2025 The Associated Press. All |
Τραμπ και Σαλμάν στο Ριάντ |
Ξεχωρίζουν ανάμεσα στα άλλα ένα εξοπλιστικό πακέτο ύψους 142 δισ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό των σαουδαραβικών ενόπλων δυνάμεων σε πολεμική αεροπορία και αεράμυνα, ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα και φύλαξη συνόρων, αναβάθμιση συστημάτων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών του στρατού κ.ά. Το συγκεκριμένο πακέτο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, εντάσσεται στη «δέσμευση» της Σαουδικής Αραβίας για επενδύσεις τουλάχιστον 600 δισ. δολαρίων τα επόμενα τρία χρόνια στις ΗΠΑ.
Επιπλέον ανακοινώθηκαν συμφωνίες για επενδύσεις ύψους 20 δισ. δολαρίων της εταιρείας «DataVolt» σε Κέντρα Δεδομένων (Data Centers) Τεχνητής Νοημοσύνης και υποδομών Ενέργειας στις ΗΠΑ, επενδύσεις 80 δισ. δολαρίων σε καινοτόμες τεχνολογίες των αμερικανικών εταιρειών Google, Oracle, Salesforce, AMD και Uber, αλλά και συμμετοχή αμερικανικών πολυεθνικών όπως οι εταιρείες Hill International, Jacobs, Parsons, AECOM, στα σχέδια ανάπτυξης υποδομών στο Διεθνές Αεροδρόμιο Βασιλιάς Σαλμάν και στο Πάρκο Βασιλιάς Σαλμάν, ύψους 2 δισ. δολαρίων.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος και η πολυμελής αντιπροσωπεία έγιναν δεκτοί στο παλάτι στο Ριάντ. Ο Τραμπ αξιοποίησε την αφορμή για να συστήσει προσωπικά στον Σαουδάραβα ντε φάκτο ηγέτη, τον πλουσιότερο δισεκατομμυριούχο διεθνώς και επικεφαλής του «Τμήματος Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» της κυβέρνησής του, Ιλον Μασκ. Μαζί του όμως ήταν μία κουστωδία διευθυνόντων συμβούλων πανίσχυρων αμερικανικών μονοπωλίων, μεταξύ των οποίων οι εταιρείες Boeing, Google, OpenAI, Amazon, Coca Cola, IBM, BlackStone Group, Blackrock, κ.α.
Ρεπορτάζ της «Washington Post» αναφέρεται σε σημαντικά επενδυτικά σχέδια και συμφωνίες που επιδιώκεται να κλείσουν στη διάρκεια της περιοδείας Τραμπ σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ηνωμένα Εμιράτα, με ορισμένα από αυτά να συνοδεύονται από επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος επιδιώκει να εξασφαλίσει αραβικές επενδύσεις ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίου στις ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης Τραμπ στη Σαουδική Αραβία, αναμενόταν να υπογραφούν μνημόνια συνεργασίας και κατανόησης σε Ενέργεια, άμυνα, εξορύξεις και εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου και εκσυγχρονισμού των σαουδαραβικών ενόπλων δυνάμεων (πέρα από τα νέα πακέτα στρατιωτικών εξοπλισμών).
Σε μία κάπως γενικότερη τοποθέτηση περί των πεποιθήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή προχώρησε χτες βράδυ ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, στο πλαίσιο ομιλίας που εκφώνησε στο Επενδυτικό Φόρουμ ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας στο Ριάντ. Εντονες πιέσεις άσκησε κυρίως σε ό,τι αφορά το Ιράν, με το οποίο οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Απριλίου έμμεσες διαπραγματεύσεις με μεσολαβητή το Ομάν.
Αφησε υπονοούμενα για το ενδεχόμενο μετονομασίας του Περσικού Κόλπου ή του «Κόλπου του Ιράν» όπως είπε σε «Αραβικό», λέγοντας: «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο έντονη αντίθεση με το μονοπάτι που έχετε επιδιώξει στην Αραβική Χερσόνησο, από την καταστροφή που ξεδιπλώνεται ακριβώς στον Κόλπο του Ιράν. Σκεφτείτε αυτό. Ηθελαν να το ονομάσουν έτσι».
Επανέλαβε πως το Ιράν «δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» και πως ο ίδιος δεν πιστεύει σε «μόνιμους εχθρούς». «Είμαι διαφορετικός πολύ από ό,τι νομίζουν. Δεν μου αρέσουν οι μόνιμοι εχθροί. Μερικές φορές χρειάζεστε εχθρούς για να κάνετε μία δουλειά, και πρέπει να την κάνετε σωστά. Οι εχθροί σας δίνουν κίνητρα», ανέφερε προσθέτοντας ότι εάν η ιρανική κυβέρνηση δεν αξιοποιήσει την τωρινή δυνατότητα των συνομιλιών με τις ΗΠΑ «και απορρίψει αυτό το κλαδί ελιάς, και συνεχίσει να επιτίθεται στους γείτονές του, τότε δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προκαλέσουμε μαζική, υπέρτατη πίεση... και όλη τη δράση που απαιτείται για να σταματήσουμε το καθεστώς από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».
Κατέληξε τονίζοντας: «Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε η Αμερική και οι σύμμαχοί της να απειληθούν από την τρομοκρατία, ή μία πυρηνική επίθεση. Η επιλογή είναι δική τους... Αυτή είναι μία προσφορά που δεν θα κρατήσει για πάντα. Ο χρόνος είναι τώρα και πρέπει να επιλέξουν τώρα».
Τη Δευτέρα, πριν την άφιξη του Τραμπ στο Ριάντ, οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης. Οι κυρώσεις αφορούν τρεις Ιρανούς πολίτες και την ιρανική εταιρεία Fuya Pars Prospective Technologists, που φέρεται πως συνδέεται με τον Οργανισμό Αμυντικής Καινοτομίας και Ερευνας (SPND), έναν φορέα που κατά την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι κρίσιμος για τις φερόμενες «στρατιωτικές διαστάσεις» του πυρηνικού προγράμματος.
Σε μία προσπάθεια να αναζωογονήσει την κίνηση των εμπορικών πλοίων στη Διώρυγα του Σουέζ μετά τη σημαντική μείωση της κίνησης λόγω του πολέμου στη Γάζα και των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, η Αίγυπτος ανακοίνωσε χτες μείωση των τελών διέλευσης.
Τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με καθαρή χωρητικότητα τουλάχιστον 130.000 τόνων, φορτωμένα ή κενά, θα μπορούν να πληρώνουν κατά 15% λιγότερο τα τέλη τους για μια περίοδο 90 ημερών, ανακοίνωσε χτες η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ. Η κίνηση αυτή, που θα ισχύει από τις 15 Μαΐου, έχει στόχο να ενθαρρύνει τις ναυτιλιακές εταιρείες να ξαναρχίσουν να χρησιμοποιούν τη διώρυγα.