ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αρνητικές οι πρώτες αντιδράσεις στο αμερικανικό σχέδιο
Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2003

Associated Press

Βρετανοί από τις δυνάμεις κατοχής ανοικοδομούν ένα δικό τους νεκροταφείο στη Βασόρα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΙΚΡΙΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΡΕΣΔΗ.--

«Ετοιμοι να προσφέρουν στην ιρακινή ανοικοδόμηση», δήλωσαν ο Γάλλος Πρόεδρος και Γερμανός Καγκελάριος κατά τη συνάντησή τους στη Δρέσδη, κρίνοντας, όμως, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό την αιγίδα του σχεδίου απόφασης που, μόλις πριν από λίγες ώρες, κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι Σιράκ και Σρέντερ εκτίμησαν ότι «έχουν γίνει βήματα στην αμερικανική στάση, αλλά απέχει πολύ ως προς την ανάθεση του ηγετικού ρόλου στον ΟΗΕ και από την προοπτική της συντομότερης δυνατής μετάβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς».

Από τη Μόσχα, όπου Ρώσοι και Σαουδάραβες αξιωματούχοι γνωστοποίησαν τη διεύρυνση της πετρελαϊκής τους συνεργασίας και την κοινή τους πορεία στον τομέα της πετρελαϊκής πολιτικής, ο υπουργός Αμυνας εμφανίστηκε σιβυλλικός. Ο Ιβανώφ τόνισε ότι «δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αποστείλει στρατεύματα στο Ιράκ, αλλά όλα εξαρτώνται από τη λήψη ομόφωνης απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας και από την προοπτική άσκησης πραγματικής επιρροής του ΟΗΕ στις εξελίξεις στο Ιράκ».

Απαντώντας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, δήλωνε ότι οι ΗΠΑ «είναι ανοιχτές στις προτάσεις Γαλλίας - Γερμανίας». Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης προβλέπεται η ανάπτυξη «πολυεθνικής δύναμης υπό ενιαία διοίκηση», αναγνωρίζεται ως ανώτατη πολιτική αρχή του Ιράκ το διορισμένο από τις κατοχικές δυνάμεις Κυβερνητικό Συμβούλιο, αναφέρεται ότι ο ΟΗΕ «θα έχει ζωτικό ρόλο» και το όνομα των ΗΠΑ σημειώνεται μόνο στο σημείο όπου καλούνται να παρουσιάζουν, τουλάχιστον ανά εξάμηνο, εκ μέρους του συνόλου της πολυεθνικής δύναμης «έκθεση προόδου στο Συμβούλιο Ασφαλείας». Δε γίνεται λόγος περί κατοχής και απευθύνεται έκκληση αύξησης της οικονομικής συμβολής όλων στην «ανοικοδόμηση».

Ενδο-κατοχικές αντιφάσεις

Στη Βαγδάτη έφτασε, χτες το μεσημέρι, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, μετά από την αιφνιδιαστική έναρξη περιοδείας στην περιοχή. Ο Ράμσφελντ δήλωσε ότι δεν κρίνει αναγκαία την ανάπτυξη περισσότερων αμερικανικών δυνάμεων, αλλά την ενίσχυση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας. Επίσης, εκτίμησε ότι η κατάσταση θα επηρεαστεί σημαντικά αν «αναπτυχθεί πολυεθνική δύναμη ίση με μία μεραρχία (10.000)», επιπλέον των, περίπου, 140.000 Αμερικανών στρατιωτών, 11.000 Βρετανών και 20 - 22.000 ανδρών από μικρότερες χώρες που φτάνουν σταδιακά στην κατεχόμενη χώρα.

Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των κατοχικών δυνάμεων, Αμερικανός Ρικάρντο Σάντσες, τονίζοντας ότι μια πολυεθνική δύναμη θα συνεισφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση «των προκλήσεων ασφαλείας». Ο Σάντσες επανέλαβε ότι για τις κατοχικές δυνάμεις ούτε είναι στόχος ούτε είναι εφικτό να ελέγχουν πλήρως τα σύνορα της χώρας και το σύνολο των πετρελαιαγωγών. Τις εκτιμήσεις αυτές διέψευσε, εμμέσως, ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, Ρίτσαρντ Μάγιερς, δηλώνοντας ότι η παρουσία επιπλέον πολυεθνικής δύναμης είναι αναγκαία «μόνο για να πάψουν οι Ιρακινοί να θεωρούν ότι κατακτητές είναι μόνο οι Αμερικανοί»!

Στους αμερικανικούς ελιγμούς, ειλικρινέστεροι εμφανίζονται Βρετανοί αξιωματούχοι. Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν επιβεβαίωσε ότι εισηγήθηκε στον Τόνι Μπλερ «επανεξέταση του αριθμού των βρετανικών στρατευμάτων» ενώ ο ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, φέρεται να εισηγήθηκε «ανάπτυξη 5.000 επιπλέον ανδρών, έτσι ώστε να υπάρξουν σαφή σημεία βελτίωσης μέχρι τις 27 Οκτωβρίου οπότε αρχίζει το Ραμαζάνι, αλλιώς ελλοχεύει ο κίνδυνος στρατηγικής αποτυχίας».

Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασε και ο Αμερικανός πρώην υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τόμας Γουίτμαν που παραιτήθηκε, τον Απρίλιο υπό τις πιέσεις του Ράμσφελντ. Ο Γουίτμαν, παρουσιάζοντας σχετικό βιβλίο του, υποστηρίζει ότι «εξαρχής δεν ήταν ξεκάθαρο για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους τι θα ακολουθήσει την εισβολή, δεν υπήρχε κανένας προγραμματισμός και ειλικρινά ουδείς είχε συνειδητοποιήσει την περιπλοκότητα της κατάστασης». Ο Γουίτμαν εκτιμά ότι η πολιτική Μπους απειλεί να μετατρέψει, σταδιακά, τον πόλεμο σε «ανθρωπιστική, πολιτική και οικονομική καταστροφή».

Μέσα στην κατεχόμενη χώρα, συνεχίστηκαν, χτες, οι αντικατοχικές επιθέσεις, με αμερικανική φάλαγγα να δέχεται ρουκέτες έξω από τη Φαλούτζα, μόνο με υλικές απώλειες. Στο Τικρίτ σημειώθηκαν σφοδρές μάχες και οι κατοχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομές σε εκατοντάδες σπίτια. Τέλος, στη Νατζάφ έφθασε Ιρανός απεσταλμένος για να μεταφέρει τα συλλυπητήρια της Τεχεράνης για τη δολοφονία του Αγιατολάχ Μοχάμαντ Μπακρ αλ Χακίμ και να συμβουλεύσει «υπομονή και αντίσταση» στους Σιίτες. Από την κατοχική διοίκηση διαρρεόταν, χτες, ότι δε θα επιτραπεί στο ένοπλο τμήμα της οργάνωσης του δολοφονημένου Αγιατολάχ να ανασυνταχθεί, όπως ανακοινώθηκε, κάτι που αναμένεται να ανοίξει «άλλο ένα μέτωπο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύνεκρες επιθέσεις (2008-03-12 00:00:00.0)
Νέες εκτελέσεις προκαλούν περαιτέρω οργή (2007-01-16 00:00:00.0)
Ποικίλες αντιδράσεις για την καταδίκη του Χουσεΐν (2006-11-07 00:00:00.0)
Προσπαθούν να «σαρώσουν» τη χώρα ενόψει εκλογών (2004-11-25 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι εκκαθαρίσεις και η οργή (2003-11-19 00:00:00.0)
«Νέο» σχέδιο, «μικρές» οικονομικές προσφορές (2003-10-14 00:00:00.0)