ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ
Εγκληματικές πολιτικές ευθύνες συνεχίζουν να απειλούν ανθρώπινες ζωές
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2018

Eurokinissi

Τα ορμητικά νερά στους δρόμους της πόλης
Ενας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τη φονική και καταστροφική πλημμύρα στη Μάνδρα. Συνολικά 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι αυτοψίες στην περιοχή της Μάνδρας, που έγιναν τις πρώτες μέρες μετά την πλημμύρα, είχαν εντοπίσει 1.064 καταστροφές κτιρίων, από τα οποία τα 794 ήταν κατοικίες, τα 126 ήταν επαγγελματικοί χώροι, τα οκτώ ήταν δημόσια κτίρια και τα υπόλοιπα 136 αποθήκες και υπόγεια. Σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο καταστράφηκαν 448 κτίρια, τα 228 ήταν κατοικίες, τα 38 επαγγελματικοί χώροι, τα έξι δημόσια κτίρια και 123 αποθήκες και υπόγεια.

Στη Δυτική Αττική επαναλήφθηκε και τότε η ίδια τραγωδία, την οποία έχουν ζήσει οι κάτοικοι της Αττικής διαχρονικά με όλες τις κυβερνήσεις και με όλες τις περιφερειακές αρχές. Δηλαδή με την πρώτη ισχυρή νεροποντή να θρηνούν ανθρώπινα θύματα και να καταστρέφονται υποδομές. Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος, με την ευθύνη να βαραίνει τις κυβερνήσεις, σήμερα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και την Τοπική Διοίκηση, καθώς υλοποιώντας τη στρατηγική του κεφαλαίου εξακολουθούν να αρνούνται τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. Εργα που μπορούν να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή στις λαϊκές γειτονιές και δεν υλοποιούνται, επειδή δεν είναι επιλέξιμα στους προϋπολογισμούς της κυβέρνησης και της ΕΕ, επειδή δεν αποδίδουν ικανοποιητικά κέρδη για τους μεγαλοεργολάβους και τους άλλους μονοπωλιακούς ομίλους.

Eurokinissi

Αποψη της Μάνδρας τη μέρα της καταστροφής
Με αφορμή αυτή την τραγωδία, αποκαλύφθηκε με τον πλέον κυνικό τρόπο πως η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση επιλέγει τα έργα που θα γίνουν με κριτήριο τη λεγόμενη «οικονομική αποδοτικότητα». Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μελέτη που χρηματοδοτεί η ΕΕ και την οποία αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης», ανέφερε πως είναι «οικονομικά αποδοτικότερο» να προστατευθούν οι εύπορες οικογένειες ή εργοστάσια από το να προστατευθούν οι φτωχοί, αφού η δικαιοσύνη - λέει - δεν περιλαμβάνεται στην ανάλυση «κόστους - οφέλους».

Τεράστιες ευθύνες έχει, βέβαια, και η περιφερειακή αρχή Αττικής, που καθησύχαζε και διαβεβαίωνε ότι τα έργα προχωρούν και ότι η Αττική είναι θωρακισμένη. Παράλληλα, οι όποιες παρεμβάσεις γίνονταν και γίνονται είναι αποσπασματικές και πολλές φορές επιδεινώνουν, αντί να λύνουν το πρόβλημα. Ενα πρόσθετο στοιχείο - άλλοθι, για να κρύψουν τις εγκληματικές τους πολιτικές ευθύνες, ήταν αυτό της κλιματικής αλλαγής. Ενα υπαρκτό φαινόμενο, που όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανό να εξηγήσει το μέγεθος των καταστροφών, όπως άλλωστε επισημαίνουν επιστήμονες.

Η καταστροφή, αλλά και η πλημμύρα της Μάνδρας, έδειξαν πως εδώ και τώρα πρέπει να γίνει πράξη ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιπλημμυρικής προστασίας για τη Δυτική Αττική, όπως και για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο (στην Αττική, σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ, τα ανοιχτά ρέματα το 1945 είχαν μήκος 1.280 χιλιόμετρα και σήμερα μόλις 434 χιλιόμετρα, μειώθηκαν, δηλαδή, σε ποσοστό 66,4%). Είναι αναγκαίο να διατεθούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια για αυτήν τη ζωτική λαϊκή ανάγκη, στον αντίποδα της σημερινής πολιτικής που κατευθύνει πακτωλό χρημάτων για έργα «βιτρίνας» των επιχειρηματικών ομίλων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινά η δίκη δύο χρόνια μετά την καταστροφή(2020-01-24 00:00:00.0)
Δύο χρόνια από τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα(2019-11-15 00:00:00.0)
Παρέμβαση για το κριτήριο της «οικονομικής αποδοτικότητας» στα αντιπλημμυρικά έργα(2018-08-08 00:00:00.0)
Με κριτήρια «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο η αντιπλημμυρική προστασία του λαού(2018-08-07 00:00:00.0)
Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων διαλύει τη ζωή των λαϊκών οικογενειών(2018-06-28 00:00:00.0)
Ευθύνες(2018-06-28 00:00:00.0)