Σάββατο 28 Ιούλη 2018 - Κυριακή 29 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέες παρατάσεις και εκατομμύρια στους ιδιοκτήτες των ναυπηγείων

Eurokinissi

Νέες διευκολύνσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους που εκμεταλλεύονται τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας προσφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με πρόσχημα την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους τους. Με τροπολογία που «πέρασε» την περασμένη Πέμπτη από τη Βουλή, την οποία κατέθεσε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση κοινοτικής Οδηγίας, προβλέπει την καταβολή 35 εκατ. στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και 31 εκατ. στα Ναυπηγεία Ελευσίνας (σύνολο 66 εκατ.) και την παράταση του προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού που εκτελείται στα δύο ναυπηγεία.

Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που ανήκουν σε αραβικά και γερμανικά μονοπώλια (ADM και «Thyssen») κατασκευάζονται 3 υποβρύχια, ενώ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που ανήκουν στον όμιλο Ταβουλάρη, κατασκευάζονται δύο πυραυλάκατοι (vosper). Το πρόγραμμα του ΠΝ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ξεκίνησε το 2009, με αρχικό προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ, και προέβλεπε την καθέλκυσή τους το 2016. Μέχρι τώρα έχει στοιχίσει 340 εκατ. ευρώ, συν τώρα τα 31 εκατ., καθέλκυση δεν προβλέπεται για το επόμενο διάστημα, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την τύχη των εργαζομένων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι και στα δύο ναυπηγεία οι μισθοί των εργαζομένων καταβάλλονται κατά 70% από το υπουργείο Αμυνας και το υπόλοιπο 30% από τους εργοδότες, οι οποίοι αρνούνται να καταβάλουν ακόμα και αυτό.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή για την τροπολογία σημείωσε ότι δεν είναι πρώτη φορά που έρχεται τέτοια ρύθμιση, η οποία δεν αντιμετωπίζει τα βασικά προβλήματα, που είναι, «πρώτα από όλα, η αβεβαιότητα για το μέλλον των ναυπηγείων. Η αβεβαιότητα που έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για τα εργατικά τους δικαιώματα και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Δεν αντιμετωπίζει την καθυστέρηση, η οποία υπάρχει στην καταβολή των δεδουλευμένων, ιδιαίτερα το κομμάτι αυτό που αφορά τον εργοδότη, δηλαδή το 30% που πρέπει να καταβάλλει ο εργοδότης στους εργαζόμενους». Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν προβλέπει κανένα μέτρο «για την αποπληρωμή των καθυστερούμενων δεδουλευμένων προηγούμενων χρόνων», όπως τα 12 εκατ. ευρώ που οφείλονται στους εργαζόμενους του Ναυπηγείου Ελευσίνας, ενώ ανέδειξε ότι διαρκώς η εργοδοσία χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους για να αποσπά κάθε φορά εκατομμύρια.

«Εμείς - τόνισε - αυτό το οποίο το λέμε με κάθε τρόπο, είναι ότι θέλουμε να διασφαλιστούν οι μισθοί των εργαζομένων», παλιών και νέων, «να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους». «Ολοι να πληρώνονται κανονικά, να καταβάλλονται τα δεδουλευμένα τους έγκαιρα, να μην υπάρχει βλαπτική μεταβολή των δικαιωμάτων τους και να υπάρξει πρόβλεψη για το πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα των προηγούμενων χρόνων. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο και ψηφίζουμε "παρών" στη συγκεκριμένη διάταξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