος του FRONTEX καθώς και περιπολικά οχήματα από ξηράς. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες και οι άνεμοι έπνεαν 6 - 7 μποφόρ, βόρειοι - βορειοανατολικοί.


Ακαρπες έχουν αποβεί οι έρευνες και για τον εντοπισμό δίχρονου αγοριού αφγανικής καταγωγής που έπεσε στη θάλασσα ενώ βρισκόταν σε βάρκα ανοικτά της Λέσβου. Το περιστατικό συνέβη νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Το δίχρονο αγόρι έπεσε από τα χέρια των γονιών του, ενώ μαζί με άλλους 50 μετανάστες επέβαιναν σε βάρκα που τους μετέφερε από τα παράλια της Τουρκίας στη βόρεια Λέσβο. Οπως έγινε γνωστό, το μικρό παιδί έφυγε μέσα από το σωσίβιο από το οποίο το κρατούσαν οι γονείς του και βρέθηκε στη θάλασσα. Φτάνοντας σε ακτή κοντά στη Σκάλα Συκαμνιάς ενημέρωσαν εθελοντές που ήταν στην περιοχή. Αμεσα ειδοποιήθηκε ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος από εθελοντές και στη συνέχεια ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας, ενώ ενημερώθηκε και ο τουρκικός θάλαμος επιχειρήσεων.

Επίσης, ψαράδες διέσωσαν το απόγευμα της Κυριακής 41 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά και δύο έγκυες γυναίκες που είχαν ναυαγήσει στο ακατοίκητο νησί Παναγιά ανατολικά της Λέσβου. Οι ναυαγοί είχαν εντοπιστεί από το Λιμενικό Σώμα στο ακατοίκητο νησί, ένα από τα μικρονήσια Τουκμάκια ανατολικά της Λέσβου ανοικτά του Μανταμάδου. Επειδή στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης εφτά μποφόρ και ήταν αδύνατον να πλησιάσουν άλλα σκάφη, αλλά και οι ναυαγοί κινδύνευαν λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών όταν θα νύχτωνε, ο καπετάνιος του ξύλινου αλιευτικού σκάφους «Ταξιάρχης», Στρατής Κάσσος, που έπλεε εκείνη την ώρα στην περιοχή ακούγοντας την έκκληση του λιμεναρχείου για βοήθεια αποφάσισε να πλησιάσει και να αρχίσει τη διαδικασία διάσωσης. Με μια ξύλινη βάρκα του αλιευτικού σκάφους που έριξαν στο νερό, το πλήρωμα του σκάφους άρχισε να μεταφέρει τους ναυαγούς στο αλιευτικό. Πρώτα τα παιδιά και τις γυναίκες και μετά τους άνδρες. Ολοι οι διασωθέντες, 28 άνδρες, επτά γυναίκες και έξι μικρά παιδιά, όλοι από το Αφγανιστάν, ήταν καλά στην υγεία τους και αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο λιμάνι της Μυτιλήνης από εθελοντές, μεταφέρθηκαν στους καταυλισμούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νεκροί μετανάστες στη Λέσβο(2024-02-01 00:00:00.0)
Νέες καραβιές ξεριζωμένων(2023-09-08 00:00:00.0)
Ναυάγιο με 16 νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες(2018-03-20 00:00:00.0)
Περίπου 6.000 πρόσφυγες διακινήθηκαν σε μία μόνο μέρα(2015-10-02 00:00:00.0)
Καταγγελίες για την πολιτική ασύλου(2013-04-18 00:00:00.0)
Κι άλλοι πρόσφυγες σε Σύμη, Φαρμακονήσι(2002-08-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