Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Το Φεστιβάλ είναι το πρώτο αγωνιστικό, νεανικό ραντεβού της χρονιάς

Συνέντευξη με τον Μανώλη Ραπανάκη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ ήδη έχουν απλωθεί απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα, στέλνοντας το μήνυμά του και αποτελώντας το αγωνιστικό ραντεβού για χιλιάδες νέους και νέες.

Για το περιεχόμενο του Φεστιβάλ, την προετοιμασία και το μεγάλο άνοιγμα που πραγματοποιεί η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Μανώλη Ραπανάκη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.

***

-- Το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ, που θα κορυφωθεί στις 20, 21 και 22 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον, έχει σύνθημα, «Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ... Δύσκολος δρόμος... Σίγουρος δρόμος... Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος...». Τι σηματοδοτεί;

-- Το φετινό Φεστιβάλ είναι ξεχωριστό, γιατί η συμπλήρωση των 100χρονων του Κόμματος και των 50χρονων της ΚΝΕ μάς γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον, για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Μας εμπνέει η ηρωική πορεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα του λαού μας. Μας εμπνέουν τα παραδείγματα χιλιάδων συντρόφων μας που θυσιάστηκαν στη σύγκρουση με το καπιταλιστικό σύστημα, για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα, να οικοδομηθεί η νέα κοινωνία, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός. Μας εμπνέει η παρακαταθήκη που άφησε το Κόμμα μας στις επόμενες γενιές, με τις μεγάλες στιγμές της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, αλλά και τις πολύ δύσκολες στιγμές της αντεπανάστασης που κράτησε ψηλά τη σημαία με το σφυροδρέπανο.

Ο Μανώλης Ραπανάκης
Ο Μανώλης Ραπανάκης
Ολη αυτή η πείρα που προκύπτει από τη συγκλονιστική 100χρονη πορεία του Κόμματος και από την 50χρονη της ΚΝΕ είναι πολύτιμο εφόδιο για να ανταποκριθούμε σήμερα στις σύγχρονες απαιτήσεις του αγώνα, στους μεγάλους στόχους που θέτουμε. Αυτός ο δύσκολος και όμορφος δρόμος που βάδισαν οι σύντροφοί μας πριν, είναι τώρα δικός μας και θα τον βαδίσουμε με σεμνότητα, μαχητικότητα και αισιοδοξία έως το τέλος του. Αυτόν το δρόμο μπορεί και πρέπει να διαλέξει κάθε νέος και νέα που θέλει να ζήσει καλύτερα, να παλέψει ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, να συμβάλει και ο ίδιος στον αγώνα για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ.

-- Μπροστά στο Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ πραγματοποιεί ένα μεγάλο άνοιγμα σε χώρους όπου ζει, μορφώνεται και εργάζεται η νεολαία. Πώς δένεται το κάλεσμα για συμμετοχή στο Φεστιβάλ με την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι νέοι σε όλους τους τομείς της ζωής τους;

-- Το Φεστιβάλ αποτελεί εδώ και δεκαετίες μια κορυφαία πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα. Το κάλεσμα που απευθύνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική, η συζήτηση γύρω από το περιεχόμενο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, η συμμετοχή χιλιάδων νέων σε αυτές, αφορούν το πώς θα αγωνιστεί και θα καταφέρει η νεολαία να ζήσει καλύτερες μέρες, με ολόπλευρη μόρφωση, δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, δυνατότητα να δημιουργήσει, να ψυχαγωγηθεί, να αθληθεί, να αναπτυχθεί ολόπλευρα. Αφορά το πώς θα οργανωθούμε και θα παλέψουμε ενάντια σε αυτούς που καταδικάζουν τη νεολαία στις σημερινές συνθήκες να ζήσει χειρότερα από τις προηγούμενες γενιές, δέσμια των βάρβαρων μέτρων που πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και πριν από αυτήν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που δεσμεύουν ένα σημερινό 18χρονο μέχρι όταν θα φτάσει 60 χρόνων. Για να μη θυσιαστεί η νεολαία στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που δεν μπορεί να είναι δίκαιη όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ αφού είναι χτισμένη πάνω στους μισθούς - ψίχουλα, στα 3ωρα και τα 4ωρα, στην εκ περιτροπής εργασία, στις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, στην εντατικοποίηση της δουλειάς όπως τη ζουν αυτήν την περίοδο πολλοί νέοι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού και όχι μόνο. Μιας ανάπτυξης τόσο αντιλαϊκής που αντιμετωπίζει ακόμα και τις μεγάλες λαϊκές ανάγκες για αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, αντισεισμική θωράκιση, για προστασία της ζωής του λαού ως «κόστος», αφού σαν προτεραιότητα έχει τα κέρδη των λίγων.

Από τις περσινές εκδηλώσεις
Από τις περσινές εκδηλώσεις
Οι εργαζόμενοι και η νεολαία στην Αττική ζουν στο πετσί τους το τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη, όταν λαϊκές γειτονιές πλημμυρίζουν στην πρώτη νεροποντή με τεράστιες υλικές καταστροφές και στην περίπτωση της Μάνδρας και με ανθρώπινες ζωές να χάνονται, με τη μεγάλη οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό, αλλά και το πιο πρόσφατο τραγικό γεγονός των φονικών πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική. Ολα αυτά είναι αποτελέσματα της πολιτικής που υπηρετούν ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μιας πολιτικής που όπως και στην κρίση έτσι και στην ανάπτυξη θα έχει πάντα γνώμονα να βγαίνουν κερδισμένοι μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ ο λαός και η νεολαία δεν θα μπορούν να ζήσουν με βάση τις δυνατότητες και τον πλούτο που η δική τους εργασία δημιουργεί.

