ΝΕΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Δεκάδες παρατημένοι χωρίς τροφή και νερό για μέρες

Στην έρημο ανάμεσα στη Λιβύη και την Τυνησία...

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

Copyright 2023 The Associated

«Η ζωή των μαύρων μετράει», γράφουν τα πλακάτ προσφύγων που διαμαρτύρονται για το άθλιο κυνηγητό τους, την περασμένη βδομάδα, στα σύνορα Λιβύης - Τυνησίας
Αψυχα βρέθηκαν τα κορμιά 27 μεταναστών, μεταξύ τους και παιδιών, σε περιοχή της μεθορίου Λιβύης - Τυνησίας, όπου εκτιμάται ότι είχαν εγκαταλειφθεί για μέρες χωρίς τροφή και νερό, μέσα στην έρημο και σε θερμοκρασίες όπου η επιβίωση είναι ούτως ή άλλως δύσκολη...

Αφρικανικά δημοσιεύματα επικαλούνταν για τα παραπάνω καταγγελίες της λιβυκής Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ μετέδιδαν ότι καθημερινά λιβυκές περίπολοι εντοπίζουν στην έρημο εξαντλημένους πρόσφυγες που καταρρέουν μετά από πολυήμερες προσπάθειες να φτάσουν κάπου περπατώντας.

Τον περασμένο Ιούλη, μόνο από τα σχετικά δημοσιεύματα προέκυπτε ότι έφτασαν τους 200 εκείνοι οι κατατρεγμένοι που εντοπίστηκαν και διασώθηκαν στα σύνορα Λιβύης και Τυνησίας. Αγνωστος είναι ο αριθμός όσων δεν κατάφεραν ποτέ να σωθούν ή έστω να αφήσουν πίσω τους ίχνη.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ίδιων των κυνηγημένων, που τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν, μετά και από κλιμάκωση συρράξεων, όπως στο Σουδάν. Η 26χρονη Σουδανή Ταφαούλ Ομάρ, έγκυος, μιλώντας στο «Reuters» εξηγούσε ότι αναγκάστηκε μαζί με τον άντρα της να εγκαταλείψει το Χαρτούμ τον Απρίλη, όταν ξέσπασε ο νέος πόλεμος. Ταξίδεψαν αρχικά προς Τσαντ και Αλγερία για να φτάσουν τελικά στην Τυνησία, όπου ο άντρας της έψαξε και βρήκε δουλειά, αποταμιεύοντας από τα πενιχρά έσοδα για να καταφέρουν να συνεχίσουν μετά προς τη Λιβύη.

«Ηταν απαίσιο το συναίσθημα να περπατάς στη μέση του πουθενά», είπε η κοπέλα, καταγγέλλοντας ότι πριν μερικές μέρες η τυνησιακή αστυνομία συνέλαβε μαζικά μετανάστες «χωρίς χαρτιά» και τους πήγε στα σύνορα, όπου μάλιστα τους αφαίρεσε τα κινητά τηλέφωνα, αφού χτύπησε και όσους άνδρες αντέδρασαν...

Παζάρια στις πλάτες των ξεσπιτωμένων

Η κυβέρνηση της Τυνησίας βρίσκεται αυτήν την περίοδο στο επίκεντρο της κριτικής για «σκληρή μεταχείριση» προσφύγων, στο πλαίσιο και ευρύτερων παζαριών που τρέχουν, για παράδειγμα στις σχέσεις αφρικανικών και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Δυτικά ΜΜΕ αναμετέδωσαν ευρέως δηλώσεις του Τυνήσιου Προέδρου Καΐς Σαγέντ για «ορδές μεταναστών» που επιδιώκουν να «αλλοιώσουν τη δημογραφική σύνθεση» της χώρας του, ασκούν «βία» και «εγκλήματα» και επιδεικνύουν «απαράδεκτη συμπεριφορά». Πάντως, στα μέσα Ιούλη η ΕΕ «έκλεισε» μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση Σαγέντ, με το οποίο η μία πλευρά υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια και η άλλη δεσμεύτηκε για «συμβολή» στην «αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών».

Με όχημα το Μεταναστευτικό «τρέχει» και το αλισβερίσι ανάμεσα σε Τουρκία και Βρετανία, οι οποίες, στον απόηχο και του Brexit, δυναμώνουν πολλαπλά τη συνεργασία τους (π.χ. στην Αμυνα). Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία που προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία από την τουρκική αστυνομία ενός «κέντρου» που θα επεξεργάζεται πληροφορίες για τους κατατρεγμένους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νεκροί από πυρά εναντίον μεταναστών (2021-10-12 00:00:00.0)
Η προσφυγιά και η μετανάστευση δεν είναι «φυσικό φαινόμενο» (2020-03-14 00:00:00.0)
Ετοιμάζεται η συγκάλυψη της νέας φάσης επέμβασης (2016-04-24 00:00:00.0)
Οι μετανάστες εξακολουθούν να πνίγονται στη Μεσόγειο (2014-09-16 00:00:00.0)
Βαρύς φόρος αίματος και στην κεντρική Μεσόγειο (2012-02-25 00:00:00.0)
Εισβολή των ΗΠΑ στην Αφρική (2005-07-28 00:00:00.0)