Αγώνας για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα, για ασφαλή σχολεία και συγκοινωνίες, για μέτρα σε χώρους δουλειάς
Στην Αθήνα, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. «Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας. Μέτρα τώρα για την υγεία του λαού. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας»: Πίσω από το σύνθημα αυτό πήραν τη θέση τους εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων. Με τις παρεμβάσεις τους στη συνέντευξη Τύπου μπροστά στην είσοδο του υπουργείου, οργάνωσαν τη δική τους ενημέρωση του λαού σε αντιπαράθεση με την κυβερνητική προπαγάνδα, με την οποία τα στελέχη του υπουργείου κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την ατομική ευθύνη, καλλιεργούν επικίνδυνο εφησυχασμό και υπερασπίζονται την πολιτική που συνεχίζει να αφήνει αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Ανέδειξε ότι τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας είναι στο «κόκκινο» κάτω από τα όρια ασφαλούς λειτουργίας και εφημέρευσης, με τους υγειονομικούς εξουθενωμένους. Και, δίνοντας απάντηση στον επικίνδυνο εφησυχασμό, υπογράμμισε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται δύο παράλληλα επιδημικά κύματα με την «Ομικρον» να επελαύνει και την ίδια ώρα η κυβέρνηση διαδίδει επικίνδυνα σενάρια ότι πλησιάζει το τέλος της πανδημίας, για να μην πάρει μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας.
Αντί, σημείωσε, για την επαναλειτουργία των 8 νοσοκομείων που παραμένουν κλειστά 10 χρόνια τώρα με ευθύνη τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς παζάρια και χωρίς αποζημίωση για μια ακόμη φορά τμήματα, κλινικές, ολόκληρα νοσοκομεία μετατρέπονται σε Covid, στερώντας κρεβάτια και πολύτιμες υπηρεσίες από ασθενείς που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας.
Από τη συνέντευξη τύπου στην είσοδο του Υπουργείο Υγείας |
«Οποιοι μιλούν ότι η πανδημία έχει τελειώσει, οποίοι λένε ότι αντέχουν τα νοσοκομεία, τους καλούμε να επισκεφτούν ένα νοσοκομείο στην εφημερία του», τόνισε ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Μετέφερε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι υγειονομικοί, τον συνωστισμό των ασθενών σε ράντζα, τις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ αλλά και την κοροϊδία της «συνεισφοράς» του ιδιωτικού τομέα στον οποίο κατευθύνονται μόνο περιστατικά στη φάση της αποκατάστασης. «Δεν είμαστε μηχανές να δουλεύουμε ασταμάτητα», τόνισε και στηλίτευσε το μέτρο της αναστολής των ανεμβολίαστων υγειονομικών, την ίδια στιγμή που συνάδελφοί τους αναγκάζονται να δουλεύουν ακόμα κι αν έχουν συμπτώματα.
Για την κατάσταση που επικρατεί στις σχολικές αίθουσες, όπου τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ξεπερνούν τις 30.000, μίλησε ο Αχιλλέας Ζορμπάς, μέλος της Διοίκησης της ΔΟΕ. «Τα χιλιάδες έκτακτα κενά που δημιουργούνται καθημερινά, έρχονται να προστεθούν στα πάνω από 5.500 λειτουργικά κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στα πάνω από 3.500 στη δευτεροβάθμια, που δεν έχουν καλυφθεί μέχρι στιγμής. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ανακοινώνει μόλις 1.774 προσλήψεις εκ των οποίων οι μισοί σχεδόν 3μηνίτες!», ανέφερε. Μίλησε ακόμα για το «κουκούλωμα» των κενών, αφού επιστρατεύονται και οι συγχωνεύσεις τμημάτων με «στοίβαγμα 25, 26, 27 και 28 μαθητών ακόμα και διαφορετικών τάξεων σε αίθουσες κλουβιά», η κατάργηση διδακτικών ωρών, το κλείσιμο των ολοήμερων τμημάτων, η μετατροπή των εκπαιδευτικών σε «λάστιχο» ακόμα και αν δεν έχουν αναρρώσει πλήρως. Εκτός από την επιβεβλημένη αραίωση των μαθητών στα τμήματα και την κάλυψη των χιλιάδων κενών, επισήμανε την ανάγκη για χορήγηση έκτακτου κονδυλίου στις σχολικές επιτροπές για την κάλυψη των αναγκών σε μέσα ατομικής προστασίας, θέρμανση και αντιμετώπιση των ελλείψεων στο προσωπικό καθαριότητας. Στην κατεύθυνση αυτή, χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με ενδεικτικό παράδειγμα τη χτεσινή απεργία των εκπαιδευτικών στη Γαλλία. «Δυναμώνουμε τώρα τον αγώνα για το δικαίωμα στην υγεία και τη μόρφωση!», ήταν το κάλεσμα στο οποίο κατέληξε.
