Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Απαντούν στη νέα «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης με συλλαλητήριο στις 14 Νοέμβρη

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με εκπροσώπους σωματείων και άλλων φορέων για τη σημασία της μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση

Συλλαλητήριο - απάντηση στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού οργανώνουν την Τρίτη 14/11, στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, στις 6 μ.μ., εργατικά σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τη μέρα της ομιλίας του πρωθυπουργού στην «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης, που θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή στις 13 και 14 Νοέμβρη.

Με περιοδείες σε χώρους δουλειάς, συσκέψεις και άλλες πολύμορφες παρεμβάσεις, σωματεία και φορείς της περιοχής καλούν το λαό να «υποδεχθεί» αγωνιστικά τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, που φέρνουν κι άλλα βάρβαρα μέτρα με την τρίτη «αξιολόγηση». Απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους και το λαό να γυρίσουν την πλάτη στην προσπάθεια εργοδοσίας, κυβέρνησης, των άλλων αστικών κομμάτων και των αιρετών στην Τοπική Διοίκηση να τους υποτάξουν στον δήθεν «εθνικό στόχο» της επιστροφής στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Απέναντι στην κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου, τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς καλούν τον εργαζόμενο λαό να περάσει στην αντεπίθεση, να προτάξει τις δικές του διεκδικήσεις, την πάλη για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Για την οργανωμένη μετάβαση στο συλλαλητήριο δρομολογούνται λεωφορεία από: Αλεξανδρούπολη (4.30 μ.μ., μπροστά από το Δημαρχείο), Ξάνθη (4.30 μ.μ., από πλατεία Ελευθερίας), Καβάλα (4 μ.μ., από Δημοτικό Κήπο), Δράμα (3 μ.μ., από κεντρική πλατεία).

Αντιλαϊκός ο λογαριασμός και της κρίσης και της «δίκαιης ανάπτυξης»

Ο εργαζόμενος λαός στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης πλήρωσε ακριβά την καπιταλιστική κρίση. Την πλήρωσε με την τεράστια ανεργία, τις απολύσεις και το κλείσιμο εργοστασίων λόγω της μεταφοράς τους σε άλλες χώρες, για μεγαλύτερη κερδοφορία ή λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ τους, όπως με το πρόσφατο παράδειγμα του εργοστασίου του «Μαΐλη» στον Εβρο, που μεταφέρει την παραγωγή στην Πολωνία. Με τις μειώσεις μισθών, ακόμα και σε επιχειρήσεις που είχαν τεράστια κερδοφορία, που έκαναν νέες επενδύσεις. Η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη είναι η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα σε ποσοστά μετατροπής των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας, μερικής απασχόλησης και συμβάσεις ενός μήνα.

Μια σειρά παραδείγματα επιβεβαιώνουν ότι και η περιβόητη «δίκαιη ανάπτυξη» που υπόσχονται κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι, στηρίζεται στο τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων.

Εμβληματικό παράδειγμα «υγιούς» επιχειρηματικότητας αποτελεί η περίπτωση του ομίλου Λαυρεντιάδη, που έβαλε στο χέρι την πρώην ΒΦΛ και στη συνέχεια επέβαλε μειώσεις μισθών με ατομικές συμβάσεις, προχώρησε σε μαζικές απολύσεις και δικαστικές διώξεις όσων εργαζομένων δεν συναίνεσαν στη σφαγή των δικαιωμάτων τους.

Η «Ενεργειακή ΑΕ» έκανε δεκάδες προσλήψεις για τις ανάγκες των νέων γεωτρήσεων, που ωστόσο καμιά σχέση δεν έχουν με τα δικαιώματα που κατοχύρωσαν με τη Συλλογικοί Σύμβαση οι «μόνιμοι». Αφορούν αποκλειστικά προσλήψεις μέσω εργολάβων με μισθούς πείνας, σε συνθήκες επικίνδυνες για την υγιεινή και ασφάλεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και ο τουρισμός στη Θάσο, που έφτασε στο τοπ της ιστορίας του με 100% πληρότητα, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι στον κλάδο έχουν χάσει έως και 40% του εισοδήματός τους από μειώσεις μισθών.

Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα από τα «αναπτυξιακά» συνέδρια και σχέδια του παρελθόντος

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με εκπροσώπους Σωματείων και Συλλόγων για τη σημασία που έχει να συμμετέχει μαζικά ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της περιοχής στο συλλαλητήριο της Κομοτηνής, να πάρει θέση στην πορεία συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.

