ΚΚΕ: Να αποδοθεί στον λαό ως δημόσιος χώρος πρασίνου
Το κτήμα Τατοΐου όταν ακόμα ήταν πράσινο |
Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, στην αναφορά του για την «αξιοποίηση» του κτήματος Τατοΐου αποσαφήνισε ότι ο σχεδιασμός και τα έργα που «τρέχει» το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ύψους 75 εκατ. ευρώ, είναι από πόρους του ΕΣΠΑ, το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης και από χορηγίες ιδιωτών. Επίσης, ότι 22 κτίρια που υπάρχουν στον χώρο θα τα διαχειρίζονται ιδιώτες επενδυτές ενώ άλλα 32 θα είναι στην ευθύνη του κράτους, που θα τα αποκαταστήσει, αναστηλώσει και θα τα λειτουργεί, φυσικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Ανακοίνωσε δε ότι ετοιμάζεται η σύσταση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για να βγάλει τις προκηρύξεις για τους ιδιώτες. «Ο προγραμματισμός μας, είπε, είναι η εταιρεία, μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και των έργων, που υλοποιεί το Δημόσιο εντός του κτήματος, να μετεξελιχθεί σε Φορέα Διαχείρισης του Τατοΐου υπό μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, με τη συμμετοχή στη διοίκησή του εκπροσώπων του Δημοσίου, της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και ιδιωτών».
Από την κινητοποίηση του ΚΚΕ τον Ιούνη του 2007 |
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Το 1994, δίνεται από τις τότε αστικές κυβερνήσεις μέχρι και αποζημίωση για την «περιουσία του» στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο Γλίξμπουργκ. Ειδικά το 2003, που το κτήμα περνάει στο Δημόσιο, η λεγόμενη ΜΚΟ «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» και στη συνέχεια οι «Φίλοι Κτήματος Τατοΐου» - με ...βασιλόφρονα αισθήματα, όπως διαπιστώνει κανείς με μια απλή ματιά στην ιστοσελίδα τους - παρουσίασαν την πρότασή τους για δημιουργία ενός οργανισμού διαχείρισης του κτήματος, που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με πρόβλεψη περίφραξης, εισόδου με εισιτήριο, δημιουργία μουσείου αλλά και ξενοδοχείου υψηλών προδιαγραφών, «ξενώνων», εστιατορίου, οινοποιείου και αγροτικής παραγωγής.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επίσης τον Γενάρη του 2021 παρουσίασε τη λεγόμενη μελέτη βιωσιμότητας, χορηγία του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη. Σε αυτή προβλέπεται η δημιουργία μουσειακών χώρων όπως του ανακτόρου, της οικίας Στρουμ και άλλων (με αντίτιμο), τέσσερα ξενοδοχεία, ανάμεσά τους και ξενώνας για υψηλά βαλάντια (VIP) με spa κ.λπ., χώρους κοινωνικών εκδηλώσεων, τρία εστιατόρια, τέσσερα καφέ, καταστήματα πώλησης αναμνηστικών και αγροτικών προϊόντων. Αυτό παρουσιάζουν ως «προσβασιμότητα» στον χώρο για όλους, που επί της ουσίας για να μπορούν να επισκεφτούν έναν πρώην ελεύθερο δημόσιο χώρο θα πρέπει να πληρώσουν αντίτιμο, ενώ θα δημιουργηθούν και εγκαταστάσεις - κλαμπ για λίγους και εκλεκτούς. Δηλαδή, ένας πρώην πράσινος «πνεύμονας» που θα μπορούσε να προστατευτεί και να αποτελέσει διέξοδο αναψυχής για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, όταν και όσο αποκατασταθεί, θα είναι ένας χώρος με εισιτήριο, πεδίο εκμετάλλευσης για επενδυτές που δεν επενδύουν από χόμπι αλλά για να τα πάρουν πίσω πολλαπλά. Ταυτόχρονα, όλα δείχνουν ότι το μουσειακό τμήμα θα αποτελέσει ένα μεγάλο «πλυντήριο» της βασιλείας, που συνέβαλε σε ό,τι πιο αντιδραστικό γνώρισε ο λαός μας.
