«ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ»
Ολοι στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας - αποχής!

Ανακοίνωση - κάλεσμα της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών»

Σάββατο 13 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 14 Φλεβάρη 2021

Eurokinissi

Με τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 140/20-1-2021) με τίτλο: «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο», το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να επιβάλει τη λεγόμενη αξιολόγηση, μια διαδικασία που όπου έχει εφαρμοστεί έχει φέρει αρνητικές συνέπειες για τα σχολεία, τη μόρφωση των παιδιών και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών.

Η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ αποφάσισαν ομόφωνα απεργία - αποχή από όλες τις διαδικασίες της «αξιολόγησης» (ομάδες δράσης, σχέδια δράσης, «εκθέσεις αξιολόγησης», «εξωτερική αξιολόγηση»). Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί έχουν δείξει και στο παρελθόν ότι με αποφασιστικότητα μπορούν να αφήνουν στα χαρτιά και να καθιστούν ανενεργές αντιδραστικές διατάξεις (π.χ. κάμερες στις τάξεις, ηλεκτρονικές εκλογές κ.ά).

Με αναλυτική ανακοίνωσή της, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» εξηγεί γιατί οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν μαζικά στην απεργία - αποχή από την «αξιολόγηση» και αποδομεί την όλη διαδικασία, δείχνοντας τους πραγματικούς της στόχους. Ανάμεσα σε άλλα σημειώνει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ισχυρίζεται ότι η "εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση" στην εκπαίδευση έχει ως στόχο "τη βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου", "της παιδαγωγικής και μαθησιακής λειτουργίας", "της διοικητικής λειτουργίας" καθώς και την "επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών".

Μας κοροϊδεύουν, κυριολεκτικά, μπροστά στα μάτια μας!

Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές γνωρίζουμε από "πρώτο χέρι" τα "έργα και τις ημέρες" κυβέρνησης και υπουργείου Παιδείας. Αν πρόθεσή τους ήταν να στηρίξουν τη λειτουργία των σχολείων θα είχαν ικανοποιήσει τις δίκαιες διεκδικήσεις μας, θα είχαν πάρει μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια και υγιεινή όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας.

Για ποια ποιότητα και ποια αναβάθμιση μας μιλάνε, όταν:
Με τη λεγόμενη αξιολόγηση θα λυθούν αυτά τα προβλήματα;

Οι εκπαιδευτικοί ζούμε και αναπνέουμε καθημερινά μέσα στα σχολεία, βιώνουμε τα άγχη και τις αγωνίες των γονιών για το μέλλον και την πρόοδο των παιδιών τους.

Μας απασχολεί το φαινόμενο της σχολικής αποτυχίας. Μας προβληματίζει γιατί οι μαθητές μας δυσκολεύονται στη γλωσσική έκφραση και τη χρήση σύνθετων εννοιών, γιατί πολλά παιδιά δεν τα καταφέρνουν στα μαθηματικά. Μας προβληματίζει η όξυνση των μαθησιακών προβλημάτων και διαταραχών.

Καθημερινά εξετάζουμε κριτικά και αυτοκριτικά τη δουλειά μας, τον τρόπο που κάνουμε το μάθημα και προσπαθούμε, με πενιχρά μέσα και χωρίς καμία επιμόρφωση, να δώσουμε ό,τι καλύτερο στους μαθητές μας.

Οι Σύλλογοι Διδασκόντων και οι εκπαιδευτικοί σχεδιάζουμε, κρίνουμε, αναπροσαρμόζουμε την καθημερινή διδακτική πράξη.

Τους μήνες της υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας των σχολείων, χωρίς καμία στήριξη, χωρίς τεχνολογικά μέσα και επιστημονική καθοδήγηση, κρατήσαμε ανοιχτή την εκπαιδευτική διαδικασία και την παιδαγωγική σχέση με τους μαθητές μας.

Οι διαδικασίες της ΥΑ δεν έρχονται να λύσουν τα ουσιαστικά προβλήματα της διδακτικής πράξης. Κυβέρνηση και υπουργείο δεν θα "ακούσουν" τη γνώμη μας!

Οι 48 δείκτες της "εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης" και διαδικασίες που εισάγονται είναι αποκαλυπτικοί!

Μήπως, τελικά, "καλώς" αξιολογούμενα σχολεία είναι αυτά που λειτουργούν ως "αυτόνομες οικονομικές μονάδες", με λογική "κόστους - οφέλους", με όρους περικοπής δαπανών και "πόρων" και "κακώς" αξιολογούμενα σχολεία όλα τα υπόλοιπα που διεκδικούν την κάλυψη όλων των αναγκών με ευθύνη του κράτους;

Η "εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση" ανοίγει επικίνδυνους δρόμους!