Η Βάσω Μπράτσου, μέλος της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στη «SELECTA HELLAS», δήλωσε: «Η επένδυση της "SELECTA" στο Νέστο Καβάλας πραγματοποιήθηκε πριν ενάμιση χρόνο και εγκαινιάστηκε "μετά βαΐων και κλάδων", με κορυφαίους υπουργούς να την επισκέπτονται, κυβερνητικούς βουλευτές αλλά και τον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυρ. Μητσοτάκη. Ολοι τότε με ένα στόμα εξήραν αυτήν τη νέα "επενδυτική προσπάθεια" ως παράδειγμα της "δίκαιης ανάπτυξης". Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική και έρχεται να συντρίψει τις αυταπάτες που καλλιέργησαν όλοι μαζί - κυβέρνηση, ΝΔ, Τοπική Διοίκηση - στο λαό της περιοχής: Οι εργαζόμενοι παραμένουν με το επαίσχυντο καθεστώς του εργόσημου, αν και δεν είναι εργάτες γης, χωρίς Συλλογική Σύμβαση, χωρίς σταθερό χρόνο εργασίας, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας υγιεινής και ασφάλειας.

Γι' αυτό πήραμε την απόφαση να οργανωθούμε και να παλέψουμε, παρά την εργοδοτική τρομοκρατία, την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης από πλευράς της εργοδοσίας. Φτιάξαμε το δικό μας σωματείο, πραγματοποιήσαμε στάση εργασίας, κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέστου. Γι' αυτό χρειάζεται να συνεχίσουμε τον αγώνα χέρι - χέρι με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, να δώσουμε βροντερό "παρών" στο συλλαλητήριο στην Κομοτηνή».

Ο Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ροδόπης, σημείωσε: «Η κυβέρνηση πρέπει να βρει απέναντί της, και εδώ στην Κομοτηνή, τη μαχητική απάντηση των εργαζομένων στην κοροϊδία που θέλει να πλασάρει. Οι εργαζόμενοι έχουμε την πείρα και άλλων αναπτυξιακών συνεδρίων - επενδυτικών σχεδίων του παρελθόντος στην περιοχή μας, που μεταφράστηκαν σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο και τελικά ανεργία για τους εργαζόμενους της Βιομηχανικής Περιοχής. Τα παραδείγματα του Ομίλου Λαναρά, της ΣΕΛΜΑΝ, της ΟΞΥΜΑΧΟΝ, της ALUCOM είναι κάποια από τα δεκάδες της περιοχής μας.

Την "ανάπτυξή" τους την "γεύονται" καλά οι εργαζόμενοι σε βιομηχανίες του νομού, που παρά την κερδοφορία τους, τις επενδύσεις τους, προχωράνε σε μειώσεις μισθών, σε απολύσεις, όπως στη ζυθοποιία "Βεργίνα". Αλλά και οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, που πλέον δεν έχουν δικαίωμα για ξεκούραση ούτε τις Κυριακές, με ωράρια - "λάστιχο", μετρώντας συνεχώς νέες απώλειες στους μισθούς τους».

Οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί του κεφαλαίου δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα του λαού

Ο Διονύσης Κλάδης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», επισημαίνει: «Ο στόχος για μετατροπή της περιοχής σε κόμβο μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων είναι στόχος του κεφαλαίου, για τα συμφέροντα μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων. Οι εργαζόμενοι δεν θα δουν κανένα όφελος. Τα πλούσια κοιτάσματα ορυκτού πλούτου που υπάρχουν στην περιοχή (πετρέλαιο, γεωθερμία κ.ά.) θα δοθούν βορά στο μεγάλο κεφάλαιο για να αυγατίσουν τα κέρδη του.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και οι αγωγοί είναι το μήλον της έριδος για ανταγωνισμούς μεγάλων συμφερόντων για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς, παράγοντας εμπλοκής της χώρας σε μεγάλες περιπέτειες, αιτία ιμπεριαλιστικών πολέμων. Καθόλου δεν μας εξασφαλίζουν από μια πιθανή πολεμική σύρραξη, ίσα - ίσα μας φέρνουν πιο κοντά αν δει κανείς τι έχουν περάσει οι λαοί που ζουν σε αντίστοιχες περιοχές - με πρόσφατα παραδείγματα την Ουκρανία, Συρία κ.τ.λ. Αντιστεκόμαστε στη μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟική βάση, που μας εμπλέκει πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς».

