Τετάρτη 4 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το δικαίωμά τους στη δωρεάν σίτιση διεκδικούν οι φοιτητές

Φοιτητές μοιράζουν φαγητό στους συναδέλφους τους
Φοιτητές μοιράζουν φαγητό στους συναδέλφους τους
Με συλλογική και οργανωμένη δράση οι φοιτητές του ΑΠΘ έσπασαν χτες στην πράξη την προσπάθεια της εργολαβίας της λέσχης να τους αποκλείσει από το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση.

Αρχικά, οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ πραγματοποίησαν χτες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, διεκδικώντας δωρεάν, ποιοτική και αναβαθμισμένη σίτιση για όλους τους φοιτητές.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, ΤΕΦΑΑ, ΜΜΕ και Δημοσιογραφίας, Κτηνιατρικής, Ιατρικής και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, όπως επίσης και αντιπροσωπεία της Διοίκησης του ΣΕΤΕΠΕ και του Σωματείου Εργαζομένων της Λέσχης του ΑΠΘ.

Θυμίζουμε, τη Δευτέρα, με εντολές του εργολάβου δεν επιτράπηκε η είσοδος στη λέσχη σε φοιτητές που δεν διέθεταν κάρτα σίτισης, ενώ μετά τις αντιδράσεις φοιτητών και εκλεγμένων σε ΔΣ Φοιτητικών Συλλόγων, η εργολαβία κατέβασε εντελώς τα ρολά στις διανομές του φαγητού.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια μέρα κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο βίντεο και φωτογραφίες που απεικονίζουν ένα ποντίκι στην κουζίνα της λέσχης, πράγμα που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των Φοιτητικών Συλλόγων που αναφέρουν: «Παραδείγματα υπάρχουν από όλες τις χρονιές, αφού αποτελεί κοινή πρακτική της κάθε εργολαβίας που παραλαμβάνει τη λέσχη, να ελαχιστοποιεί τις μερίδες, να μειώνει τις διανομές, την ποσότητα και την ποιότητα των γευμάτων, καθώς και να απαξιώνει όλο και περισσότερο τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων που εργάζονται σε αυτή».


Μετά την κινητοποίηση, πραγματοποιήθηκε νέα παρέμβαση στη Λέσχη του ΑΠΘ, όπου προσωπικό ασφαλείας του εργολάβου συνέχισε τις ίδιες πρακτικές. Οι φοιτητές μπήκαν μέσα μαζικά και διένειμαν οι ίδιοι δωρεάν το φαγητό στους συναδέλφους τους, σε μια συμβολική κίνηση.

«Σίτιση για όλους τους φοιτητές, έξω οι εργολάβοι από τις σχολές» και «Σίτιση και στέγαση, δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν οι φοιτητές.

Οπως τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης στα πανεπιστήμια, όπου επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά πως και με την ευθύνη των πρυτανικών αρχών σε προτεραιότητα μπαίνουν τα κέρδη του εργολάβου και όχι οι ανάγκες των φοιτητών και των εργαζομένων του πανεπιστημίου που σιτίζονται στη λέσχη.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι απαιτούν:

Κανένας έλεγχος κάρτας σίτισης /edupass στη λέσχη. Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές. Πρόσβαση με πάσο ή όποιο έγγραφο δείχνει τη φοιτητική ιδιότητα. Επαρκής ποσοτικά και ποιοτικά σίτιση. Πλήρης λειτουργία όλων των υποδομών και των δυνατοτήτων της λέσχης. Ανοιγμα όλων των διανομών και της άνω λέσχης. Φοιτητικό πάσο σε όλους τους φοιτητές ανεξαρτήτου έτους σπουδών, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών, αποχώρηση της εργολαβίας, μόνιμες συμβάσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους της Λέσχης με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και επισκευές στους χώρους σίτισης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