ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις εργαζομένων
Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019

Από την παρέμβαση ενάντια στην απόλυση στην επιχείρηση «Rainbow Waters»
Παρέμβαση στην επιχείρηση «Rainbow Waters» έκανε τα ξημερώματα της Τετάρτης το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, διεκδικώντας να παρθεί πίσω η απόλυση εργαζόμενου στην οποία προχώρησε η εταιρεία, αναδεικνύοντας παράλληλα το ζήτημα της έλλειψης μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στο χώρο δουλειάς.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, ο εργαζόμενος Γ. Κ. δούλευε στην εταιρεία, στο χώρο του βαφείου, τα τελευταία τρία χρόνια. «Λόγω των ελλιπών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο αυτό, ο συνάδελφος αναγκαζόταν να εισπνέει καθημερινά μεγάλες ποσότητες χρώματος», τονίζει και επισημαίνει πως μια σειρά από παράγοντες, όπως ο μικρός και χωρίς εξαερισμό χώρος και οι συνθήκες εντατικοποίησης, έπαιξαν επιβαρυντικό ρόλο. Τις προηγούμενες μέρες, ο εργαζόμενος ενημέρωσε την εργοδοσία πως λόγω προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει είναι απαραίτητο να αλλάξει πόστο. Η απάντηση της εταιρείας ήταν να τον απολύσει.

«Η απόλυση είναι εκδικητική και στόχο έχει να κρύψει τα όποια ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας υπάρχουν», υπογραμμίζει το Συνδικάτο και προσθέτει πως «αμέσως μετά την αναφορά του συναδέλφου στην εργοδοσία, το βαφείο εξαφανίστηκε!».

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει, μάλιστα, τα προβλήματα της εντατικοποίησης και της έλλειψης μέτρων για την προστασία των εργαζομένων δεν λείπουν και από τους υπόλοιπους χώρους της επιχείρησης. «Φαίνεται πως στο βωμό των κερδών η ανθρώπινη υγεία και ζωή λίγη σημασία έχει», σχολιάζει το σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους που τροφοδοτούν τα κέρδη της εταιρείας «με τη δουλειά μας, με το άγχος μας, με την υγεία μας, με τους χαμηλούς μισθούς μας, με το ξήλωμα των δικαιωμάτων μας», να απαιτήσουν την ανάκληση της απόλυσης, τη βελτίωση των όρων δουλειάς και αμοιβής τους.

Στη Λέσχη του ΔΠΘ στην Αλεξανδρούπολη

Παρέμβαση - παράσταση διαμαρτυρίας στη Λέσχη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι και φοιτητές, στο πλαίσιο των δράσεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Πανεπιστημίου και στην πολιτική υποχρηματοδότησης.

Την επόμενη βδομάδα προγραμματίζεται αντίστοιχη κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΔΠΘ στην Κομοτηνή.

Η χτεσινή κινητοποίηση οργανώθηκε από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα», το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Εβρου και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, με αφορμή τις απολύσεις - μη επαναπρόσληψη - 3 εργαζομένων από τον νέο εργολάβο που ανέλαβε τη λειτουργία της Λέσχης.

Ανάμεσα στους 3 απολυμένους είναι και μια εργαζόμενη που εξαιτίας εργατικού «ατυχήματος» αναγκαστικά μένει εκτός εργασίας και τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσει χειρουργική επέμβαση.

Με ανακοίνωσή τους, τα δύο σωματεία αναδεικνύουν ότι η πολιτική ιδιωτικοποίησης - παράδοσης διάφορων υπηρεσιών των πανεπιστημίων στους εργολάβους, που υλοποιείται σταθερά από όλες τις κυβερνήσεις, πάει πακέτο με τις περικοπές στις δαπάνες για Παιδεία και Υγεία.

«Εχει διαμορφώσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους στις διάφορες εργολαβίες στο ΔΠΘ (λέσχες, καθαριότητα, φύλαξη) αλλά και τους φοιτητές. Συμβάσεις ακόμα και ενός μήνα, ανασφάλεια, χαμηλοί μισθοί, εντατικοποίηση, έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, αποτελούν κανόνα για τους εργαζόμενους σε αυτές τις εργολαβίες. Και για τους φοιτητές όμως αυξάνουν το κόστος σπουδών, υποβαθμίζουν την ποιότητά τους», επισημαίνουν.