Το Φεστιβάλ μας είναι μια μεγάλη παρέμβαση στις εξελίξεις που στέλνει πολιτικό μήνυμα εναντίωσης σε αυτήν την πολιτική αλλά και ελπίδας πως δεν μας έχουν στο χέρι. Πως η νεολαία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων σηκώνει το κεφάλι, διεκδικεί το μέλλον που της αξίζει, δυναμώνοντας τους αγώνες και το ΚΚΕ παντού!

-- Απ' ό,τι καταλαβαίνουμε, οι «μηχανές είναι στο φουλ» για την επιτυχία του Φεστιβάλ. Πώς προετοιμάζει η Οργάνωση της Αττικής αυτό το μεγάλο γεγονός;

-- Πραγματικά εδώ και μήνες αλλά πολύ περισσότερο τις τελευταίες μέρες οι μηχανές είναι στο «φουλ», ώστε να κοκκινίσει όλη η Αθήνα με την αφίσα που Φεστιβάλ. Για να φτάσει σε κάθε στέκι νεολαίας, σε χώρους δουλειάς και μόρφωσης το «πρόγραμμα» του Φεστιβάλ, να φτάσει σε χιλιάδες νέους και νέες το κουπόνι ενίσχυσης. Μαζί με αυτά προετοιμάζονται από τις ΟΒ δεκάδες συσκέψεις - συζητήσεις με νέους και νέες που συναντηθήκαμε σε προηγούμενες «μάχες» της Οργάνωσης. Το Φεστιβάλ είναι το πρώτο αγωνιστικό, νεανικό ραντεβού της χρονιάς. Των χιλιάδων μαθητών που συναντηθήκαμε στους αγώνες και στα μαθητικά Φεστιβάλ, των χιλιάδων φοιτητών που έδωσαν μαζί με την ΚΝΕ τη μάχη των φοιτητικών εκλογών, των νέων από όλους τους χώρους που μαζί βρεθήκαμε στις κινητοποιήσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, των νέων της κατάρτισης και της μαθητείας, αλλά και των νέων εργαζομένων που μαζί παλεύουμε στους χώρους δουλειάς για το μεροκάματο, για Συλλογικές Συμβάσεις, για καλύτερους όρους δουλειάς κ.λπ.


Παράλληλα, το Φεστιβάλ είναι μια μεγάλη κόκκινη πολιτεία, στήνεται μακριά και έξω από χορηγούς και επιχειρηματικά συμφέροντα, μόνο με την εθελοντική, σχεδιασμένη δουλειά των μελών της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Με την οικονομική ενίσχυση του λαού και της νεολαίας, ώστε αυτό το κορυφαίο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός να αναβαθμίζεται κάθε χρόνο. Τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει το στήσιμο του Φεστιβάλ όπου δεκάδες μέλη της ΚΝΕ κάθε μέρα με την ακούραστη συλλογική δουλειά θα δώσουν «σάρκα και οστά» στο Φεστιβάλ, κάτι που συμβαίνει και στη λειτουργία τους το τριήμερο των εκδηλώσεων.

Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε ότι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ συνεργαζόμαστε με δεκάδες καλλιτέχνες, μουσικά συγκροτήματα, πολιτιστικές ομάδες φοιτητών και μαθητών για τους οποίους το Φεστιβάλ αποτελεί βήμα παρουσίασης του έργου τους, αλλά και πολιτιστικούς, τοπικούς και αθλητικούς συλλόγους που η παρουσία τους στο Φεστιβάλ ενισχύει την πολυμορφία των εκδηλώσεων. Μέσα από όλα αυτά τα στοιχεία, όπως και από το περιεχόμενο των διάφορων πολυχώρων του Φεστιβάλ, εξασφαλίζεται η δυναμική των εκδηλώσεών μας, η πλατιά συμμετοχή χιλιάδων λαού και νεολαίας από όλη την Αττική.

-- Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει η ΚΝΕ με τη διοργάνωση του Φεστιβάλ στο Πάρκο Τρίτση;

-- Η διοργάνωση του Φεστιβάλ της ΚΝΕ όλα αυτά τα χρόνια έδωσε ανάσες ζωής και συντήρησης στο Πάρκο που για αρκετό διάστημα είχε εγκαταλειφθεί στη μοίρα του ασυντήρητο κ.λπ. Τα συνεργεία της ΚΝΕ έκαναν έργα βελτίωσης ώστε το Πάρκο να μην περιέλθει σε χειρότερη κατάσταση. Παράλληλα, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Δυτική Αθήνα πρωτοστάτησαν στις διεκδικήσεις των κατοίκων αλλά και των εργαζομένων ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση, φύλαξη και πυροπροστασία. Παράλληλα, δεν παύουν και οι βλέψεις επιχειρηματικών συμφερόντων που βλέπουν το Πάρκο ως φιλέτο για να ξεδιπλώσουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους και να πατήσουν πάνω στις ανάγκες του λαού και της νεολαίας για αναψυχή και πράσινο. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, η παρουσία του Φεστιβάλ στο χώρο στέλνει καθαρό αγωνιστικό μήνυμα: Πάρκο ανοιχτό στο λαό και την νεολαία, κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