Κυριακή 2 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιδιοποιήθηκε το "Δήμο Ευωνύμου"

Η ιστορία του κτήματος Γερουλάνου είναι παλιά και δεν περιορίζεται στους πρόσφατους χαρακτηρισμούς και τους αποχαρακτηρισμούς. Το κτήμα ήταν και είναι δημόσιο, αλλά με τη σιωπή των αρμοδίων έφτασε στο σημείο να παρουσιάζεται ως περιουσιακό στοιχείο ιδιώτη και να πωλείται από αυτόν με κέρδος δισεκατομμύρια. Και αυτό χωρίς να λαμβάνεται καν υπόψη ότι στο κτήμα και τη γύρω περιοχή υπάρχουν αρχαιολογικά μνημεία και πυκνή δασική βλάστηση.

Συγκεκριμένα, το 1918 το Υπουργείο Γεωργίας παραχωρεί "κατά χρήση" το κτήμα στον Μαρίνο Γερουλάνο,με σκοπό τη συστηματική δενδροκομική καλλιέργεια. Αυτός στις 14.7.34 παραχωρεί μέρος της έκτασης αυτής στην εταιρία "Κτήμα Τράχωνες - ΑΕ Γεωργικών Προϊόντων και Κτηματική", της οποίας ήταν και ιδρυτικό μέλος, δηλαδή έκανε δώρο στον εαυτό του δημόσια περιουσία. Αυτή η παράνομη ενέργεια όχι μόνο δε διώκεται, αλλά η "εισφορά" νομιμοποιείται κιόλας επί κατοχικής κυβέρνησης, με απόφαση του τότε υφυπουργού Γεωργίας Γ. Μπαμπούκα στις 29.5.43.

Εξάλλου, στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας των 108 στρεμμάτων που υπέγραψαν στις 6 του Μάρτη του 1992 οικογένεια και ΜΑΚΡΟ, αποσιωπάται το πώς το κτήμα έγινε "περιουσιακό στοιχείο" των πωλητών του. Να σημειωθεί ότι το κέρδος για την οικογένεια ανέρχεται σε 2,9 δισ. Προϋπόθεση, όμως, για να δοθεί το ποσό είναι σε δύο χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής του συμβολαίου να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα υπαγωγής της περιοχής στο Σχέδιο Πόλης. Στην περίπτωση, που δεν εκδοθεί το ΠΔ εντός των παραπάνω χρονικών ορίων, το κέρδος "περιορίζεται" στα 2,5 δισ.

Αρχαιολογικός πλούτος

Οπως αναφέρει η Β Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έγγραφο που έστειλε στις 18 του Μάρτη στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού, τη Νομαρχία Αθήνας, το Δήμο Αλίμου και τη Συντονιστική Επιτροπή κατοίκων και φορέων για τη σωτηρία του κτήματος, οι ερευνητές τοποθετούν εντός του κτήματος το κέντρο του αρχαίου δήμου του Ευωνύμου! Σημειώνουν ότι εκεί ανήκει το αρχαίο θέατρο, που έχει αποκαλυφθεί σε ελάχιστη απόσταση από τα ανατολικά όριά του.

Το θέατρο, βέβαια, είναι ουσιαστικά αφύλαχτο, αφού ο φράκτης που το περιτριγυρίζει είναι τόσο χαμηλός που τον περνά ο οποιοσδήποτε με μια δρασκελιά. Επιπλέον, περνά κυριολεκτικά απαρατήρητο, εφόσον είναι σε επίπεδο χαμηλότερο των γύρω δρόμων και κανείς αρμόδιος δε φρόντισε να εγκαταστήσει έστω και μία πινακίδα που να δηλώνει την ύπαρξή του. Η παρουσία του απλά εικάζεται, από το γεγονός ότι έχει "βαφτίσει" το διπλανό δρόμο ("οδός αρχαίου θεάτρου"). Χαρακτηριστικό είναι ότι εργαζόμενοι στην αποθήκη ανταλλακτικών αυτοκινητοβιομηχανίας, που βρίσκεται δίπλα, δε γνώριζαν καν την ύπαρξή του.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, το κτήμα Γερουλάνου, η Εφορεία επισημαίνει ότι έχει αποκαλυφθεί εκεί νεκροταφείο γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων, καθώς και θεμέλια σπιτιών κλασικής εποχής. Υπογραμμίζει ότι σε διάφορα σημεία του κτήματος έχουν εντοπιστεί ορατοί αρχαίοι τοίχοι και ότι κομμάτια αγγείων και κεραμίδων βρίσκονται διάσπαρτα παντού. Συνεχίζει ότι σε μεγάλο μήκος του ρέματος Τραχώνων, που διασχίζει το κτήμα, σώζονται έργα εγκιβωτισμού του και ότι δίπλα στο ρέμα βρίσκεται το κηρυγμένο διατηρητέο εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου. Τέλος, στο κτήμα υπάρχει πυκνή δασική βλάστηση, με συστοιχίες δέντρων, που καλύπτουν μεγάλο μέρος του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενα «προαναγγελθέν» έγκλημα(30/9/2012)
«Γην και ύδωρ» στον Μπ. Βωβό(11/4/2001)
Λεζάντες(27/6/1996)
ΑΤΙΤΛΟ(2/6/1996)
Μια παράξενη φωτιά(21/5/1996)
"Ναι μεν, αλλά" από τη νομαρχία(21/3/1996)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org