Οι εργαζόμενοι της περιοχής με τους φορείς τους, όπως και όλου του Λεκανοπεδίου, για πολλά χρόνια διεκδικούσαν ο χώρος να τους αποδοθεί ως χώρος αναψυχής δημόσιος και δωρεάν. Το ΚΚΕ το 2007 διοργάνωσε στο κτήμα μεγάλη εκδήλωση - κινητοποίηση για να στηρίξει το αίτημα αυτό και το ίδιο κάνει και σήμερα προβάλλοντας ως επείγον να προχωρήσουν η αποκατάσταση και η αναδάσωση της περιοχής.
Μάλιστα, σε σχόλιό του την Τρίτη για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σκοτία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε:
«Αν ο κύριος Μητσοτάκης ήθελε πραγματικά ιδέες για το κτήμα Τατοΐου, δεν ήταν ανάγκη να τις αναζητήσει στη Σκοτία και σε συναντήσεις με πρίγκιπες. Θα μπορούσε να τις βρει στις προτάσεις των κατοίκων και των μαζικών φορέων της περιοχής, που εδώ και χρόνια διεκδικούν την αξιοποίηση του κτήματος προς όφελος του λαού όλου του Λεκανοπεδίου, μαζί με την αποκατάσταση και προστασία του παρακείμενου δάσους.
Ολα τα άλλα παραπέμπουν σε επιχειρηματική εκμετάλλευση - με όποια "βιτρίνα" κι αν εμφανιστεί - και αξιοποίηση για "λίγους και εκλεκτούς", μακριά από τις λαϊκές ανάγκες, κάτι που ουσιαστικά επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσιάζοντας το σχετικό σχέδιο».
Σε αυτήν τη φάση, που τα λαϊκά στρώματα στενάζουν από την ακρίβεια, την ανασφάλεια, την επιδείνωση όλων των όρων ζωής τους, είναι κρίσιμο να μην περάσει σε καμία περίπτωση το ιδεολόγημα της κυβέρνησης αλλά και άλλων αστικών κομμάτων, ότι για να αποκτήσουν έναν συντηρούμενο και προστατευμένο «πνεύμονα» πρασίνου είναι απαραίτητο να πληρώνουν, να υπάρχουν ιδιώτες που θα θησαυρίζουν. Είναι κρίσιμο να μην περάσει αυτό που συστηματικά καλλιεργείται, ο ρεαλισμός της υποταγής στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Για το Τατόι, όπως και για άλλες δασικές και ελεύθερες εκτάσεις, η λαϊκή κινητοποίηση και διεκδίκηση πρέπει να ενταθεί και να συνδυαστεί με τον ευρύτερο αγώνα για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία. Οι κομμουνιστές πρωτοστατούν σε αυτήν την προσπάθεια για να ξεπερνιούνται φόβοι, αναστολές και αυταπάτες για φιλολαϊκές λύσεις στο πλαίσιο της διαχείρισης του καπιταλισμού, που γίνεται όλο και πιο εχθρικός για τις σύγχρονες, διευρυμένες ανάγκες των εργαζομένων, παραγωγών όλου του κοινωνικού πλούτου.
Γι' αυτό ο λαός δεν πρέπει να δώσει βάση και στην κάλπικη αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα στους διαχειριστές του συστήματος με αφορμή τις συναντήσεις Μητσοτάκη στη Σκοτία, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τον πρωθυπουργό για «αυλάρχη των Γλίξμπουργκ», και τη ΝΔ να ανταπαντά για «υποκρισία του Τσίπρα που υποδεχόμενος το 2018 τον Κάρολο, μιλούσε για "επίσκεψη - ορόσημο"», με κοινό στόχο και των δύο να κρύψουν την κοινή στρατηγική τους και στην περίπτωση του Τατοΐου, στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, εκμεταλλευτών του λαού.