Η διεθνής πείρα δείχνει ότι και στα "αξιολογημένα" σχολεία του εξωτερικού, οι ταξικοί φραγμοί, οι ανισότητες και η μορφωτική υποβάθμιση "ζουν και βασιλεύουν"!

Ακόμα και σε όσα κράτη έχουν εφαρμοστεί αντίστοιχες διαδικασίες, με πανομοιότυπους στόχους, εργαλεία, δείκτες και σχετικά αντίστοιχους φορείς υπάρχουν αποτελέσματα που έχουν οδηγήσει:

1. Στη λεγόμενη αυτονομία της σχολικής μονάδας στο διαφοροποιημένο αναλυτικό πρόγραμμα, σε διαφορετικό περιεχόμενο των μαθημάτων. Στη Γερμανία με τους τρεις διαφορετικούς τύπους σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που από τα 11 μόλις χρόνια ο μαθητής καλείται να ακολουθήσει. Στη Γαλλία με τη γενίκευση των ζωνών εκπαιδευτικής προτεραιότητας και την "ευελιξία" στο αναλυτικό πρόγραμμα (έως 25% μείωση της διδακτέας ύλης). Στην Αγγλία τα σχολεία των φτωχών διαλέγουν συγγράμματα και φύλλα αξιολόγησης, χαμηλότερου επιπέδου.

2. Στην ταξική διαφοροποίηση των σχολείων με βάση την κοινωνική προέλευση των μαθητών, η οποία έχει άμεση σχέση με τις επιδόσεις τους είτε σε εθνικό είτε σε διεθνές επίπεδο. Δημιουργούνται σχολεία πολλών ταχυτήτων με αντίστοιχες απαιτήσεις, κριτήρια αξιολόγησης, επίπεδο σπουδών, οξύνοντας με αυτόν τον τρόπο τους ταξικούς φραγμούς. Η Γαλλία (PISA 2012) είναι η χώρα της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη συνάφεια επίδοσης μαθητή - κοινωνικοταξικής προέλευσης. Στην Αγγλία αντίστοιχα τα παιδιά που προέρχονται από την εργατική τάξη έχουν περίπου 2,5 φορές μικρότερη πιθανότητα να παρακολουθήσουν με επιτυχία το πρόγραμμα SEM A level, που οδηγεί στις ιατρικές, πολυτεχνικές και σχολές φυσικών επιστημών.

3. Στη γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ακόμα και σε απολύσεις. Στα σχολεία της Αγγλίας, των φτωχών περιοχών, αξιολογούν "κακώς" και απολύουν τους πιο υψηλά αμειβόμενους, παλιούς εκπαιδευτικούς και προσλαμβάνονται διαρκώς νέοι ή εκπαιδευόμενοι εκ των οποίων αρκετοί είναι και μετανάστες από τη νότια Ευρώπη. Στη Γαλλία, οι νέοι συνάδελφοι βρίσκονται υπό το καθεστώς του γυρολόγου που κάθε πρωί μαθαίνει σε ποιο σχολείο θα πάει να καλύψει πιθανό κενό. Στη Γερμανία, μόνιμοι κρατικοί υπάλληλοι στα περισσότερα κρατίδια είναι μόνο τα στελέχη εκπαίδευσης.

4. Στην απαξίωση των κακώς αξιολογούμενων σχολείων που πολλές φορές οδηγεί μέχρι και στο κλείσιμο. Για παράδειγμα στην πολυδιαφημιζόμενη Φινλανδία, τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει 2.500 σχολικές μονάδες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, η ΕΕ, ο ΟΟΣΑ και ο ΣΕΒ, μέσα από το 3ο μνημόνιο, τις εκθέσεις της Κομισιόν, τους διάφορους "κοινωνικούς" διαλόγους και την έκθεση Πισσαρίδη για την Παιδεία, τώρα τελευταία, έχουν διαμορφώσει κοινή στρατηγική στην Εκπαίδευση. Τα αποτελέσματά της είναι ήδη εδώ!

Η ΑΣΕ τονίζει ακόμα ότι «μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια, για μια ακόμα φορά, με το νου μας στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας (...) Εχουμε τη δύναμη να τα καταφέρουμε για άλλη μια φορά!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιμένει να επιβάλλει την αντιδραστική «αξιολόγηση» στα σχολεία (2021-05-27 00:00:00.0)
Μια πρώτη απάντηση για την «εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση» (2021-02-18 00:00:00.0)
Ερωτηματολόγιο προώθησης της «αξιολόγησης» (2012-10-02 00:00:00.0)
Στόχος, η πλήρης χειραγώγηση (1998-01-10 00:00:00.0)
Διαδοχικές αξιολογήσεις με στόχο τη χειραγώγηση (1998-01-09 00:00:00.0)