«Είμαστε σήμερα εδώ γιατί προφανώς τα μέτρα που δεν έχει πάρει η κυβέρνηση δύο χρόνια τώρα έχουν φέρει την κατάσταση στο ως εδώ και μη παρέκει μέσα στους εργασιακούς χώρους, στα σχολεία, και αλλού», σημείωσε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Και, φέρνοντας παραδείγματα από χώρους δουλειάς της περιοχής του Πειραιά, μίλησε για τα καράβια, όπου οι ναυτεργάτες στερούνται ακόμα και υποτυπώδη ατομικά μέσα προστασίας, ενώ αν κάποιος νοσήσει εν πλω «η πορεία του πλοίου δεν αλλάζει ώστε να νοσηλευτεί άμεσα σε κάποιο νοσοκομείο». Στο Εμπόριο, δεκάδες κρούσματα αποκρύπτονται από την εργοδοσία και οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να πάνε στη δουλειά. Στην COSCO οι απολυμάνσεις των μηχανημάτων δεν είναι επαρκείς, ενώ δεν γίνεται περιοδικός έλεγχος και το λιμάνι κινδυνεύει «να μετατραπεί σε μια υγειονομική βόμβα». Σε ναυτιλιακές εταιρείες, εργαζόμενοι επιστρέφουν στη δουλειά ακόμα και ασθενείς, ρεπό και άδειες «κόβονται». «Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση τα εργατικά σωματεία του Πειραιά, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας», τόνισε και προανήγγειλε τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στο οποίο θα «ενωθούν οι φωνές των εργαζομένων της στεριάς και της θάλασσας» ενάντια στην πολιτική «που μας αφήνει ανοχύρωτους μπροστά και στην πανδημία».
Ο Γιώργος Βαρδάκης, εργαζόμενος στις αστικές συγκοινωνίες, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Τεχνικών και Εργαζομένων ΟΑΣΑ - ΟΣΥ, επεσήμανε ότι η πανδημία βρήκε τις αστικές συγκοινωνίες σε φάση απαξίωσης, αποτέλεσμα της πολιτικής ιδιωτικοποίησή τους. Σήμερα μαζί με τα λεωφορεία που έχουν ενοικιαστεί είναι διαθέσιμα μόλις 1.045. Οι τελευταίες προσλήψεις έχουν γίνει το 2008, ενώ τα τελευταία οχήματα αγοράστηκαν το 2009. Στη σταθερή τροχιά, οι ίδιοι ή και λιγότεροι συρμοί πρέπει να σηκώσουν περισσότερο κόσμο.
Εδώ και δύο χρόνια, ανέφερε, «η κυβέρνηση απορρίπτει τα αιτήματα πύκνωσης των δρομολογίων και λήψης μέτρων για την προστασία των εργαζομένων. Οι προσλήψεις προσωπικού που έγιναν ήταν σταγόνα στον ωκεανό, εξανεμίστηκαν μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια μόνο από τις συνταξιοδοτήσεις. Η είσοδος των ΚΤΕΛ με κριτήριο καθαρά και μόνο το κέρδος το μόνο που έφεραν είναι 12ωρα και 16ωρα στο τιμόνι, με οχήματα που ούτε τα ελέγχει κανείς και φυσικά ούτε λόγος για απολύμανση! Ακόμα δεν διαθέτουν στο σύνολό τους τις απαραίτητες προδιαγραφές τα λεγόμενα νοικιάρικα που ο ελληνικός λαός θα χρυσοπληρώσει».
Επεσήμανε ότι στον κλάδο του μετράνε ήδη τρεις νεκρούς συναδέλφους από Covid και τη δοσμένη στιγμή το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Ηδη σε κάποια αμαξοστάσια κλείνουν τμήματα, αφού νοσούν ομαδικά τεχνίτες ενώ αυτήν τη βδομάδα περίπου 100 οδηγοί είναι εκτός δουλειάς. Αυτό θα επιφέρει νέα μείωση στο ήδη λειψό συγκοινωνιακό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα δεδουλευμένα ρεπό και την εντατικοποίηση της δουλειάς.
Το «παρών» στην κινητοποίηση με το δικό τους πανό έδωσαν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης που δίνουν μάχη για να μείνει το νοσοκομείο ανοιχτό και να συνεχίσει τις εφημερίες του. Εκ μέρους των εργαζομένων, η Δέσποινα Δήμου κατήγγειλε την απόφαση του υπουργείου Υγείας να σταματήσει η λειτουργία των παιδιατρικών κλινικών, να ανασταλούν οι εφημερίες και το νοσοκομείο να μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο. «Στηρίζουμε τον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων», τόνισε και πρόσθεσε πως αυτός πρέπει να γίνεται με σοβαρό σχεδιασμό σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όχι να οδηγεί στην κατάργηση της 24ωρης λειτουργίας ενός εκ των τεσσάρων παιδιατρικών νοσοκομείων της χώρας.