Καλούν εργαζόμενους και φοιτητές να διεκδικήσουν: Επαναπρόσληψη των 3 εργαζομένων. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών. Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές, δωρεάν στέγαση - μετακίνηση - αναλώσιμα - υλικά. Κατασκευή φοιτητικής εστίας για τη δωρεάν στέγαση όλων των φοιτητών, δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές. Πρόσληψη των εργαζομένων στις εργολαβίες απευθείας από το Πανεπιστήμιο, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες (σίτιση, συντήρηση, φύλαξη, καθαριότητα κ.ά.).

Κινητοποίηση αύριο στο Ιατρικό Κέντρο στο Μαρούσι

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Ιατρικό Κέντρο στο Μαρούσι πραγματοποιείται, αύριο Παρασκευή, με πρωτοβουλία του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, στις 2 μ.μ., ενάντια στις απολύσεις 50 εργαζομένων από τις υπηρεσίες σίτισης που ανακοίνωσε η εργοδοσία.

Σχολιάζοντας δε τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας ότι οι απολύσεις γίνονται για λόγους «χωροταξικών αναπροσαρμογών» (πέρασμα της σίτισης σε εργολάβους, προκειμένου στους σημερινούς χώρους της κουζίνας να γίνουν χειρουργικές αίθουσες), το Σωματείο επισημαίνει: «Η αλήθεια είναι ότι οι αναδιαρθρώσεις - δηλαδή οι απολύσεις - γίνονται για να μειωθεί ακόμα περισσότερο το μισθολογικό κόστος. Οι εργαζόμενοι με πολυετή δουλειά είναι βάρος για τον όμιλο από το οποίο προσπαθεί να απαλλαγεί. Ο βασικότερος όρος κερδοφορίας είναι η φτηνή εργατική δύναμη. Σε συνθήκες κρίσης και σε συνθήκες ανάπτυξης η επιδίωξη για φτηνή εργασία είναι η αιτία που συνθλίβει τις ζωές των εργαζομένων».

«Το Ιατρικό Κέντρο είναι ο πρώτος όμιλος σε κύκλο εργασιών στον κλάδο των Ιδιωτικών Κλινικών. Η εξέλιξη στο Ιατρικό Κέντρο διαψεύδει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όσους μας καλούσαν να δείξουμε υπομονή, να περιμένουμε να περάσει η κρίση και να μην απαιτούμε δικαιώματα γιατί δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες», σημειώνει το κλαδικό Σωματείο και απαιτεί την ανάκληση όλων των απολύσεων, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Απολύσεις τριών εργαζομένων στη «Veltio»

Σε απολύσεις τριών εργαζομένων, μέσα στις τελευταίες δύο βδομάδες, προχώρησε η εργοδοσία της «Veltiο», χρησιμοποιώντας το αντεργατικό οπλοστάσιο που οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν διαμορφώσει.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τις απολύσεις και ζητά να ανακληθούν άμεσα.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι αποδεικνύεται πως «η ανάπτυξη και η κερδοφορία των επιχειρήσεων πατάει πάνω στο "σμπαράλιασμα" των δικαιωμάτων μας ως εργαζόμενους, στην ασυδοσία των απολύσεων, των απλήρωτων υπερωριών με τα ασφυκτικά dead lines, τη δουλειά από το σπίτι κ.ά. Το φιλικό και οικογενειακό κλίμα σταματά εκεί που "το άλογο δεν μπορεί να τρέξει", όπως θέλει ο αφέντης του για να φέρει χρήματα. Αναδεικνύεται ότι η παραγωγικότητα και οι αξιολογήσεις μπορούν να ερμηνεύονται όπως συμφέρει κάθε φορά την όποια εργοδοσία για να προβαίνει στο "ξεσκαρτάρισμα" όσων της είναι περιττοί».

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους μέσα σε κάθε τόπο δουλειάς να αντισταθούν στην τρομοκρατία και τις απειλές, στις ατελείωτες ώρες εργασίας. Να παλέψουν ενάντια στις απολύσεις, για καμία ώρα απλήρωτης δουλειάς. Να διεκδικήσουν μισθό και συνθήκες εργασίας που να ικανοποιούν τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες τους, υπογραφή νέας κλαδικής ΣΣΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το δικαίωμά τους στη δωρεάν σίτιση διεκδικούν οι φοιτητές(2022-05-04 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε Πάτρα και Κομοτηνή(2022-04-01 00:00:00.0)
Αμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας στα πανεπιστήμια(2020-03-18 00:00:00.0)
Στο πλευρό της απολυμένης υπαλλήλου της λέσχης(2020-01-17 00:00:00.0)
Απαντούν στη νέα «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης με συλλαλητήριο στις 14 Νοέμβρη(2017-11-09 00:00:00.0)
Ούτε σκέψη για τα ΣΔΙΤ(2008-04-12 00:00:00.0)