Κυριακή 24 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Ετοιμάζεται η συγκάλυψη της νέας φάσης επέμβασης

Νερό στο μύλο των ιμπεριαλιστών φαίνεται πρόθυμη να ρίξει η κυβέρνηση του Λίβυου νέου πρωθυπουργού Φαγιέζ Σεράτζ...
Νερό στο μύλο των ιμπεριαλιστών φαίνεται πρόθυμη να ρίξει η κυβέρνηση του Λίβυου νέου πρωθυπουργού Φαγιέζ Σεράτζ...
Εντείνονται οι σχεδιασμοί δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την επόμενη φάση της επέμβασής τους στη Λιβύη, όπου συνεχίζονται σφοδρότατες συγκρούσεις και η δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» έπειτα από την επέμβαση του 2011, με πρόσχημα την ανατροπή του τότε Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι.

Οπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις που έκαναν έως τα μέσα της βδομάδας, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, που επισκέφθηκε τη Δευτέρα την Τρίπολη της Λιβύης, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη (Γερμανός διπλωμάτης) Μάρτιν Κόμπλερ, σε συνδυασμό με το ανακοινωθέν που εξέδωσε την Τρίτη το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένουμε, μεταξύ άλλων:

  • Νέο «κάλεσμα» του διορισμένου, νέου, Λίβυου πρωθυπουργού, Φαγιέζ Σεράτζ, σε ΕΕ και ενδεχομένως και σε ΝΑΤΟ για «βοήθεια» που θα αφορά ενδεχομένως την εναέρια και θαλάσσια υποστήριξη μιας χερσαίας, ευρύτερης επιχείρησης λιβυκών δυνάμεων του στρατού και άλλων ένοπλων ομάδων (εφόσον βεβαίως καταστεί εφικτός ο κεντρικός έλεγχός τους από τον νέο πρωθυπουργό) κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» που εδρεύουν στη Σύρτη. Με τον τρόπο αυτό, Δυτικοί ιμπεριαλιστές θα αποφύγουν, από νομικής - τεχνικής άποψης, τις κατηγορίες περί επέμβασης, γιατί θα διαθέτουν την άδεια των λιβυκών αρχών. (Αλλωστε, ο ίδιος ο Κόμπλερ, σύμφωνα με την «Γκάρντιαν», δήλωνε προ ημερών: «Γιατί να μη ζητήσει μία συγκροτημένη κυβέρνηση ξένη στρατιωτική βοήθεια; Εάν έχεις τη συναίνεσή της, τότε δεν έχεις επέμβαση...»).
  • «Πρόσκληση» των λιβυκών αρχών στην ΕΕ, προκειμένου να διευρυνθεί η ιμπεριαλιστική ευρω-ενωσιακή ναυτική αποστολή «ΣΟΦΙΑ» που γίνεται σε διεθνή ύδατα με πρόσχημα τη «διάσωση» Αφρικανών μεταναστών και προσφύγων. Εάν δοθεί μια τέτοια άδεια, τότε τα σκάφη της ΕΕ θα επιχειρούν και εντός των λιβυκών εγχώριων υδάτων, πραγματοποιώντας ναυτική επιχείρηση, που «τεχνικά» θα παρουσιάζεται όχι ως επέμβαση, αλλά ως «ανταπόκριση σε έκκληση βοήθειας».
  • Ειδική «αντιτρομοκρατική» εκπαίδευση λιβυκού στρατού και αστυνομίας, αν όχι στη Λιβύη, πιθανώς σε μία κοντινή χώρα όπως η Τυνησία.
  • Αρση του διεθνούς εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια σε βάρος της Λιβύης, ώστε «με σύγχρονα όπλα» (και άρα με νέα κέρδη για τα μονοπώλια των πολεμικών βιομηχανιών...), ο λιβυκός «στρατός» και μερικές δεκάδες από τις περίπου 120 (!) ένοπλες οργανώσεις που δρουν στη χώρα, να συνεργαστούν υποτίθεται για να αντιμετωπίσουν συντονισμένα (όσο γίνεται...) με χερσαία επίθεση τους τζιχαντιστές του «ΙΚ». Παράλληλα με αυτήν τη χερσαία επιχείρηση, ΝΑΤΟ και ΕΕ θα «βοηθούν» πραγματοποιώντας εναέρια και θαλάσσια επέμβαση, για να προωθούν στην πραγματικότητα τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων στον ανταγωνισμό τους με άλλα από την Κίνα, τη Ρωσία, ή Ινδία κ.α. που είχαν κλείσει ή ετοιμάζονταν να υπογράψουν προνομιακά συμβόλαια με το προηγούμενο καθεστώς και δραστηριοποιούνται γενικά στη «μαύρη ήπειρο».

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως τουλάχιστον από το 2011 και έπειτα οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν έπαψαν να επιχειρούν στην αιματοβαμμένη Λιβύη και πως ήδη από το Γενάρη προλειαίνουν το έδαφος προτού θέσουν σε εφαρμογή τις επόμενες φάσεις της επέμβασής τους, με την αποστολή και δράση πολλών εκατοντάδων Αμερικανών, Γάλλων, Βρετανών, Ιταλών και άλλων κομάντος. Πολλοί από αυτούς κάνουν επιχειρήσεις είτε στο πλευρό ένοπλων λιβυκών ομάδων, είτε μεμονωμένα, υποτίθεται ενάντια στους τζιχαντιστές.

Τα σχέδια αυτά είναι σίγουρο πως θα τεθούν επί τάπητος, μαζί με άλλα πεδία των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε Ουκρανία, Ανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο, αύριο (Δευτέρα) στο Ανόβερο της Γερμανίας κατά τη Συνάντηση Κορυφής των ηγετών ΗΠΑ (Μπαράκ Ομπάμα), Γερμανίας (Αγκελα Μέρκελ), Γαλλίας (Φρανσουά Ολάντ), Ιταλίας (Ματέο Ρέντσι), Βρετανίας (Ντέιβιντ Κάμερον).

Στα σχέδια αυτά μπορούν να βάλουν φρένο μόνον οι λαοί με τον αγώνα και τη δράση τους που θα θέτει στο στόχαστρο την ίδια την καπιταλιστική εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