Κάλεσμα για δυναμικό «παρών» από αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους αγρότες

Ο Θόδωρος Κοντογεωργίου, μέλος της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων», εκλεγμένος στο ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας και μέλος στο ΔΣ της ΕΣΕΕ, σημείωσε: «Οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες βυθίζονται συνεχώς στα χρέη ως αποτέλεσμα τις φιλομονοπωλιακής πολιτικής που συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση. Δεκάδες χιλιάδες μικρομάγαζα κλείνουν και φέτος, χιλιάδες είναι οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις, οι πλειστηριασμοί, εκατοντάδες χιλιάδες ζουν στην κόψη του ξυραφιού και δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα βασικά για τις οικογένειές τους. Αυτός είναι πολύ ισχυρός λόγος για να δώσουν μαζικά το "παρών" όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι της περιοχής στο συλλαλητήριο. Ο αγώνας μας είναι η μόνη απάντηση, με σημασία και προοπτική, απέναντι στη βαρβαρότητα που ζούμε».

Ο Γιάννης Μαργαριτίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», δήλωσε: «Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουμε χορτάσει από συνέδρια, ημερίδες, συσκέψεις, δηλώσεις συμπάθειας και παχιά λόγια. Η αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ και η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων μας τσακίζει. Η ζωή μας χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο. Στην αντιπλημμυρική προστασία δεν έγινε τίποτα. Οι υποδομές για την άρδευση και αποστράγγιση των χωραφιών εγκαταλείφθηκαν. Τρανό παράδειγμα το σιφόνι στα Κόμαρα. Το Κτηνιατρικό Κέντρο εξωτικών νοσημάτων στην Ορεστιάδα παραμένει ανενεργό και τα κοπάδια μας στο έλεος των εξωτικών νοσημάτων. Κοντά σε όλα αυτά έχουμε και τα αγροτοδικεία που συνεχίζονται: 24 Νοέμβρη στην Ορεστιάδα θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου μέλη της διοίκηση της Ομοσπονδίας για τους περσινούς αγώνες.

Εμείς καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους του Εβρου να διατρανώσουμε μαζί με τους άλλους εργαζόμενους την αντίθεσή μας στην πολιτική τους που μας εξοντώνει».

Τη συμμετοχή τους ετοιμάζουν και οι φοιτητές

Η Κατερίνα Κορδαλή, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης του ΔΠΘ, επισημαίνει: «Ο Σύλλογός μας πήρε απόφαση μέσα από Γενική Συνέλευση να ενώσει τη φωνή του μαζί με τον λαό εκείνη τη μέρα και να βγει στο δρόμο, συνεχίζοντας τον αγώνα για τα δικαιώματά μας. Εκατοντάδες φοιτητές, την ώρα που η διοίκηση του Δημοκρίτειου διακηρύττει τη δημιουργία νέων "campus" σε βάθος χρόνου σε όλες τις πόλεις, με κατασκευή νέων κτιρίων, συνεχίζουν να βλέπουν ένα δωμάτιο στις εστίες σαν μακρινό όνειρο. Αρκετοί φοιτητές, παρότι είναι επιλογή τους η κατεύθυνση της Κοινωνικής Εργασίας, πετιούνται απ' έξω με βάση την εξέταση δύο μαθημάτων, λόγω του ότι δεν υπάρχουν αρκετά κονδύλια για επόπτες ώστε να κάνουμε όλοι πρακτική.

Την ίδια ώρα που 3εκατ. ευρώ κλάπηκαν σε μια νύχτα από τα αποθεματικά του ΔΠΘ για να χρησιμοποιηθούν στο κλείσιμο των "αξιολογήσεων", οι φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους εκτός Κομοτηνής πληρώνουν τα μεταφορικά τους και τα αναλώσιμά τους. Την ίδια ώρα που το Πανεπιστήμιο πανηγυρίζει ότι η σίτιση λειτουργεί κανονικά, η λέσχη των εστιών βρίσκεται στον "αέρα" για το αν θα συνεχίσει να λειτουργεί για όλη την υπόλοιπη χρονιά, ενώ στην κάτω λέσχη η ουρά φτάνει μέχρι το κυλικείο και η ποιότητα του φαγητού είναι κακή.

Οι φοιτητές και σπουδαστές δεν δεχόμαστε να ζούμε με ψίχουλα στην ειρήνη τους, ούτε να θυσιαστούμε στον πόλεμο για τα κέρδη τους».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org